Pankukas eli latvialaiset pannukakut, rumat mutta herkulliset eli reseptiä pukkaa

Laitoin tänne eilen reseptin latvialaisista pannukakuista. Lähdin myös niiden tiimoilta filosofoimaan täytyykö bloggajaan kuvata ruokansa ja mikä on blogissa aitoa elämää ja mikä tehtyä blogia varten.

Tänään nuorison toiveesta tein uudelleen pannukakkuja latvialaisittain pankukaseja ja päätin kuvata koko kokkaustoiminnon, koska kuka haluaa reseptejä joissa ei ole kuvia, no en minä ainakaan!

Ongelmana kuvissa on se, etteivät ne välitä makua sinne lukijoille, eivätkä rumasti paistetut pannukakut anna reiluuden nimissä minkäänlaista oikeutta niiden herkullisuudelle.

Taikinan paksuus, notkeaa mutta paksuhkoa. Kannattaa kokeilla vaikka ensin pienellä lusikalla pannulle. Jos leviää kovasti kaipaa enemmän jauhoja.

Suosittelen pankukaseja kuitenkin kaikille, ne nyt vaan peittoavat Ahvenanmaan pannukakun, jenkki pancakesit tai suomalaiset muurinpohjaletut. Pankukasit eivät maistu samalle vaan ovat ihan oma makuelämyksensä.

Näin simppeliä, ladot vaan ruokalusikalla pannulle

Pankukas taikinaa ei tarvitse turvotella, pikku pankukasit paistuvat hetkessä, hyvä kun niitä ehtii käännellä kypsymisen tahdissa. Sooda taikoo pankukaseista kuohkeita, rapeita ja pulleita. Piimä tekee niistä maittavia ja munattomuus antaa tyystin erilaisen maun.

Lapsillamme oli Latviassa lastenhoitaja Rita, kun me aikuiset kävimme töissä. Rita oli puutarhuri, joka oli Suomessa opiskellut puutarhahommia ja oppinut suomen kieltä. Rita teki meidän iloksi joka viikko pankukaseja, mutta ei suostunut kertomaan reseptiä. Minä seurasin haukkana kokkausta vieressä ja opin tekemään prikuulleen samanlaisia pankukaseja.

Yhtäkkiä alkavat ottamaan muotoa ja pyöreyttä ja kun kuplii on aika kääntää.

Latviassa on paljon pankukasravintoloita, ovat siellä perinneruokaa, edullista ja maittavaa. Latvialaiset usein laittavat hapankermaa päälle, sekä suolaisten että makeiden pankukasien. Me käytämme joko vaahdotettavaa vaniljakermaa tai jos haluamme syödä näitä suolaisina jätämme taikinasta vaniljasokerin pois ja ladomme päälle kylmäsavua, katkarapuja jne. Aika pitkälle blinien tavoin.

Kannattaa käännellä niin kauan edes takaisin, ettei sivuilla tuota valkoista vaan sekin muuttuu ruskeaksi. Tällöin pankukas on kypsä.

Suosittelen lettupannua täydellisyyden tavoittelijoille, jotka haluavat, että ruoka on myös kaunista. Mutta muutoin näitä voi paistella pannulla surutta pelkäämättä, että taikinat siirtyisivät liki ja muuttuisivat yhdeksi isoksi letuksi.

Pankukas kasa tulee hetkessä, huomattavasti nopeampaa kuin lettujen paistelu. Tästä kasasta 7 ihmisen massu täyttyi. Ja jos haluaa kauniita, lettupannu!

Puoli litraa piimää
Puoli teelusikkaa suolaa, käytin merisuolaa
Kaksi teelusikkaa soodaa
Kaksi teelusikkaa vaniljasokeria
Ja apua vehnäjauhoja sen verran, että taikina ei ole juoksevaa vaan sellaista mukavan paksua, notkeaa mutta ei tymäkkää.

Voita ja öljyä pannulle ja ruokalusikalla annostelen pikkulättyjä, jotka paistuvat sellaisella vauhdilla, että hyvä kun ehdit käännellä ja sooda tekee pannukakuista pulleita ja kuohkeita.


6 thoughts on “Pankukas eli latvialaiset pannukakut, rumat mutta herkulliset eli reseptiä pukkaa”

  • Kauppalistaan tuli juuri lisäys piimää ja vaniljasokeria. 🙂
    Tallinnassa ja muuallakin suositaan noita täytettyjä sekä suolaisia että makeita pannukakku/lettuja ja että ne on hyviä+täyttäviä.
    Kiitos ohjeesta,testaan viikonloppuna. 🙂
    Saatiin vihdoinkin kunnon vesisade kyllä kasvimaa ja minä nyt kiitän kovasti.Helpottavia sateita siis Suomen suuntaankin.

    • Hei Tanja, ihan mahtavaa, olet jo toinen henkilö jo sanonut minulle tänään ostaneensa piimää ja vaniljasokeria. Toivottavasti myös sinun makunystyrät ovat sitten tyytyväisiä. Suosittelen paistamista ei ihan kuumimmalla levyllä, meillä asteet 10 alaspäin ja paistelen aina 8:lla. 🙂

      Varmastikin kaikkialla Baltian maissa pannukakut ovat kova sana, voisiko olla että ovat Venäjältä tulleet? En ole varma, mutta muistan kun muutimme Latviaan ja söin Pankukas ravintolassa ja ruuan hinta oli noin 1,50 nykyistä hintaa. Pannukakut olivat vielä mielettömän hyviä vaikka aikamoinen käry ravintolassa oli.

      Satanut on onneksi tänään täälläkin, kenties ensi yönä saa jo nukuttua, jos hyttyset antavat rauhan… On ihanaa nukkua makkarin ovi auki terassille, pimennysverho edessä hieman estämässä hyttysiä… Se ininä käy kyllä hermoon.

      Mukavaa viikonloppua!

      Tiia

  • Nyt on pannukakkuja suolaisena tehty ja hyvää oli,ehdottomasti kokeilemisen arvoinen resepti.
    Itsellä oli hakusessa hieman pikkupannun kanssa paksuus ja milloin on varmasti kypsä mutta uskoisin kokemuksella tulevan varmuutta. 🙂

    • Hei Tanja, mitenköhän tämä kommentti on eksynyt multa. Lapset varmaan olleet koneella, hui kauhistus, kun en ole aiemmin huomannut tätä.

      Juu varmaan muutaman kerran kun tekee, koska olen itsekin joskus aikoinaan näillä mokannut. Ensin kannattaa juuri kokeilla yhdellä ja jos tulee liian löysä, niin lisää jauhoa. Parempi hieman löysä, kuin kivipallo. Nämä ovat kyllä suolaisenakin ihan tajuttoman hyviä vaikka blinit hieman parempia. 🙂

      Ihanaa kun teit näitä ja toivottavasti susta tulee pankukasmestari!

      Mukavaa torstai-iltaa <3

      Tiia

  • Huomenna herkutellaan vappu brunssilla taas pankukaseja <3 Kiitos Tiia-yhveli ohjeesta! Nää on mahtavan herkullisia!

Vastaa käyttäjälle Tiia Koivusalo Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud