Kuukausi: huhtikuu 2019

Hauskaa vappua!

Hauskaa vappua!

Hyvää päivää sentään. Fazer lähetti tälläisen vapputervehdyksen ja vaikka olen ollut vehnättömällä, niin tunnustan, peräti kolme munkkia ahmin kitusiini. Apua mitä herkkua ja haluatte ehkä kuitenkaan tietää onko munkin sisällä jotain, niin on, sisältä löytyy mustikkahilloa. Namiskuukkelis. Näitä Bon munkkeja muuten on myös kahvin makuisena ja vaniljasisuksella ja ne kuulostaa ihan meikäläisen jutulta, aah kahvimunkki. 
Nuorena vappu oli maailman hauskin juhla. Koin silloin, että synkkä Suomi heräsi keväiseen eloon ja meno muistutti etelänmaiden karnevaaleja. Sillä toki erotuksella, että örveltäjiä näkyi paljon liikenteessä ja rehellisesti sanottuna, on itsekin tullut nuoruuden vappuina örvellettyä. 

Kerran vappu osui jotenkin viikonloppuun niin, että vappua tuli vietettyä peräti 4vrk putkeen. Hui kauhistus ja nuorellekin kropalle jo rankkaa moinen hommeli. Vappupäivänä makasinkin raatona omassa sängyssä lapsuudenkodissa ja täti pelmahti käymään ja kysäisi ”miksi nukut yo-lakki päässä”, olin vastannut, ”en ole jaksanut ottaa sitä pois.” Hehe kuvaa varmasti hyvin väsynyttä nuorta juhlijaa. 

Graniitti Anttilan talossa asuessa meillä oli elämämme vappubileet, jonne oli kutsuttu ne ystävienkin ystävät eli niin paljon väkeä, etten todellakaan itsekään tuntenut kaikkia. Oli mahtava meininki ja juhla ylimmillään, kun kaksi meidän ystävää tippuivat 3-metrin pudotuksen välikatolle. Kummallekaan ei käynyt mitenkään loppupeleissä, jos ei iskun saamia kolhuja lasketa. Pahinta mitä toiselle tapahtui, koska joutuivat sairaalassa kuitenkin viettämään aikaa, niin piilolinssit olivat unohtuneet silmään ja niitä ei kukaan hoksannut tarkistaa. Ymmärtääkseni näkökykyyn tuli pieniä ongelmia. 

Tuo ystävien tippuminen ikkunasta, heidän istuessa ikkunalaudalla ja toisen alkaessa tippua ja toisen yrittäessä auttaa ja tippuen mukana oli sellainen piste i:n päälle, että sen jälkeen vaput olivat jo hieman hillitympiä. Sillä tilanne oli kova järkytys meille kaikille, sellainen painajainen joita tapahtuu elokuvissa ja yhtäkkiä todellisuudessa omien silmien alla sellaisena karmena hidastettuna kohtauksena. Hullu ja kamalakin nuoruus. 

On ollut ratkiriemukkaitakin vappuja ja aina mentiin Kaivariin eli Kaivopuistoon vappupäivänä, säällä kuin säällä. Brunsseja ei ikinä jaksettu viettää eli ihan nestemäiset eväät oli mukana ja Kaivarin jälkeen rymistettiin pitsalle. Vappupäivän tunnelmaa Kaivarissa ei vaan voittanut mikään. Nyt kokisin itseni aivan liian vanhaksi kyseiseen juhlahumuun, mutta ehkä siltikin vielä kerran se on koettava, sillä vappupäivällä ei luonnollisesti ole ikärajoja. 

Muistan kerran Viiskulmassa asuessani, kun vappupallo lensi rapussa korkealla katon rajaan ja raijattiin ystäväni kanssa polkupyöräteline rappuun ja käytettiin niitä tikkaina. Pakko sanoa, että vappu on myös hyvin vaarallista aikaa. 
Miten sitten tämä vappu menee. Pienin lapsista on meidän kanssa kotona, aikuiset tahoillaan ja toukokuussa 15-vuotta täyttävä menee grillaamaan kavereiden kanssa. Tänään varmaan syömme hyvää ruokaa ja katsomme jonkun leffan illalla kolmisin yhdessä. Välttämättä kukaan ei serpentiinejä hanki tai ilmapalloja puhalla. Nyt on pakko hankkia, koska menin noin kirjoittamaan. 
Ensin kuitenkin tässä päivällä treffaan hyvää ystävää, jolla on synttäripäivä ja sen kunniaksi mennään herkuttelemaan yhdessä tietty sushit. Suunnittelimme myös kirpparille menoa, joten eihän sitä koskaan tiedä. Vai onko ne kirpparit auki näin vappuaattona? Näin vanhukset viettää vappua, etsien kirppariaarteita. 😉

Ohessa vielä pari maistiaista yllä siitä vapusta, kun se vappupallo syöksyi sinne rapun katonrajaan ja sen pelasti sieltä polkupyöräteline. Ah nuoruus, mutta väsyttää jo ihan näitä kuvia katsellessa eli aikansa kutakin. Nyt sisävessa, hyvä ruoka ja vaikka juuri  leffa ja oman rakkaan kainalo ovat tuhat kertaa kutsuvampia, kuin kylmä maa, muovipussi lämmittämässä ja hikoiluttamassa peffan alla, puskapissa ja väljähtänyt olkkonen. 🙂

Mitä te touhuatte vappuna, onko perinteitä, onko juhlia vai onko paras vappu ei vappu ollenkaan vaan normikotisoffa kutsuu aikuisempaa vapun viettäjää. Mitä hauskinta vappua kaikille, miten ikinä vappua vietättekään. 🙂


Kävin eilen katsomassa Teen Spirit leffan ja tykkäsin. Vähän erilainen kuin nuoruuden Fame tai Flashdance. Elle Fanning on uskomattoman hyvä näyttelijä ja myös lunastaa paikkansa laulajana. Lisäksi oikea alla ylimpänä iloinen vappubiisi mukaan, ei kun jalat notkeaksi. 🙂