Kuukausi: heinäkuu 2023

Barbie-elokuvalla on suuri sanoma!

Barbie-elokuvalla on suuri sanoma!

Kutsuvierastilaisuus Warner Bros Pictures Finland Nyx Cosmetics Nordics

Veikkaan, että moni miettii, ettei mene katsomaan Barbie-elokuvaa, koska elokuvan täytyy olla silkkaa pinkkiä höttöhattaraa. Voin kertoa, että ennakko-odotukset eivät voisi olla enempää väärässä. Toki Barbie on visuaalisesti pinkin ja glitterin ilotulitus ja kaikkien Barbie-nukkeja rakastavien runsaudensarvi, mutta ennen kaikkea Barbie on feministinen elokuva, jossa asetelmana miesten ja naisten valtasuhteita heitetään päälaelleen, lopulta pyrkien kohti todellista tasa-arvoa.

Tasa-arvo, feminismi, ihmisyys, oman itsensä löytäminen ilman muiden määritelmiä, jopa ikä tuotiin esiin, miten naisen ei sallita ikääntyä. Nainen ei voi voittaa, teet niin tai näin, aina olet arvostelun kohteena.

Elokuvan kaunein kohtaus, kun Barbie kohtaa ikääntyneen harmaahapsisen naisen ja huokaa harmaahapselle ”olet niin kaunis.”

Kiitos tästä kohtauksesta, rakastan kyseistä kohtausta ja sen sanomaa, että nainen saa ikääntyä, eikä naisen tarvitse piiloutua ikääntyessään. Jokainen ikävaihe on upea ja ikääntyminen on etuoikeus.

*Korjaus. Kiitos kommentoijille tarkennuksesta, että olin saanut googlaamalla haettua väärää infoa.

Eli vanha nainen penkillä on pukusuunnittelija Ann Roth. 😊

Olisiko maailmassa vähemmän sotia, jos enemmän naisia olisi vallankahvassa?

Elokuva huumorin keinoin tuomitsee patriarkaalisen ylivallan, lopussa silottaen miten sukupuolet voivat oppia toinen toisistaan, jos sydämet ovat auki ja kuulolla.

Toki Barbie-elokuva on kaupallisen koneiston tuotos, mutta Matteliin kohdistuva itsekritiikki yllätti leffassa iloisesti eniten. Kyynisimmät saattavat toki todeta, senkin olevan laskelmoitua. Omaan makuun suorastaan nerokasta, heittää koko Barbie-instituutio ylösalaisin, kritisoida miten erikoisissa sukupuolirooleissa ja lokeroituina ja alistettuina olemme sukupolvien ajan olleet.


Oli niin tai näin, Barbie on monella tapaa yhteiskunnallisesti vuoden elokuva.

barbie elokuva

Barbie-elokuvan sanalliset pläjäykset ovat armotonta tykitystä ja tästä syystä Barbie kestää katselukerran jos toisenkin. Välillä tuntui, että elokuvaa katsoi henkeä haukkoen, yrittäen säilyttää mielen muistissa kaikki viisaudet, nokkelat leiskautukset, timanttiset huomiot ja huomaten, että vaikka kyydissä tuli pysyttyä, moni briljantti Barbie-elokuvan viisaus kaipaa toistoa. Barbie-elokuva kestää hyvin useamman katsomiskerran.

Valtavirtana paikalla näkyi paljon nuoria kutsuvieraita, mutta Barbie ei ole vain nuorten elokuva tai yhden ikäryhmän elokuva, Barbie on kaikille.

Vaikka mummeli-Barbieta ei ole tietääkseni olemassa, koska Barbie ei ikäänny, ei ainakaan stereotyyppinen Barbie vai ikääntyykö sittenkin? Elokuvassa sivutaan myös ikätasa-arvoa, mille annan peukut. Sydämellisesti kiitän myös Nyx Cosmeticsia, että kutsuivat ikään katsomatta. Se kun ei ole aina itsestäänselvyys.

Monesti oletusarvona on, että lokeroidaan iän puolesta ja tämä näkyi kutsuvierasjoukossa, suurin osa kutsutuista oli nuoria, siitä huolimatta, että jo oma äitini on leikkinyt Barbie-nukeilla.

Etkoille oli myös kutsuttu vain nuoria, mutta mitä jos etkoille olisikin kutsuttu kaikkia eri sukupolvia, isoäidit, äidit ja tyttäret, ja totta kai isoisät, isät ja pojat myös, sukupolvien ketju, joista kaikki ovat leikkineet Barbie-nukeilla ja jokainen olisi voinut muistella Barbie-muistojaan. Niin eihän se olisi ollut yhtään niin cool vai olisiko sittenkin ollut vielä enemmän cool?

Juuri tässä Barbie-elokuva onnistuu, tasa-arvo kaikissa muodoissaan on cool.

Just saying, prosentuaalisesti isomman siivun nuorisolla täytetty kutsuvierastilaisuus, astui pikkuisesti yhteen niistä miinoista, joita Barbie-elokuva kritisoi.

Toki voin olla väärässä ja iäkkäämmät kutsutut eivät tulleet paikalle, koska ennakkoluulot Hubba Bubban pinkistä leffasta istuvat tiukassa. Odotin itse myös enemmän kiiltävää pintaa ja olin iloisesti yllättynyt.

Eli itse Barbie-elokuva loistavasti pureutui stereotypioihin ja niiden kautta lokerointiin ja antoi miettimisen aihetta ja opittavaa meille kaikille ja samalla herättäen toivon uudesta uljaammasta sukupolvesta, jossa kaikki olemme vain ihmisiä, ikään, sukupuoleen, ihonväriin, jne. katsomatta. Mutta samalla laittoi myös miettimään, miten pitkä matka todelliseen tasa-arvoon on, etenkin maailman tilanteen valossa.

barbie elokuva barbie movie

Barbie-elokuva on älykäs elokuva, joka nauraa miehiselle ylivallalla, mutta lopussa pehmentää vastakkaisia sukupuolia sopuun ja ymmärrykseen. Elokuva kertoo kipuilusta, itsensä löytämisestä, teini-ikäisen tyttären irrottautumisesta äidistään, kasvamisesta, miesten ja naisten hassuista eroista, mutta myös ei niin niistä mukavista eroista.

Lopussa eniten mietin, miltä maailman historia näyttäisi, jos naiset olisivat olleet vallassa. Mutta mieluiten jään miettimään, miltä maailman historia näyttäisi, jos miehet ja naiset oppisivat ja kuuntelisivat toisiaan ja naisia ja miehiä olisi aina ollut tasapuolisesti päättävissä elimissä. Aina on tilaisuus kasvaa, siirtää oma ego syrjään, kuunnella aidosti toista ihmistä ja tällöin löytää ymmärrys mistä toinen tulee.

Kenenkään ei tulisi olla kakkonen tai jäädä kakkoseksi, jokainen meistä on uniikki. Kukaan ei ole liian outo vaan olemme erilaisia persoonia. Siksi elokuva kyseenalaistaa stereotyyppisen Barbien ja Barbie etsii itseään.

Täältä pääset kurkkimaan Ryan Goslingin upean biisin Keninä.

Kaikki näyttelijät loistivat rooleissaan ja Margot Robbie on nainen, joka taipuu rooliin kuin rooliin ja rakastan sitä, että vaikka Margot tässä esittää jo ulkonäkönsä puolesta Barbie-nuken ilmentymää, Margot taipuu lukemattomiin rooleihin, Babylonissa suorastaan maanisen upeana, puhumattakaan roolissaan Harley Quinninä. Ryan taas tehnyt lempiroolit Drive, La La Land ja Blade Runner 2 elokuvissa. Ryan naulitsee vaikka olisi hiljaa, joskus tarvitaan vain, että silmät näyttelee.

Ryan totesi Margotista, että Margot taipuu mihin vaan ja hallitsee kaiken ja jos istuisit lentokoneessa ja kone olisi tippumassa, haluaisit Margotin lentäjän paikalle. Ohjaaja Greta Gerwig taas kertoi Margotista, että Margot vain antaa ja antaa, Margot on itse enkeli, aidosti hyvä ja aito ihminen.

Barbie on ihana elokuva, uudenlaisen aikakauden alku, terävä opetuslaulu lapsille ja nuorille, mutta myös meille iäkkäämmille loistava herätys ja oivallus paremmasta maailmasta.

Barbie-elokuva antaa toivoa meille kaikille.

Olet hyvä juuri sellaisena kuin olet.

Täältä pääset kurkkaamaan, kun Margot esittelee Barbie-elokuvan lavastuksia.

Viisi tähteä ⭐⭐⭐⭐⭐ ja kuin myös Warner Brosille upeasti järjestetystä tilaisuudesta, joka henki Barbie-taikaa. 💖

Aiotteko mennä katsomaan ja minkälaiset ovat teidän ennakko-odotukset Barbie-elokuvasta?