Kuukausi: syyskuu 2019

Body Shopin joulu Tukholmassa

Body Shopin joulu Tukholmassa

*Kaupallinen yhteistyö The Body Shop Suomen kanssa

Tällä viikolla käväisin Tukholmassa The Body Shop Suomen lähettämänä. Keskiössä Tukholmassa pidettävä Body Shopin tilaisuus, jossa tietenkin esiteltiin tämän joulun kausituotteet, jotka sisältävät ”Juicy pear” eli makeaa päärynää, ”Warm vanilla” eli vaniljaa ripauksella toffeeta ja ”Rich plum” eli jouluinen luumu, puhumattakaan kolmessa eri koossa tulevat joulukalenterit ja erilaiset lahjapakkaukset, joissa suloinen apina hahmo ja avaruusraketti, valmiit lahjapakkaukset tai itse koottavat lahjapakkaukset, joihin voi kerätä lahjan saajan suosikit.

Huom. ihan kaikkia samoja tuotteita kuin Ruotsissa, ei välttämättä ole myynnissä taas Suomen liikkeissä. 
Tällä kertaa en majaillut aivan Tukholman ytimessä, mutta aivan likellä kuitenkin eli parin metropysäkin päässä vanhastakaupungista. Hassuja kommelluksia voi lukea edellisestä blogipostauksesta. Hotelli Hellstens Malmgård oli Jane Austen tyylisesti viehättävä, voin lämpimästi suositella.

Toki tapetilla oli Body Shopin jälleen kerran aivan huikea joulu ja joulutuotteet. Mutta erityisesti tyttöjen asiat ja tasa-arvo kysymykset. 


*Valitsemalla Body Shopin tuotteita niin itselle hemmotteluun, kuin lahjaksi, voit myös auttaa. Body Shop lahjoittaa jokaisesta ostoksesta marras–joulukuussa 2019 kaksi senttiä (0,02€) Plan Internationalin ohjelmalle, joka edistää 1 500 tytön ammatillista koulutusta Indonesiassa ja Brasiliassa.

*Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton lastenoikeusjärjestö Plan International perustettiin 1937, ja Suomessa toiminta alkoi 1998. Plan työskentelee yli 70 maassa.

*Valitettavasti vielä tänäkin päivänä useat tytöt ja naiset Indonesiassa ja Brasiliassa eivät pääse opiskelemaan. Monet heistä ovat työttöminä tai ansaitsevat miehiä vähemmän. Body Shop on ryhtynyt yhteistyöhän Plan Internationalin kanssa tukeakseen brasilialaisten ja indonesialaisten nuorten naisten mahdollisuuksia unelmoida isosti ja menestyä elämässä.

Body Shop rahoittaa Plan Internationalin kanssa Brasiliassa ja Indonesiassa projekteja, joissa tuetaan nuoria naisia kouluttautumaan ja pääsemään elämässään eteenpäin. Yhdessä meillä on mahdollisuus auttaa tyttöjä saamaan mahdollisuuksia päättää omasta elämästään, jotta heistä voi tulla tulevaisuudessa itsenäisiä ja menestyneitä naisia.

*NUORET IHMISET EIVÄT KOULUTTAUDU
Joka kolmas maailman 1.8 miljardista
nuoresta (10-24 v.) ei käy koulua,
ei opiskele eikä käy töissä.

NAISET OVAT ALIEDUSTETTUINA
Maailmanlaajuisesti yli 2,7 miljardilta
naiselta on evätty lailla mahdollisuus
tehdä samoja töitä kuin miehet.


NAISTEN MAHDOLLISUUKSIEN PUUTE
Nuoret naiset jäävät kolme kertaa
todennäköisemmin ilman koulutusta
ja työtä kuin nuoret miehet. 

EI TARPEEKSI NAISIA POLITIIKASSA
Vain 24,3 % kaikista maailman parlamentaarikoista on naisia. Tämä tarkoittaa, että usein enemmän miehiä kuin naisia on tekemässä naisten puolesta päätöksiä asioista, joissa naiset tarvitsisivat eniten naisten tukea. 

*Body Shop auttaa tyttöjä saavuttamaan unelmansa koulutuksella ja järjestää yhdessä Plan Internationalin kanssa 1,5 vuotta kestävän ammatillisen koulutusohjelman, johon osallistuu 1 500 nuorta naista Indonesiassa ja Brasiliassa. Koulutus antaa tytöille tarvittavat taidot, joiden avulla he voivat perustaa oman yrityksen tai löytää hyvän ja turvallisen työpaikan.

Brasiliassa työttömyys on kasvava ongelma: 31.1% nuorista naisista on työttömänä, ja koska äärimmäisessä köyhyydessä elävistä 60% on alle 19-vuotiaita, unelmien tavoittaminen on erittäin vaikeaa. Body Shop tukee nuorten naisten koulutusta, jonka avulla he pääsevät nauttimaan elämästä ilman jatkuvaa taistelua toimeentulon puolesta.

Sinun avullasi Body Shop tarjoaa koulutuksen 75:lle 18-24-vuotiaalle naiselle Pohjois-Brasiliassa. Koulutuksen kautta heistä tulee sosiaalikouluttajia, jotka auttavat omien yhteisöjensä jäseniä – nämä 75 nuorta naista tavoittavat työssään 200 murrosikäistä tyttöä (15-17-vuotiaita). Koulutuksessaan oppimilla taidoilla he auttavat muita ja samalla luovat itselleen turvatun ja vakaan toimentulon.
Tutkinnon hankkivat naiset pystyvät hyödyntämään koulutusta laajemminkin ja työskentelemään esimerkiksi Brasilian kasvavassa sosiaaliaputyökentässä ja vaikuttamaan positiivisella tavalla muihinkin tyttöihin ja nuoriin naisiin.
Näiden 275 tytön ja naisen lisäksi projektista hyötyy 1 000 muuta nuorta naista, jotka voivat osallistua kampanjoihin, keskustelupiireihin ja vertaistukimentorointiin verkossa ja yhteisöissä paikan päällä.
Indonesian talous on yksi Aasian nopeimmin kasvavista, mutta monien syrjäisten yhteisöjen ainoa työmahdollisuus on maataloustyö. Nuoret tekevät palkatonta työtä perheidensä kanssa, tai sitten he muuttavat kaupunkeihin etsimään muita töitä. Korkea nuorisotyöttömyys koskettaa erityisesti naisia, joilla ei ole mahdollisuutta kouluttautua ja joiden oletetaan toimivan perinteisten roolimallien mukaisesti. Koska monien nuorten naisten työskentely kodin ulkopuolella estetään, on heidän vaikea hankkia taitoja, joilla he tulisivat itsenäisiksi ja voisivat osallistua merkityksellisesti yhteisöjensä toimintaan.
Body Shop toimii yhdessä Itä-Indonesian köyhimmistä maakunnista, jossa työn puute johtaa köyhyyteen, liian varhaisiin avioliittoihin ja turvattomuutta aiheuttavaan muuttoliikkeeseen. Body Shopin työ rikkoo stereotypioita ja luo rohkaisevan ja mahdollistavan ympäristön, joka kannustaa nuoria naisia tyttöjä kukoistamaan.
Body Shop tarjoaa ammatillista koulutusta 330 nuorelle (joista 80 % naisia) sekä opettaa työnhakua ja antaa yritysvalmennusta.

Tukholman tilaisuus oli todella vaikuttava ja mukana oli vaikuttajien ja lehdistön lisäksi, niin lemmikeitä, kuin sylivauvojakin. Ainoana suomalaisena fiilis oli todella hyvä ja otettiin sydämellisesti vastaan. 

Tapahtui myös hauska juttu, josta jäi sydämeen lämmin muisto ja jonka haluan jakaa teillekin. Navigoidessani kännykkä kädessä Google Mapsin avulla tilaisuuteen, minut pysäytti viehättävä ja ehkä noin nelikymppinen nainen kysyen ”voinko auttaa?” Kerroin hänelle olevani matkalla Body Shopin tilaisuuteen ja hän kertoikin olevansa kolmatta päivää Body Shopilla töissä ja hän ehdotti, että voi saattaa minut tilaisuuteen. Ah mitä ruotsalaista kohteliaisuutta, tähän ei ihan heti törmää Suomessa. 

Ehdimme jutella tovin ja ilmenikin, että tämän naisen äiti on suomalainen ja hänen vanhempansa ovat tutustuneet Lapin rajalla. Hän kertoi myös, että hänellä oli ennen Body Shoppia äitinsä ja siskonsa kanssa vanhusten palveluyritys ja arvatkaas mikä tämän yrityksen nimi oli? Yrityksen nimi oli suomalaisittain ”Sisu” ja he nimenomaan auttoivat suomalaisia iäkkäitä ihmisiä Ruotsissa. 

Tälläinen jännä ja todella kiva ihmiskohtaaminen sattui tilaisuuden alkuun. Itse tilaisuus oli todella hieno. Ensin nautimme aamiaista ja saimme kuulla sekä Body Shopin joulutuotteista ja yhteistyöstä Plan Internationalin kanssa. 

Lopussa meille aukeni verhot suorastaan lapsuuden satumaailmaan, aitoon joulumaailmaan. Joulumaailmasta sen verran, että koko valtava joulumaailma on kierrätettävä ja ollut jo useissa maissa ja jatkoi Ruotsista seuraavaksi Tanskaan. Eli tässäkin säästettiin luontoa kunnioittaen materiaaleja. Joulumaailma kulkee maanteitse kohti seuraavaa etappia.

Body Shopin joulun teemana on mahdollistaa Brasiliassa ja Indonesiassa tyttöjen unelmointia isosti. Henkilökohtaisesti unelmoin pienestä pitäen astronautin ammatista, eikä mikään voinut estää tai lannistaa unelmoimasta. Periaatteessa jossain kohden oivalsin, että suomalaisen on aika vaikea päästä ulkomaiseen avaruusohjelmaan, mutta ei mahdotonta. Sukupuolella ei kuitenkaan ollut mitään tekemistä unelmani kanssa, unelmallani oli siivet.

Mutta mitä, jos et voisi unelmoida edes koulutuksesta tai työpaikasta, jos sinun tehtävä olisi jäädä kotiin auttamaan äitiäsi kotitöissä ja sisarusten hoidossa? Meille suomalaisille mahdollisuus unelmiin on itsestäänselvyys ja asioiden eteen puskeva voima. Mitä jos unelmointia ei sallittaisi, jos unelmilla ei olisi koskaan mitään mahdollisuutta toteutua, se olisi olotilana kuin linnulta katkastaisiin siivet. 

Minusta ei tullut astronauttia, mutta muuten moni unelmani on toteutunut. Avaruutta ja tähtipölyä pääsin lopulta sipaisemaan vuosi sitten Juri Gagarin Cosmonaut Training Centerissä ja vieläpä minä, tuolloin viiskymppinen nainen. Koska unelmointiani ei ole koskaan ammuttu alas, voin edelleen lapsenomaisesti unelmoida avaruudesta ja osa unelmaa vuosi sitten toteutuikin.

Body Shopissa kohtaa eläinten kunnioittaminen, hyväntekeväisyys ja hurmaavat tuotteet, jotka aina käytän viimeistä pisaraa myöten loppuun. Body Shopilla ei sellaista tuotetta olekaan, joka jäisi käyttämättä. 

Tällä kertaa Body Shopin kampanja ravistelee vielä aivan erityisesti sydäntä, kolmen tyttären äitinä, en muuta lapsille toivokaan, että he löytäisivät paikkansa, tasapainon ja pääsevät myös toteuttamaan unelmiaan. 

Meillä länsimaissa unelmointi on mahdollista, näin kaikkialla maailmalla ei ole. Voisiko sitä edes hengittää, jos ei saisi edes ripauksen verran haaveilla ja uskoa siihen, että tyttönä ja naisena minusta voi tulla mitä ikinä haluan, vaikka pääministeri tai astronautti. Vain taivas on rajana tai hih avaruus.
Unelmoida isosti! Nyt on mahdollisuus auttaa tyttöjä Brasiliassa ja Indonesiassa unelmoimaan. Body Shopin kausituotteet ja joulukalenterit löytyy jo myymälöistä ja verkkokaupoista. Oma kausituotesuosikki on tällä kertaa marjainen luumu, vaikka kuten joka vuosi, kaikki sarjat ovat todella mieluisia. Ehkä kaikkein eniten himoitsen kuitenkin tuollaista avaruusrakettia eli peltirasiaa, jonka sisältä löytyy Body Shopin tuotteita matkakoossa.

Ohessa vielä pieni video koko reissulta. Keskellä videota on pientä rakeisuutta, pahoittelen tätä, johtuu meidän kököstä nettiyhteydestä, joka erityisesti viikonloppuisin on todella ruuhkainen. Toivottavasti saatte videosta kuitenkin jotain irti. Siellä myös vinkki miten pääsette Mall of Scandinaviaan, josta löytyy myös Body Shopin liike. Tietenkin myös paljon matskua itse tilaisuudesta. 
Sydämelliset kiitokset The Body Shop Suomelle tästä kaupallisesta yhteistyöstä ja ainutlaatuisesta mahdollisuudesta kokea Body Shopin joulu Tukholmassa ja saada vielä toimia tärkeän asian eli tyttöjen tasa-arvoisen tulevaisuuden tiedon välittäjänä.

Mistä sinä haaveilet tai olet haaveillut pikkutyttönä, ovatko haaveet toteutuneet? Löytyykö Body Shop lemppareita ja mitä pidätte Body Shopin tämän vuotisesta ilmeestä? Ai niin, joulukalenterit kuvaa hyvin Body Shopin ensimmäistä myymälää ja kunnon vanhan ajan brittiläistä satumaailmaa. 

Jokaisessa luukussa/rasiassa on nippelitietoa naisten saavutuksista. Enpä esimerkiksi tiennyt, ettö Monopoli pelin on keksinyt alunperin nainen. Luonnostaan oletin, että pelin olisi keksinyt mies. Näiden luukkujen infopaketit vahvistavat naiseuden olemusta ja sitä, että olemme aivan yhtä fiksuja kuin miehet. Nyt ajattelette, että tietenkin olemme, mutta maailmalla ei kaikilla naisilla surullista kyllä, ole lupaa ajatella näin. 

Sydämellistä sunnuntaita kaikille. <3