Kuukausi: marraskuu 2018

Ostetut someseuraajat

Ostetut someseuraajat

Tämän vuoden helmikuussa noin vuoden pohdinnan jälkeen vihdoin uskalsin nostaa aiheen esille ”Mikä suututtaa somemaailmassa” eli aiheena oli huijaaminen somessa ja erityisesti Instagramin puolella maksetut seuraajat. 

Pähkäilimme Keyword:Love blogin Jonnan kanssa näitä kummallisuuksia ja tilejä, joista selkeästi näki miten kyseiset henkilöt olivat ostaneet seuraajansa ja ostivat vielä matkan varrella koko ajan lisää. Kyseessä oli muutamat bloggaajat, joiden blogit olivat varsin pieniä ja jotka päättivät ottaa askeleen menestykseen Instagramin puolella. Alunperin heillä oli n. 400-1000 seuraajaa ja pian tämä luku kasvoikin moniin tuhansiin ja toisilla jopa reilusti yli 10 000 ostetun seuraajan tileiksi.

Jonnan kanssa välillä aina jo yli vuosi sitten mietimme, että mikä on motiivi tälläiseen ostamiseen ja miten joku ihminen julkeaa ostaa itselleen seuraajia ja tämän jälkeen hakea itselleen suorastaan petoksellisesti hyötyä. Asian esille nostaminen oli kuitenkin vaikeaa, sillä vielä viime helmikuussa asia oli jollain tasolla vaiettu salaisuus, asiasta ei juuri puhuttu, moni asian tiesi, mutta asiasta vaiettiin.Postaukseni ”Mikä suututtaa somemaailmassa” oli kuitenkin todella paljon kommentoitu ja aihe herätti ihmisissä paljon tunteita. Siltikin samalla huomasimme Jonnan ja blogiystävien kanssa, että suurin osa näistä huijareista jatkoi vain toimintaansa entistä härskimmillä pelinappuloilla, ostaen sekä seuraajat, että tykkääjät. 

Tänä syksynä päätimme täti kamuni Maijun kanssa, jota on myös risonut huijarit somessa, nostaa aiheen myös Tädit tubettaa kanavalle. Mahtavaa oli saada rakas tätikamuni mukaan tänä syksynä taistelemaan hieman kenties jopa tuulimyllyjä vastaan, sillä joukossa olemme aina vahvempia. Kun helmikuussa tein oman blogipostaukseni ja se toki sai paljon katselukertoja, silloin koin kirjoittamisen aiheesta jopa hieman pelottavaksi, koetaanko minut ilkeänä, mikä on oma motiivini nostaa huijaaminen aiheena esiin. 

Mitä enemmän ihmiset asiasta kirjoittaa, sen suuremmin asia tulee kaikkien tietoisuuteen ja tällä hetkellä aiheesta jo rohkeasti ja vapautuneesti kirjoitetaan monilla eri kanavilla. Mahtavaa oli, että Maiju tilasi Meikkibeibiltä ”En hyväksy ostettuja seuraajia” napit ja napit ovat levinneet kulovalkean tavoin toiselta toiselle. Tietoisuus kasvaa koko ajan ja nyt tuntuu jo oudolta, että miksi vielä viime helmikuussa pelkäsin nostaa aiheen esille ja miksi pelkäsin niin kovin, että jos minut ymmärretään jotenkin väärin. Yhteisöllisyydessä on voimaa ja uskon aika vahvasti, että henkilöt jotka ovat sortuneet ostamaan seuraajansa, heillä on hieman tukalat paikat. Heitä käy sääliksi, sillä syyt seuraajien ostamiseenhan voivat toki olla monenlaiset. 


Näitäkin on mietty, mikä saa ihmisen ostamaan seuraajansa, miksi ei koe, että riittää juuri sellaisena kuin on ja kun on juuri sellainen kuin on, silloinhan kaikki mitä eteen tulee on aidosti ansaittua ja ihmisestä myös aidosti tykätään. Mikä voisi olla palkitsevampaa, kuin aito tykkäys, kun taas tyhjät robottiseuraajat kumisevat tyhjyyttään, eivätkä taatusti kenenkään mieltä lämmitä yön pikkutunneilla. 

Huijaajalla kaikki ”ostetut seuraajat” ovat yhtä heikko asia, kuin korttitalo, joka luhistuu siinä kohden, kun ihminen jää kiinni huijaamisestaan. Meillä kaikilla on vain se yksi maine ja kun maineensa menettää, sen menettää vain kerran. 

Myönnän tunnen sääliä näitä huijaajia kohtaan, mutta monella tapaa myös ärtymystä, ärtymystä siitä, että he yrittävät mennä sieltä mistä aita on matalin, eikä kovalla ja pitkäjänteisellä työllä, ärtymystä myös siitä, että miten he petoksellisesti huijaavat etenkin pieniä yrityksiä antamaan heille palveluita, matkoja, vaatteita ja kosmetiikkaa, mutta seuraajat ovat Intiassa kyhättyjä robottitilejä.

Kaikkeen hyvään kuuluu myös lieveilmiöitä ja seuraajien ostaminen on yksi näistä erittäin ikävistä lieveilmiöistä. Faktahan on myös  se, että huijari jää yksin ja häneltä jää kokematta somemaailman myötä tuleva yhteisöllisyys ja myös ystävät, hän jää ulkopuoliseksi kaikesta tästä hyvästä. Huijaamisella on siten myös hintansa. Kyllä tunnen  suurta surua näitä ihmisiä kohtaan, koska jokainenhan meistä voi joskus olla heikko ja tehdä väärin, sortua heikkona hetkenä ymmärtämättä oikein seuraamuksia. 

Rohkea teko voisi olla julkisesti tunnustaa miksi on toiminut miten on toiminut ja pyytää anteeksi. Ihmiset ovat hyviä ja heillä on tahtoa antaa anteeksi, jotka ovat heikkouttaan toimineet väärin. Poistaa huijaustili ja aloittaa rehelliseltä pohjalta alusta. Kenties maine on saanut aikamoisen tahran, mutta kyllä tälläiset asiat ajan myötä unohtuu, etenkin jos ihminen on valmis aidosti muuttumaan.

On ollut mielenkiintoista nähdä, miten eräs henkilö on laittanut tilinsä yksityiseksi, estänyt Maijun ja minut, perustanut uuden tilin ja ostanut sinne seuraajia. En edes tiedä mitä olen hänelle tehnyt muuta, kuin puhunut aiheesta helmikuussa blogissa ja nyt Tädit tubettaa kanavalla. 


Mitä tälläisen ihmisen päässä liikkuu, minä en enää tiedä, tämä menee jo niin pimeän puolelle, etten löydä minkäänlaista samaistumispintaa. Kenties jotkut ihmiset kokevat, että maailma on heille velkaa ja heillä on oikeutus elää kyynärpäätaktiikalla.

Edelleen olen sitä mieltä, että oma persoonani ja blogini saa elää kohtaamieni hyvien ihmisten kautta hyvyyden kuplassa ja ihmiset tekevät näitä juttuja. Kun olet aito ja sydämellinen, autat muita pyyteettä, et säästele kehuja, saat myös itsellesi moninkerroin hyvää takaisin. Tämä toimii myös somemaailmassa ja hyvä luo aidosti hyvää. 

Itsestäni ei koskaan tule isoa nimeä, sen olen jo alunperin tiennyt, että ikäkin on jo tälläisessä suosio hommelissa esteenä, mutta tiedänpä ainakin sen, että ne ketkä seuraa ja kommentoi, he tekevät sen aidosti sydämestään ja yksikin aito seuraaja on miljoona kertaa sykähdyttävämpää, kuin miljoona feikkiä.

Muistuttaisin myös moraalisesta ongelmasta, eli kun ostat seuraajia, tuet yrityksiä, jotka käyttävät Intian hikipajoissa työskentelevien köyhien opiskelijoiden elämäntilannetta hyväkseen. Tuet täten täysin epäeettistä toimintaa. 

Seuraajien ostaminen on siten monikerroksellisesti väärin, halajat itsellesi hyödykkeitä nollayleisölläsi, loukkaat tavallaan kanssasomettajia, jotka rehellisin keinoin puurtavat blogikanaviensa eteen ja laitat vielä rahaa yrityksille, jotka riistävät heikompia osapuolia Intiassa ym. maailmassa. 

Mielestäni tässä on monille paljon miettimistä ja siksi Minäkö keski-ikäinen on jo helmikuussa täällä blogissa ilmoittanut vankan kantansa ”Ei ostetuille seuraajille.” Tädit tubettaa lähti tähän myös tänä syksynä mukaan ja nyt on mahtavaa nähdä, miten Maijun  ideoimia ja tilaamia ja Meikkibeibin tekemiä nappeja on niin moni somekamu jakanut kanavillaan.

Helmikuussa en vielä rohjennut uskoa, että asiat muuttuu, kun nostin tämän aiheen esille, mutta nyt uskon siihen, että hyvä voittaa tässäkin asiassa ja huijaaminen tulee vankemmin kaikkien tietoisuuteen. Myös niiden huijattavien pienyritysten, joilla ei ole ollut tietoa ja resursseja ymmärtää, mikä on ostettu seuraaja, tykkääjä ja kommentoija. Mutta nyt kun asiasta vihdoin puhutaan, vaiettu salaisuus ei ole enää lakaistuna pöydän alla. 


Kannattaa lukea vielä helmikuussa kirjoittamani postaus aiheesta ”Mikä suututtaa somemaailmassa”, siellä on valtavan hyvää ja paljon pulinaa myös kommenttikentässä ja työkaluja vinkkinä siitä, miten selvittää huijaritilit. 


Kiitos Jonnalle silloin siitä, että rohkenin lähteä kirjoittamaan aiheesta eli henkisestä tuesta ja kiitos Täti-Maijulle siitä, että tänä syksynä lähdettiin voimalla yhdessä taistelemaan näitä huijaustilejä vastaan ja kiitos Meikkibeibille siitä, että toteutti Maijun toiveesta napit tämän kampanjan tueksi. Kiitos myös Souliinalle, jonka kanssa olemme myös tämän asian tiimoilta parantaneet maailmaa varmaan tuon parin vuoden verran. 

Lisäksi kannattaa ehdottomasti lukea Ylen artikkeli aiheesta, minkälainen riistobusiness näiden ostettujen tykkääjien taustoihin liittyy. Ehkä viimeistään tämä seikka laittaa jonkun miettimään ihmisoikeudellisista syistä, että ostanko seuraajani? 


Muistuttaisin yrityksiä myös siitä, että pyytäkää bloggaajilta Google Analytics-raportit blogilukemista, sillä erittäin paljon huijataan ja kerrotaan Bloggerin sivulatauksia suurennellen ym. Taivas on vain rajana lukemille, jos ei luotettavaa raporttia tarvitse yritykselle antaa. Tätäkin huijaamisen muotoa valitettavasti harjoitetaan erittäin paljon.


Ainakin sinisilmäisenä haluan nyt uskoa, että ehkä maailma on tänään ja huomenna taas parempi paikka ja yritykset ja etenkin pienyritykset säästyvät jatkossa huijareilta.


Yksityisyrittäjän tyttärenä olen aina pienyrittäjien puolesta, he ovat minulle sydämen asia. <3 Mitä mieltä tästä kaikesta? Kommenttikenttä on vapaa, mutta kuten aiemmin olen kertonut, henkilökohtaisuuksiin menevät kommentit, kuten anonyymin tämän viikkoinen, ”miten pääsen mahani kanssa ammeesta ylös” kommentit menevät suoraan roskakoriin. 😉


Fiksut ihmiset osaavat varmasti keskustella asioista menemättä henkilökohtaisuuksiin, eiks je. 🙂 Ruotsissa ja muualla maailmassahan on aivan normaalia ostaa seuraajia, joten on tämä mielenkiintoinen ja yleismaailmallinen monitasoinen moraalinen ongelma, josta taatusti riittää paljon ruodittavaa. 

Aiheen luonteesta huolimatta, mitä mahtavinta perjantaita kaikille ja hei yhteisössä on voimaa, muistetaan se. <3


Petos

”1 § Petos[1]
Joka, hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä taikka toista vahingoittaakseen, erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saa toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle tai sille, jonka eduista tällä on ollut mahdollisuus määrätä, on tuomittava petoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.


Petoksesta tuomitaan myös se, joka 1 momentissa mainitussa tarkoituksessa dataa syöttämällä, muuttamalla, tuhoamalla tai poistamalla taikka tietojärjestelmän toimintaan muuten puuttumalla saa aikaan tietojenkäsittelyn lopputuloksen vääristymisen ja siten aiheuttaa toiselle taloudellista vahinkoa.