Kuukausi: lokakuu 2022

Vaihdevuodet ja ikäsyrjintä!

Vaihdevuodet ja ikäsyrjintä!

Saan aivan hurjan paljon viestejä kanssasisarilta, etenkin vaihdevuosia koskien. Ikäsyrjintä taas saattaa olla sellainen alue, että olemme vuosien saatossa tottuneet siihen, että mainoksissa on nuoria ja samalla hyväksyneet, että näin on aina tehty. Mutta hei kyllä asiat voivat muuttua ja pitääkin muuttua, mutta ei mikään muutu tyytymällä.

Omassa päässä saattaa olla jonkinlainen kytkentävika tai känkkäränkkä riitapukari, mutta nyt kun olen itse 53 vuotias, en vaan suostu yhteiskunnan asettamiin lokeroihin tai ajatustapaan, mene mummo kotiisi ja nyt on nuorten aika? Miksi näin pitäisi olla, kuka niin päättää?

Eräs viisas täällä kommentoi, että setämiehet päättää minkälainen mainosmaailma on, koska suurin osa johtotehtävissä on setämiehiä. Tulisiko meidän tyttöjen, naisten ja harmaahapsien, tyttärien ja äitien ja mummojen tehdä asialle jotain?

Se, että viihdyn mummokalsareissa, en välitä käyttää enää korkokenkiä, tohveli on paras kenkä ja menen mukavuus edellä, ei tarkoita kuitenkaan sitä, etten voisi tehdä mitä tahansa, haastaa itseäni, tykätä jutuista, joita myös nuoriso rakastaa.

Halusin koostaa muutaman linkin, joista toivon olevan teille apua. En ole lääkäri, joten en osaa aina neuvoa vaihdevuosi asioissa, loppujen lopuksi käsissäni on vain subjektiivinen oma tarina, mutta ilokseni mieleni sopukoissa myös monen monta teidän kertomaa tarinaa. Eli kiitos kaikille, jotka laitatte sähköpostia, Insta directiä ja Facebook meseä. Oma mieleni on avartunut lukemattomille erilaisille vaihdevuositarinoille, koska olette avanneet omat tarinanne ja jopa omat kipupisteet kanssani.

Ehkä kaikkein eniten sydäntä on raastanut viestit yksinäisyydestä ja mistä löytää kumppani tässä iässä, saada hellyyttä. Tähän en osaa vastata, koska olen oman mieheni löytänyt perinteisesti baarin portaista ja jos jotain tapahtuisi ja tulisi aika etsiä uusi kumppani, niin enpä osaa sanoa mistä ja miten? Olen pahoillani tästä, sillä jokainen ansaitsee ja tarvitsee hellyyttä ja kosketusta.

Kiitos, että kerrotte vaihdevuosista ja kiitos, että olette laittaneet myös paljon viestejä, miten olette heränneet katsomaan mainoksia eri tavalla, miten kiinnitätte iloksenne huomiota, jos mainoksissa on eri ikäisiä tai harmaahapsia tai jos samaistutte mainokseen tai jos koette mainoksen ikäsyrjiväksi.

Myönnän, että nimenomaan ikäsyrjinnästä otan valtavasti kierroksia ja tunnen itseni ilkeäksi, koska nostan asiaa esiin. Tietenkään kaikki mainokset eivät voi olla harmaahapsille, sehän olisi ikäsyrjivää nuorille. Kaikenlaista mainontaa tarvitaan!

Mutta koska tässä hommassa mitä teen, saan silmille kamppishakuja, joissa asiaa, esinettä, vaatetta myös harmaahapset rakastaa, niin kohderyhmähakuja ja ajattelua, joissa haetaan kampanjoihin 25-30 vuotiaita hyvin usein. Monesti jopa 44 ikävuoteen asti ja joskus jopa 54 ikävuoteen asti. Sitten on yrityksiä, joilla lukee kaikki iät käy ja tässä kohden tahdon taputtaa käsiä yhteen. Silmiinpistävintä on nähdä, että malliksi tai vaikuttajaksi haetaan 20-30 vuotiasta, mutta kohderyhmä on vaikka viiteenkymppiin asti, voin sanoa, että tulee huono olo sisuskaluihin asti lukea tällaista.

Hei ollaan fiksumpia kuin tämä, ollaan parempia kuin tämä ja tällainen ajattelu on ”so last season” eli vanhaa aikaa ja jonka parasta ennen päivämäärä on niin nähty, mutta meidän parasta ennen päivä erääntyy vasta haudassa.

Näen ehkä näissä hommissa molemmat puolet, miten meidän ikäisiä arvostetaan kovasti ja miten ei arvosteta. Välillä mietin, että keskityn arvostukseen eli elän hyvän kuplassa, mutta sittenhän sulkisin silmäni ja sitä en voi tehdä, koska tietoisuus ja havahtuminen ikäsyrjintään on herännyt.

Kun heräät johonkin, ei ole enää paluuta.

Nuoret ajavat monia nuorten asioita, meidän kuuluu taas toimia omana äänitorvena ja silottaa myös pehmeämpää polkua meidän lapsille. Ettei elämä lopu tiettyyn ikään tai olet mukamas hullu, jos hassuttelet.

Ruotsissa ollaan hurjan paljon edellä ja esimerkiksi tavaratalot NK ja Åhlens mainostavat monimuotoisesti Instagram tilillään. Toki Ruotsissa myös ikäsyrjintä osataan ja myös meidän markkinoilla oleva ruotsalainen apteekkibrändi aina vaan mainostaa Instassa nuorille, eikä anti age-sarjaa lainkaan. Kuin myös brändin kuivien limakalvojen tuotteita mainostetaan nuorten vaikuttajien kasvoilla. Hohhoijaa, vannon, että te nuoret ette tiedä kuivista limakalvoista yhtään mitään!

Lisäksi Suomessa on pr-toimistoja, jotka hoitavat markkinointia ja jotka eivät vilkaisekaan harmaahapsiin päin, no ehkä Seela Sella tai Hanna Sumari kelpaa, jos edes he. Sitten on pr-toimistoja, joissa on fiksuja nuoria, jotka eivät laita kaikkia munia yhteen koriin samoille vaikuttajille, joita seuraa samat silmäparit.

Oli mainonta sitten vaikuttajamarkkinointia tai mainontaa, niin samasta asiasta on kysymys.

No mutta, vaihdevuosista olen kertonut jo paljon ja tulen kertomaan lisää, mutta täällä blogissa, kun laitat hakusana kohtaan ”vaihdevuodet”, niin sillä löytyy kaikki tekstit tähän mennessä.

Sitten niihin vinkkeihin:

Jos mietit ikäsyrjintää ota seurantaan TikTokissa @gloriousbroads ja yhdessä TikTok videossa 90 vuotias sanoittaa hienosti, ”olen ajaton, ehkä jopa antiikkia, mutta vanha en ole, esineet ovat vanhoja!” Ihan jo tämän TikTok-tilin vuoksi kannattaa mennä TikTokkiin.

Sitten oma ihana ystävä Outi’s life blogin Outi, tekee huumorisisältöä TikTokkiin ja jolle aina nauran ja taidan olla Outin suurin fani. Outin TikTok osoittaa sen, että meidän ikäiset voi tehdä mitä lystää ja olla hauskoja.

Instagramin puolella loistava näyttelijä Naomi Watts on perustanut vaihdevuositilin, jossa puhutaan avoimesti vaihdevuosista ja ihan kaikesta, eikä vaan noh on vähän kuuma tai apua painoa on tullut lisää.

Sain vinkin brittiläisestä Davinasta, joka on tuttu hahmo jostain menneitten vuosien talk show:sta ym. Hän on kirjoittanut myös vaihdevuosista kirjan, joka voisi olla hyvin kiinnostava.

Mahtavaa siskoutta ja vertaistukea löytyy Facebookin Vaihdevuodet ja Menopaussi-ryhmässä. Kannattaa liittyä, jos kärsit vaihdevuosista tai mietityttää onko vaihdevuodet, esivaihdevuodet vai mikä oikein on?

Podcast Kuumat aallot ja etenkin Maija Kajanin osuus. Googlatkaa muutenkin Maija Kajanin haastatteluja.

Jos oireina on vain kuumia aaltoja ja painonnousua ja jos olet sinkku tai eronnut jne., niin loistava podcast on Sanna Mämmin Sexy menopaussissa. Sannan ääni on ihanaa kuunneltavaa ja hän kertoo hyvin avoimesti seksuaalisuudesta. Mutta toki, kun olen itse pitkässä parisuhteessa, niin en löytänyt Tinder juonesta tai menkää etsimään miehiä ajattelusta samaistumispintaa, mutta sinkuille. <3

Sain kuitenkin irti mm. sen, että olisipa joku kertonut, kun krooniset virtsikset alkoivat, että paikallisestrogeeni apuun. Virtsaputki tarvitsee estrogeenia. Auttaa myös ”missä on vessa” kaupungilla kauhun tunteisiin ja öisin vessassa ravaamiseen. Hirmuisesti moni pelkää käyttää paikallisestrogeenia, mutta annos on niin pieni ja Gyne-Leena taas kertoo, että sitä voi turvallisin mielin käyttää. Käyn nykyään kerran kaksi yössä vessassa, ennen Vagifemiä 6-9x yössä ja vuosia näin!

Ottakaa Gyne-Leena seurantaan täällä, on huippu! Kuin myös tili @bettermenohealth

Ehdottomasti silti nämä kaikki ovat rippeitä sieltä ja täältä. Kaipaisin kirjaa tai podcastiä, jossa kerrotaan erilaisten naisten tarinoita, erilaisista oireista, kun vaihdevuodet ovat alkaneet varhain tai myöhään, jne. Vaihdevuosiin liittyvistä mielenterveysongelmista ja myös seksuaalisuuteen liittyvistä asioista suoraa puhetta, eikä tyyliin, puikko auttaa kaikkeen. Kun ei auta, näin on kerrottu. Ja ymmärrän sen, kun oma hormonitoiminta lakkaa ja luontainen lisääntymisen tarve, niin samalla lakkaa luontaiset luonnon lahjana saadut biologiset halut. Mistäs niitä hankitaan? No toki hyvästä parisuhteesta. Mutta parisuhteet ovat pitkiä ja liitoissa on erilaisia ajanjaksoja, niin ei varmasti ole aina niin helppoa, kun hormonitoiminto on loppu ja ulkosynnyttimet ovat hiekkapaperia ja seksi tekee kipeää. Kun taas nuorempana hormonit ohjaavat tätä toimintaa.

Kun löydätte hyvän gynekologin ja itse taas lopulta sain apua loistavalta yleislääkäriltä kokonaisvaltaisesti, niin homma lähtee pelittämään. Älkää lannistuko, jatkakaa etsimistä. Toki olen miettinyt niitä naisia, joilla ei ole mahdollisuutta käydä yksityisillä lääkäreillä, jäävätkö he hoitamatta? Aloitin oman polkuni terveyskeskuslääkärin luona käymällä ja siinä noin 25 poika ei tietenkään ymmärtänyt, että alakuloisuus, ahdistus ja unettomuus johtui vaihdevuosista, koska en itsekään sitä tiennyt. Kävin myös psykologilla ja hän oli aivan ihana ja koska kuormittavia asioita oli, ymmärrän ettei hänkään hoksannut, että kaiken takana oli vaihdevuodet, kun en minäkään asiaa hoksannut.

Muistakaa tyhmiä kysymyksiä ei ole! Mutta sitä ennen voitte vaikka heitellä näitä kysymyksiä Facebook-ryhmässä Vaihdevuodet-ja menopaussi. Siellä ei ole hölmöjä kysymyksiä ja on ehdottomasti foorumi, jossa jutellaan kaikkein avoimemmin asioista, mihin olen tähän mennessä törmännyt.

Kun asiat eivät ole joskus niin yksinkertaisia, että puikkoa alapäähän ja johan sitä on nuori varsa laitumella. Ei mene näin ei, vaikka joka tuutissa näin kerrotaan. Mitä olen ystävien ja tuttujen kanssa jutellut ja lukenut, niin vaikka itse emätin saataisiin puikoilla jouhevaksi, itse ulkosynnyttimet voivat olla kuivat, kipeät ja kutisevat kuin raastinrauta. Kertoisiko joku mikä näihin auttaa?

Lisäksi paljon puhutaan kuumista aalloista ja vaikka lihomisesta, mutta paljon vähemmän vaihdevuosien aiheuttamista mielenterveysongelmista, joista kuitenkin jollain tavalla kärsii jopa 70% naisista ja jopa 35% kokee työnsä kärsivän. Briteissä ja Jenkeissä on myös paljon tutkittu ja myös viisas Maija Kajan asiaa on sivunnut, että meidän ikäisten naisten itsemurhien tilastollinen siivu, on saattanut johtua hoitamattomista vaihdevuosista.

Puhutaan, tuetaan ja näytään ja uskalletaan kuunnella omaa sisintä ääntä. Ei huudella, oot mummo ja piiloudu vaikka kuinka tämän huutelijan lausahdukset kertoo vain siitä, mitä hän ei itselleen salli.

Olen kulkenut ihan älyttömän häpeän kyllästämän matkan ja tänä päivänä edelleen tunnen hurjan paljon häpeää. Tasapainottelen itseni kanssa joka päivä ja jopa unimaailman painajaiset välillä ovat häpeän kyllästämiä. Kun voisi vaan olla, olen mikä olen ja ylpeä siitä, enkä kuiskisi itselleni hei piiloudu mummo, olet naurettava, jopa ällöttävä ja totta tosiaan näin rumasti itseäni välillä puhuttelen ja siinä ei auta täällä päässä Eeva Kilven runot, ei meditaatiot, eikä äänimaljat, eikä puitten halailut, sillä ongelma on paljon syvemmällä kuin kaksi eri ihmistä kamppailisi sisimmissäni. Tämän matkan ja polun kuljen omissa mieleni sopukoissa ja haluan niin tehdä, enkä haistellen vaikka rauhoittavia yrttejä. Ja hei kenelle nämä toimii, aivan mahtavaa!

Tiedostan kuitenkin kumpi on se aito ydinminä ja kumpi on ihmiskunnan, markkinamaailman, pr-maailman, setämiesten ja niiden ihmisten sanelemaa, jotka kulkevat liitossa saman häpeän kanssa.

Olen myös lisännyt omalle @Koivusalo Instagram tilille kohokohtiin Ikäsyrjintä ja Vaihdevuodet kohokohdat, josta löytyy vinkkejä ja jorinoitani aiheista. Ja kyllä haluaisin kirjoittaa kirjan aiheesta Vaihdevuodet tai perustaa podcastin, mutta koska olen itseni suurin epäilijä, ei ole hajuakaan miten, eikä uskallusta ja turvallisuuden tunteeseen kätkeytyvä minä toivoo, että joku tekisi kaiken tämän puolestani ja ojentaisi valmiin manuaalin kouraani ”Kaikki vaihdevuosista. Silti haluaisin olla juuri se ääni, joka näistä toitottaa, koska olen kerran aloittanut. Siis haluaisin ja en haluaisi, koska mainitsemani kaksi minää taistelee sisuksissa, itseään vähättelevä ja itseään hyvänä pitävä.

Briteissä kuulemma palavereissa viuhkat viuhuu ja nauretaan yhdessä kuumille aalloille. Naiset ei muuta kuin viuhkat heilumaan!

Kokemuksia saa taas jakaa, ihan mitä sydän ja sielu haluaa kertoa? <3