Kuukausi: huhtikuu 2021

Hauskaa vappua 2021

Hauskaa vappua 2021

Muistellaan taas hieman vanhoja vappua, koska ei ole vuosiin tullut vappua juhlittua ja korona ei tässä kohden muuta omaa vappukäyttäytymistä niin mitenkään.

Nuorena vappu oli maailman hauskin juhla. Koin silloin, että synkkä Suomi heräsi keväiseen eloon ja meno muistutti etelänmaiden karnevaaleja. Sillä toki erotuksella, että örveltäjiä näkyi paljon liikenteessä ja rehellisesti sanottuna, on itsekin tullut nuoruuden vappuina örvellettyä. 


Kerran vappu osui jotenkin viikonloppuun niin, että vappua tuli vietettyä peräti 4vrk putkeen. Hui kauhistus ja nuorellekin kropalle jo rankkaa moinen hommeli. Vappupäivänä makasinkin raatona omassa sängyssä lapsuudenkodissa ja täti pelmahti käymään ja kysäisi ”miksi nukut yo-lakki päässä”, olin vastannut, ”en ole jaksanut ottaa sitä pois.” Hehe kuvaa varmasti hyvin väsynyttä nuorta juhlijaa. 


Graniitti Anttilan talossa asuessa meillä oli elämämme vappubileet, jonne oli kutsuttu ne ystävienkin ystävät eli niin paljon väkeä, etten todellakaan itsekään tuntenut kaikkia. Oli mahtava meininki ja juhla ylimmillään, kun kaksi meidän ystävää tippuivat 3-metrin pudotuksen välikatolle. Kummallekaan ei käynyt mitenkään loppupeleissä, jos ei iskun saamia kolhuja lasketa. Pahinta mitä toiselle tapahtui, koska joutuivat sairaalassa kuitenkin viettämään aikaa, niin piilolinssit olivat unohtuneet silmään ja niitä ei kukaan hoksannut tarkistaa. Ymmärtääkseni näkökykyyn tuli pieniä ongelmia. 

Tuo ystävien tippuminen ikkunasta, heidän istuessa ikkunalaudalla ja toisen alkaessa tippua ja toisen yrittäessä auttaa ja tippuen mukana oli sellainen piste i:n päälle, että sen jälkeen vaput olivat jo hieman hillitympiä. Sillä tilanne oli kova järkytys meille kaikille, sellainen painajainen joita tapahtuu elokuvissa ja yhtäkkiä todellisuudessa omien silmien alla sellaisena karmena hidastettuna kohtauksena. Hullu ja kamalakin nuoruus. 


On ollut ratkiriemukkaitakin vappuja ja aina mentiin Kaivariin eli Kaivopuistoon vappupäivänä, säällä kuin säällä. Brunsseja ei ikinä jaksettu viettää eli ihan nestemäiset eväät oli mukana ja Kaivarin jälkeen rymistettiin pitsalle. Vappupäivän tunnelmaa Kaivarissa ei vaan voittanut mikään. Nyt kokisin itseni aivan liian vanhaksi kyseiseen juhlahumuun, mutta ehkä siltikin vielä kerran se on koettava, sillä vappupäivällä ei luonnollisesti ole ikärajoja. 


Muistan kerran Viiskulmassa asuessani, kun vappupallo lensi rapussa korkealla katon rajaan ja raijattiin ystäväni kanssa polkupyöräteline rappuun ja käytettiin niitä tikkaina. Pakko sanoa, että vappu on myös hyvin vaarallista aikaa. 

Muistelen silkalla lämmöllä kaikkia nuoruuden toilailuja ja sitä huolettomuutta mikä oli. Saadessani perheen, tietty nuoruuden hullu huolettomuus katosi. Näin pitääkin toki tapahtua ja kasvaa aikuiseksi, mutta joskus olisi kiva saada pieni pisara tuota huolettomuuden tunnetta, kuin olisi ”kuolematon” jälleen kerran edes pienen hetken.

Mutta olen iloinen, että olen todellakin päästänyt nuorena kaikki höyryt ulos systeemistä ja pitänyt viattomasti hauskaa. Ei ylilyöntejä, mutta juhlittu kyllä on.

Paras bilejengi ja sieltä pari ystävää on jäänyt tähän päivään ja yksi kuvan henkilöistä tänä päivänä edelleen läheisimpiä ystäviä.

Yhtä asiaa kyllä näitä kuvia katsoessa mietin, etenkin tätä alinta. Että miksi vaatteiden piti olla niin suuria? Ei ne silloin pientä ihmistä pienentäneet vaan kyllä suurensi. En ymmärrä, mutta eipä tarvitsekaan. Koomista katsoa tätä muotia, joka on osittain tehnyt ajoittain paluun. Kuvassa on askel hieman epävakaa, mutta kerrankos sitä.

Tänään meille tulee aikuinen tytär miehensä kanssa ja grillaillaan. Ihanaa, ettei ihan nelistään kotona olla eli tulee sellaista pientä juhlan tuntua. Aikamoista, että aikuinen tytär miehensä kanssa on jo niin aikuinen, että seurakasi kelpaa me, me vanhemmat. 🙂

Eilen saimme Pfizer rokotteen, eikä rokotteesta tullut minkäänlaisia sivuoireita, ei edes käsivarsi kipeäksi. Vähän jänskäsin pilaako tämän päivän, mutta ei. Rokotekeskustelua en aio käydä, ei kiitos vastakkainasetteluja. Meille oli selvää ottaa rokote, mutta en tuputa omia mielipiteitäni muille ja toivon, ettei rokotevastaiset myöskään tuputa omia ajatuksiaan minulle. Kunnioitetaan toisiamme, eikä anneta näiden asioiden repiä ihmisten välejä kahtia.

Mutta hyvät fiilikset rokotuksesta jäi ja Porvoon Taidetehtaan hoitohenkilökunnalle suuret peukut. Lämmintä ja sydämellistä palvelua, sillä kaikkia varmasti jännittää jonkin verran tämä tilanne ja itse rokote.

Miten siellä vappua vietetään tai on aikanaan vietetty?

Sydämellistä vappua kaikille. <3