Turkki Afyon päivä 3

Eilen matkasimme Kocatape vuorelle 1874-metrin korkeuteen noin 8km päähän kaupungin keskustasta. Kocatapen vuoren juurella sijaitsee maan entisen presidentin Mustafa Kemalin kunniaksi pystytetty patsas.

Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal (1881-1938) perusti Turkin tasavallan ja hänestä tuli maan ensimmäinen presidentti.Vuonna 1919 hän lähti lstanbulista Samsuniin ja sittemmin erosi sulttaanin armeijasta. Seuraavana vuonna Mustafa Kemal avasi kansalliskokouksen Ankarassa ja alkoi perustaa Turkin valtiota. Hänen joukkonsa vapauttivat Turkin miehitysvalloista ja sulttaanista. Lausannen rauhansopimuksessa 24. heinäkuuta 1923 länsivaltiot tunnistivat Turkin itsenäisyyden. Turkki julistettiin tasavallaksi eduskun­nan päätöksellä 29. lokakuuta 1923. Mustafa Kemal oli uudistaja. Hän poisti alkukantaisia uskomuksia ja uusi Turkin lainsäädännön, jonka ­ansiosta uskonto erosi valtiosta ja naisista tuli tasavertaisia miesten kanssa lain edessä.

Vuoriajelun jälkeen piipahdimme paikallisilla markkinoilla. Yllä olevassa kuvassa muuten viinilehtikääryleiden lehtiä. Markkinoilla oli runsaasti tarjolla paikallisia herkkuja, vihanneksia, hedelmiä, vaatteita ym. eli oikein perinteinen markkinameininki. Mikä kuitenkin Afyonissa on merkille pantavaa, täällä ei näy taskuvarkaita, eikä tarvitse stressailla käsilaukkunsa kanssa. Paikalliset ovat ystävällisiä, eräs mummelikin oikein silitteli hiuksista. Afyonissa on myös erittäin puhdasta ja mihin kiinnitimme huomiota, paikalliset eivät tuijota lainkaan meitä turisteja. Toisaalta englannin kielen taitoisia ei ole käänteispuolena myöskään paljon.

Eli vaikka Afyoniin nimenomaan kaivataan turismia, on paikassa jotain aivan merkillisen viehättävää, juuri paikan alkuperäisen tunnelman ja kaiken turismin puuttumisen vuoksi. Samalla uupuu kaikki turismin tuomat lieveilmiöt. Kaikkea sai markkinoilla maistaa ja vaikka suomalainen mansikka on aavistuksen makeampi, kuin turkkilainen, on turkkilainen tomaatti miltei yhtä makea, kuin suomalainen mansikka. Oliivit muuten veivät kielen mennessään ja eivät maksaneet nekään juuri mitään. 

Kävimme taasen nauttimassa erilaisia herkkuja pöytien notkuessa ja pakko on taas suitsuttaa, mutta kyllä turkkilainen ruoka on aivan mielettömän hyvää ja vielä aivan hullun edukasta. Alla olevassa kuvassa oleva raejuustolta maistuva ”pirtelö” ei tosin oikein uponnut meille. 😉 Meille yhtä omituinen asia, kuin oppaalle kuvailemamme karjalanpiirakka munavoilla. 

Victory ”Utku” monument eli voitonpatsas, jota vastapäätä on paikallisen kuvernöörin virasto. 

Matkan uskomattomampiin kohokohtiin kuuluu ehdottomasti Vali Aziz Yildirim kuvernöörin tapaaminen. Kuva on hieman epätarkka, koska otin valokuvan mukaamme saamastamme kuvasta. Lisään tähän jossain kohden alkuperäisen kuvan, jahka sen saamme. Oli jotenkin todella sööttiä saada kuva tilaisuudesta ja mukaamme lahjaksi saimme Afyonin valkoisesta marmorista tehdyn shakkilaudan. Kuvernööri oli sitä mieltä, että koittaa aika, jolloin kaikki tietotekniikka mahdollisesti muuttaa muotoaan ja ihminen palaa enemmän juurilleen ja tällöin voi olla mukavaa pelata shakkia. Tilaisuus oli hyvin muodollinen, mutta samalla naurua myös riitti. Olimme nöyrinä hyvin otettuja tästä kunniasta. Tilaisuus tuli myös meille hyvin yllättäen, joten aikaa ei ollut pukeutua muodollisemmin. 

Kävimme myös aiemmin päivällä tapaamassa Afyonin Kulttuuri-ja turismin johtajaa Mehmet Taniria ja hän on yllä olevassa kuvassa heti vasemmalla. 

Vaihdoimme eilen toiseen Ikbal Thermal Spa kylpylähotelliin, joissa söimme todella herkullisen illallisen ja ihan parasta oli kyllä tällä kertaa runsas jälkiruokapöytä. Huoneeseen tai oikeastaan meillä on tilava kaksio, oli jätetty suloinen yllätys sängylle. Ikbal Thermal Spa hotellin on kuulemma suunnitellut suomalainen arkkitehti nimeltä Susanna. Yritin googlata hänestä tietoa, mutta en löytänyt infoa. Aikamoinen yhteensattuma kuitenkin ja kattolampuissa on hämmästyttävän paljon samaa, kuin Aallon maljakoissa. Ikbal Thermal Spa:n Spa osasto on vielä kokematta, mutta onneksi vielä on kaksi päivää reissua jäljellä. Mitähän tänään meidän päänmenoksi keksitään. 🙂

Ohessa alla vielä Youtube-video päivästä ja mm. paljon markkinatunnelmaa ja illallisherkkuja ja myös osa azaan eli islamin rukouskutsusta, joka lausutaan viisi kertaa päivässä viiden pakollisen rukouksen merkiksi. Ensimmäisenä yönä kun ulkoa kuului kaiuttimista todella kova ääni auringon juuri noustessa, en tiennyt lainkaan mistä on kyse, mutta nyt osaan jo aamuyöstä odottaa kyseistä rukouskutsua herättämään toviksi, tosin viime yönä en joko herännyt kutsuun tai tänne kakkoshotellille rukouskutsu ei edes kuulu.

Meillä on ollut kiireinen, mutta antoissa reissu. Vaikka välillä on tullut katseltua kaiholla uima-altaan suuntaan, hyvin miehenikin minulle eilen kirjoitti viestissä, että olemme saaneet kokea palan aitoa Turkkia ja lukemattomia elämyksiä, jotka kaikki tulen muistamaan todella pitkän ajankin päästä, eikä mikään ole parempaa, kuin elämykset. 

Oikein mukavaa tiistaita kaikille ja kommenttien vastaaminen viivästyy, koska päivisin ei ole Wifi-yhteyttä ja yön pikkutunneilla täällä nakutellaan ja varastetaan aikaa postaamiseen, mutta kaikkien kommentit olen lukenut tuhannesti kiitoksia niistä. <3

Matka on toteutettu yhteistyössä Turkin valtion kulttuuri-ja matkailutoimiston ja Turkish Airlinesin kanssa. 


36 thoughts on “Turkki Afyon päivä 3”

 • Kiva lika matkakuulumisia, mutta nuo ruokakuvat on turhan houkuttelevia 😉 Mukavaa reissunjatkoa!

 • Kyllä on ainutlaatuinen tilaisuus ja matka sinulla. Ovat selvästi myös satsanneet teidän viihtyvyyteen ja siihen että teillä on siellä hyvä ja turvallinen olo. Arvostusta herättävää! Tosi hienoa!

  • On kyllä oikea kerran elämässä kokemus. 🙂 Ehdottomasti tuo on huomiolla pantavaa, että ovat niin paljon satsanneet, että meillä kaikki hyvin. On muuten Afyon kohteena sellainen, että Helsingissä on miljoona kertaa enemmän taskuvarkaita kuin täällä, tai täällä tosiaan niitä ei yksinkertaisesti ole. 🙂 Kiitos kovasti <3

 • Ihania kuvia – ja olen samaa mieltä miehesi kanssa: matka on elämys ja siitä riittää muisteltavaa ja sulateltavaa vielä pitkään.
  Olin itse Alanyassa silloin kun se oli vasta heräämässä turismille ja kuvaamasi tuntuu kovin tutulta;)
  Ihanaa loppumatkaa, enjoy ja tule turvassa kotiin, Tiia <3

  • Samaa mieltä, matkat jos mitkään ovat elämyksiä, eikä matkojen tuomaa kokemusta voita monikaan asia. Matkat myös avartaa ja sivistää ja oppii asioita eri kulttuureista. Tämä oli hyvin opettavainen matka, miten paljon erilaisia turkkilaisten kanssa olemme ja mikä taasen on samaa.

   Jotenkin tuntuu jopa suruistalta, jos Afyonin pilaa turismi.

   Ihanaa viikonloppua ihanuus <3

 • Olet todella päässyt kokemaan aitoa Turkkia. Siellä on mielenkiintoista ja kiehtovaa, niinkuin kerrot ja kuvista näkee. Elämyksellinen matka! Sitä parasta matkailun antia. Ja nuo tapaamiset! Olette kuin valtiovierailulla! Ihana tarina! Hurmaavaa viikkoa teille!

  • Hih näin voisi todella todeta, että valtiovierailuhan tuo oli ja odottamaton sellainen. Kiitos ihana Tuula ja kivaa viikonloppua sinulle <3

 • Hei Tiia,

  kyllä miehesi on aivan oikeassa 🙂 !!! Saat kokea matkallasi sellaisia asioita, joita ei "tavallisella" turistimatkalla koe. Ihania juttuja – ihanaa ruokaa – aitoa Turkkia 🙂 … Nuo kylpylähotellit ovat mahtavan näköisiä paikkoja. Nautiskele täysin sydämin <3 <3 <3

  Terkuin, Johanna

  • Johanna olet ihana ja kiitos niin paljon. Matka oli tosiaan täysin erilainen mitä me bloggaajat odotimme. <3

   Kivaa viikonloppua sinulle <3

 • Vaikuttaa ihanalta paikalta, ei sellaiselta tyypilliseltä turistipaikalta ollenkaan, tosin niissäkin löytää aina rauhan, kun menee hieman sesongin ulkopuolella. 🙂

 • Juuri meinasin kysyä, että onko tullut osteltua astioita sieltä, mutta olitkin jo Tuulille vastannut. Aitoa ystävällisyyttä ja paikallisia herkkuja, ihanaa. Suloinen tuo hotellin viesti huoneessasi!
  Ihanaa loman jatkoa <3

  • Pysyin lujana ja en sortunut astioihin, vaikka olisi todella halvalla saanut. Tiesin ettei noin pienillä mukeilla olisi vaan käyttöä. Tosin ostin kaksi mukia Starbucksilta, lasketaanko sitä. 😉

   <3

 • Oijoi, melkein kateellisen luen ja katselen ihania kuvia Turkista, tuosta minun toisesta henkisestä kotimaastani. Aikoinani paljonkin siellä reissasin Itä-Turkkia myöten ja todella hyvät muistot maasta on jäänyt. Nautihan täysillä <3

  • OOh onko Turkki sielusi maa, minulla on Enkkula. Näistä on kamujen kanssa juteltukin ja nämä fiilikset saa tuntemaan, että kenties sielunvaelluksessa onkin jotain perää. <3

   Todella paljon olen kuullut kehuja Turkista <3

   Kiitos ihanuus <3

 • On varmasti ollut ihan huippu mahtavaa päästä näkemään ihan aitoa turkkilaista elämää. Hienoja kokemuksia ja elämyksiä tosiaan tarttuu mukaasi tuolta matkalta. Kivaa loppureissua Sinulle, Tiia ♥

 • IHana tuollainen paikka missä ei todellakaan ole joka nurkalla turisteja. Itse kun menimme viimeksi Turkkiin niin heti aamulla vastaan käveli naapuri 😀 eipä siinä, kyse on kivasta naapurista mutta onko sitä pakko ulkomaillakin törmätä tuttuihin.

  • Hih hauska tuo naapurijuttu ja juu se oli jotenkin vapauttavaa, ettei yhden yhtäkään turistia tullut vastaan, ei sitten minkään maalaista ja ei edes hotelleissa. 🙂 Aika kiva juttu.

   <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud