Unissa puhutaan siansaksaa

Unissa puhutaan siansaksaa
Olen mielestäni tehnyt tärkeän havainnon ja piti päästä vallan 50-vuoden ikään keksiäkseni tämän seikan. Olen nimittäin aina luullut, että sekopäisissä unissani puhutaan kuitenkin normaalia suomen kieltä. Olen toki unissa myös enkkua jauhanut silloin, kun asuimme ulkomailla ja tuli puhuttua paljon englannin kielellä. 

Mutta olen ajatellut, oli unet kuinka sekopäisiä tahansa, oksennetaan sorsanpäitä, leukaluomesta tuleekin luomikarvan sijaan pulloharja, kissoja syövä käärme, oksettavat säännölliset kävyt kasvaa kaulassa jne. Niin olen kuitenkin otaksunut, että puhun unissani suht kieliopillisessa lausejärjestyksessä suomen kieltä. 

Löytyy sitä juu vaikka minkälaisia unitulkintoja, mutta kuka tulkitsee tämän. Torkahdin eilen sohvalle ja heräsin yllättäen siihen, että sanon miehelleni unessa ”olethan kengittänyt Oskun vaipat”. Osku on siis kissa.

Mitä ihmettä tarkoittaa, olethan kengittänyt Oskun vaipat, tai kengittänyt ylipäänsä vaipat tai kissan. Juu en tajua, tajuaako joku siellä. 

Mutta hirmuinen kiihtymys ja mullistus valtasi mielen, unet kaikessa päättömyydessään ovatkin vielä päättömämpiä, sillä niissä puhutaan joko mystistä salakieltä tai sitten sanat ovatkin ihan sikin sokin järjestyksessä tai sitten jokaisella sanalla on kenties jonkinlainen unitulkinnnallinen merkitys. 

Yritin esimerkiksi Rajatieto.org sivustolta hakea tulkintaa sanalle ”vaippa”, ei kuulkaas löytynyt mitään. 

Sanonpa vaan sen, etten mitään ratkaisua löytänyt tähän asiaan googgeloimalla. Aina unitulkinnoissa kerrotaan mitä on nähty, eikä mitä on puhuttu. Eli voisiko joku viisaampi  siellä tulkita, mitä ihmettä tarkoittaa lause ”olethan kengittänyt Oskun vaipat”. Täällä ei ole hajuakaan vaikka kuinka olen yrittänyt pohtia.

Tämä on myös aavistuksen tuonut lisää huolta eli harmaita hiuksia siihen mahdottomuuteen, jos oli aiemmin vaikea yrittää tulkita, miksi luomesta karvan sijaan tuleekin pulloharja, tai miksi unissa oksennan sorsanpäitä lumeen tai miksi olen menossa terveyskeskukseen punaisessa uikkarissa ja kaulassani kasvaa säännöllisesti käpyjä. 

Niin nyt vasta mahdottomaksi unien tulkitseminen meneekin, kun pitää osata tulkita vielä kaiken kukkuraksi mitä kaikkea outoa on unissa tullut joristua. Auttakaa!

Että tälläistä ja jännin fiiliksin ensi yönä nukkumaan vai toistuuko tämä ylipäänsä enää ikinä ja heräänkö koskaan enää unessa puhuttuun suomen kieleen, joka onkin siansaksaa suomalaisittain. 
Kivaa iltaa ja hyviä unia kaikille ja mitä täällä on tehty, käyty Tokmannilla, ostettu uusia mattoja ja tehty miehen kanssa suursiivous. Miten siellä ja kertokaahan omia hulluja unijuttuja eli ihan mitä tahansa uniin liittyvää. 🙂


 (Kysymysmerkki ei toimi;)


28 thoughts on “Unissa puhutaan siansaksaa”

 • Mä näen panajaisia vanhoista tutuista. Ajattelen sen kuuluvan vanhuuteen ja luopumiseen elämästä. Ensin pitää elämä käydä läpi ennenkuin voi siitä luopua.
  Lapset aikanaan puhui kaikki kielet yöllä ja rummuttivat soolot, jos yhteinen seinä oli.
  Mies heitti mua tyynyllä oikeen raivolla eräs yö, kun valvoin ja olin ihan hereillä. Hän oli niin söpö ja mä en voinut edes nauraa.
  Yöt on vaikeita yleensä, mutta en jaksa edes tulkita kaikkea.
  Kaikkea hyvää yölä ja päivällä! <3

 • Oma unielämäni on välillä aika villiä. Viime yönä oli murhaajaapainajainen, mutta unessa oli myös jotain paranormaaleja ilmiöitä.

  Yleisimpiä toistuvia unia ovat kuitenkin ne, joissa olen yleisellä paikala vain t-paita päällä. Itse kiusallisen tietoisena puuttuvista vaateista, mutta kukaan muu ei huomaa.

  • Hih tämäkin kuulostaa ihan samalta täällä. <3

   Juu minäkin näen noita alaston häpeä uni, mihinhän nekin liittyy.

   Kivaa uutta viikkoa Tuuli <3

 • Oon joskus kuullut, että mitä sekopäisemmät unet, niin sitä terveempi pää. 😀 Yritän luottaa siihen, koska näen myös lähes joka yö unia joista voisi tehdä vaikka elokuvia! XD

  Toisaalta unet ei aina tarkoita mitään ja myös tulkinta voi riippua unennäkijän tilanteen mukaan, näinkin olen kuullut. Tosi paljon mulla vaikuttaa uniin myös päivän tapahtumat ja jotkut asiat mitä olen nähnyt/kuullut/lukenut ennen nukahtamista. Toisaalta usein päivällä jonkun asian tapahtuessa muistan, että tämän näinkin jo unessa.

  Tuli mieleen, että monesti unissaanpuhujat vaan sopottavat jotain siansaksaa ja vaikka kuinka haluais saada niiden puheesta selvän, niin ei vaan saa. 😀

  Unimaailma on kyl mielenkiintoinen ja tarvii lähteä katsomaan mitä tänä yönä on tarjolla. Kauniita unia! <3

  • Ohhoh tämähän kuulostaa hyvältä eli olen täysin terve. 🙂

   Juu unet voi kyllä olla yhtä prosessoinnin sekamelskaa, enkä ole aivan vakuuttunut, että niitä voi tulkita, ellei ole aika selkeäkin viesti unessa, jokin uhka tai jokin joka painaa mieltä.

   Ihan niin totta, mutta hömelönä olen luullut, että itse unessa juttelen järkeviä, noh heh en tietenkään.

   Toivottavasti oli hyvät unet tarjolla. Kivaa uutta viikkoa Sunday <3

 • Onpa sinulle Tiia kulta lennokkaat unet.
  Enkä yritä edes noita tulkita.
  Omista unista erikoisin on, kun näin hyvin todentuntuisen unen, että sain Osama Bin Laden lähetti minulle tekstiviestin, että hän muuttaa meille, kun kukaan ei tunnu pitävän hänestä. Aamullakin olin varma, että olin oikeasti saanut kyseisen viestin. Epäilin jopa mieheni poistaneen sen 🙂
  Oikein ihanaa sunnuntaita ja sitä ennen selkokielisiä unia <3

  • Tuo on kyllä ollut niin outo uni ja mielenkiintoista on se, että joskus unet tuntuu niin tosilta, ettei valveillakaan erota, oliko totta vai ei ja mieleen jää hämmennys.

   Oikei ihanaa uutta viikkoa Kirsti Kaija <3

 • Minulla on myös ihan mahdottomia unia, muttta ne ovat niin toden tuntuisia, että joskus jopa pelottaa. Joskus minulla oli unikirja ja sieltä oli hauska lukea unien merkitystä. Mieleenpainuvimmat unet ovat kohtaaminen kuolleen isomummun kanssa, joka halusi välittää viestin rakkaalle ihmiselle. Hahmo makuuhuoneemme sängyn päädyssä halusi kertoa minulle jotain ja kun heräsin, hahmo oli vieläkin silmieni edessä, kunnes katosi minun puhuessani. Jäätävin oli ufokokemus 😀 Kun menen nukkumaan, koskaan ei voi tietää mikä seikkailu odottaa…

  • Kyllä tuo ihan varmasti oli isomummu joka kävi. <3

   Tuo ufokokemus, meidän kuule tarvitsee ehdottomasti joku kerta jutella siitä oikein ajan kanssa. <3

   Ihanaa uutta viikkoa Peggy <3

 • Aika kauhealtakin kuulostavat nuo sorsanpäät ja muut. En tiedä ollenkaan puhunko unissani, ainakaan mies ei ole mitään sanonut. Mutta hänellä onkin huono kuulo 🙂

 • Hyvä tietää että muutkin näkevät lennokkaita unia ja puhuvat silloin mitä sattuu ☺
  Omat unet on joskus myös aika mielenkiintoisia mutta mieheni unet ne vasta sitä ovatkin …
  Ei niistä sen enempää, mutta kiitos sinun, nauroin pitkästä aikaa niin makeasti että en muista milloin viimeksi ❤
  Ihanaa sunnuntaita sinulle ihana Tiia !

  • Ihana sinä ja olisi ollut kyllä mahtavaa kuulla lisää teidän unista .;)

   Kiitos niin kovasti ja ihanaa uutta viikkoa Ritva <3

 • Sorsanpäitä, oikea painajainen.
  Huonosti muistan uneni. Joskus kun avaa silmät, muistaa, mutta sitten katoaa mielestä.
  Nyt täällä joku mahapöpö tarttunu minuun.
  Hyvää alkavaa viikkoa.
  >Leena

 • Voi hyvänen aika sun mielettömiä unia 💤😒
  Täälä lauantai-ilta vietettiin ystävien luona, ystävän kotiuduttua sairaalasta.
  Muutama yö sitte näin ihan hirviän kamalaa unta ja sanooki miehelle, jotten voi edes kerta koko unta, hän ku aina naureskeloo mun unille 😏
  Mutta mikä parasta, olen ihan totaalisesti unohtanut koko unen, enkä edes haluasi muitella sitä enää 💤 niinpä sitte totesinkin, jotta kuuhulluus, se teettää kamalia unia.
  Ihanaa Auringonpaistetta Sinulle Tiia 😍💖

 • Lause on – kuten yleensäkin unissapuhujalta – täysin järjetön. Suu puhuu peräjälkeen sanoja, joita rationaalinen mieli ei tuota, ja jotka voivat liittyä uneen jota unissapuhuja juuri katsoo, tai olla täysin liittymättä. Osa ihmisistä jopa laulaa unissaan paremmin kuin valveilla!

  Tässä mielestäni ihan käypäinen linkki, jossa jotain tietoa:

  https://mielenihmeet.fi/unissapuhuminen/

  Meillä yksi pojista aikoinaan vaelteli unissaan ja puhui samalla ihan käsittämättömiä. Usein asiaan liittyi sairastuminen / sairaana oleminen. Vaikka lapsilla siis tavanomaista, mutta mietin voisiko liittyä johonkin pukkaavaan tautiin tai johonkin muuhun hermoston ylirasitustilaan?

  Oksentaminen unessa on moniselitteinen ja kuten kaikki tulkinnat aina näkijästään lähtöisin. Muutama selitys on että on joutunut "nielemään" jotain, on jokin ominaisuus tai tunne, jonka haluaa itsestään ulos, tai kokee / pelkää voimakasta tunteenpurkausta. Miksipä ei oksentaminen voi tarkoittaa yhtä hyvin puhdistautumista, luopumista tai sen naapurin erkkipekan äidin tilitystä facebookissa perheen noro-viruksesta juuri ennen nukahtamista…

  Sitten villi Nelina-tulkinta; sorsa kaakattaa, voivatko siis sorsanpäät olla "kaakattavia päitä", joita olet joutunut nielemään (kuuntelemaan) ja jotka unessa tulevat ulos? 😉

  Parhaat unet muuten näkee Sirdaludin (lihasrelaksantti) kanssa. Ihan järkyttävän eläviä ja outoja!!! :O

  Vilkas unimaailma ei ole mitenkään outoa. Ehkä sinä vain muistat omasi paremmin.

  Kevätvaloa sinnen! <3

  • Hih juurikin näin, mutta unessa tuntuu, että sitä solkottaa ihan selkokieltä. Mutta tietty ei solkota vaan siansaksaa. 🙂

   Juu minä ainakin tanssin unissa ihan sairaan hyvin ja tanssiunissa usein myös leijun.

   Ei kyllä täällä on aina ollut levottomat unet eli sääntö, että levotonta on.

   No mielestäni tuo sorsaunihommeli sai kyllä nyt vihdoin todella hyvän tulkinnan, sillä itselleni se on ollut ällö uni. Minulla on säännöllisten reikien ja palleroiden kammo, joten nuo kävyt liittyy siihen. Nämä kammottavimmat unet jaksaa vaan vuosienkin päästä ällöttää ja muistaa niin elävästi. Mutta mitähä se meinaa, kun luomesta tulee pulloharja, hih voi elämän kevät näitä.

   En olekaan ikinä kokeillut Sirdaludia ja luulen, ettei tulekaan kokeilla.

   Kiitos kovasti Nelina ja oikein sydämellistä uutta viikkoa ja nyt menen kurkkaamaan tuon laittamasi linkin. <3

 • Olisitkohan ollut huolissasi Oskun tassuista? Ulkona on kylmä ja lunta, Osku lähtisi pakkaskäppäilylle ja palelluttaisi anturat. Eli anturoille "kengitys" eli tossut 😉 Hauskaa univiikkoa <3

 • Voi, mikä mainio unimaailma! Minä en muista uniani aamuisin. Mutta kipparilla on jännittäviä unia ja välillä niin omituisiakin. Mutta… unimaailmaa tässä ihmettelin Amos Rexin René Magritten näyttelyssäkin viime viikolla. Yritin tulkita Magritten surrealistisia maalauksia hänen sanojensa kautta: "Surrealismi perää valve-elämälle samaa vapautta kuin minkä koemme unissamme."
  Minä osaan selittää unesi, Tiia 😀 Sinä näet surrealisitisia unia!
  Ihanaa viikkoa ystäväiseni <3

  • Toivon silti, ettei valveilleololle tulee samaa vapautta, unet kun on vähän sellaisia, kuin olisi vetänyt jotain aineita. Mutta hih, näen selvästi surrealistisia unia. <3

   Ihanaa viikkoa Tuula ystäväin <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud