Pääsiäistouhut ja pääsiäinen 1983

Mietin kovasti minkälaisia pääsiäisperinteitä omassa lapsuudenkodissa on ollut. Pääsiäisenä tietenkin syötiin mämmiä, anteeksi yök ja pääsiäisestä ei tullut mitään ilman Mignon-munia.  Meillä ei annettu muunlaisia suklaamunia vaan Mignon oli se aidoin. Toki saatoin saada muilta sukulaisilta erilaisia suklaamunia, sillä hyvin on painunut mieleen maailman hienoin pääsiäismunasta tullut sormus ja jossa oli vaaleanpunainen suorastaan hehkuva timantti. Hienompi jopa saada kuin Afrikan tähti. 

Kanaa ei juuri syöty, koska vaari ei vaan yksinkertaisesti tykännyt kanasta. Kerran mummi paistoi lammasta ja lampaan tuoksu aiheutti niin kovan järkytyksen meidän Walesin Corgi Villelle, ettei lammasta syöty Villen elinaikana enää koommin. Ville pysytteli viikon keittiön alueelta kaukana, Villen lempipaikka noin muuten. Ville meni seiniä pitkin lenkiltäkin tullessaan ja kaihtoi keittiöitä lampaan käryn tiimoilta minkä ehti. Ville varmaan tuumi, että kaveri oli menty siellä uunissa paistamaan. 
Isältä muistan pääsisäisenä saaneen näitä peltisuklaamunia, joita isäni on antanut vaimonsa kanssa myös meidän tyttärille, nämä ovat mielestäni kertakaikkiaan upeita. Muistan hyvin myös miten kerran sain isältä ja se oli mielestäni pääsiäisen aikaan, uskomattoman pussin täynnä erilaisia suklaapatukoita. Tietenkin isältä pääsiäismunia tuli aina pääsiäisenä, mutta tuo suklaapatukkapussi oli jotenkin erityisen taianomainen. 

Äidin luona olen viettänyt pääsiäisiä, koska pääsiäinen oli oivallinen aika mennä kauemmaksi lomalle Ouluun. Koska äiti on kääntynyt ortodoksiksi, niin pääsiäisrituaaleja oli erilaisia. Pashaa oli tietenkin ja siihenkin tietty yök. 🙂 Maalasimme pääsiäiskoristemunia, niistä tuli kyllä vilpittömän hienoja, kuvissa nuo mustat, joissa kultakoristelu ja kultaiset nauhat. 

Olin äitini luona pääsiäisenä rippikoulun aikaankin ja oli jännää käydä pääsiäiskirkossa Oulussa. Tässäpä hieman fiilistelyjä pääsiäisestä Oulussa. Kuvissa mukana myös rakas 102-vuotiaaksi elänyt Saimi-mummi. Joka asui yksin loppuun asti ja rämpäytteli kännykällään viimeiseen asti. 


Oli hassua ajatella, kun kännykän näyttötaulussa näkyi Samppamummi soittaa, että siellä soittelee 102-vuotias mummi. Saimimummi kävi välillä luonani Helsingissä ja asui jopa viikonkin. Toi kaalikääryleitä ja Britakakkua mukanaan, kakku jota rakastan vieläkin. Muistan aina kun yöllä astuin Saimimummin pinkkiin papiljottiin ja pelästyin mikä hitsi piikikäs hyökkäsi jalkaan kiinni. Jänniä muistoja nousee pintaan näitä muistellessa. 

Tietenkin kävimme pienempänä myös ystävieni kanssa virpomassa, mutta harmi kyllä tästä ei ole todistusaineistoa kuvien muodossa. Virpomiset ovat myös omilta lapsilta jääneet tietenkin, koska ovat teinejä. Mutta liikuttavaa oli nähdä, että meidän oven eteen oli jätetty virpomisvarpuja, vaikka emme ole olleet sillä hetkellä kotona. Miten ihanat muksut, eivät saaneet mitään koriinsa ja silti jättivät meille varpuja. 🙂

Omista virpomismuistoista on jäänyt mieleen, kun naapuri kutsui meidät sisälle syömään keitettyjä nakkeja. On jotenkin hellyyttävä muisto eli nakkejakin voi antaa virpojille. 
Pääsiäistunnelmista kirjoitan vielä erikseen, mutta eilen oli mittava suursiivouspäivä. Mies pesi terassin, ikkunat ym. Meikäläinen sisätilat. Välillä piti ottaa sängyssä pientä lepoa, jotta jaksoi taas imuriin tarttua. Mutta ah miten hyvä fiilis illalla, kun kaikki oli siivottu, niin koti, kuin piha. Grillatakin ehdimme, mutta täytyy myöntää, että meni karun ottein, lihaa ja lapsille myös perunaa ja salaattia emme jaksaneet enää edes piperrellä. 

Terassi kunnossa on selvä kesän merkki ja aloitti meillä kesäkauden. Viime kesänä katsoimme mieheni kanssa useina iltoina 12 Monkeys sarjaa ja söimme aina vaniljajädeä mansikoilla ja meikäläisellä vielä kinuskikastiketta piripintaan. Eilen oli aika aloittaa yhteinen sarja, jonka meikäläinen on tietty jo nähnyt, sillä yhtään sellaista scifi-ja fantasiasarjaa ei ole katsomatta, joka on tullut tuutista ulos. Continuum ja jäde, ah tästä alkaa meidän kesäkausi. Tosin nukahdimme sohville jo toisen jakson aikana, siivouspäivä vei veronsa. 🙂

Mitä siellä touhuttu, mitkä ovat teidän pääsiäisperinteitä tai onko ollut monia erilaisia. Kuuluuko suursiivous teidän pääsiäiseen. 🙂 Meille tulee tänään vieraita ja huomenna on sitten se virallinen suklaamunapäivä. Lapsille se Kinder, mutta meikäläiselle se ainoa oikea  on Mignon-muna, joita emme ole ostaneet kotiin yhtäkään, koska olisin itse asiassa syönyt jo ne kaikki. 


Sydämellistä pääsiäisen aikaa kaikille. <3

Ohessa vielä Continuum traileri ja sarja löytyy Netflixistä. 




38 thoughts on “Pääsiäistouhut ja pääsiäinen 1983”

  • Ihania kuvia.Meillä syödään kanaa ja ihan normiarkea vietetään. Maanantaina käyn töissä vähän aikaa ,mies on lomalla ja kovasti suunnitellaan loppuvuoden matkaa Yhdysvaltoihin . Hyvää Pääsiäistä sinulle ja perheellesi 🙂

  • Meillä ei ollut koskaan Mignon-munia minun lapsuudessani. Ne olivat ja ovat kyllä vieläkin niin kalliita. Aikuisena olen vasta moista herkkua maistanut ja vain yhden kerran. Ihan hyvää, mutta ei vaan tule ostettua.

    Ihania kuvia muistoineen! 💛

    • Ihana Marketta ja ei Mignon tietenkään ole kaikkien juttu. <3 Oma vaari oli sellainen herkkupeffa, että Mignoneita pukkasi meillä ja minä siinä kyljessä herkkupeffana. 🙂

      Kiitos kovasti Marketta ja ihanaa tätä viikkoa. <3

  • Voi teidän corgia. Meillä on käynyt nykyisen koiran kanssa ihan samoin paistaessa kinkkuun kuorrutetta kiinni ja joskus pekonia paistaessa. Koira oli niin hätääntynyt ja stressaantunut ja halusi vaan ulos. Tuli mieleen myös itselle, että kokeeko se kaveria paistettavan.
    Oon samanikäinen sun kanssas ja tuo yhdessä kuvassa oleva paita, jossa kauluksessa ja olkapään ja hihan välissä on röyhelöä, toi muiston omasta vastaavanlaisesta paidasta.
    Meillä pääsiäistä juhlittiin pääsiäisaterialla. Lammas, pasha (tykkään, tästä tuli muistaakseni sivutuotteena marenkeja), mämmi (en tykkää) oli pääsiäisajan ruokia.
    Suklaamunia saimme valtavasti ainoina lapsenlapsina siskon kanssa. Sukulaisia virvottiin ja sisko hän nuorempana kävi virpomassa kavereiden kanssa naapureita.
    Oma pääsiäinen on sujunut rempatessa asuntoa. Aikuisille lapsille on suklaamunat ostettuna 🙂

    Te ootte olleet tehokkaita, hyvää pääsiäistä!

    Katri

    • Eikä eli ihan sama ilmiö. En voi muuta myöskään päätellä, kuin että kokevat kaveria paistettavan, hätä niin suuri.

      Tuo röyhelöpaita oli Seppälästä ja olin siitä niin onnessani. Sille kävi kuitenkin surullinen loppu tai toisen mielestä iloinen loppu. Nimittäin oli tuolilla nojaamassa ja hamsun häkki siinä vieressä, niin hamsu teki paidasta pesän itselleen. Toki ei koko paidasta, mutta ihan riittävästi materiaalia, että iso reikä tuli.

      Ohhoh, en muuten tiennytkään, että pashasta voi tehdä marenkeja. Mielenkiintoinen tieto.

      Ihana, että aikuiset lapset saavat vielä suklaamunia, sillä kyllä itseänikin lämmittäisi sukumuna. <3

      Ihanaa uutta viikkoa Katri ja kiitos. <3

  • Ihania muistoja ja valokuvia vuosien takaa. Pääsiäinen parhaimmillaan on yhdessäoloa ja rauhallisuutta. Totta kai vähän myös herkkuja ja hyvää ruokaa.

    Oikein mukavaa pääsiäistä Tiia🐣

  • Meillä myös siivottiin eilen, mutta vain ulkona. Minä pesin terassit ja kesähuoneen, mies teki puutarhahommia. Lapsuudenkodissani ei olisi tullut kuuloonkaan siivota pyhäpäivänä saati pääsiäisenä. Siivoukset tehtiin ennen juhlapyhiä, mutta niin ajat muuttuvat ja me ihmiset sen mukana.

    Meidän perinteisiin kuuluu virpominen palmusunnuntaina, rairuoho (jota ei tänä vuonna ole, kylvin herneenversoja), mämmi, rahkapiirakka ja pääsiäismunat. Itse en ole koskaan ostanut noita Mirgon-munia, mutta lapset saivat niitä joskus virpomispalkaksi ja tykkäsivät kovasti. Tänä vuonna korvaan rahkapiirakan pashalla, mutta aina jotakin rahkaherkkua teen pääsiäiseksi. Ei paljon, mutta vähän jotain normaalista poikkeavaa. Lammasta ei meillä tänä vuonna ole, mutta joinain vuosina mies on tehnyt sitä pääsiäisenä.

    Tälläisiä perinteitä täällä. Rennolla sykkeellä mennään ja nautitaan neljän päivän mini-lomasta. Hyvää pääsiäisen aikaa sinulle, Tiia ♥

    • Ihan niin totta, sama homma, lapsuudenkodissa siivottiin ennen juhlapyhiä, ei todellakaan juhlapyhinä. 🙂

      Ihania pääsiäisherkkuja teillä, oijoi ja nam. Tuo herneenverso kuulostaa myös tosi kivalta idealta ja kauniimmalta, kuin rairuoho.

      Mignon muuten on kuin Wiener Nougata ilman manteleita. 🙂

      Oli kyllä ihana ja pitkänkin tuntuinen pääsiäinen, toivottavasti sielläkin. Mukavaa uutta viikkoa Krisse. <3

  • Ihania muistoja jotka jaat meille ♥ Mun lapsuudessa ei vietetty pääsiäistä sen kummemmin kuin muitakaan juhlia, mutta itse olen aina niihin panostanut omien lapsien kohdalla.
    Tosin nyt kun kaikki jo isompia, riittää muutama suklaamuna eikä niitäkään tarvii enää piilotella 🙂

    Meillä on otettu pääsiäinen ihan chillisti ja sama meno jatkuu.

    Ihanaa pääsiäistä Tiia ♥

    • Huomasin ja se tietty tuntui jännältä, koska täällä ollaan oltu Mignon munien kyllästämiä lapsesta asti. Se ainoa ja oikea. <3

      Ihanaa uutta viikkoa Nina. <3

  • Aivan ihania pääsiäismuistoja. Itselleni on jäänyt mieleen yksi virpomiskerta kun kävimme naapuritalossa virpomassa ja eräs rouva antoi meille 5 markkaa setelinä ja pyysi siitä 3markkaa takaisin 😀
    Ihanaa iltaa sinulle Tiia <3

    • Ihana muisto, hellyyttävä ja vähän kuin tuo tulkaa nakeille. Ihmiset on hellyyttäviä ja antoipahan vähistään varmaan hän.

      Ihanaa uutta viikkoa Outi. <3

  • Kivoja pääsiäismuistoja sinulla. Kuvassa vilahti myös minulle tuttu pappi,taitaa löytyä rippikuvasta vuodelta 1978. Hyvää Pääsiäistä myös sinne etelään.
    Malla

    • Eikä, miten hauska sattuma. Pappihan oli minulle tietenkin outo, koska olin Oulun visiitillä, mutta mikä sattuma.
      Ihanaa uutta viikkoa Malla. <3

  • Voi, nuo vanhat kuvat herättää aina muistoja. Joskus tulee hymy, joskus kyynel. Ei ole kauan, kun selkkasin kuvat ja niputin niitä. Uppouduin muistoihin.
    Lapsuudessani ei pääsiäistä kovinkaan vietetty. Mämmiä oli ei suklaamunia.
    Itse omille lapsille suklaamunat, tiput ja rairuohot laitettu.
    Täällä on tapana, että lapset menee trulli kierrokselle virpomaan ja saavat palkaksi karkkeja.
    Tänään kävi viisi trullia meillä.
    Eli aika vähän. Kuivuuko koko tapa kokonaan.
    Suklaata en ole moneen vuoteen syönyt, vaikka ennen se oli mun herkkua.
    Mukavaa iltaa.
    >Leenalii

    • Ihan juuri näin, sellaista suloisen haikeaa. <3

      Tuntuu muuten kuivuvan tuokin perinne, sillä kyllä vielä kun omat muksut olivat pieniä, niin paljon kävi ovella, mutta ehkä olivat heidän ystäviä, en tiedä.

      Ihanaa, vitsi nostan hattua, ettet syö sukulaatia. Se ja leipä, niillä voisin elää ja siksi vältän nyt molempia, paitsi nyt pääsiäisenä tapahtui tuo suklaa sortumus.

      Ihanaa uutta viikkoa Leenalii. <3

  • Mukavia muistoja. Ortodoksien pääsiäisperinteet ovat hienoja.

    Meillä on siivouspäivä melkein joka päivä, oli pyhä tai ei. Mortti pitää siitä huolen. Tänään menen jatkamaan pihahommia. Ihanaa!

    Mukavaa pääsiäisen jatkoa, Tiia.

  • Aivan ihanat kuvat ja niin kivoja pääsiäismuistoja! Omista lapsuuden pääsiäisistä on varmaan parhaiten jäänyt mieleen se virpominen ja miten jännää oli kun sitä "palkkaa" alkoi kopan pohjalle ropisemaan:) Leppoisaa pääsiäisen jatkoa❤️

  • Lapsuudesta muistan kuinka Inkeristä kotoisin ollut ukki vei syömään venäläiseen ravintolaan useamman kerran pääsiäisenä. Nykyisin tarjoamme minun sukulaisilleni lounasta pitkäperjantaina ja sitten siirrytään anoppilaan loppupääsiäiseksi. Olisin tänä vuonna tarjonnut ankkaa, mutta äitini miltei vaati lammasta. Päätin toteuttaa kahdeksankymppisen toiveen.

    Mämmiä syötiin täällä maalla eilen. Syön jos tarjotaan, mutta en koskaan itse osta.

    Aurinkoista pääsiäisen jatkoa.

    • Oi ihana perinne tuo venäläinen ravintola ja niin hyvää ruokaa. <3

      Ihana sinä, äitisi varmasti nautti. <3 Niin kaunis oli se teidän kattaus ja anoppilan. <3

      Juu mämmi menee, jos eteen katetaan, mutta sitä ei tee kyllä koskaan mieli.

      Ihanaa uutta viikkoa Tuuli. <3

  • Ihania muisteloita❤ Itselle on jäänyt lapsuudesta mieleen kun asuimme USAssa ja siellä ei virvota, vaan lapsille järjestetään Egg hunt, eli pääsiäismunia etsitään puutarhasta. Se oli jännää se😊 Tämä pääsiäinen on mennyt aikalailla siivoilu ja kevätkunnostushommissa, ikkunoita ja grilliä pesty meilläkin. Ihanan aurinkoisessa säässä onkin ollut kiva puuhailla. Mukavaa pääsiäisen jatkoa❤😊

    • Tuo Egg hunt tuli tutuksi, kun asuimme Latviassa ja tanskalainen ystäväpariskunta järkkäsi sellaisen. 🙂

      Ihan samoilla kaavoilla täälläkin. Oli kiva ja rentouttava ja puuhakas pääsiäinen.

      Ihanaa uutta viikkoa. <3

  • Silloin, kun olin pieni, ei varmaan edes suklaamunia oltu keksitty. No siitä on muutama vuosi, vuosikymmen tai melkein sata vuotta rehellisesti.Kai jotain syötiin, en vaan muista mitä.
    Omien lasten kanssa ainakin nuoremman aikaan oli jo suklaamunia, kuva todistaa.Siihen aikaan oli juhlaa, kun pystyi tekemään ensimmäisen vihreän salaatin. Kyläkaupasta sai ekat kurkut ja muut pääsiäiseksi. Maksoihan ne maltaita, mutta salaattifriikkinä ostin aina.
    Pääsiäissiivous odottaa vielä. Ne pahuksen ikkunat on vaan paha homma. Nuorena sai puhdasta, mutta sekin taito on kadonnut jonnekin, nyyh.
    Mukavaa alkavaa viikkoa!

    • Marketta ihana höpö, Mignon munaa on valmistettu jo 1800-luvulla ja et taatusti ole niin vanha, ihana sinä. <3

      Oma vaarini ja vaarini isä jo söi Mignoneita ja Wiener Nougata ja heiltä suklaasuuna opin rakkauden näihin suklaisiin. Mignonhan on kuin Wiener Nougata ilman manteleita. 🙂 Mutta toki voi olla, että esim. maaseudulla ei Mignoneita ole ollut myynnissä.

      Ihana sinä ja olet samanlainen salaattifriikki, kuin oma mies. <3

      Juu ikkunanpesu on kamalaa, voisiko joku nuorempi tulla teille ne hoitamaan.

      Oikein ihanaa uutta viikkoa ihana Marketta. <3

  • Vanhat valokuvat ovat jotenkin aina niin ihanan nostalgisia!

    Lapsuuteni pääsiäismuistot liittyvät lähinnä suklaamuniin – Mignon on aina ollut suosikkini. Ruuaksi oli yleensä valkosipuliperunoita ja paistia. Aikuisina olen viettänyt mieheni perheen kanssa monta pääsiäistä Lapissa ja ne olivat kaikki mahtavia reissuja.

    Oman perheen kanssa pääsiäistraditiot keskittyvät koristeisiin, Mignoneihin ja lammasateriaan 🙂 Meillä on aina lampaanfilettä omalla marinoinnilla ja niitä valkosipuliperunoita. Pojat toki muistelevat, että olemme aika usein piilottaneet heille pääsiäisnameja ja poikien on pitänyt etsiä ne.

    • Vitsi mitä tunteita aina nousee pintaan, kun katselee vanhoja valokuvia. Ymmärrys myös miten nopeasti aika kiitää.

      Mignon on ollut aina omakin suosikkini ja tainnut tulla lemppariksi jo isovaarin perimästä. 🙂

      Hitsi en ole ikinä käynyt Lapissa ja mieli halajaisi kyllä.

      Valkosipuliperunat ovat niin herkkua, mutta lammasta en ole ikinä tehnyt ja jäi jotenkin traumat siitä meidän Ville koiran reaktiosta, hih.

      Voi, että kun ei ole enää pikkuisia, joille piilotella pääsiäismunia. 🙂 Ehkä lapsenlapsille sitten taas.

      Ihanaa uutta viikkoa Rva Kepponen. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud