Saarenmaa Kuressaari

Saarenmaa Kuressaari
*Pressimatka yhteistyössä Tallink SuomiVisit Saarenmaa ja Visit Estonia
Saarenmaan reissun jaoin kahteen blogipostaukseen, koska Muhu vei totaalisesti sydämen ja halusin kertoa satumaisesta Muhusta ihan omanaan. Jos et ole vielä lukenut Muhu postausta, se löytyy täältä. 

Vietettyämme päivän Muhun saarella siirryimme Georg Ots Spa hotelliin. Huoneet olivat todella tilavat ja siistit ja aamupala hakee vertaistaan. Luonnonjogurtin päälle oli vaikka minkälaisia erilaisia hedelmiä, kuivahedelmiä, granolaa, siemeniä, pähkinöitä. Perunapaistos, kuin perunalasagne ja johon oli käytetty savujuustoa, haaveilen tuosta perunaherkusta yhä ja kaiken kukkuraksi en pidä edes savujuustosta eli miten se perunaherkku olikaan niin hyvää. Niin ja puhumattakaan herkullinen munakas ja lattekone, joka on piste i:n päälle. Aamiaisesta kunnon pätkä alimpana olevalla tubevideolla. 

Kaunis piha ja ulkouima-allas teki vaikutuksen ja valitettavasti kylpyläosasto jäi tällä reissulla kokematta, mutta ensi kerralla. Mutta hotellia voin koko sydämestä suositella kaikille Saarenmaalla reissaaville ja Kuressaaressa yöpyville. 

Pääsimme tutustumaan vuoden vanhaan yritykseen, jossa tehdään ruo’oista pillejä. Muovipilleistähän halutaan päästä eroon, joten tässä on todella mainio vaihtoehto pilleiksi. Yksi pilli kestää käytössä n. 50 kertaa ja mukana voit ostaa pilliharjan. Pilliä voi myös keittää puhtaaksi ja hyvä onkin keittää.

Mitä hauskinta, pilleihin voi kaiverruttaa vaikka hääparin nimet tai juhlakalun ja näin pilleistä saa mitä hauskimman  yksityiskohdan juhliin. Tai yritykset voivat tilata omiin tarpeisiin jne. Saarenmaalla kasvaa ruokoa paljon, joten mitä mainion idea on ollut ottaa ruoko hyötykäyttöön. 

Pillirookorsin Facebook sivut löydät täältä. Kyseiselle nuorella parille toivon pillien kanssa  maailmanmenestystä, sillä kumpainenkin oli jättänyt hyvät työnsä Tallinnassa ja sydän kutsui Saarenmaalle. Nyt en muista kumpi osapuoli oli Saarenmaalta kotoisin, mutta vaikutuksen teki, miten nuoret jättivät hektisen elämän ja turvalliset työpaikat taakseen ja vaihtoivat sen toisenlaiseen kiireeseen ja yrittämiseen. Tälläinen tarina luo toivoa kaikille, joskus se idea on ihan siinä vieressä ja odottaa syntymistä. 

Jos kiinnostaa, niin täältä voit tilata itsellesi luontoa kunniottavat ruokopillit omaan käyttöön tai vaikka firmalle. Pillirookors. 

Seuraavana aamuna herkullisen aamiaisen nautittuamme, meitä odotti n. tunnin matka Sõrve Säären kärkeen ja Sõrven majakka ja vierailukeskus. Kiipesimme huikeat 250 porrasta ja kiikareilla näimme toisella puolella Latvian rannan. 

Lämpimästi suosittelen tätä elämystä kaikille Saarenmaalla matkaaville. Kaikkinensa todella kaunis alue ja joutsenia en ole koskaan nähnyt niin paljon kerralla. Joutsenia oli kymmenittäin. 

Majakan portaat ovat isot ja helpot kulkea eli ahtaanpaikankammoisten ei tarvitse pelätä. Kerroksista löytyy myös penkkejä, jonne voi jäädä huilaamaan. 

Sopusointuja Maaritin kanssa yläilmoissa ja alempana Tallinkin Marika ja meikäläinen into piukeana jylhässä korkeudessa. 

Pääsimme nauttimaan aitoa saaristolaislounasta Tihemetsän maatilalle. Savustetut kampelat, joita meitä kehotettiin syömään nahkoineen ja päivineen, haitarinsoitto ja useat laulut loivat sydämeen saarenmaalaista aitoa tunnelmaa parhaimmillaan. Alla Why Not pr:n Nora reippaana tyttönä nauttii kampelaa, kuten Saarenmaalla kuuluukin. Videolta löytyy sitten sitä haitarinsoittoa ja laulantaa myöskin. 

Pääsimme tutustumaan myös Pöiden panimoon ja Lahhentaggen ginin valmistukseen. Maistoimme myös muutamia juomia ja oma lemppari olut löytyi Pöiden valikoimista. En muista milloin olen olutta juonut, mutta nyt laitoin elämän risaiseksi ja ostin miehelleni ja minulle olkkoset mieheen ja vielä olutlasin, josta voidaan sitten kiistellä, kumpi saa juoda siitä. 

Aivan loistavan makuista olutta ja hieno tarina tälläkin yrityksellä. Miten Tallinnan markkinointimaailma jäi taakse ja kutsumus ja sukutaustat veivät takaisin Saarenmaalle ja juomien valmistukseen. 

Ihastelimme ”ruokopillipojan” neuletakkia ja hän kertoi salaisuuden, että neuletakki ja housutkin ovat löytyneet Saarenmaan omalta Stockmannilta eli Mareti Kaubamajasta. Arvaatte varmaan, että kirpparihinnat ovat siellä ihan toista ja jopa ”kaikki eurolla osasto” löytyy. Euron osastolta löytyikin sitten itselle tämä huikean kaunis norjalaisneuletakki, ah onnea. 

Kuressaaren keskusta on todella kaunis ja mitähän yhtäläisyyksiä keskustasta löytäisin, no toki Riikaa, Tallinnaa, Hollantia ja Saksaakin. 

Uusi perhekohde elämyskeskus Thule Koda, josta löytyy kahvilaa, leffateatteria, satumaisia hahmoja ja vaikka mitä. Suosittelen lapsiperheille. 

Nautimme myös aterian oikeassa pitsilinnassa suorastaan, miten kaunis paikka kalaravintola Kukuu onkaan. Suosittelen kaikille kalan ystäville, sillä joka päivä on saatavilla juuri pyydettyä kalaa ja listalta löytyy aina niitä kaloja, joita sinä päivänä on saatu. Silmä lepää tässä erittäin kauniissa paikassa ja ruokakin oli varsin edullista. 

Nämä talot, olinko San Franciscossa vai Eglannin maaseudulla vai missä. Olin jumalaisen kauniissa Kuressaaressa, jossa silmän kantamattomiin näkyi kauniita ja ah erilaisia taloja. Ihanaa kun ei ole sitä ns. pakkorakentamista ollut, että kaikkien talojen tulee näyttää samalta. Mielikuvituksellista ja hyvin kaunista. 

Kävimme myös tutustumassa Kuressaaren linnaan ja joka voisi olla erittäin mielenkiintoinen ja jännittävä myös lapsiperheille. Saimme nähdä vanhan ajan keittiön ja voin sanoa, että aika ankea suorastaan luola se oli. Linna itsessään oli kertakaikkisen upea. Seinät kuiskivat aitoa historian havinaa. 

Reissu oli pullollaan kohokohtia, mutta eräs mieleenpainuvimmista oli kerran vuodessa pidettävä Kuressaaren katupiknik. Pöytien vuokraus ei maksa mitään, mutta kannattaa ajoissa varata pöydät, kuulemma pöydät menevät ihan hujauksessa.

Mikä iloinen fiilis, mummot, lapset, kaikki piknikillä herkkuineen, ei humalaisia, vaan aitoa ilonpitoa ja kansallishenkeä. Paljon näki ns. kauniisiin kansallismekkoihin sonnustautuneita. Visit Saaremaa sivuilta löydät enemmän tietoa, jos ensi syksyksi haluat varata itsellesi pöydän katupiknikille. Olisipa hauska idea vaikkapa työpaikan virkistysviikonlopulle. 

Baltic Guide sivulta löytyy myös erilaisia tapahtumia, josta voit kurkkia lisää. 

Vihdoin meillä oli ihanan Noora Näppilän kanssa yhteistä aikaa ja aikaa vähän myös höpötellä. Tätä on kaivattu pitkään ja aina törmätty kiireissä. Noora kun asuu Tampereella ja minä Porvoossa, niin yhteisiä kohtaamisia ei synny tuosta vaan. Nooraa olen fanittanut aikojen alusta, Nooran blogi on fantastinen ja miten mukava ja diplomaattinen Noora onkaan ihmisenä. Kannattaa lukea Nooran blogia, jos se ei ole jo aiemmin eksynyt lukulistalle ja ne Nooran kuvat!

Matkan päätti erittäin mielenkiintoinen kohde eli Kaali meteoriittikraaterikenttä. Erittäin valtava meteoriitin iskemä aukko, joka ehdottomasti voisi olla mielenkiintoinen kohde myös nuorille ja lapsille. 

Kaalin kraateri on nuoremmista kraatereista kokonsa puolesta jopa kahdeksannella sijalla. Noh nuori ja nuori, meteoriitin on arvioitu pudonneen n. 7500-7600 vuotta sitten. 

Visit Estonian sivulta löytyy paljon enemmän infoa meteoriittikraaterikentästä. Tapana on hääparien käyskennellä hyvän onnen tuomiseksi meteoriittikraaterikentän ympäri useampaan kertaan. Kraateria myös ympyröi vanha kiviaita, pitääkseen muinoin ymmärtääkseni pahat henget poissa. Kyllähän se siihen aikaan ja tänä päivänäkin olisi aivan hirmuinen juttu, että valtava kraateri pamahtaisi viereiselle tontille, mutta siihen aikaan varmasti moni lähellä asunut, on pitänyt taivaalta lentävää tulipalloa (oma kuvaus) maailmanloppuna. 

Reissulta tuli hankittua Muhu leipää ja siinä jää suomalainen saaristoleipä kakkoseksi. Suosittelen valkosipulivoin kanssa, näin mekin saimme leipää maistaa ja ah miten hyvää. Raparperilimukkaa piti ostaa, sillä rapsu  on parasta ja parit Muhu kuvioiset sukat, sillä ne kengät jäivät vielä taka-alalle haaveitten joukkoon.

Näin huikea ja monipuolinen oli meidän reissu ja kyllä vaan Virossa riittää nähtävää ihan koko perheelle. Tekisi mieli ensi kesänä mennä Muhun saarelle viikoksi ja kiertää muutenkin Saarenmaata. Näimme paljon, mutta paljon jäi vielä näkemättä.

Kiitos kutsujille upeasta matkasta ja matkaseuralle kivasta matkaseurasta. Näkyikö nyt tuttuja maisemia teille, mikä oli mielenkiintoisinta ja mikä ihastutti. Aiotko matkustaa Saarenmaalle? Alla vielä videolla paljon tunnelmia, kaikkea nimittäin eivät kuvat ja tekstit riitä kertomaan. 

Oikein aurinkoista torstaita kaikille. <3


Ohessa vielä pieni infopaketti lisätietoa kaipaaville: 


Saarenmaan ja Muhun kahviloiden info:
  • Georg Ots Spa hotellin ravintola https://www.gospa.ee/fin/ravintola – modernit annokset, paikalliset tuoreet raaka-aineet, positiivinen yllätys
  • Ravintola Hafen (Kuressaaren venesatamassa) https://www.hafen.ee/?lang=en – maittava ruoka ja kaunis merinäköala. Hyvän ruoan lisäksi pitkä koktailien lista (myös alkoholittomat koktailit)
  • Ravintola Castello (Kuressaaren keskusta) https://www.castello.ee/galerii/ –  eurooppalainen keittiö ja  hyvä pizzamenu, mukava ja kodikas tunnelma
Kesäkauden suositukset:
Pöytäpaikat Katupiknikille eivät maksaa mitään, varaus tulee vaan ajoissa tehdä Visit Saaremaan kautta 
p.s. Megastarilla on parhaillaan Saarenmaa menu:  https://www.yumpu.com/xx/document/read/62819462/the-chefs-kitchen-menu-saaremaaRelated Posts

Parisuhdereissu Tallinkilla Tallinnaan

Yhteistyössä Tallink Silja Oy, Visit Tallinn & 40+ Viikonloppuna käväisimme Tallinkin, Visit Tallinn ja 40+ yhteistyön siivittämänä Tallinnassa bloggaajakamujen kanssa ja niin, että puolisot oli mukana. Ensin reissasimme Tallinnaan Silja Europalla, joka on monella tapaa yksi kauneimpia laivoja joilla olen matkannut. Uudistetut Deluxe-hytit avarine tiloineen, […]

Tallink Megastar neitsytmatka

Tallink Megastar neitsytmatka

Eilen liplateltiin laineilla uudella Tallink Megastarilla. Mukana menossa oli iso lössi meitä 40plussalaisia ja meillä oli hurjan hauska reissu. Mihin kiinnitin Megastarilla ensimmäisenä huomiota? Noh ensinnäkin viimeksi matkatessa Tallinkilla Suomeen, maksoin itseni Comfort luokkaan, koska siellä saa istua rauhassa, matkatavarat voi jättää mennessä ostoksille oman istuinpaikkansa viereen, […]23 thoughts on “Saarenmaa Kuressaari”

 • Paljon nähtävää ja koettavaa. Teillä on ollut mieleenpainuva matka. Ihanat kuvat!
  ps. Eikö tuo yksi matkaseuralaisesi ole jossain silmälasimainoksessa? 🙂
  Mukavaa päivää <3

  • Kiitos kovasti ja pr-henkilö Nora on kyllä ihan oikein siinä silmälasimainoksessa. Ollut muissakin mainoksissa, kun on niin kaunis ja upea nainen. <3

   Ihanaa sunnuntaita Kristiina. <3

 • Voi Saarenmaa, niin kaunista ja tunnelmallista. Sinne täytyy päästä!

  Hauskoja ja ympäristöystävällisiä nuo ruokopillit ja mikä kirppislöytö, sukatkin ovat upeat! Maarit kertoi pari päivää sitten tuosta illallisesta taivaan alla, tunnelma oli kuulemma ollut upea. Jahotelleista vielä, latte kruunaa tosiaan aamiaisen!

  • Saarenmaa on ja ehdottomasti sun täytyy päästä sinne. <3

   Latte on aamiaisen kruunu ja jos latte tuodaan vielä hotellissa pöytäään, niin yes!

   Ihanaa sunnuntaita Tuuli. <3

 • Kuressaaressa mekin ihasteltiin sitä,kuinka omaleimaiseksi kaupungin tekee se,että talot ovat niin kauniita ja persoonallisia.Mietittiin,että mikä onni,ettei joka paikassa joku byrokraatti päätä että minkälaisen talon tai kattomallin saat rakentaa.Oho,alkoi kukkahattu vähän kiristää,kun tuli tuo byrokratia mieleen😌 Siitä huolimatta:H Hyvää viikonloppua 🌼💚

  • Juuri samaa on tullut mietittyä ulkomailla monesti. Suomessa kun ei sitten saa lupaa rakentaa. En aina tajua tätä Suomea. Hihi täälläkin kiristää aina kun ajattelen.

   Ihanaa sunnuntaita Pipsamuori. <3

 • Maisemat ei ollut tuttuja, mutta muistutti kovastikin Hiidenmaan maisemia,jossa muutama vuosi sitten käytiin ja aijottiin kyllä mennä myös Saarenmaalle. Sattuneesta syystä piti lähteä kotimatkalle. (mulla kova flunssa iski ja tosi kamala olo)
  Todella upeat kuvat. Kiitos kun jaoit meidän katseltaviksi ♫
  Ihanaa loppuviikkoa ja viikonloppua Sinulle Tiia ♥

  • Oi ei, päättyikö teidän matka noin. Toivottavasti ehti jäädä kuitenkin hyviäkin matkamuistoja.

   Kiitos niin paljon ja ihanaa sunnuntaita Marja-Terttu. <3

 • Kuressaari oli kaunis ja ne talot. Mitä kaikkia ihania ruokia saittekaan syödä. Kiinnostuin kovasti juttujesi pohjalta Saarenmaasta, koska en ole koskaan käynyt siellä.

 • Paljon katseltavaa ja koettavaa, aivan kivenheiton päässä.
  Kiitos sinun upeiden matkaraporttien, uskon monen muunkin laillani innostuvan Saarenmaasta.
  Kuvissasi vilahteli muutamia tuttuja paikkojakin.
  Kaikkea ihanaa loppuviikkoon!

 • Tuollaiset ruokopillit ovat kyllä kivat. Tytär on ostanut metalli- ja lasipillejä itselleen, nämä ruokopillit olisivat vähän enemmän minun tyylisiä. Tiiätkö, en ole koskaan käynyt majakan sisällä, vaikka miehen kotikoti on ihana yhden majakan vieressä. Sen majakan alaosassa on yhden perheen asunto ja perheen isä hoitaa majakan valohommat aina iltaisin.
  On teillä ollut kyllä ihana reissu kokonaisuudessaan.
  Kivaa loppuviikkoa ihana ystis <3

 • Olit ottanut niin hienoja kuvia, että matkan mieleenpainuvat hetket putkahtivat saman tien mieleen. Voisin niin kuvitella kevätmatkan Kuressaareen, silloin kun aurinko alkaa jo vähän lämmittämään ja voi istuskella noissa ihanissa kahviloissa ja kävellä ympäriinsä kauniita pikkukatuja.
  Reissu oli ihana ja nähtiin niin paljon kiinnostavaa lyhyessä ajassa.
  Kiitos kämppikselle vielä kivasta huoneseurasta <3 ja aurinkoista viikonloppua!

  • Oijoi taisi meidän sydämet jäädä Saarenmaalle. <3

   Kiitos Maarit ihanasta kämppisseurasta, sun kanssa oli helppoa olla.

   Aurinkoista sunnuntaita. <3

 • Saarenmaa on ihana! Kuressaaressa on kiva kävellä, kierrellä liikkeitä (shoppailla), ihailla taloja ja syödä herkullista ruokaa esim täytettyjä lettuja 😋 Muita näkemisen arvoisia kohteita on Pangan kalliojyrkänne meren yläpuolella, Anglan tuulimyllypuisto, Muhun jaalalintufarm (strutsitarha) on kiva paikka kaikkine eläimineen, Pädesten kartano (entinen kolhoosi) on hieno kohde. Aivan upea saari!

  • Jee ihanaa, kun laitoit lisää vinkkejä, sillä tähän postaukseen voin palata sitten, kun matka Saarenmaalle on ajankohtainen. Pullollaan selvästi kaikkea ihanaa. <3

   Aurinkoista sunnuntaita teille kaikille.<3

 • Voi miten paljon kaikkea kivaa olette saaneet kokea tuolla reissulla ♥️Hotelli vaikutti aika huikealta ja varmasti Saarenmaa on tutustumisen arvoinen.

 • Ihania kuvia ja ihana Saarenmaa <3
  Menetin oman sydämeni tälle paikalle viime toukokuussa ja niin paljon
  nähtiin mutta paljon jäi vielä näkemättä.
  <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud