Hiilijalanjälki ja olenko kerskakuluttuja?

Hiilijalanjälki ja olenko kerskakuluttuja?
Sain blogiini suht rakentavasti annetun kommentin, jos ei lasketa mukaan sitä, että eläinrakkauttani epäillään, koska käytän tuotemerkkejä, jotka Kiina testaa eläinkokein ja äitinä olen huono esimerkki lapsilleni, koska olen anonyymin mielestä kerskakuluttaja.

Jäin pohtimaan näitä sanoja ja miettimään kokonaiskulutusta, omaa hiilijalanjälkeäni. Jäin myös miettimään sitä, että saan blogin puolesta paljon kosmetiikkaa, sellaisia määriä luonnollisesti en ostaisi itse, mutta toki teemana tällöin on ostamisen kannustaminen tai kannustaminen siihen, että ihminen löytäisi helpoiten ne itselle sopivat tuotteet vaikka tälläisen aikuisen ihmisen kautta. Tästä otan toki vastuuta ja korostan, ettei tälläisiä määriä toki tule kenenkään ostaa. 

Lisäksi olen joutunut uusimaan vaatevarastoani, tästä olen kertonutkin avoimesti blogissa, että nyt sai lähteä kaikki ne vanhat vaatteet kierrätykseen, joihin olen odottanut 10-vuotta laihtuvani. Kaikki vanhat vaatteeni saivat uuden elämän ja lisäksi uudet hankintani on ostettu siinä mielessä, että näissä vaatteissa tulen viihtymään pitkään ja toivottavasti myös mahtumaan. Eli lihonut vartaloni on todella epäekologinen, myönnettäköön. 

En ole täydellinen, en ole suosinut suomalaisia vaatteita, johtuen ihan niiden korkeista hinnoista vaikka lempilistalla onkin Ivana Helsinki, Marimekko ja Nanso.  Olen ostanut niin Lindexiltä, KappAhlista, Ellokselta, Cath Kidstonilta ja H&M:ltä vaatteita, välttämättä tietämättä jokaisen vaatteen hiilijalanjälkeä tai kokonaismatkaa ylleni. 


Heh toki olen vähän loukkaantunut lempparilleni Marimekolle, että he nykyään markkinoivat vain nuorille kuluttajille vaikka meitä uskollisia vanhoja kuluttajia on suuri määrä ellei suurin osa.

Voin yhtä hyvin hankkia vaatteeni kirpparilta ja sieltä on myös vaatteita hankittu. Kuten eilen toppatakki ja kengät taas meidän teineille. Teineille eli lapsille on opetettu, kun jotain tarvitaan, monesti käydään ensin katsastamassa kirpputorit ja sitten vasta hankitaan, jos ei sieltä löydy. Suurin osa lasten pikkuajan leluista hankittiin aina kirppareilta, kirjat ja urheiluvälineet. 

Muuten ostan varsin harvoin ja vaikka mukikokoelma on runsas, on sekin kerrytetty 25-vuoden aikana ja aloitettu silloin, jolloin ei oikein edes ymmärretty, että olisi kerskakulutusta kerätä jotain itseä ilahduttavaa asiaa. Sillä kerskakulutustahan tuo mittava mukikokoelmani on mitä parhaillaan. Ostin silti, vaikka Disney mukien valmistus siirrettiin Englannista Thaimaahan ja samahan kävi meidän rakkaille Muumeillekin. 
Tiedostan kuitenkin, että hiilijalanjälkeä kompensoi asumiseen tehdyt ympäristöystävälliset valinnat. Maalämpö ja puulla lämmitettävä sauna ja takka. 

Tiedostan myös, että vaikka vuositasolla omalla kohdalla kilometrejä kertyy vähän, niin moni asia on Helsingissä, minne täältä Porvoosta on matkaa. Joten kilometrejä kertyy väkisinkin. 

Hiilijalanjäljen päästöihin tuli vähäiset lentokilometrit ja myös laskin vuositasolle neljä risteilymatkaa, joista kolme on ollut pressimatkoja ja neljäs on oma viiskymppisristeily ystävän kanssa. 

Mielenkiintoinen kulma on, että on olettama etten tee muuta kuin risteilen, vaikka tänä vuonna olen risteillyt yhteensä kolme kertaa. Aika moni suomalainen on tehnyt ihan samaa. Mitenkään päästöjä siis vähättelemättä, mutta kun kerrot asioista somessa, asiat maximoituu ja ihmisille tulee tunne, ettei tuo muuta teekään kuin risteile. 

Ruokapuoli ei ollut niinkään yllätys, sillä en syö juurikaan lihaa, en leikkeleitä, enkä juo maitoa, juustot ovat välillä paheeni. 
Kaikkein mielenkiintoisin oli tämä shoppailu. Sillä kun blogissa esitellään ne mukiostokset tai uusittua vaatekaappia, jotka myönnettäköön kaikki olisi toki voitu uusia myös kirpputorin kautta, niin tulee olettama, tuo shoppaa koko ajan. 

Shoppailun suhteen olen kuitenkin varsin laihialainen ja käytän tuotteet loppuun, ellei sitten käy niin, etteivät ne mahdu enää päälle. Tällöin vaatteet toki lähtevät kierrätykseen, eivät roskikseen.

En myöskään usko, että tämä Sitran tulos on täysin oikein vaan uskon hiilijalanjäljen olevan korkeampi, jos katsoo nyt tämän kesän ja syksyn toimintaa. Mutta jos katsoo toimintaa vuositasolla tai kymmenvuositasolla, olen todella maltillinen kuluttaja ja inhoan shoppailua ja ostoskeskuksia. Myönnän, että verkko-ostokset ovat enemmän mieleen vaikka eiväthän toki nekään ole luontoystävällisiä, kuljetus, pakkaus, ym. 

Me myös perheenä olemme kierrättäneet kaiken rautanaulaa myöten kierrätysasemalle, jos ns. meille ei käypää tavaraa jää autotalliin pyörimään. 

Eli sanoisin, että oma hiilijalanjälki on jonkin verran isompi, kuin lopputulos on. Koska Sitran tutkimus ei osaa laskea kaikkea. Mutta isoissa asioissa, kodin lämmityskustannukset, en syö juurikaan lihaa, vähäiset lento-ja autokilometrit tekee sen, että kokonaishiilijalanjälki on huomattavasti pienempi, kuin keskiverto suomalaisen eli tuo 10 300. 

Kodin lämmitysjärjestelmän vaihtaminen öljylämmityksestä oli meille mittava taloudellinen panostus, sillä maalämpöpumpun hankkiminen on erittäin kallis sijoitus. Silti pitkällä juoksulla koimme sen meille oikeaksi valinnaksi kahdestakin syystä, sen ympäristöystävällisyyden vuoksi ja sen, että maalämpö lopulta maksaa itsensä takaisin. 

En tällä halua millään tavoin elvistellä vaan todeta sen, että kokonaisuus ei koskaan ole pääteltävissä jonkun ihmisen somen kautta. Omaakin kokonaiskulutusta voi tarkemmalla suurennuslasilla tutkailla, sillä se voi yllättää.

Tiedostan, että etenkin näiden mekkojen osteluiden suhteen on parannettavaa ja tulisi miettiä tarkemmin, mistä ja miten kukin mekko on valmistettu. En ole koskaan kehuskellut ekoteoillani, sillä niitäkin on. En koe, että maailmaa muutetaan ihmisille huutelemalla tai määrittämällä toinen ihminen kerskakuluttajaksi vailla minkäänlaista tietopohjaa ja kertomatta edes omasta hiilijalanjäljestä ja anonyyminä tietenkin.

Haluan pyrkiä koko ajan parempaan, mutta sorrun ja teen virheitä. On myös paljon mitä en tiedä ja haen tietoa koko ajan lisää, miten minä voin vaikuttaa omilla tottumuksillani maapallon oloihin. Vaikkapa sähköautojen akkujen maatuminen vastaa yhden bensa-auton 9-vuoden kulutusta, kyllä kaikki tälläiset asiat tulevat yllätyksenä ja tieto lisää tuskaa. Meille on miehelle tulossa muuten seuraavaksi autoksi hybridi ja niitä jo katsellaan. 

Kuten toinen anonyymi hienosti blogiini kirjoitti:  Harva meistä elää kuten opettaa eli Suomessa alle promille ilmastoahdistuneista elää kuitenkaan kuten esimerkiksi Pentti Linkola, mutta suuri osa meistä kuitenkin katsoo oikeudekseen tuomita muita. Sitä kutsutaan viherpesuksi ja oman egon pönkittämiseksi.

Joten mitä jos käyttäisimme kaiken sen negatiivisen energian, mitä käytämme toisten asioiden päättelemiseen ja tutkimiseen ja pohtisimme, sillä aikahan on kaikilla rajallinen, että minkälaisia valintoja ihan itse voidaan tehdä arjessa, jotta oma hiilijalanjälki pienenisi. Ajoittain laskurilla käyminen avaa muuten silmiä kummasti. 

Itse voisin vähentää matkustelua, juoda vähemmän limua ja miettiä tarkemmin, tarvitsenko vielä tämän mekon, kun mekkoja kaapissa kuitenkin on, jättää sen herkullisen juuston ja käyttää vain kosmetiikkaa, joiden pullot ovat kierrätettäviä, jne. jne. 

Kiitos myös viisaalle anonyymille tästä: Siitä ei ole kenellekään hyötyä, että tehdään ilmastopolitiikkaa, joka tekee ihmisten elämän mahdottomaksi tai rajoittaa liikaa ihmisten elämää. Sellainen ei yksinkertaisesti toimi ja loppupleissä se kääntyy ilmastoidealismia vastaan (kuten jo nähdään). Ole siis kiltti ja jätä tällaiset yksittäisille ihmisille suunnatut kommentit ja käytä energiasi vaikkapa keräämällä roskia luonnosta, ompelemalla vanhoista lakanoista ostoskasseja tai ihan vaan vähentämällä netissä roikkumista, koska sekin on yksi hiilijalanjälkeesi vaikuttava asia.

No niinpä eli kenellä on varaa heittää se ensimmäinen kivi? Kuten minua syyttelevälle anonyymille jo vastailin, että jos asuu omavaraistaloudessa ja antaa toiminnalleen kasvot, sitten voimme jutella. Miten negatiivinen hyökkäys herättää ihmissä vain vastarintaa, kun jokainen voisi itse toimia elävänä esimerkkinä, minkälaisia ilmastotekejä tekee ja toteuttaa omassa elämässään. 

OiMutsiMutsi Elsaa lainatakseni ”Me kaikki voidaan tehdä jotain, eikä niin, että vain täydelliset ekojumalataräidit voivat asiasta puhua.” 

Sillä kyllä itselläni alkaa olla huoli, että kohta kukaan ei uskalla kertoa, eikä ainakaan näyttää somessa tekemisiään, mutta asioita tehdään silti. Onko tälläisestä kenellekään hyötyä. 


Koska miten voin kertoa ikinä niistä hyvistä teoista, kun kohta on jossain ”maailman omatunto”, joka tulee syyttelemään, että näin sinun kerran syövän vaikkapa juustoa, näin kärjistettynä esimerkkinä. 

Parempi on tunnustaa, en ole täydellinen, joskus mopo karkaa käsistä, mutta yritän kuitenkin arjessani ja kokonaiskuviossa kompensoida. Elsasta mallia ottamalla, hävikkiruoka meillekin käyttöön, siinä on yksi asia, missä meidän perhe voi parantaa myöskin. 

Olen viime aikoina saanut jonkin verran kritiikkiä osakseni ja varmasti osa ansaitusti. Toisaalta hämmentää, kun eräs kriitikin antaja matkustaa paljon, autoilee, matkustaa vaikka mm. Dubaihin, jota itse pidän nimenomaan shoppailukulttuurin paikkana. Vai onko siellä aidosti paljon muutakin nähtävää, kuin autiomaalle rakennettu ostosparatiisiturismikeskus. 

Mitenkään Dubaita vähättelemättä ja en sano, ettenkö sinne matkustaisi joskus. Pointti on se, että nämä huutelijat nostavat koko ajan omaa häntäänsä, miten he suosivat suomalaista tai vastuullisia valintojaan ja silti tekevät koko ajan toisin kuin opettavat meille muille. 

Eli meillä kaikilla on omatunto, antaa sen puhua. Tunnen syyllisyyttä liian pitkistä kuumista suihkuista, niistä mekoista, liian monista mukeista eli ihan omasta epätäydellisyydestä. Mutta mistä tunnen hyvää fiilistä, en koskaan tunne olevani muita parempi, enkä käy tälläisiä muille osoittelemassa vaikka edessä olisi minkälainen minun silmiini maapalloa kuluttava hirvitys, sillä se katse tulee kiinnittää niihin omiin tekoihin, joissa voi parantaa. 

Eikä tämä vesitä sitä tosiseikkaa, että Greta Thunbergin kaltaisia tarvitaan, kuten aiemmassa postauksessa jo sanoin. Mutta Greta elää niin kuin opettaa, elätkö sinä, elänkö minä, no siinäpä se. Mikä on sinun hiilijalanjälkesi?

Sydämellistä päivää kaikille ja muistetaan se, että mikään ei ole niin hukkaan heitettyä energiaa, kuin muiden syyttely, koska kaikilla on mahdollisuus katsella peiliin ja aika pieni prosentti tämän maapallon ihmisistä tai meistä suomalaisista peilin kautta näyttää täydellisiltä. 

Enkä tälläkään tarkoita, etteikö täydellisyyteen tulisi pyrkiä vaan nimeomaan parempien tekojen tavoittelua kaikessa mitä tekee, johon kuuluu myös lähimmäisenrakkaus eli ystävällisyys. <3

Minkälaisia fiiliksiä teksti herätti? Oletko saanut huutelua osaksesi omista toiminnoistasi tai huudellut toiselle? Tiedätkö oman hiilijalanjälkesi, missä olisi parannettavaa ja missä olet jo parantanut?45 thoughts on “Hiilijalanjälki ja olenko kerskakuluttuja?”

 • Apua! Miten tästä ilmastonmuutosasiasta nyt tuli niin kuuma peruna?! Eiköhän tässä(kin) asiassa ole tärkeintä, että tekee parhaansa ja tiedostaa omia valintojaan?

  Aurinkoa loppuviikkoon 😀

  • Toki on kuuma aihe ja tärkeä, mutta muiden yksittäisten ihmisten syyttely ei johda mihinkään. Maailman tulee muuttua ja juurikin tuo, että pyrkii tekemään parhaansa. 🤗

   Ihanaa viikonloppua Taina🤗💖🤗

 • Jouduin nyt (työ)olosuhteiden pakosta lukemaan tekstin vähän hyppimällä läpi, mutta sisältö kävi siitäkin hyvin ilmi ja halusin sanoa (muistaakseni me ollaan tätä samaa aihetta aiemminkin sivuttu), että mua harmittaa ihan hirveästi, että tästä ilmastonmuutosasiasta on tullut joku ihmeen hyvyyskilpailu, joka on johtanut siihen, että kaikkien omien valintojensa takia joutuu olemaan jatkuvasti varmuuden vuoksi puolustuskannalla. Tai siltä musta ainakin tuntuu, kun itsekin nykyään jokaista muovikassiostostani ruokakauppareissulla alan siinä kassalla ääneen jotenkin selittämään. Että kun nyt jäi se kestokassi kotiin ja plaaplaa… Minkä ihmeen takia, kun kuitenkin se jatkuva kestokassin käyttö johtaa siihen, että jossain välissä pitää mennä sinne kauppaan ostamaan roskapusseja, jotka nyt sattumoisin useimmiten on just sitä muovia. (Tähän tekee nyt mieli samalta selittelypohjalta lisätä, että toki ostan vain biohajoavia pusseja ja kasseja…)

  Syyllistymällä ja syyllistämällä ei tätä maailmaa pelasteta, ja kyllähän me ihmiset muutenkin toimitaan ihan minkä tahansa yhteisen asian eteen iloisella mielellä ja innokkaammin silloin, kun ilmapiiri on kannustava, eikä syyllistävä.

  Joskus kokeilin sitä Sitran testiä, mutta se oli ainakin silloin vielä mun mielestä ihan hanurista. Voi olla, että on muuttunut, mutta muistan, kuinka ärsyynnyin kysymyksestä, jossa kysyttiin, kuinka usein käytän julkisia kulkuneuvoja. No paha käyttää, kun ei täällä sellaisia ole, joten testi veti sen johtopäätöksen, että koska en käytä julkisia, autoilen omalla autolla joka paikkaan, mikä ei todellakaan pidä paikkaansa, koska enimmäkseen kävelen tai pyöräilen, mutta sitä mahdollisuutta ei testissä voinut valita.

  Meillä ehdottomasti suurin hiilijalanjälki (alkaa jo tulla korvista koko sana) tulee siitä, että meidän vuonna 1956 rakennetussa (joskin sittemmin ihan tyystin remontoidussa) talossa on pääasiallisena lämmitysmuotona edelleen öljylämmitys. En todellakaan pidä siitä itsekään, mutta ei valitettavasti ole irrottaa muutamaa kymmentä tuhatta euroa tässä vaiheessa elämää lämmitysjärjestelmän uusimiseenkaan pelkän hiilijalanjäljen takia, kun ei me nykyisessä kodissamme varmasti pystytä niin kauaa asumaankaan, että ehtisi maksaa itsensä takaisin. Mutta jotain on ilmeisesti pakko kohta keksiä, kun käsittääkseni koko öljylämmitys yksinkertaisesti vaan kielletään lähitulevaisuudessa. Ellei sitten joku ehdi kehittää ympäristöystävällistä lämmitysöljyn korviketta, mikä olis huippujuttu, vaikka sitten maksaisikin enemmän kuin jo nykyisellään kallis perusöljy.

  Greta Thunbergista vielä sen verran, että on ehdottomasti oikealla asialla, mutta mun on kyllä pakko sanoa, että en pitänyt siitä omasta mielestäni turhan teatraalisesta "How dare you.."-puheen syyllistävästä tyylistä, mutta ilmeisen ison vaikutuksen se on päättäjiin eri puolilla maailmaa tehnyt ja jos se johtaa oikeansuuntaisiin toimenpiteisiin, niin mikäs sen parempaa.

  Jos meitä ohjattaisiin enemmän "mitä hyvää siitä seuraa, jos teet niin tai näin"-pohjalta kuin "kuinka paha ja välinpitämätön ihminen olet, jos teet sitä tai tätä", uskon, että ilmapiiiri kääntyisi pikkuhiljaa positiivisemmaksi ja kannustavammaksi nykyisen kyttäysmentaliteetin sijaan.

  Ei muuta kuin jatketaan hyvillä mielin kukin omista lähtökohdistamme omien kykyjemme ja mahdollisuuksiemme mukaan <3

  • Niinpä, se hyvyyskilpailu ja ei tässä ole voittajia ja monen syyttelijän oma hiilijalanjälki voi yllättää.

   Luin tästä, että muovipussi olisi sitten ekologisempi kuin puuvillakassi. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d5abf57b-d2cd-4953-a522-44bfc4caa4b3

   Eli voit jättää syyllisyyden siitä muovipussista sivummalle. 💖🤗💖

   Sitran testi on vähän hanurista. Pitäisi olla paljon enemmän nippelikysymyksiä ja vaihtoehtoja, jotta tulos olisi oikeasti oikea.

   Sepä se, lämmitysjärjestelmän vaihto maksaa maltaita ja toki meillä se tuli siinä hometalokonkurssissa yhtä kalliiksi, mutta remontin yhteydessä se oli helpompi tehdä.

   Juuri tuo, niitä hyviä tekoja, eikä niin, että joku huutelija tulee kuitenkin ampumaan sen alas. Olla esimerkkinä, siitä lähtee muilla syyllisyys ja halu tarkistaa omia tottumuksiaan.

   Näin tehdään vaikka maailman ahdistus painaakin.

   Ihanaa päivää Annukka💖

 • Ahdistaa. Koko ajan pitäisi olla niin kamalan ahdistunut, kun ajan autolla, syön lihaa, tein tähän ylikansoitettuun maailmaan neljä lasta ja olen lähdössä reissuun. Lentokoneella, sekin vielä. Toissaviikolla ostin avokadon, jonka kasteluun oli käytetty 100 litraa vettä, mutta jonka opin vasta liian myöhään ja senkin kaverin veispookista. Olen myös ainakin kerran tilannut netistä hiilikyniä, joita ei täältä saa. Millä lie laivalla tänne tulivat ja lentokonettakin enemmän saastuttivat.

  Kompensoiko tuo, että ompelen toisten vanhoista farkuista laukkuja ja annan niitä joululahjaksi uutena ostettujen ostettujen sijaan? Tai että sammutan aina valot ja käytän vettä säästeliäästi? Syön kotimaisia kasviksia ja marjoja? Tai että ostan / saan vaatteeni käytettynä? Parit kengät kyllä ostin kesällä, en koska tarvitsin vaan koska ne oli kivat. Senkin länsimainen öykkäri-minä.

  Ahdistaa sekin, ettei ahdista ihan koko aikaa. Tai että ahdistaa ihmiset joita ahdistaa niin paljon, että minua ei ahdista tarpeeksi, jotta muuttaisin omavaraiseen korpeen katumaan valintojani. Sitten ahdistaa dokumentit hukkuvista jääkarhuista ja kauhukuvat omien lasteni tulevaisuudesta. Mutta kun huomaan että vessapaperi on loppu, ajan autolla täältä ei omavaraisesta -korvesta kauppaan, kun en sanomalehteenkään ilkeä. Paljonkohan lehden painaminen muuten saastuttaa? Jakaja vissiin ajaa autollakin…

  Tämä on ihan loputon suo. Teet mitä tahansa, se ei jollekin käy. Ilmastonmuutos on totta ja meistä jokainen voi tehdä tekoja tilanteen parantamiseksi. Toisten lyöminen syyllistämisellä ei kuitenkaan edistä asiaa. Päinvastoin. Ainakin itse olen ollut havaitsevinani jopa ilmastonmuutosähkyä ympäristössä. Kaikki eivät vain jaksa enää ahdistua ihan koko aikaa omasta huonoudestaan.

  Parhaansa pitää tehdä ja pyrkiä hyvää. Milloin se lakkasi merkitsemästä?

  • Kyllä ja entäs farkkujen käyttö, tietääkö moni, että sinisen värin saamiseen menee aivan tajunnanräjäyttävä määrä vettä jne. jne.

   Kyllä tämä kaikilla monilla tasoilla ja kerroksilla ahdistaa, tilanteen toivottomuus, oravanpyörä jossa elämme, jopa tilanteen mahdottomuus, ellei muuta tosiaan sinne omavaraistalouteen, syyllisyys, kompensoitu ja myös ne huonot valinnat, kaikki ovat monikerroksellista sekamelskaa ja aiheuttavat ahdistusta ja uskon, että lapsemme vasta ahdistuneita ovatkin.

   Jos mihin uskon, maapallo kyllä suojaa omansa, me ihmiset tosin emme pysy rotuna varmastikaan siinä matkassa mukana.

   Uskon tuohon ähkyyn myös ja sitä ei saisi tulla, mutta se syntyy juuri syytöksillä.

   Kyllä se merkitsee, kaikki merkitsee, mutta onko se riittävää. Jos ei maailman älykkäimmillä ihmisillä ole ratkaisuja, entäs me pipertäjät täällä.

   Sydämellistä viikonloppua Nelina. <3

 • Erittäin hyvä kirjoitus! Täytyisi muistaa sekin puoli, että ostamalla myös työllistetään ihmisiä. (Toivottavasti suomalaisia.) Itse en osta halpaketjujen vaatteita, koska oikeasti pusero ei voi valmistua parilla eurolla, jos ompelijakin ja muut työhön osallistuneet saavat palkkansa. Näistä kulutus / ilmasto- ym. asioista on tullut kiihkoilun kohde ja lyömäase aivan suotta.

  • Tämä on hyvin kimuranttia, sillä olen tässä juuri jutellut alan ammattilaisen kanssa ja monesti näillä suurimmilla yrityksillä on paremmat edellytykset varmistaa koko tuotteen kaari, kuin pienillä yrityksillä tai keskisuurilla. Lisäksi ymmärtääkseni samasta paikasta ne monet suomalaisetkin vaatteet tulee…. Mitä on suomalaisuus tänä päivänä eli tässäkin pitää olla tarkkana.

   Lisäksi on siinä se, tämä on nyt ihan heittämällä tähän, että miten ne ihmiset, jotka valmistavat vaatteemme, jotka ovat tottuneet tekemään kovaa työtä jo lapsesta asti. Miten jos heiltä vietäisiin työpaikat? Eli tämä iso mörkö on kyllä kaikki yhtä suurta vyyhtiä ja jos teet niin tai näin, niin on tunne, että joku kärsii.

   Sydämellistä viikonloppua Johanna. <3

 • <3 moikka ihanuus!
  Hmm…täällä oli 5100. Itsekin kirjoitin tuossa aiemmin, ja päivittelin maailman tavarapaljoutta, omalla kohdallani että ok, vähän myös yleisesti muiden. Ei "normaalia" multa! Mutta kirjoitettuani tajusin, että muut ihmiset aiheuttivat tämän ahdistukseni. Meitä niin kovasti halutaan syyllistää, kaikesta. Syön lihaa, jep. Kivitetty olkoon siis tieni.🤷‍♂️
  EI ole oikein huudella. Ei missään nimessä. Jokainen tekee sen, mitä pystyy/haluaa. Aika kovasti sanottu, mutta ei ketään voi pakottaa mihinkään…ja oikeastaan… "pakko" nyt laittaa vähän näkökulmaa tähän.
  Kävin Bangladeshissä aikoinaan, ihan motellissa, ei hotellissa edes…paikassa, jossa olin ainoana eurooppalaisena koko aikana, paitsi yksi uutiskuvaaja joka kuvasi mielenosoitusta.. ja mentiin riksalla slummialueen läpi.
  Siellä tyttö, ikää varmaan 10v yritti myydä kukkaa…oli nälkä…kukka oli lakastunut, tyttö likainen ja kohtalo luultavasti joko pakkonaimisiin tai ojan pohjalle. Tytöille kun se ruoka ei välttis riitä. Muistan vaan tuon tytön kasvot loppu ikäni, sekä oikean slummin. Oikean köyhyyden. Oikean lian….. eli….ja juu, juttelin muuten sen verran paikallisten kanssa (miesten) että joka ainoa työpaikka on tärkeä. Vaikka meistä eettisesti väärät olot jne, niin siellä se on ruokaa… eli eli… apua, joku hermostuu kuitenkin..mutta kun sen on nähnyt ja kokenut,,, ensin pitäisi auttaa niissä paikoissa kunnolla, ennenkuin moraalisoi ketään täällä. Siellä pitää auttaa….ihmisiä, perheitä, tyttöjä…likaisuutta…se, että vaikka koko Suomi lopettaisi hengittämisen, se ei pelasta vielä ketään. Kun ne suurimmat syyt tulee muualta. Hyvä on kantaa kortensa kekoon,ainakin sillä saa paremman fiiliksen… mutta… hysteria ei auta. Ei ketään. Ei maapalloa. Ei ihmisiä. Syyttely johtaa pahempaan, ahdistuneisuutteen, onnettomuuteen…ja kuitenkin täällä on puhdasta, asiat toimii, ok..kodittomiakin on, olen ollut yksi heistä…silti, paremmin kuin sillä tytöllä….En tiedä, saatko selvää ja ymmärrätkö pointin…. Oot ihana, sen ainakin tiedät! ❣💕

  • Tämä on sellainen oravanpyörä, jossa olemme, että teemme minkälaisia ratkaisuja tahansa, vaikuttavat ne negatiivisesti johonkin, kuten kuvailet nämä työpaikat Bangladeshissa, mitä jos ne vietäisiin heiltä pois.

   Lisäksi jos lakkaisimme täysin kuluttamasta, syntyisi valtavasti työttömyyttä ja se tarkoittaisi, että töissä käyvien tulisi tienata ja kuluttaa vielä enemmän, jotta voisimme tukea työttömiä. Eli oravanpyörä, jonka kaiken takana kuitenkin tulisi olla pohdinta, miten helpottaa maapalloa.

   Maapallo kyllä hoitaa omansa, mutta se tarkoittaa, jotain ebolan kaltaista virusta, jotta 90% ihmisistä pyyhkiytyy pois. Jäätiköiden sulaminen, uusi jääkausi, jääkauden jälkeen uusi aikakausi, uutta elämää. Kysymys kuuluukin, miten meillä ihmisillä on oikeus pysyä matkassa ja mitä voimme tehdä maapallon hyväksi.

   Saan selville ja tuli paljon tuskaa, kiitos kun avauduit. Heillä on niin paljon huonommin kuin meillä ja tästä faktana onkin, että Keskivertosuomalainen tuottaa vuodessa noin 11 tonnia hiilidioksidia. Se on melkein kolme kertaa niin paljon kuin maailmassa keskimäärin eli kyllä meillä on peiliin katsomisen paikka, mutta miten.

   Oot ihana sinä. <3 Kiitos tästä ja on hyvä muistaa, että länsimaisina etuoikeutettuina pidämme monia asioita riistoina ja sitä ne ovatkin useimmiten, mutta silti toisessa kulttuurissa asia voi olla elintärkeä. Hyvin hyvin vaikeita asioita nämä.

   Sydämellistä viikonloppua Maarit. <3

 • Parhaan kykynsä mukaan toimiminen pitäisi tässäkin asiassa riittää.
  Koska olen suuriperheinen, tunnen myös muita suurperheitä. Nuorempia näistä on arvosteltu lasten hankkimisesta, perusteena ilmaston pilaantuminen. Eiköhän tässäkin päde se, että toinen tekee virheitä – en minä. Kun minä aukaisen ikkunan, sieltä tulee raitista ilmaa, jos mies avaa sen sieltä tulee kylmää.
  Teen tuon Sitran testin paremmalla ajalla. Pelkäänpä saavani sinua huonomman tuloksen.
  Mukavaa iltapäivää ja iltaa Tiia!

  • En tiedä riittääkö maapallon kannalta ja teemmekö vilpittömästi parhaamme. Minulla ainakin olisi vielä paljon parannettavaa. Tulee varmasti päivä, että maapallo pitää puolensa ja siinä pieni ihminen on sitten lopulta voimaton. Näin ei voi jatkua ja näin luultavasti tulee käymään. Olemme sellaisessa hyvinvointiyhteiskunnan kuplassa, luulemme ettei enää tule sotia, ei ruton kaltaisia epidemioita, ei jääkautta. Uskon, että tämä on kiertokulku ja maapallo pysyy, mutta me ihmiset emme välttämättä pysy matkassa. Jotta matkassa voisi pysyä, mikä on tässä mahdottomaksi jo tehdyssä oravanpyörässä riittävää.

   Tähän vielä lainaan: Keskivertosuomalainen tuottaa vuodessa noin 11 tonnia hiilidioksidia. Se on melkein kolme kertaa niin paljon kuin maailmassa keskimäärin. Joten kyllä meillä on peiliin katsomisen paikka ja ihan niillä meitä syyttävilläkin.

   Ihanaa ja sydämellistä viikonloppua Kirsti Kaija. <3

 • Olen vähentänyt lihaa,pyöräilen työmatkat tai menen julkisilla,harvoin ostan uusia vaatteita tai kosmetiikkaa.Pieniä arjen tekoja.

  -Nina-

 • Oon joskus tehnyt tuon testin, mutta ehkä olisi hyvä päivittää.
  Tosin pyrin elämään niin ja tekemään sellaisia valintoja joista tulee hyvä mieli ja omatunto.
  Toki minäkin sorrun, mutta kukapa meistä on täydellinen.
  Pieniä arkisia tekoja ja valintoja.

  En tykkää yhtään sormella osoittelusta ja tuomitsemisesta, se ei tässä asiassa vie yhtään eteenpäin.

  Tosi hyvin kirjoitit aiheesta, jota jokaisen on hyvä välillä pysähtyä pohtimaan.

  Ihanaa päivää Ihanainen ♥

  • Kyllä meidän on pakko pohtia, jos haluamme pysyä maapallon matkassa, sillä luonto kyllä korjaa omansa ja pieni ihminen on siinä voimaton. Olemme vaan sellaisessa oravanpyörässä, että olo on kyllä voimaton.

   Nimenomaan syyttely ei auta ketään, se vaan herättää vastustusta ja vie juuri päinvastaiseen suuntaan.

   Oikein sydämellistä viikonloppua Maikku ihanuus. <3

 • Muistetaan, että kaikki tekee parhaansa. Itse syön lihaa ja broileria koko ajan vähemmän ja kun pojat ovat isällään yritän syödä suurimmaksi osaksi kasvisruokaa tai kalaa. Matkustelua teen vähenevässä määrin, koska nyt ei ole lomia ja rahaakin rajallisesti. Vaatteiden ostamista olen vuosi vuodelta vähentänyt koska rynttyjen määrä kotona ahdistaa ihan sikana, ja pyrin ostamaan laatua.

  Ajattelen, että pienistä pisaroista tulee suuri puro….Jokainenn pieni hyvä teko on plussaa ja vähän eteenpäin.

  Ihanaa torstaita Tiia <3

  • En usko tuohon, että kaikki tekee parhaansa, osa tekee, osa ei. Pienistä pisaroista todellakin syntyy puroja ja jokainen hyvä teko on plussaa, mutta riittääkö se. Minkälaiseen tienhaaraan on päädyttävä, että maailman päättäjät ja viisaat yhdistävät mielensä ja laativat yhteiset säännöt maapallon hyväksi, jotta meillä ihmisillä on oikeus elää täällä. Tuntuu, ettei kukaan tällä hetkellä tiedä vielä riittävästi, nyt vasta on pyrkimyksiä.

   Ihanaa viikonloppua Taru. <3

 • Jos se yhtään helpottaa oloa :), isossa työpaikassani ja isossa kaveripiirissäni tehty "virallinen" gallup kertoi, että tätä ahdistusta kantavat pääosin naiset. Yksikään miespuolinen työkaveri ei koe olevansa yhtään ahdistunut, vaikka olivat asiaa pohtineet ja vaikka ovat monia hyviä muutoksia tehneet, ja vain kahden kaverin miehet tunnustivat _hiukan_ kokeneensa syyllisyydentuntoa, kun hiilijalanjälkikeskustelu heräsi. Joten tehdään se, mikä voidaan, ja pyritään parempaan, mutta pois syyllisyys ja häpeä, joilla ei itseä eikä maailma pelasteta.

  • Tämä oli mielenkiintoinen kulma. Äidilliset naiset kantavat huolta jälkikasvunsa ja äiti maan puolesta.

   Mielestäni omista teoista voi tuntea jopa häpeää ja syyllisyyttä, mutta ristiretket muiden tahoilta eivät luo mitään hyvää, kuten uskonsodissa on jo opittu. Joten kenellä on varaa heittää ensimmäinen kivi, aniharvalla. Tehdään hyviä tekoja, ollaan esimerkkeinä, niistä hyvistä teoista voi toisille tulla ahaa elämyksiä ja päinvastoin, juuri näin.

   Oikein sydämellistä viikonloppua sinulle. <3

 • Tiia, tällä havaa syyllistyn lähinnä vain Wrendalen mukien ostelusta eli olen huomenna jopa varaamassa yhdestä porilaisesta liikkeestä romanttisen mukiparin rakastuneista pöllöistä:) Muuten olen ostanut vaatteita vain jos en ole entisiin mahtunut. Olen vihdoinkin alkanut pystyä heittämään kulahtaneita vaatteita pois, osan leikkaan vaikka auton- ja puutarhakalujen pesuräteiksi. Hyvää tavaraa kannamme, ihan uuttakin, joulun alla aina Pelastusarmeijan patoihin.

  En pidä lentämisestä, joten siitä on ainakin 7-8 vuotta kun on lennetty. Omalla autolla hissuksiin pitkin Itävallan ja Saksan pikkuteitä ja sitä ennen laivalla suoraan Saksaan. Helmikuussa selviää, voimmeko taas lähteä eli se 'tsekkaus'.

  Ruokahävikkiä ei tule. Siinä olemme jotenkin hyviä ja se vähä mikä tulee menee kompostiin. Koska valmistamme ruokaa paljon itse, komposti toimii koko talven. Sen sijaan syömme mieluusti ainakin kerran viikossa lounaan cityssä. Vain tammikuun pakkasilla mökkiydymme ehkä täysin.

  Iho voiteista en tingi enkä valotipoista! Vältän kaikkea mikä tulee Kiinasta, jos vain saan vihin alkuperämaasta.

  Olet oikeassa: Marimekko on alkanut vaatettaa lapsia! No, KappAhllistö löytyy helpoimmin istuvat farkut, monet puserot etc ja onneksi Nanso on parantanut jonkin verran mallistojaan sekä laatuaan. Kotona kaiken aikaa mustat legginsssit ja Nanson tunika Yuyu. Nanson Korsi -mekkoa ostin kaksi ja niillä menin koko kesän. Paitsi en uimassa.

  Olen tullut soodamaanikoksi eli sillä voi pestä monenlaista. Inventoin juuri lakanamme, sillä vuodevaatteet ovat suuri heikkouteni. Niitä on ihan liikaa, joten annan yhdet pois ja pidämme muut eikä uusia tarvita. Koko kenkävarastoni on mennyt uusiksi, mutta onneksi matalakorkoisistakin löytyy kauniita malleja. Yhdet tilasin ulkomailta kuin oli malli loppu Suomesta eli nyt on sekä valkoiset että mustat kauniit juhlakenkgät ja ihan samanlaiset vain värierolla. Pinkit koristossut edelleen kehissä ja bootseilla mennään talvi. Yhden myssyn aion ostaa, jos löydän samanlaisen kuin jo omistan. Se on kaunein minulla ja kun toinen on pesussa, toinen on menossa kanssani.

  En tunne syyllisyyttä edes mukeista ja se on jo aika paljon sanottu!

  Mukavaa jatkoa Tiia&mukit♥♥♥

  • Toivottavasti tsekkaus menee ok ja pääsette matkalle. <3 Leena. <3

   Mielestäni teidän tapa kuulostaa hyvin ekologiselta ja näinhän se menee, mitäs jos kaikki lakkaisimme ostamasta, miten työttömyys ja mistä raha työttömille eli tuet? Se tarkoittaisi, että työssä käyvien tulisi tehdä enemmän töitä ja kuluttaa enemmän. Tämä saa tunteen, että olemme kyllä varsinaisessa oravanpyörässä.

   Tarpeeseen ostaminen on hyvä juttu ja itseään saa ilahduttaa.

   Toivon ja uskon, että yhteiskunta tulee kehittämään ratkaisuja niihin tärkeimpiin asioihin, kuten lämmitys, autot ja lento-ja laivapäästöt.

   Oikein sydämellistä viikonloppua Leena ihana. <3

 • Minä kierrätän ja ostan paljon asioita käytettynä. Meidän perheellä ei ole autoa. Lentomatkojakin tehdään ehkä kerran viidessä vuodessa. Ruokaakaan ei juuri mene roskiin, vaan syödään se mitä ostetaan. Vaatteiden hankkiminen on sellainen asia, jossa pitäisi parantaa, koska edelleen tulee ostettua liikaa ja "vääristä" paikoista.
  Hyvä kirjoitus ja huh noita anoja taas! Ihanaa iltaa sulle Tiia <3

  • Teillä on taatusti pieni hiilijalanjälki ja jos ajatellaan, että keskiverto suomalaisen on 10 300, niin Suomessa on ihmisiä, jotka kuluttavat moninkerroin sen, minkä esim. sinä, jotta saadaan tuo keskivertojalanjälki.

   Oikein ihanaa viikkistä Outi. <3

 • Mahtavasti sattui tämä kirjoitus juuri, kun olen postaamassa alakouluikäisille suunnatusta kirjasta Ihme ilmat!. Kirjassa puhutaan ilmastonmuutoksesta, ja mielestäni kirja antaa aika selvän kuvan, että lentomatkustaminen on pahin tekijä, jonka yksittäinen ihminen saa hetkessä aikaiseksi. Ja vaikka autoa käytät, niin kuljet paljon myös metrolla, joka on varmasti hyvä vaihtoehto auton rinnalle. En olisi myöskään ollenkaan huolissasi vaatteistasi ja kosmetiikasta. Toki niiden valmistamiseen tarvitaan tehtaita, mutta usein tällaisia tuotteita tuodaan rahtilaivoilla Suomeen, joten hiilidioksipäästöt eivät ole niin suuret kuin lentorahtina tuodessa. Sitä paitsi mainitsit kirpputorit. Vaikka en itse harrastakaan kirpputoreilua, niin se on yksi mahtava keino ilmastonmuutosta vastaan. Kierrätys. Sehän on päivän sana. Ikävää, että tällaisestakin aletaan ihmistä syyllistää. Kukaan meistä ei voi sanoa olevansa täysin puhdas näiden asioiden suhteen. Ei anonyymikaan.

  Ihanaa loppuviikkoa sinulle Tiia <3

  • Lentäminen, autot ja meillä suomalaisilla lämmityskustannukset ovat kovat ja se vaikuttaa meidän hiilijalanjälkeen, kun lämpimissä maissa ei ole taas tätä.

   Kukaan ei voi sanoa olevansa puhdas, kuin ihminen, joka elää omavaraistaloudessa, saa vetensä kaivosta ja lämmittää talonsa omilla puilla ja tuleehan siinäkin sitten päästöjä, huoahhh.

   Oikein ihanaa viikonloppua Mannilainen ja kiitos linkkauksesta. <3

 • Minulle eettinen ja ekologinen elämäntapa on jo tullut itseni näköiseksi tavaksi. Teen omanlaisiani ilmastotekoja, esimerkiksi olen kasvisyöjä, mutta olen ollut sitä jo 37 vuotta. Ei mitään uutta. En osta halpamuotiketjujen vaatteita muun muassa. Mutta esimerkiksi mieheni ei koe minkäänlaista ilmastoahdistusta (ja minä mietin tällä hetkellä, alkaisinko käydä vain kylmässä suihkussa…mies sanoo, että olet hullu…). Hän syö lihaa suurella ruokahalullaan. Mutta en yritä häntä mitenkään käännyttää tai hälle saarnata. Kyllä hän sentään osallistuu kierrätykseen. Minun mielestäni syyllistäminen, päsmäröinti, oikeassa oleminen on väärin. Siis epäeettistä sekin. Jokainen voi löytää itse oma ekologisen tapansa elää. Tai sitten ei. Ei ole minun asiani puuttua toisen omaan, ainutkertaiseen elämään. Ilmastonmuutosta voi lähestyä myös ilon kautta. Että saa tehdä. Ja kuka meistä on täydellinen? Ei kukaan. Kaikki ihmiset on yhtä arvokkaita – puutteineen ja kaikkinensa – minun elämänkatsomuksessani. Ihmisyyttäkin pitää muistaa kunnioittaa. Ou nou, tästä voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon, ihmisen osasta ja ihmisarvosta ja kunnioittamisesta…Mukavaa torstai iltaa sinulle!

  • Olet super ja kylmä suihku olisi kyllä varsin ekologinen teko. Meillä Suomessa kun lotrataan kuumaa vettä ja talojen lämmityskustannukset on huimat ja epäekologiset.

   Olet myös aivan ihana ihminen, toimit miten itse haluat, mutta et pakota muita samaan muottiin. <3

   Arvostan Marja niin paljon sinua, ihmisarvo, lähimmäisenrakkaus, ne huokuu kaikista kommenteistasi, sydämesi on kultaa.

   Ihanaa viikonloppua sinulle. <3

 • Hyvä kirjoitus Tiia jälleen! Jokainen tekee varmasti parhaansa ilmastotekojen suhteen. Jälleen mietin tämän kommentoijan ahdistusta. Häntä ei ahdistanut ilmastoasiat vaan aivan joku muu, harmi kun piti ahdistustaan tänne someen tunkea.
  Ihanaa alkavaa marraskuuta sinulle Tiia! <3

  • En kyllä usko, että jokainen tekee parhaansa ja koen, etten itsekään tee vielä parastani. Mutta siinä olet niin oikeassa, että ihmiset käyttävät tälläisiä asioita lyömäaseena ja tällä ei ole mitään tekemistä ilmastotekojen kanssa.

   Oikein sydämellistä marraskuuta Kaisa. <3

 • Kyllähän tuo ilmastonmuutos on aika ahdistava asia, kyllä enemmänkin voisin noihin vallintoihin kiinnittää huomiota. Kotini on vanha puutalo, pääosin puilla lämmitettävä joka sekin saastuttaa mutta sisustus on melkolailla kierrätystavaraa,autolla ajelen aika vähän kun palvelut on lähellä ja lentäminenkin on jäänyt. Kompostointia olen harrastanut aina ja ruokakin kelpaa päiväysvanhana. Kosmetiikka on luonnonkosmetiikkaa pääosin. Mistään en ole mielestäni jäänyt paitsi vaikka olen aikamoinen esteetikko. Lenkkeilyvaatteet pitää olla kunnollisia ja niitä tulee hankittua usein, mikä lie tuo meikäläisen hiilijalanjälki? Ruuasta vielä, ulkomailta tuodut herkut ja hedelmät myös aika vähäisiä, pakastin täyttyy suomalaisista marjoista syksyllä. Teen ilmastotekoja sen minkä pystyn mutta en mielestäni vaadi liioin muilta samaa. Muoveja yritän vältellä mikä on kyllä aika vaikeaa mutta ihan vieressä on tämä jätteiden lajittelupaikka, viitsii vain lajitella lasit,muovit,metallit kotona ja käy kippaamassa sinne. Paljon on tehty mutta paljon on vielä tekemistä tällä saralla,mukavaa pyhäinpäivän viikonloppua sinne 🙂

  • Olen niin samaa mieltä, vielä en tee parastani ja enemmän tulisi tehdä.

   Mielestäni kun kommenttiasi luen, niin asiat ovat siellä oikein hyvällä tolalla ja teet enemmän, kuin moni muu. Nämä talon lämmitysjärjestelmä asiatkin ovat vaikeita, miten yhtäkkiä hankit todella kalliin uuden lämmitystavan, tämä ei vaan ole kaikille mahdollista ja meilläkin tämä valinta syntyi remontin yhteydessä. Jos pitäisi nyt yhtäkkiä laittaa maalämpö, niin enpä tiedä laittaisimmeko. Pakko on myöntää.

   Oikein sydämellistä viikonloppua Pihakeiju ja juuri näin, paljon on tehty, mutta aina löytyy parannettavaa ja monilla se oma kuviteltu paras, ei välttämättä kyllä riitä.

 • Mun suurin hiilijalanjälki tulee siitä yhdestä lentomatkasta minkä teen melkein joka vuosi sen yhden ainoan kerran. Sen jälkeen lihasyönti ja juuston mussutus silloin tällöin ja melko vanhassa kerrostalossa asuminen verottivat jonkun verran. Tein ton testin ja sain 4300 tulokseksi. Toki sitä vähentää kun en omista autoa ja joukkoliikennettäkin käytän alle 100km viikossa. 😀

  Mulle riittää näissä asioissa se, että jokainen koittaa parhaansa. Jokin pienikin asia jossain on aina askel parempaan.

  • Sulla on oikein hyvä tulos, kun ajatellaan, että keskiverto suomalaisen tulos on 10 300. Toisaalta sitten keskivertosuomalainen tuottaa melkein kolme kertaa enemmän hiilidioksisia kuin maailmassa keskimäärin eli tuohon 10 300 juuri suhteutettuna. Yhtenä ongelmana meillä suomalaisilla kylmät olot ja lämmitys.

   En ole varma riittääkö tätä menoa mikään ja parannettavaa olisi, mutta juuri herääminen tähän kaikkeen ja se, että asioita puhutaan, tulee varmasti muuttamaan oloja ja kunpa keksittäisiin parempia keinoja lämmittää talot, autot ja matkustaminen. Toivottavasti ihminen keksii, ennen kuin on liian myöhäistä.

   Kivaa viikkistä Jonna. <3

 • Hei Tiia, tästä asiasta taisi nyt tulla elämää suurempi asia. Luin hyvän kirjoituksesi huolella. Kaikkia kommentteja en jaksanut lukea, mutta jo niistä jotka luin, pystyi nappaamaan sen pääpointin, joka taitaa olla se että ihmisiä ahdistaa näistä asioista puhuminen.
  Ja nytpä sanon jotain ikävää: ilmastoahdistusta ja ahdistusta omasta kulutuksestaan PITÄÄ meidän jokaisen tuntea. Syyllistää, syyllistyä tai puolustella ei pidä, vaan pitää istua alas itsensä kanssa ja miettiä toimiiko omassa elämässään niin, että pystyy tämän maailman hyvillä mielin lapsilleen jättämään. On turhaa miettiä sitä kuinka vähän on pienen Suomen kansan tekemisillä väliä kun isommat elävät kuin pellossa. Un et pysty oikeasti vaikuttamasn kuin itseesi, jätä kokonasn muiden tekemisten ihmettely ja parjaaminen.

  Olisiko Tiia mahdollista tehdä jonkinlainen pieni kirjoitussarja, joissa annetaan hyviä vinkkejä lukijoille ekologisemmista ja myös eettisemmistä tavoista kuluttaa? Sarja, johon myös lukijasi voisivat aktiivisesti osallistua. Itseeni tekee vaikutuksen aina se kun jostakin asiasta on oikeasti otettu selvää ja sen pohjalta rakentavasti mietittäisi mitä voisi tehdä toisin. Ei siis niin että "älä syö juustoa", vaan miksi sitä juustonsyöntiä kannattaisi vähentää.
  Oman panokseni tähän antaisun mielelläni vaatetuksen osalta. Vuosia ekologista pienvaatemerkkiä luotsanneena on tieyotaitoa siitä aiheesta kertynyt jaettavaksi asti.

  • Olen samaa mieltä, eikä riitä kaunis ajatus, kaikki tekee parhaansa, sillä kaikki eivät tee, enkä itsekään tee, valitettavasti näin on.

   Eikä noin voi ajatella, miten moni suomalainen sokeuttaan ajattelee, jos kerran keskiverto suomalaisen hiilidioksipäästöt ovat kolme kertaa isommat, kuin yleisesti maailmalla. Meillä toki kylmät olot vaikuttavat, länsimainen hyvinvointi heti seuraavana, matkustus, autoilu jne.

   Älä syö juustoa tematiikka lähtee siitä, että oletan, että ihmiset ymmärtävät koko kaaren ja jos eivät ymmärrä ottavat itse selvää. Sillä paljon on tietoa netissä, jos vain haluaa lukea. Toki maailman viisaimmillakaan ihmisillä ei ole tällä hetkellä kykyä ja kaikkea tietoa tai ehkä meillä onkin, mutta miten soveltaa se nyky-yhteiskuntaan, sillä sivulliset kärsii, maailman meno kärsii, syntyy työttömyyttä jne. Kaikki vaikuttaa kaikkeen eli miten muuttaa maailma, ilman että syntyy suuresti työttömyyttä ja syrjäytymistä ja miten esim. Suomessa tukea näitä työttömiä, sehän tarkoittaa, että muiden on tehtävä entistä kovemmin töitä ja kulutettava, jotta ne yritykset jotka rasittavat maapalloa ja nämä lopetettaisiin.

   Minulla ei valitettavasti ole hinkua ekologisuuden keulakivaksi, olla juurik se besserwisser vaikka siihen olisi toki keinonsa, tehdä se neutraalisti. Mieluiten pohdin täällä tällä hetkellä näitä omia tekoja ja etsin tietoa, koska olen vasta matkalla ja epätäydellinen eli koen, ettei minulla ole varaa kirjoittaa älä syö juustoa teemaisia kirjoituksia tai olla yhtäkkiä ekologisuuden kasvot. En myöskään halua altistaa itseäni tätä kautta syytöksille, joita muutenkin tulee riittävästi. Kun alat ns. nostamaan itseäsi, että oletpa vihreä, niin heti tulee syytöksiä juuri siitä juuston syömisestä ja paljon muusta.

   Mitenkään sinuun liittymättä, juttelin juuri aiheesta tällä viikolla, miten moni suomalainen vaate tulee ihan samasta paikasta kuin ne halpisvaatteetkin. Miten isoilla yrityksillä on aito mahdollisuus selvittää se koko vaatteen kaari, mitä monilla pienemmillä yrityksillä ei ole ja nyt en todellakaan viittaa sinun luotsaamaan yritykseen vaan siihen, ettei kaikki ole aina niin yksi yhteen ja moni asia perustuu myös olettamaan.

   Kunpa mentäisiinkin enemmän pieniin liikkeisiin, vastaaviin ekologisiin pienvaatemerkkeihin joita sinä edustat. Vanhoihin hyviin aikoihin, mutta paremmalla tietotaidolla.

   Kiitos tästä ja olen aivan samaa mieltä, meidän tulee herätä, hymistely ei auta ja joku yksittäinen hyvä teko ei pelasta kokonaisuutta.

   Sydämellistä sunnuntaita Susanna B. <3

 • Ommella vanhoista lakanoista ostoskassi 😱🙊😱🙊
  Joo, saat hullun leiman otsaan kun sillä lähdet kauppaan……

  • Tämä oli toki metafora. Mutta Suomessa ei kyllä kukaan saisi leimaa tuosta, täällä kaikki kulkee kangaskasseilla ja oli ne lakanoista tai mistä tahansa tehty, niin tuskin ihmiset siihen kiinnittäisivät huomiota mikä kuosi niissä on.

   Ruotsi on sen verran elitistisempi maa ja ihmiset kovin tyylikkäitä, ettei siellä vissiin sitten kuljeta niin paljon erilaisilla kangaskasseilla, joka on täällä trendikästä. 🙂

   Kivaa viikonloppua Ulrika. <3

 • Joku tässä taannoin sanoi hyvin että vaikka Suomalainen lakkaisi hengittämästä niin meidän teot on kärpäsenkakka tässä ilmastotalkoissa, verrattuna esim. Kiinaan ja moneen muuhun maahan. Niissä maissa lisätään vuosittain pallomme kulutusta ja koetellaan kestävyyttä. Se että jokainen omassa pienessä elämässään tekee hyviä päätöksiä mm. kierrättäen on hyvä, ollaanpahan esimerkkinä, me pieni piskuinen kansa. Hassua vain että he jotka tuolla pylväskukkulalla näitä asioita päättävät ovat itse hyvinkin epäekologisia ja silti kansaa syyllistetään. Ollaan sellaisessa hamsterinhäkissä, juostaan hyrrässä ja kukaan ei siivoa häkkiä joten hukutaan joskus sitten siihen ehtaan. Ihminen vain on ihminen, jokainen meistä erilainen ja erimittaisesti palloa kuluttava.Pallo ei kestä loputtomiin ja se määrä mitä meitä täällä vaeltaa on liikaa. Se että kaikki maat yhdistyisi ja alkaisi talkoisiin on utopiaa, joka ei tule toteutumaan. Nyt tuli aika tylsä oksennus mutta näinhän se asia on. Meidän tulee nauttia jokaisesta päivästä ja hyvällä omallatunnolla. Tehdä se minkä pystyy ja on järkevää eikä motkottaa muiden tekemisistä tai tekemättä jättämistä internetissä, se ei johda kuin sotaan. Rauhaisaa pyhäinpäivä viikonloppua Tiia <3 …ja kekriä 😉

  • Jos keskiverto suomalaisen hiilidioksidipäästöt ovat kolminkertaisia muuhun maailmaan nähden, niin ei tuokaan ole niin yksi yhteen vaikka meidän vaikka energiasäästölamput tuntuu huvittavilta Kiinan tehtaiden tiimoilta.

   Meitä suomalaisia rasittaa lämmityskustannukset, autot ja lentomatkustaminen, kun taas Kiinassa ja etenkään Intiassa ei taloja tarvitse lämmitellä, tavallinen köyhä intialainen ei matkusta elämänsä aikana varmaankaan kertaakaan, eikä omista autoa.

   Eli kyllä meidän suomalaisten todellakin tulee miettiä omaa kokonaisuutta ja tuota kolminkertaista hiilidioksipäästöä, jonka aiheutamme suhteessa muuhun maailmaan.

   Niin hyvin sanottu, itse jauhan tästä oravanpyörästä, tästä ei pääse enää pois. Näen nuo laivaristeilytkin niin, että risteilijöitä tarvitaan, jotta laivoilla olisi varoja kehittää ekologisemmat matkustustavat. Mitä ne ikinä onkaan. Tallink Megastar Tallink Siljan Helsinki-Tallinna-väliä kulkevista nopeista laivoista Star käyttää polttoaineena meridieseliä, Megastar LNG:tä. Yhtiön viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo, että koko viime vuoden osalta Megastarin hiilidioksidipäästöt olivat 33 prosenttia pienemmät kuin Starin.

   "Mutta sitten tietysti pitää muistaa myös, että Megastar on paljon isompi laiva kuin Star. Se päästö on tosi paljon pienempi, koska siihen mahtuu melkein tuhat matkustajaa ja rahtiakin enemmän", Nöjd sanoo.

   Jos yritykset lakkautettaisiin, entäs niistä johtuva työttömyys? Tarkoittaisi, että muiden tulisi tehdä töitä enemmän ja kuluttaa, jotta voisimme tukea työttömiä.

   Entäs sähkö, joka Suomessa on talvipakkasten aikaan jo äärirajoilla, siihen sitten sähköautot, eli niiden mahdollistamiseksi tarvittaisiin sitten niitä ydinvoimaloita. Eli todellakin hamsterin hyrrässä olemme.

   Luultavasti tuo utopia tapahtuu siinä kohden, kun viimeisiä viedään. Maapallo kyllä korjaa omansa, pysyykö ihminen matkassa, siinäpä se kysymys.

   Juuri tuo, osoitteleva sormi on kuin uskonpuhdistus, vihalla ei näitä asioita ratkaista ja en vaan kestä tuota hyväkäs asetelmaa, että joku kokee olevansa parempi kuin muu. Olisi kiva tietää heidän hiilijalanjälki, luulen että nämä muita syyttelevät sormet elää laput silmillä ja näkee vaikka vaan sen juuston syömisen, eivät ymmärrä omaa eikä muiden kokoinaisuutta lainkaan.

   Oikein sydämellistä viikonloppua ihana ja viisas Onneli. <3

 • Minä olen sitä mieltä, että jokaisen tulee hieman tuntea olonsa kiusaantuneeksi hiilijalanjäljestään, koska uskon, että se on ainoa tapa saada muutosta aikaiseksi. Mutta asiassa pitää olla tolkku, minusta kiusaantuneisuus ei saa mennä ahdistuksen puolelle. Kulutustottumusten kriittinen tarkastelu tekee aina hyvää.

  Minä olen jo aika hyvin onnistunut vähentämään ruokahävikkiä. Tosin meillä kulutetaan paljon lihaa. Töissä syön yleensä kasvisruokaa, mutta siistä syystä, että saisin tarvittavan määrän kasviksia. Suosin lähituotteita. Shoppailen hyvin vähän. Pyrin ostamaan laadukasta ja kestävää – ja kotimaista mahdollisuuksien mukaan.

  Oma hiilijalanjälkeni on iso. Kuljen autolla töihin ja kotini lämpiää suorasähköllä. Ne ovat asioita, joista minun on tällä hetkellä turha ahdistua tai edes hakea suurta muutosta. Elämäni ei kestäisi sitä, että minulla menisi julkisilla työmatkaan yli 2t 30min.

  Se mihin voin helposti vaikuttaa on vapaa-ajalla tapahtuva autoilu sekä lentomatkailu. Joka vuosi suunnittelen vähentäväni lentämistä, mutta toistaiseksi se on jäänyt suunnitelmaksi. En ole tästäkään ahdistunut, mutta olen sitä paljon ajatellut ja välillä tunnen pienen piston sydämessäni ja jossain vaiheessa ne alkavat varmasti vaikuttamaan toimiini. Olen maksanut suurimmasta osasta lentojani ilmastokompensoinnin. Olen tutustunut siihen, miten eri lentoyhtiöt järjestävät ilmastokompesoinnin ja pidän sitä vähän pikkupuuhasteluna. Se, että esim. vitosen kompensaationi käytetään jossain päin maailmaan puiden istuttamiseen ei kuulosta tehokkaalta eikä edes kovin uskottavalta. Mitä sille puulle sitten tapahtuu? Joku kerää sen vuoden päästä polttopuikseen?

  • On juuri näin, että jokainen voi miettiä tottumuksiaan ja käyttäytymistään. Herkempää voi ahdistaakin ja tavallaan on aihettakin.

   Sepä siinä onkin, me olemme sellaisessa oravanpyörässä, että lauseet, lakkaa kuluttamasta, miten siitä seuraava työttömyys, kuka ja miten tuetaan työttömiä, sähköautoja lisää, mistä sähkö, sähkönkulutus on talvipakkasilla jo äärikoetuksilla, ei se sähkö sieltä sähkörasiasta tule vaan tarvitaan siinä tapauksessa ydinvoimaloita. Kuinka moni edes pääsisi sillä sähköautolla töihin asti, vaan pitäisi ladata matkalla.

   Mahdoton oravanpyörä, johon fiksuimmatkaan päättäjät eivät tiedä ratkaisuja. Tiedostaminen on hyvä asia ja omien tottumusten tarkkailu. Lisäksi yritysten pyrkimys parempaan. Olen siinä mielessä luottavaisin mielin, jos katsoo kehitystä, niin 20 vuoden aikana voidaan keksiä vaikka minkälaisia vaikka lehmänlannalla toimivia autoja ym. Kuulostaa nyt hassulta, mutta niin olisi kuulostanut hassulta 20 vuotta sitten, että kuuntelen musiikkia puhelimesta, samalla se on kamera ja toimii televisiona, karttana ja vaikka minä.

   Juurikin tuo koko kaari, mitä sille puulle sitten tosiaan tapahtuu ja puun polttaminenkin aiheuttaa päästöjä.

   Ei ole helppoa ei, korjata meidän omia sotkuja.

   Sydämellistä sunnuntaita Rva Kepponen. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud