8 asiaa joulusta!

En ole ehkä mikään perinteinen jouluttaja vaikka meidän kotona paljon ”joulua” onkin. Tuntuu, että meillä on hieman joulu ympäri vuoden jo johtuen siitä, että punainen on lempiväri ja on joitain joulukoristeita, kuten ystävältä saadut Disney Mikki Hiiri koristeet, joita en raaski siivota joulun jälkeenkään pois. 

Omista kuvista voisi päätellä, että olen suorastaan jouluhullu, mutta kyllä ennen joulua se stressi ottaa aina valtansa ja himmentää hieman sitä jouluhykerrystä. Olen stressaaja luonteeltani ja stressi ottaa hyvin herkästi ja monesti turhaankin vallan. Viime vuonnakin sain huomata, että mies tykkää sen verran paljon kokata jouluruokaa ja ruoanlaitto jäi kokonaan miehen harteille. 

Lahjoinakin annamme lapsille nykyään rahaa, toista oli lasten leikkiaika, joten paljoa paketoitavaa ei tule eli mistä sitten stressaan. Luulen, että se on jonkinlainen jäänne ajasta, jolloin jouluissa oli enemmän työtä. Myös kun lapsuudenkodissa mummi aina stressasi, niin joulustressi on tarttunut myös minuun. 

Toki toista se oli mummilla, vahata parketit, silittää kaikki, siivota kaikki sen ajan härpyttimillä, ei ollut mikroaaltouunia jne. Eli mummin stressi oli todellinen, mutta onko omani enää, se esiin hiipivä stressin tunne, joka on osoittautunut viime vuosina jo miltei turhaksi. 

Parasta kuitenkin on aika, kun laitetaan jouluvalot, joulukuuset ym. ja se hetki, kun istutaan joulupöytään ja urakointi on takana. Perhe on koossa, tuntuu kiireettömältä ja sieluun vaeltaa merkillinen rauha. 

Joulun hengen voi suorastaan aistia, tuon joulurauhan, jolloin kaikki tahtovat toisilleen hyvää. Ensimmäisen maailmansodan aikana oli aselepo joulurauhan julistamiseksi ja mahdollisuudeksi hakea haavoittuneet sotatantereelta. En osaa kuvitella lainkaan miltä sotilailta sotatantereella on tuntunut, mutta jouluna jotenkin tuntuu siltä, että aika pysähtyy, kaikkialla on hiljaisuus ja maailmassa hyvä tahto. 

No mutta siihen jouluhaasteeseen, jonka bongasin Maarit Sopusointua blogista. 

Aloitan: 

Meillä taidetaan jouluhommelit korkata joulukuusien koristelemisesta itsenäisyyspäivänä ja piparkakkujen leipomisella. Aiemmin, kun annettiin vielä lahjoja lapsille, niin jo tammikuussa aloitin joululahjojen keräämisen, niin alennusmyynneistä, kuin kirpputoreilta. 


Arvostan:

Mieheni taitoa kokata mitä herkullisinta jouluruokaa, paistaa se täydellinen joulukinkku, kalat, lohihyydyke ihan kaikki ja miten toinen nauttii jouluruoan tekemisestä. 


Arvostan myös joulun kiireetöntä perheen yhteistä aikaa ja sitä joulun hyvää tahtoa, kaikilla on hyvä fiilis. Arvostan myös jouluaaton jälkeistä pyjamapäivää joululeffoja katsellen. Silloin on myös lahjana saattanut tulla joku uusi kirja, jonka ensivu on kiva avata. Se, että voi jääkaapista vain ottaa ja nauttia jouluruokaa. 


Arvostan myös sitä, että meillä Suomessa on aidosti joulurauha. 

Inspiroidun:

Yhteisistä keskusteluhetkistä, joulumusiikista, muiden ilosta, toki herkuista ja joululeffoista, villasukista ja kahvihetkistä joulumukeista nautittuna. 

Muistan:

Omat lapsuudenjoulut, jolloin kävimme jouluruokailun jälkeen Hietaniemen hautausmaan sukuhaudalla ja tänä aikana olivat tontut aina käyneet tuoden lahjoja. Muistan miten jännittävän kuplivalta jouluaattoaamuna tuntui ja miten katselin aamulla aina piirrettyjä, joita jouluna tuli paljon. 


Joulupöydässä oli hyvin samanlaiset perinteiset herkut kuin nytkin ja jälkiruokana käpykakkua, Wiener Nougata ja Vihreitä kuulia, piparkakkuja ja erilaisia pähkinöitä unohtamatta. 


Muistan monet lahjat mitä sain, digitaalisen herätyskellon, Barbielle levysoittimen ja kaikkea muuta Barbie hommelia tai uutukaisen Barbien tai elämäni ensimmäisen kasettimankan tai laskettelusukset. 


Muistan sukulaisia, lähimpiä ystäviä ja perhettä jouluna lahjoilla tai sillä setelilahjalla. 


Rasitun:

Siitä turhasta stressistä, jonka kehitän ennen joulua ja siitä suursiivouksesta. Jouluna pitää olla siistiä, niin se vaan on. Siisteys on osa joulumieltä ja joulun kokonaisuutta. 


Unelmoin:

Yhdestä joulusta, jolloin pakenemme joulua joko idyllisiin vuorimaisemiin tai auringon lämpöön. Yksi joulu jolloin ei tarvitse tehdä mitään. 


Virittäydyn:

Jouluaattona ei oikein ehdi virittäytyä muulla kuin joulumusiikilla, sen verran hoppu aina on. Joulua ennen virittäydyn jouluvaloilla, joulukuusilla ja koristeilla. Punaisia juttuja on kodissa esillä hieman aiempaa enemmän. 


Joulun välipäivinä virittäydyn kiireettömyydellä, perheen yhteisellä ajalla ja villasukat jalassa, mukavat vaatteet päällä ja joululeffoja katsellen. Joululeffat on kunnon B-luokan hömppää, jotka kummasti maistuu jouluisin. On meillä ollut Star Wars maraton esimerkiksi joulupäivänä. Ihan parasta on, kun on perheen kanssa yhteistä aikaa. 


Väsyn:

Turhasta stressistä, joka on tänä päivänä jo vähän itse luoma. Olen pettynyt, että silti se stressi jo pienesti nipistelee massussa ja miksi. Käsittämätöntä, pitäisi oikein ravistella itseään, eihän tässä mitään stressiä ole ja joulu on aina tullut ja joulu tulee tänäkin vuonna. Tässähän alkaa ikänsä puolesta olla jo joulukonkari, pitäisi tietää paremmin ja olla stressaamatta. 


Minkälaisilla joulufiiliksillä siellä, jos joulua vietätte? Stressaako joulu vai joulu tulee ilman stressiäkin. Minkälaisia ovat teidän jouluperinteet ja jouluruoat ja missä vietätte joulua? Mitä vain jouluisaa olisi kiva kuulla. Sydämellistä uutta viikkoa ja jouluvalmisteluja kaikille. <323 thoughts on “8 asiaa joulusta!”

 • Ihanat joulunpunaiset kuvat.
  En muistaakseni ole oikeestaan koskaan stressannut joulusta.
  Kun lapset oli pieniä ja olin kotona joulun valmistelut oli hyvä ajoittaa päiviin, eikä tullut kiirettä. Lasten kanssa leivottiin ja askarreltiin ym jouluun liittyvää.
  Tietysti koti siivottiin ja aattona otettiin pukkia.
  Jossaki kohtaa elämää, jouluna oltiin lämpimässä ja jouluruoka syötiin sitten kun kotiduttiin.
  Tähän väliin pitää sanoa, että kolme vanhinta tyttöä jäi kotiin, eikä halunneet ulkomaille. Vanhempani asuivat lähes naapurissa ja toimivat kotimiehistönä.
  Kerran, kotiinpaluu oli ihana. Isäni oli paistanut kinkun ja tytöt laittaneet liinat pöydille ja siivonneet. Joulun tuoksun tunsi jo eteiseen, silloin yöllä, kun palattiin kotiin.
  Nyt, kun lapsilla on omat perheet, on erilaista. Kaikki käyvät aattona, jos työvuorot sen sallivat.
  Lasten lapset on jo niin isoja, että lahjat menee heille rahana.
  Jouluaatto on rauhoitettu heidä omia perinteitä varten. Käymme sitten joulunpyhinä heidä luona. Onneksi asutaan kaikki samassa kaupungissa. ❤️
  Yksi tytöistä kävi la siivoamassa meille joulusiivot.
  Laatikot on odottanut pakkasessa jo marraskuusta, leipomuksia olen tehnyt, kun on sellainen fiilis ollut.
  Oho, tuli varmaan tosi pitkästi kirjoiteltua. 😂 Perinteitä riittäisi vielä kerrottavaksi, mutta taidan helpottaa sun lukemista ja päättää tähän.
  Ihanaa stressitöntä joulun odotusta.
  >Leenalii

  • Oi ihania juttuja kerrot. Mahtavaa myös ettet joulusta ole ottanut stressiä, sillä se on turhaa.

   Onneksi asutte kaikki samassa kaupungissa, jotta jouluna pystytte näkemään kaikki rakkaat.

   Olet huippu, että laatikot valmiina jo pitkään, sillä esivalmisteluilla välttää juuri parhaan stressin.

   Ihanaa joulunaikaa Leenalii. 💖🤗💖

 • Onpa taas ihanat ja tunnelmalliset kuvat. Oikein jouluastiastokin <3
  Joku siinä joulussa stressaa, vaikka muuten osaa ottaa rennommin kuin nuorena. Saattaa hyvinkin olla edellisiltä sukupolvilta opittua.
  Minä pääsen nykyisin helpolla, kun on monta perinteisen joulun laittajaa, vaikka monet muualla asuvat lapsetkin tulevat kotiin jouluksi.
  Yritetään olla stressaamatta.
  <3 Ihanaa joulukuista viikkoa Tiia!

  • Juu tämän astiaston sain vuosia sitten ystävältä. Oli saanut anopilta, mutta heillä kun ei ollut lapsia, niin antoi meille. Annoin taas vastavuoroisesti Arabian Saara lautaset, ystävä tykkäsi niistä.

   On juuri ihanaa, jos kaikki auttaa, niin joulu ei aiheuta stressiä.

   Ihanaa päivää Kirsti Kaija 💖🤗💖

 • Kuten tiedät ei meillä joulua vietetä. Tykätään kuitenkin laittaa joulunpyhinä hyvää ruokaa, olla yhdessä perheen kanssa, katsella leffoja ja juoda glögiä. Tänä vuonna meni lahjojen hankinta ihan viime tippaan, mutta nyt ne on hankittu ja osa jo annettukin saajilleen.
  Ihanaa viikkoa Tiia ja yritä unohtaa turha stressi <3

 • Mä en stressaa joulusta, enkä paljon muustakaan enää, ehkä vähän jostain työjutusta ohikiitävän hetken, mutta muuten olen aika immuuni stressille. Mä ajattelen asian niin, että kun on suurimman osan elämää elänyt enemmän tai vähemmän pinteessä ja ahdingossa, niin nykyään aika harva asia enää stressaa tai ahdistaa. Tähän tilaan päätyminen vei melkein 50 vuotta elämästä;) Nyt on hyvä!

  Joulua vietän lasteni kanssa, ainakin yhden päivän on molemmat yhtä aikaa paikalla. Toinen poika onkin sitten muuten töissä kaikki joulunpyhät ja siitä eteenkinpäin. Minulle riittää jouluna ihan minimalistiset jutut, olennaisinta on tietyt jouluruuat ja jouluvalot, sekä tietysti ne tärkeimmät ihmiset, omat lapset.

  Ihanan tunnelmallisia kuvia ja joulukoristeet on huippunättejä. Upean värikylläistä<3
  Mukavaa joulunodotusta<3

  • Hyvä sinä ja on hienoa kuulla, että olet ravistellut elämää ja hakenut hyvää oloa. Se on tärkeintä kaikista.

   Kiitos kovasti ja ihanaa joulua Sari. 💖🤗💖

 • Ihania jouluisia kuvia. Joulun odottaminen ja joulu on ihanaa aikaa. Nautin joulun valmistelusta ja siitä lasten luomasta innostuksesta. Olen oppinut relaamaan, en asu kaapeissa joten kaappeja ei tarvi siivota jne. Teen perinteisen siivouksen, petivaatteet on vaihdettava. Paikkojen tulee olla järjestyksessä. Kun kuusi tuodaan aatonaattona sisälle, alkaa joulu ja rauhallinen oleskelu. Meillä on perheen omat perinteet jouluaatoksi ja huomaan kuinka pojat niitä jo odottavat. Tänä vuonna mies on töissä, joten mitä teemme joulupäivänä tai tapanina on vielä hieman epäselvää. Mutta, eiköhän nekin saada sujumaan mukavasti!
  Ihanaa ja rauhallista Joulun odotusta! <3

  • Niin totta pienemmät lapset luovat joulun taian.

   Just hyvä, turhaa stressata mistään, eikä jouluksi tarvitse siivota sen enempää kuin muulloinkaan.

   Toivon teille aivan ihanaa joulua vaikka miestä ja isää teillä on ikävä. 💖🤗💖

 • Me vietämme joulua ihan kotona. Joulupäivänä tulevat kaikki lapset perheineen, sisarukseni ja äitini meille syömään. Se on perinne, joka meillä on ollut jo vuosia, että syödään tällä porukalla joulupäivänä yhdessä. Usein stressaan lahjojen kanssa, mutta tänä vuonna olen välttynyt siltä, kun olen ollut riittävän ajoissa liikkeellä ja olen saanut hyvin hyödynnettyä joulutarjouksia. Meillä syödään jouluna hyvin perinteisesti. Mies ei syö lainkaan joululaatikoita, mutta joulupäivänä niitä on kyllä sitten tarjolla. Eniten nautin joulun tunnelmasta, läheisistä ja nautin toisinaan vaivaavasta lahjastressisitä huolimatta läheisten muistamisesta pienellä joululahjalla ♥ Tänä jouluna on ihanaa, kun saan lomailla joulun aikaan ♥

  • Ihana perinne, se on parasta kun kaikki koossa, siinä on joulun taikaa. 💖

   Ihanaa kun on nyt lomaa, nauti Krisse siitä ja joulusta sydämen kyllyydestä. 💖🎄💖

 • Ihanan jouluisia kuvia!

  Minä en varsinaisesti stressaa joulua, mutta kyllähän tekemistä on kun koko perhekunta tulee meille aattona.
  Stressi on minusta kurja – kuten kirjoitit – mahassa kipristelevä hermostus. Tykkään puuhata joulua kiirehtimättä, jos siinä onnistun, olen tyytyväinen. Tekemistä voi silti olla vaikka kuinka paljon, mutta kunhan saan puuhata rauhassa, se onnistuu.
  Minua stressaa jouluvalmisteluja enemmän se, että valmisteluiden lomassa täytyy hoitaa se normaali arkikin vielä 🙂 (tulevat mokomat minun keittiööni rouhimaan välipaloja kun yritän gourmetkokata…!)

  • Oot ihana, juu sellainen tekeminen on kivaa, kun saa rauhassa touhuta, mutta samaan syssyyn kun tulee muut arkihommat ja keskeytykset, kuten hih välipalojen rouhiminen kesken kokkauksen. 😍

   Ihanaa päivää Marika💖

 • Mua stressaa aina joulukoristeiden ja valojen esille laitto , ne kun on parissa eri laatikossa kellarissa . 🤔🤭 tänä vuonna jäi valot laittamatta parvekkeelle ……no , ensi vuonna !
  Kivaa viikon jatkoa ❤

  • Ensi vuonna sitten. Meillä on pihavalot jääneet parina vuonna aika sanoista syistä. 😅

   Ihanaa joulunaikaa Ulrika. 🎄🎀🎄

 • Jouluhössötykset ja stressi on taakse jäänyttä elämää, toki teen perinteiset jouluruuat,pullat ja piparit mutta mitään komeroitten siivousta en tee. Viisi lastenlasta on ja heille ostin jokaiselle lahjakortin kirjakauppaan, aikuisille toivotan vaan joulurauhaa. Aatolle en halua paljoa ohjelmaa vaan tykkään käydä kirkossa,hautausmaalla ja pihasaunassa. Joulupäivänä syödään joulun pääateria kun tytär tulee perheensä kanssa. Tämä jouluviikko on hieman työteliäs kun käyn auttelemassa tytärtäni kukkakaupassa, tässä pikku hoitolassani ei jouluviikolla ihmeemmin asiakkaat käy hoidattamassa itseään vaan ostavat lahjakortteja. Aika tyyni on mieli näin joulun alla,ikä tuo rauhallisuutta. Mukavaa joulunalusaikaa sinne 🙂

  • Ihanaa kuulla. Juu ei komeroita koluta täälläkään, mutta kultainennoutaja pitää huolta siitä, että valmista ei tule koskaan siisteyden suhteen.

   Tosi kiva ja mieluisa lahja tuo lahja kirjakauppaan.

   Ihanaa, että on tyyntä, siihen tähdätessä.

   Sydämellistä joulua teille. 🎄🎀💖🎀🎄

 • Miten tämä on voinut mennä multa ohi!? Mutta ihanaa ja kiitos paljon Tiia kun tartuit sinäkin tähän haasteeseen <3 Me ei osteta juuri mitään, mutta omille lapsille ja tietty palleroille tulee hankittua jotain pientä. Olen myös harrastanut sitä että hankin pitkin vuotta niitä lahjoja, ja usein ne olikin superedullisia löytöjä – se on kyllä ollut paras tapa lahjojen suhteen. Jotenkin se tuntuu paljon aidommaltakin, kuin se, että hiki hatussa ryntäillään kaupoissa viime hetkellä. Eihän siinä ole mitään ajatusta mukana.
  Katsoin tuota kuvaa, istuuko joulupukki sun sylissä ;o)
  Nyt ollaan jo niin pitkällä, että toivottavasti pahin stressifiilis on mennyt ohi – onhan aaton ruokahommissa aina työtä, mutta se on sitten vaan suorittamista.

  Mitä parhainta, rauhallisinta ja lämpimintä Joulua sinulle ja perheellesi Tiia <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud