Pieniä auringon pilkahduksia

Pieniä auringon pilkahduksia

Suuret kiitokset kaikille edelliseen postaukseen kommentoineille, niin blogiin, Whatsapp:llä, Messengerillä ja Insta directillä, sillä viestejä tuli paljon, mikä oli aivan huikeaa. Kyllä hei me naiset pidämme toistemme puolia, sen sai taas oikein suurella lämmöllä tuntea. Moni jakoi todella arkoja omia kokemuksiaan ja kertoi miten ja mistä ovat saaneet apua.

Kaikkia miltei yhdisti yksi asia ja se on hormonikierukka eli miltei kaikki liputti hormonikierukan puolesta. Huonointa palautetta tuli hormonikierukasta henkilöltä, jolla hormonikierukka ei ollut oikein asennettu. Eli jäin miettimään, johtuisiko hänen osalta kaikki hormonikierukkaan liittyvät vaivat siitä, olisiko se muuten voinut toimia? Mene ja tiedä ja faktahan on, ettei hormonikierukka voi tietenkään kaikilla toimia.

Mutta summa summarum, johtopäätöksenä voisi todeta, että hormonikierukan hyödyt ovat haittoja suuremmat. Hormonikierukan kerrottiin auttavan ihon kuntoon, mieleen, kosteuteen, kuukautisten poisjäämiseen, ahdistukseen ja yleisesti ottaen parantaen fiilistä kokonaisvaltaisesti eli paluuta normaaliin minään.

Olen tehnyt virheen siinä, että olen ottanut kunkin oireen yksittäisenä oireena: jatkuva vessassa ravaaminen, univaikeudet, ahdistuneisuus, murehtiminen ja alakulo, olen vaan ajatellut, että jaa olen mennyt nyt jotenkin sekaisin ja nämä fyysiset ja mielen vaivat kuuluu elämään.

Teidän vastaus oli, eivät kuulu ja apua on saatavilla. Nyt odotan juuri lääkärin soittoa ja olen jotenkin mieli totaalisen paljaana. Kun soitin lääkärikeskukseen jo todella miellyttävälle puheluun vastanneelle, tilitin, että pelottaa, on kauhea kynnys, olen niin pienenä, ettei ole voimia, tarvitsen apua.

Tätä tarkoitin sillä, missä oma rohkeus on eli viittaan aiempaan postaukseen. Joskus muinoin reippain mielin gynekologille ja ei pelottanut yhtään. Tässähän on synnytetty kaksi kertaa, ei kai hormonikierukan laitto voi olla mitään niihin verrattuna. Mutta kun on se pelko, mitä jos sekään ei auta, mitä jos mikään ei auta.

Sain eräältä bloggaajalta mahtavan vinkin eli Kuumat aallot podcast ja josta kuuntelin ensimmäisenä tämän jakson. Haluaisin antaa krediitit sille, joka tämän vinkkasi, mutta en ole varma haluaako hän, että hänen omista kuumista aalloista täällä kerrotaan, joten jätän mainitsematta.

Eilen kuuntelin kyseisen jakson ja tapahtui suuri valaistuminen, kaiken takana on estrogeeni. Kun n. 45-vuotias nainen ja siitä yli (tätä ei kannata kuitenkaan tulkita kirjaimellisesti, on toki muunlaistakin ahdistusta ja masennusta), menee lääkärille hakemaan apua univaikeuksiin ja ahdistuneisuuteen, määrätään uni-ja masennuslääkkeitä.

Täällä ollaan tässä tilassa niin pitkällä, että kävin terveyskeskuksessa hakemassa apua univaikeuksiin ja olen varannut psykologille ajan, millä päästä murehtimisesta ja alhosta. Masennuslääkkeitä ei ole määrätty, mutta pitkäkestoista melatoniinia yöuniin, joka ei kyllä auta riittävästi. Toki en enää kuku ja murehdi öisin, mutta nukun koiranunta eli olo ei ole vieläkään levännyt.

Kun tosiaan kaiken takana voikin olla estrogeenin puute!

Aiempaan postaukseen tuli myös kommenttia, että kun löytyi hyvä gynekologi, niin troppeja vaihdettiin jopa parikymmentä kertaa, jotta löydettiin oikea cocktail. Eli helppo rasti tämä ei välttämättä ole.

Joillakin apu saatiin pelkästään hormonikierukasta, joillain on kierukan kanssa käytössä myös laastari, pillerit tai estrogeenigeeli.

Tietenkin avasin sydäntä myös omalle miehelle ja miten se, että puhuu miehelle, ystäville ja jopa täällä blogissa, koska kaikkien teidän vertaistuki avasi silmät, että toivoa on, puhuminen auttaa ja ongelmien tunnustaminen todeksi.

Ehkä eniten on syönyt tämä viidakko, että on normaalit kuukautiset ja on esivaihdevuosioireet. Moni on sanonut, että itse vaihdevuodet olivat tämän ajanjakson jälkeen helpotus.

Viikonloppuna teimme mieheni kanssa pienen ex tempore miniloman Vantaan Flamingo Sokos Hotelliin ja juuri eilen naurettiin, että oli oudoin hotelliloma ikinä. Meikäläisellä kauhea siitepölyallergia (koronatestissä kävin varulta ja oli negatiivinen), olo pöhnäinen ja lähdettiin pakkaamalla kassit 5-minuutissa, meikkaamatta, verrareissa, täysin paineetta vaan olemaan.

Yleensä hotellilomiin sun muihin liittyy latausta, eli meikit nassuun, käkerrän hiukset, laitetaan siistiä päälle, lähdetään ikään kuin lomalle. Mutta olipa rentouttava tällainen hullu äkkipäätös. Lisää hulluutta elämään. Joskus olin enemmän hullu, mutta esivaihtarit ovat vieneet senkin dynamiittipötkylän sisimmistäni ja tehneet sellaiseksi aremmaksi ja möhjömmäksi, aikaansaamattomammaksi.

Koko ajan ei voi elää siinä mielentilassa, että vitsi miten lasi on täysi, kaikilla on nyt juuri kaikki hyvin eli miksi murehtia. Jos jokin näistä onnea tuottavista asioista vietäisiin pois, heräisinkö sitten ymmärtämään miten hitsin hyvin asiat juuri nyt on.

Silti väitän, että tämä en ole minä, tämä olento, joka kärsii ilmeisesti hormonien puutteesta ja on tuonut jonkun oudon sivupersoonan esiin.

Siltikin olo on nyt paljon parempi, koska olen tarttunut härkää sarvista ja siitä on kyllä ihan kaikkia teitä kiittäminen, teidän viestien voimalla sain taas potkua tehdä tälle asialle jotain ja jos ei heti toimi, kohta iskee pelko, mitä jos en huomenna enää jaksakaan tehdä asialle mitään.

Joten nyt on valoa tunnelin päässä ja apua haettu jälleen kerran. Lupaan pitää ajan tasalla miten menee.

Hauskaa muuten tuossa Kuumat aallot podcastissä oli tai hauskaa ja hauskaa, mutta se, että meidän likinäköisyys, vaivat, kuukautisten loppuminen, kaikki viestii luonnon sanelemana siitä, että meidän olisi aika mennä jo, kuten kivikauden aikaan.

Mutta tässä saattaa jopa olla puolet elämästä vielä edessä, niin ei kannata kärvistellä ja elää millään tavalla laadutonta elämää. Toki kyllä mietin, jos täytyy yksityisellä gynekologilla käydä 20x aina etsien uutta cocktailia, niin kyllähän tuo tulee aivan älyttömän kalliiksi.

Monesti sitä laittaa rahaa hömppään, mutta ei omaan terveyteen, siitä nipistää ihan viimeisenä, kun oman terveyden pitäisi olla numero 1.

Kevät kauneimmillaan, kesä tulossa, valoa tunnelin päässä löytää taas se oma joskus hullu, joskus iloinen ja joskus jopa hauska minä.

Yksi asia olisi hyvä muistaa, tämäkin on vain vaihe, joka selätetään kyllä vaikka tämä vaihe on kestänyt jo muutaman vuoden. Tosin nuoruuteen ei ole palaaminen ja ikääntyminen jännittää tässä mielessä, että talttuuko tämä vaihe, löytyykö taas se vatsanpohjasta pulppuava ilo ja se oma vahvempi minä vai onko elo tietyssä iässä vähän sellaista tasaisempaa suoraa?

Älkää ymmärtäkö väärin, vuoristoradan kyytiin en enää hyppäisi, tietty tasaisuus ja seesteisyys on tervetullutta ja ihanaa, mutta siis sellainen jatkuva vetämättömyys, hitaalla käyminen, siitä olotilasta en tykkää lainkaan.

Jos on aiheeseen lisää kerrottavaa, niin luen enemmän kuin mielelläni. Aurinkoisia ajatuksia kaikille ja kun on asioita mielen päällä tai hormoneista johtuvaa, muistakaa hakea apua ja puhua läheisille. <318 thoughts on “Pieniä auringon pilkahduksia”

 • Minullahan tuo työpaikan vaihdos sai aikaan sen, että aloin vihdoinkin tekemään asioita itselleni. Silloin hoidin tuon kierukka-asian myös ja juttelin fiiliksistä työterveydessä yms. Välillä tosiaan pitää herätä omasta koomasta ja tehdä itsensä eteen töitä, että taas voisi paremmin. Kovasti nyt harmittaa tämä minun jalkavamma, mutta en kyllä nyt anna sen kovasti haitata normaalia olemista, toivon jo, että pääsen tosiaan takaisin töihin maanantaina. Tänään näin hoitolapsia teamsin avulla ja tuntui, että ikävä oli molemminpuolista.
  Ihanaa viikkoa Tiia <3

  • Tuo on muuten niin totta, että kun on kuluttavaa, sitä ei saa aikaiseksi hoidettua itseään, veronsa vie kaikki muu. Niin onnellinen, että asiat siellä alkaa kääntymään parhain päin, jos ei jalkaa lasketa.

   Voin kuvitella miten hoitolapsilla on ikävä sua ihanaa ja sulla niitä.

   Aurinkoa tähän viikkoon. <3

 • Olipa hienoa lukea, että olet saanut kannustavia kommentteja ikätovereiltasi.
  Apua on onneksi saatavissa. Nyt, kun omista ”huonoista ajoista” on kulunut jo yli 15 vuotta, tiedostaa hyvin tuon sanomasi. Se oli yksi vaihe elämässä.
  Toivotaan sateiden auttavan ja siitepölyn vähenevän radikaalisti.
  Kaikkea hyvää sinulle Tiia <3

  • Uskon, että kun taakse päin katsoo, niin vaihe tämäkin. Se luo toivoa, että kohta helpottaa.

   Kiitos Kirsti Kaija ja ihanaa uutta viikkoa. <3

 • En ehtinyt kommentoida sun edelliseen postaukseen, mutta nyt ihan pikaisesti tuosta estrogeenistä. Mullahan iski tosi pahat vaihdevuodet päälle pari vuotta sitten (kirjoittelin aiheesta muutamaan otteeseen bloginkin puolella, tekstit löytyvät tunnisteella ”vaihdevuodet”). Mielialavaihtelut ja kuumat aallot olivat niin kamalia, että aloin käyttämään estrogeenigeeliä senkin uhalla, että se nostaa rintasyöpäriskiä. Elämä muuttui ihan parissa päivässä: masennus ja kiukkuisuus hävisivät heti ja kuumat aallot myöskin! Suosittelen siis lämpimästi estrogeenia (sen kanssa käytetään myös progesteronia, joten valitettavasti menkoista en ole vielä päässyt eroon, mutta ainakin ne ovat nyt säännölliset ja suht ”helpot”).

  Unettomuuteen hormonihoidot ei valitettavasti auttaneet ja sinnittelin melatoniinin avulla pari vuotta. Nyt koronavuoden uupumisen ja sairasloman myötä sain psykiatrilta unilääkkeitä, jotka auttavat nukkumiseen. Eivät myöskään aiheuta riippuvuutta, kuten jotkut ”vanhanajan” lääkkeet. Uni on niin mielettömän tärkeä juttu, että ihan surutta käytän lääkkeitä, koska ne parantavat elämänlaatua niin älyttömästi.

  Tsemppiä Tiia, toivottavasti saat apua 💛

  • Sain niin paljon toivoa Emma tästä sun kommentista, kiitos tuhannesti. <3

   Täällä ei kuumia aaltoja ja lääkärin mukaan ei vielä vaihdevuodet, mutta luettuani juuri tämän sun kommentin, tiedostan, että on esivaihtarit ainakin ja ihan pian vaihtarit ja varmasti tuo estrogeenitaso laskenut.

   Haluan nyt ehdottomasti tuon estrogeenigeelin ja kuulin kehuja muiltakin, että esimeriksi hormonikierukan kanssa ihan mahtava. Jos muistan oikein, kun lasten välissä oli hormonikierukka, en muista siitä ajasta meinaan mitään, mutta täti muisti kertoa, että kuukautiset loppui ja olin todella tyytyväinen. Toki päälle kolmekymppisen kroppa on eri kuin päälle viiskymppisen, mutta ainakin silloin sopi.

   Olen kuullut samaa, ettei nämä keinot auta kuitenkaan unettomuuteen, mikä on harmillista, mutta jos alhon tunteista ja ahdistuksen tunteista pääsisi jo eroon, se olisi paljon.

   Loistavaa ja saako kysyä mitä unilääkkeitä määrättiin. Täällä määrättiin Circadin pitkäkestoista melatoniinia 2mg ja toisena vaihtoehtona Mirzapinia, pilleristä pienen pieni määrä, ei siis kokonaisena, joka on taas masennukseen. Mirzapinista oli pää aivan sekaisin iltaan asti, enkä ikimaailmassa enää uskalla niihin koskea. Circadin auttaa nukkumaan, mutta uni on kevyttä, ei syvää unta. Mutta parempi tämäkin kuin valvominen öisin ja murehtiminen.

   Mutta silti toivoisin, että saataisiin vielä nämä uni asiat kunnolla kuntoon eli kaikki kuntoon.

   Ihanaa, että olet jaksanut hakea itsellesi apua ja saanut sitä. Kiitos mielettömän paljon näistä neuvoista, todella otan vaarin kaikista. Nyt tulen lukemaan blogistasi vaihdevuosi asioista.

   Halauksia kultainen Emma. <3

   • Mä jouduin kokeilemaan paria unilääkettä (en muista niiden nimiä…) ennen, kuin löytyi sopiva eli Surmontil on mulla käytössä. Siinä on se ärsyttävä juttu, että se pitää ottaa pari tuntia ennen nukkumaanmenoa, eikä se varsinaisesti ole semmoinen ”taju kankaalle” -lääke. Mutta semmoisia ei enää kait kauhean mielellään määrätä, koska ne aiheuttavat riippuvuutta. Tätä saa kuulemma syödä vuositolkulla 🙂

    Kiva, jos mun kokemuksista ja neuvoista oli apua <3

 • Voi miten tärkeitä asioita puhua, avautua ja saada muutkin kertomaan kokemuksista – ihan parasta vertaistukea ja siskoenergiaa! On kyllä jännä tämä oma keho ja miten se vuosien saatossa muuttuu ja reagoi eri juttuihin. On ihan uutta siitepölyallergiaa, verenpainetta aiheuttavaa työstressiä, hirveitä PMS-oireita ja voimistuneita kuukautiskipuja, vuosien takaa uudelleen tullut migreeni ja viimeisimpänä unettomuus! Aina todella hyvin nukkuneena ihmetyttää,kun herään nykyään 1-3 krt viikosssa n. klo 04-05 aikoihin, usein en saa enää unta, vaan alan lukemaan kirjoja. Aamupäivällä sitten jo hirveä väsymys. Iltaisin väsyttää kovasti, eikä ongelmaa nukahtaa, mutta nuo aikaiset heräämiset, huh! Liekö nyt niitä esivaohdevuosivaivoja! Vitamiineista apua haetaan täälläkin, kun en voi sairastetun laskimotukoksen vuoksi käyttää mitään missä hormoneja. Saa nähdä miten naisen käy ; ) Positiivisuutta ja huumoria tarvitaan entistä enemmän! Paljon auringonpilkahduksia ja upeita onnen hetkiä meille kaikille, terveyttä & hyvää oloa <3

  • Oi ei kuulostaa Heli niin tutulta eli esivaihtarit sanoisin.

   Mutta onpa pirullista, ruokavalio, ulkoilu ja vitskut varmaan auttaa kuitenkin jonkin verran tai vaikka paljon. Niin yksilöllisiä nämä, mutta todella pirullista, jos ei voi käyttää hormoneja. Nyt olen siinä pisteessä, että haluan kaiken, koska en kestä tätä enää.

   Juuri näitä tarvitaan ja vielä kun saataisiin ihmiskohtaamiset rullaamaan, niin kyllä se tästä.

   Ihanaa uutta viikkoa Heli. <3

 • Olen kuule niin tosi iloinen, että sait niin paljon vertaistukea ja viestejä, koska mua ihan ahdisti sun puolesta, kun on tuoreessa muistissa oma vastaava vaihe, joka sekin kesti vuosia. Ilman että itse edes tajusin, mistä kaikessa on kyse. Tai jos ei ihan kaikessa, niin suuressa osassa ihmeellisiä oireita kuitenkin.

  Tuntuu palkitsevalta, että myös mun oma pieni, omaan kokemukseeni perustuva vinkki tuntui tuovan myös sulle helpotusta tai jotain uudenlaista näkökulmaa ja luottamusta siihen, että apua tosiaan on saatavilla. Ja mietin sitäkin, että jos oma tilanteeni ei olisi jo näin paljon parempi kuin se on nyt, olin tuon linkkaamasi podcast-jakson jälkeen valmis hakeutumaan Maijan vastaanotolle, vaikka joutuisin jonottamaan vuoden. Hänestä sain vinkin jo aiemmin myös eräältä toiselta pitkäaikaiselta lukijalta, joka itse on Maijan asiakas. Ei nyt suorastaan sanonut (lukija siis), että olen ihan tyhmä, kun en hae omiin vaivoihini apua, mutta siltä se itsestäni kyllä tuntuu, että sitä nimenomaan olen ollut, kun olen vaan sinnitellyt, mutta nyt on tosiaan jo paremmin ja omalla kohdallani olen ainakin nyt valmis allekirjoittamaan sen, että varsinaiset vaihdevuodet on kyllä iso helpotus verrattuna niitä edeltäneeseen aikaan. Mutta siis alussa tässä vasta ollaan, joten en tiedä, mitä kaikkea on vielä tulossa, mutta tuoreimman Kuumat Aallot-jakson eilen kuunneltuani olen niin samaa mieltä haastateltavana olleen 66-vuotiaan Marika Borgin kanssa, että jokainen syntymäpäivä ja jokainen vuosi on siunaus. Niitä ei kannata tuhlata hankalissa oireissa tai vanhenemisen pelossa, vaan tehdä voitavansa sen eteen, että voi nauttia elämästä, joka ei ole ollenkaan itsestäänselvyys. (Ei se varmaan ihan just noin mennyt se sanoma, mutta lämmitti mieltä, koska niin itsekin ajattelen, että olen kiitollinen jokaisesta vuodesta, jonka saan täyttää.)

  Toivon, että saat asiallista apua sieltä, mistä olet sitä nyt menossa hakemaan. Äläkä pelkää <3 (sanoo toinen, joka on paitsi mestarimurehtija, myös jännittämisen suurmestari, mutta parempaan päin jo kuitenkin :))

  • Annukka symppaan niin sua ja en enää itsekään pysy laskuissa, onko tätä kestänyt kolme vuotta vai jo neljä, luultavasti neljä. Otin oireet kukin omina oireina, enkä ymmärtänyt, että kaikelle voi olla syynä tämä eli kauhiat esivaihdevuodet.

   Toi paljon helpotusta ja kuule mun ystävälle myös, joka kuunteli podcastia myös ja meni heti mittauttamaan estrogeenit sen seurauksena ja estrogeenit kamulla suurinpiirtein nolla. Että nyt autoit jo kahta ihmistä ja ties vaikka kuinka monia, jotka tämän lukee. Ja ajattele, jos kahden ihmisen elämä tästä mullistuu jo, niin se on jotain mieletöntä eli susta on ollut suuri apu.

   Sama juttu ja kun muut murheet ja asiat ovat vieneet niin paljon energiaa, niin tuttuun naiselliseen tapaan, sitä viimeisenä hoitaa itseään. Eli kovin tuttua tuo sinnittely ja kun ei sitä ymmärrä mistä mikin johtuu.

   Marika Borg oli kerran erään tilaisuuden luennolla ja mikä upea tyyppi hän on, tuo valoa ihmisille .Joillain ihmisillä on taikavoimia selvästi.

   Se on jetsulleen näin, koska onhan se kauheaa, että se paras elämänliekki on hiipunut, se ilo.

   Nyt keskiviikkona on hormonikierukan laitto ja samalla pyydän estrogeeniä, kai sitä voi saada vaikka olisi vielä kuukautiset? En tiedä, mutta pyydän. Jos en saa apua näistä, varaan ajan elokuulle tälle Maijalle Helsinkiin.

   Sitten jos saan apua, niin tulen pitämään itseäni aikamoisena puupäänä, etten hakenut apua aiemmin. Mutta parempi myöhään kuin kärsiä loputtomiin menemään.

   Lämmin kiitos kaikesta ihana Annukka ja olet saanut kahdelle naiselle ainakin potkun peffaan ja se on paljon se. <3

   Ihanaa toukokuun vikaa. <3

 • Hei Tiia ja kiitos ihanasta blogista. Kuulun itse joukkoon joka rakastaa yhdistelmää Mirena ja estrogeenigeeli. Ollut käytössä kohta 10 vuotta ja elämän parasta aikaa ollut, hyvät unet, mielialat ja yleinen elämänlaatu, suosittelen lämpimästi. Ei tarvitse pelätä vaihdevuosia kun hyvät hoidot todella auttavat! Yksi jo kuudenkympin ohittanut onnellinen tyyppi

  • Mirjam, kiitos niin niin paljon. Nyt keskiviikkona hormonikierukan laitto ja aion pyytää tuota estrogeenigeeliä. Moni on kehunut juuri tätä yhdistelmää ja voi kunpa se ratkaisu olisi nyt siinä, mutta vahvasti uskon, että nämä auttaa.

   Tuo kaikki kuulostaa niin hyvältä, etten malta odottaa! Hyvät hoidot kun on mahdollisia, eikä niin, että hommat ovat aivan retuperällä, kuten täällä.

   Ihanaa kesää ja kiitos kun kommentoit. <3

 • Taas niin ihanat kuvat sinulla! Hyvä että sait paljon vertaistukea postaukseesi! Hyvät yöunet ovat melkein aivan ykkösasia elämässä. Uni vaikuttaa niin paljon jaksamiseen. Kirjoitit aikaisemmin, että lääkäri määräsi sinulle 1mg melatoniinia. Voisitko kokeilla 3mg.?Täällä saa ainakin myös käsikauppalääkkeenä, ja korkein pitoisuus on 5 mg. Itse käytän joskus tuon 3 mg ja se on todella tehokas minulle. Se on niin totta, että naiset eivät usein hoida terveyttään riittävästi. Perhe ja lapset ovat niin tärkeitä.

  • Kiitos niin paljon Marja. Tosiaan lääkäri määräsi 2mg Circadin eli pitkäkestoista melatoniinia, mutta puolitin ensin pillerin eli 1mg, mutta depottitabletteja ei saa puolittaa, häviää tuo pitkäkestoinen vaikutus ja voi tulla sivuoireita, kuten tulikin eli olin aivan unessa seuraavan päivän. Kyseessä on erilainen melatoniini kuin apteekin eli pitkäkestoinen, joka hitaasti vaikuttaa kehossa koko yön.

   Se on juuri noin, hoidetaan muiden asioita, niin ei jää energiaa enää omiin ja sitkutellaan päivästä toiseen.

   Lämmin kiitos Marja ja sydämellistä maanantaita. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud