Teidän apuanne kaivataan-Raija Uosikkinen vai jotain muuta?

Teidän apuanne kaivataan-Raija Uosikkinen vai jotain muuta?

Nyt kaivataan kovasti teidän apua ja kiitollinen jokaisesta tiedonjyvästä, esimerkiksi vinkeistä, mistä saada apua tähän pulmaan.

Vaarin ja vaarin vaimon Make-tädin perintönä sain mm. tällaisen hatturasian. Make-täti itse oli nimeltään Maija-Liisa Forss-Heinonen ja tekstiilitaiteilija ja tekstiilitaiteilijana Lahdessa Helmi Vuorelmalla. Tämä tieto tähän siksi, että Make-tädin taustat tukee tarinaa, että kyseessä saattaisi olla Raija Uosikkisen tekemä/piirtämä hatturasia.

Raija Uosikkinen oli nimittäin Lahdesta kotoisin myös ja molemmat suunnitelleet taidetöitään samalla aikakaudella. Make-tädin ja vaarin kotona oli paljon vanhaa Arabiaa ja toki puhumattakaan Make-tädin lukemattomista tekstiilitöistä.

Hatturasia on ollut jo vuosia omistuksessa ja tänään päätin kuvata aamun kahvimukikuvan hatturasian kanssa. Ensimmäistä kertaa tuli vilkaistua hatturasian pohjalle ja siellä lukee ”Aija Uosikkinen.”

Eli onko kyseessä kuitenkin joku taiteellinen Aija tai vaikka joku Make-tädin opiskelutoveri vai Raija Uosikkinen. Niin että R-kirjain on vain kulunut ajan saatossa pois. Kulumaa juuri tuossa kohdassa on ja myös U-kirjaimen kohdalla pientä kulumaa.

Mielestäni hyvin nämä pitkäkaulaiset hahmot muistuttavat mm. Uosikkisen Arabialle tekemän Emilia-sarjan hahmoja, asut vaan ovat värikkäät ja tyyli niin eri, että hämää.

Hatturasian pahviin on piirretty suoraan eli ei ole printtikuva eli onhan tämä varsin uniikki työ, jolle olisi mukava saada tietää taustaa ja etenkin, jos on Raijan piirtämä.

Toki toiveajattelua, mutta mitä jos.

Googlaamalla en löydä tietoa Aijasta, mutta hyvinkin lahtelainen Aija on ollut olemassa ja voinut olla taitava piirtäjä. Nyt on hitsinpimpula kyllä visainen ongelma, Raija vai Aija kyseessä. Ei hatturasian tunnearvoa pienennä vaikka olisi Aija, mutta kunpa kultainen Make-täti olisi kertomassa hatturasian tarinaa.

Koska Make-tädistä tässä postauksessa kerrotaan, niin kerrottakoon, että Make-täti oli se, joka aktiivisesti piti yhteyttä jo siitä, kun olin pieni tyttö. Make-tädin lumoavat joululahjat, joihin oli liimattu punaisia sydän tai kultaisia tähtitarroja teipin sijaan, värikkäät käärepaperit, koti, jossa oli paljon värikästä tavaraa, vaatimattomuus, kyläilyt, yökylät, pitkät lukemattomat puhelut, häälahjaksi saadut kirjaillut pellavapyyhkeet ja se lämpö. Make-täti otti aivan omaksi lapsenlapsekseen. Kunpa Make-täti olisi täällä, jotta saisin tietää tämän hatturasian tarinan tai olivatko Raija Uosikkisen kanssa ystäviä, tai Aijan. 🙂

Käsin piirretty rasia on joka tapauksessa upea ja muisto vaarista ja Make-tädistä, oli kenen tuotosta tahansa.

Mutta jos joku tietää tai tietää jonkun, joka voisi tietää, niin ilolla otetaan tietoa vastaan.

Tämän mysteerilaatikon kera toivotan kaikille kaunista viikonloppua. <323 thoughts on “Teidän apuanne kaivataan-Raija Uosikkinen vai jotain muuta?”

 • Miten kaunis hatturasia. Sinulla on nyt mielenkiintoinen ogelma. Hyvää viikonloppua sinulle!

  • Ongelma on nyt tainnut selvitä. Kiitos ja ihanaa päivää Marja. <3

 • Onpa kaunis aarre. Pulmassasi en valitettavasti osaa sinua auttaa. Toivottavasti joku muu osaa. Mahtavaa viikonloppua Tiia <3

  • Sain mielenkiintoisen viestin. Ihanaa viikon jatkoa Kirsti Kaija. <3

 • Siis aivan käsittämättömän upea hatturasia, siis wau! Toivottavasti saat lisää tietoa rasiasta, olisi mielenkiintoista tietää siitä lisää. Olipa tosiaan kuka vaan tämä taiteilija, niin hitsin lahjakas hän on ollut.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Tiia <3

  • Sain lisää tietoa ja tänään aiheesta tehty postaus. Ihanaa viikkoa. <3

 • Valitettavasti en voi auttaa, toivotan sinulle onnea mielenkiintoiseen salapoliisityöhösi!
  Minulla oli vähän samanlainen ongelma kun sain edesmenneen isoäitini jäämistöstä vanhoja Arabian astioita, joiden joukossa oli erikoisia mysteeriastioita, pohjassa piippuleima ja käsinmaalatut nimikirjaimet. Ahkera googlailu tuotti tulosta, ja sain kuin sainkin selville astioiden alkuperän.
  Rasia on upea, oikea taideteos.

  • Sain lisää tietoa ja tänään aiheesta tehty postaus. Ihana ongelma siellä ja onneksi asiat ratkesi, kiitos googlelle. 🙂

   Lämmin kiitos Selja ja ihanaa viikkoa. <3

 • Apua saattaisi löytyä FB:n Arabiakirppis & keskustelu -ryhmästä? Siellä tunnistavat jo nimmareistakin monta tekijää. Miikka Jaala on ryhmän perustaja ja yksi ylläpitäjistä.

  • Kiitos hurjasti tiedosta. Miikan kanssa seurataan toisiamme instassa eli olisi helposti lähestyttävä. Kokeilen tätä, tuhannesti kiitoksia Susanna ja sydämellistä viikonloppua. ❤️

   • Hieno juttu 🙂 – on sen verran upea rasia ja rasialla tarina, että olisi mielenkiintoista kuulla sitten lopputulemasta. Hyvää alkavaa viikkoa sinulle!

 • Wauuu, upea hatturasia. Tyyliltään sopisi Raija Uosikkisen taiteeksi, mutta ei mitää tietoa.
  Kaunista viikonloppua Sinulle Tiia ♥

  • Tänään tehty postaus rasiasta, taitaa olla Raijan. 😉 Ihanaa viikkoa ystäväin. <3

 • Vau, onpas kaunis rasia. Make-täti kuulostaa ihanalta henkilöltä, olisipa meillä kaikilla tuollainen täti. Kenties voisimme itse olla yhtä raikkaita ja lähestyttäviä jollekin nuorelle 🙂

  Olen aika varma, että tämä etsintäkuulutuksesi onnistuu ja saat selville ajan kanssa tekijän. Samalla voi tulla tietoon kaikkea muutakin hienoa Make-tädin ajoista ja ystäväsuhteista <3

  Iloa viikonloppuusi Tiia!

  • Niin ihanasti kirjoitettu Birgitta. <3 Niin kiva idea, olla yhtä raikkaita jollekin nuorelle. <3

   Kyllä puskaradio toimi ja tänään on uusi postaus aiheesta.

   Ihania elokuun päiviä Birgitta. <3

 • En osaa minäkään auttaa tekijän nimeämisessä, mutta upea rasia on joka tapauksessa. Uskon että pulma selviää.
  Ihanaa viikonloppua sinule Tiia<3

  • Lämmin kiitos ja on tainnut nyt pulma selvitä. Ihanaa viikkoa Kristiina. <3

 • Ompa sulla ihana aarre käsissä. Toivottavasti löydät tietoa tuosta hatturasiasta.
  Mukavaa lauantai-iltaa.

  • Nyt on uusi postaus aiheesta julki. Lämmin kiitos Leena ja ihanaa päivää. <3

  • Hyviä vinkkejä ja luulen, että tämä homma nyt ratkesi. Ihanaa viikkoa Minna. <3

 • Hei. Uskon, että ”Make-täti” ja Raija Uosikkinen ovat opiskelleet taideteollisessa yhtä aikaa tai olleet jo nuoruudenystäviä. Lahtelaisina ovat olleet paljon yhdessä. Jos tätisi on syntynyt 1923, on hän saanut tuon 25-vuotislahjaksi Raija Uosikkiselta. Mielestäni pohjasta näkee, että R on kulunut tai irronnut pois.On myös mahdollista, että on valmistautumislahja. En usko mihinkään Aijaan. Aija Uosukkinen löytyisi, jos olisi ollut.
  Laitoin kuvan hatturasiasta Arabiakirppis ja -keskusteluryhmään. Eipä sieltäkään ole tullut mitään.

  • Sain kuulla, että olivat serkkuja. <3 Hyvin voi olla 25v lahja tuo rasia. R on tosiaan kulunut ja aiheesta onkin nyt uusi postaus. Sain jännittävän viestin. 🙂 Kiitos hurjasti vinkeistä ja avusta Aira ja ihania elokuisia päiviä sinulle. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud