Vaihdevuodet ja ikäsyrjintä!

Vaihdevuodet ja ikäsyrjintä!

Saan aivan hurjan paljon viestejä kanssasisarilta, etenkin vaihdevuosia koskien. Ikäsyrjintä taas saattaa olla sellainen alue, että olemme vuosien saatossa tottuneet siihen, että mainoksissa on nuoria ja samalla hyväksyneet, että näin on aina tehty. Mutta hei kyllä asiat voivat muuttua ja pitääkin muuttua, mutta ei mikään muutu tyytymällä.

Omassa päässä saattaa olla jonkinlainen kytkentävika tai känkkäränkkä riitapukari, mutta nyt kun olen itse 53 vuotias, en vaan suostu yhteiskunnan asettamiin lokeroihin tai ajatustapaan, mene mummo kotiisi ja nyt on nuorten aika? Miksi näin pitäisi olla, kuka niin päättää?

Eräs viisas täällä kommentoi, että setämiehet päättää minkälainen mainosmaailma on, koska suurin osa johtotehtävissä on setämiehiä. Tulisiko meidän tyttöjen, naisten ja harmaahapsien, tyttärien ja äitien ja mummojen tehdä asialle jotain?

Se, että viihdyn mummokalsareissa, en välitä käyttää enää korkokenkiä, tohveli on paras kenkä ja menen mukavuus edellä, ei tarkoita kuitenkaan sitä, etten voisi tehdä mitä tahansa, haastaa itseäni, tykätä jutuista, joita myös nuoriso rakastaa.

Halusin koostaa muutaman linkin, joista toivon olevan teille apua. En ole lääkäri, joten en osaa aina neuvoa vaihdevuosi asioissa, loppujen lopuksi käsissäni on vain subjektiivinen oma tarina, mutta ilokseni mieleni sopukoissa myös monen monta teidän kertomaa tarinaa. Eli kiitos kaikille, jotka laitatte sähköpostia, Insta directiä ja Facebook meseä. Oma mieleni on avartunut lukemattomille erilaisille vaihdevuositarinoille, koska olette avanneet omat tarinanne ja jopa omat kipupisteet kanssani.

Ehkä kaikkein eniten sydäntä on raastanut viestit yksinäisyydestä ja mistä löytää kumppani tässä iässä, saada hellyyttä. Tähän en osaa vastata, koska olen oman mieheni löytänyt perinteisesti baarin portaista ja jos jotain tapahtuisi ja tulisi aika etsiä uusi kumppani, niin enpä osaa sanoa mistä ja miten? Olen pahoillani tästä, sillä jokainen ansaitsee ja tarvitsee hellyyttä ja kosketusta.

Kiitos, että kerrotte vaihdevuosista ja kiitos, että olette laittaneet myös paljon viestejä, miten olette heränneet katsomaan mainoksia eri tavalla, miten kiinnitätte iloksenne huomiota, jos mainoksissa on eri ikäisiä tai harmaahapsia tai jos samaistutte mainokseen tai jos koette mainoksen ikäsyrjiväksi.

Myönnän, että nimenomaan ikäsyrjinnästä otan valtavasti kierroksia ja tunnen itseni ilkeäksi, koska nostan asiaa esiin. Tietenkään kaikki mainokset eivät voi olla harmaahapsille, sehän olisi ikäsyrjivää nuorille. Kaikenlaista mainontaa tarvitaan!

Mutta koska tässä hommassa mitä teen, saan silmille kamppishakuja, joissa asiaa, esinettä, vaatetta myös harmaahapset rakastaa, niin kohderyhmähakuja ja ajattelua, joissa haetaan kampanjoihin 25-30 vuotiaita hyvin usein. Monesti jopa 44 ikävuoteen asti ja joskus jopa 54 ikävuoteen asti. Sitten on yrityksiä, joilla lukee kaikki iät käy ja tässä kohden tahdon taputtaa käsiä yhteen. Silmiinpistävintä on nähdä, että malliksi tai vaikuttajaksi haetaan 20-30 vuotiasta, mutta kohderyhmä on vaikka viiteenkymppiin asti, voin sanoa, että tulee huono olo sisuskaluihin asti lukea tällaista.

Hei ollaan fiksumpia kuin tämä, ollaan parempia kuin tämä ja tällainen ajattelu on ”so last season” eli vanhaa aikaa ja jonka parasta ennen päivämäärä on niin nähty, mutta meidän parasta ennen päivä erääntyy vasta haudassa.

Näen ehkä näissä hommissa molemmat puolet, miten meidän ikäisiä arvostetaan kovasti ja miten ei arvosteta. Välillä mietin, että keskityn arvostukseen eli elän hyvän kuplassa, mutta sittenhän sulkisin silmäni ja sitä en voi tehdä, koska tietoisuus ja havahtuminen ikäsyrjintään on herännyt.

Kun heräät johonkin, ei ole enää paluuta.

Nuoret ajavat monia nuorten asioita, meidän kuuluu taas toimia omana äänitorvena ja silottaa myös pehmeämpää polkua meidän lapsille. Ettei elämä lopu tiettyyn ikään tai olet mukamas hullu, jos hassuttelet.

Ruotsissa ollaan hurjan paljon edellä ja esimerkiksi tavaratalot NK ja Åhlens mainostavat monimuotoisesti Instagram tilillään. Toki Ruotsissa myös ikäsyrjintä osataan ja myös meidän markkinoilla oleva ruotsalainen apteekkibrändi aina vaan mainostaa Instassa nuorille, eikä anti age-sarjaa lainkaan. Kuin myös brändin kuivien limakalvojen tuotteita mainostetaan nuorten vaikuttajien kasvoilla. Hohhoijaa, vannon, että te nuoret ette tiedä kuivista limakalvoista yhtään mitään!

Lisäksi Suomessa on pr-toimistoja, jotka hoitavat markkinointia ja jotka eivät vilkaisekaan harmaahapsiin päin, no ehkä Seela Sella tai Hanna Sumari kelpaa, jos edes he. Sitten on pr-toimistoja, joissa on fiksuja nuoria, jotka eivät laita kaikkia munia yhteen koriin samoille vaikuttajille, joita seuraa samat silmäparit.

Oli mainonta sitten vaikuttajamarkkinointia tai mainontaa, niin samasta asiasta on kysymys.

No mutta, vaihdevuosista olen kertonut jo paljon ja tulen kertomaan lisää, mutta täällä blogissa, kun laitat hakusana kohtaan ”vaihdevuodet”, niin sillä löytyy kaikki tekstit tähän mennessä.

Sitten niihin vinkkeihin:

Jos mietit ikäsyrjintää ota seurantaan TikTokissa @gloriousbroads ja yhdessä TikTok videossa 90 vuotias sanoittaa hienosti, ”olen ajaton, ehkä jopa antiikkia, mutta vanha en ole, esineet ovat vanhoja!” Ihan jo tämän TikTok-tilin vuoksi kannattaa mennä TikTokkiin.

Sitten oma ihana ystävä Outi’s life blogin Outi, tekee huumorisisältöä TikTokkiin ja jolle aina nauran ja taidan olla Outin suurin fani. Outin TikTok osoittaa sen, että meidän ikäiset voi tehdä mitä lystää ja olla hauskoja.

Instagramin puolella loistava näyttelijä Naomi Watts on perustanut vaihdevuositilin, jossa puhutaan avoimesti vaihdevuosista ja ihan kaikesta, eikä vaan noh on vähän kuuma tai apua painoa on tullut lisää.

Sain vinkin brittiläisestä Davinasta, joka on tuttu hahmo jostain menneitten vuosien talk show:sta ym. Hän on kirjoittanut myös vaihdevuosista kirjan, joka voisi olla hyvin kiinnostava.

Mahtavaa siskoutta ja vertaistukea löytyy Facebookin Vaihdevuodet ja Menopaussi-ryhmässä. Kannattaa liittyä, jos kärsit vaihdevuosista tai mietityttää onko vaihdevuodet, esivaihdevuodet vai mikä oikein on?

Podcast Kuumat aallot ja etenkin Maija Kajanin osuus. Googlatkaa muutenkin Maija Kajanin haastatteluja.

Jos oireina on vain kuumia aaltoja ja painonnousua ja jos olet sinkku tai eronnut jne., niin loistava podcast on Sanna Mämmin Sexy menopaussissa. Sannan ääni on ihanaa kuunneltavaa ja hän kertoo hyvin avoimesti seksuaalisuudesta. Mutta toki, kun olen itse pitkässä parisuhteessa, niin en löytänyt Tinder juonesta tai menkää etsimään miehiä ajattelusta samaistumispintaa, mutta sinkuille. <3

Sain kuitenkin irti mm. sen, että olisipa joku kertonut, kun krooniset virtsikset alkoivat, että paikallisestrogeeni apuun. Virtsaputki tarvitsee estrogeenia. Auttaa myös ”missä on vessa” kaupungilla kauhun tunteisiin ja öisin vessassa ravaamiseen. Hirmuisesti moni pelkää käyttää paikallisestrogeenia, mutta annos on niin pieni ja Gyne-Leena taas kertoo, että sitä voi turvallisin mielin käyttää. Käyn nykyään kerran kaksi yössä vessassa, ennen Vagifemiä 6-9x yössä ja vuosia näin!

Ottakaa Gyne-Leena seurantaan täällä, on huippu! Kuin myös tili @bettermenohealth

Ehdottomasti silti nämä kaikki ovat rippeitä sieltä ja täältä. Kaipaisin kirjaa tai podcastiä, jossa kerrotaan erilaisten naisten tarinoita, erilaisista oireista, kun vaihdevuodet ovat alkaneet varhain tai myöhään, jne. Vaihdevuosiin liittyvistä mielenterveysongelmista ja myös seksuaalisuuteen liittyvistä asioista suoraa puhetta, eikä tyyliin, puikko auttaa kaikkeen. Kun ei auta, näin on kerrottu. Ja ymmärrän sen, kun oma hormonitoiminta lakkaa ja luontainen lisääntymisen tarve, niin samalla lakkaa luontaiset luonnon lahjana saadut biologiset halut. Mistäs niitä hankitaan? No toki hyvästä parisuhteesta. Mutta parisuhteet ovat pitkiä ja liitoissa on erilaisia ajanjaksoja, niin ei varmasti ole aina niin helppoa, kun hormonitoiminto on loppu ja ulkosynnyttimet ovat hiekkapaperia ja seksi tekee kipeää. Kun taas nuorempana hormonit ohjaavat tätä toimintaa.

Kun löydätte hyvän gynekologin ja itse taas lopulta sain apua loistavalta yleislääkäriltä kokonaisvaltaisesti, niin homma lähtee pelittämään. Älkää lannistuko, jatkakaa etsimistä. Toki olen miettinyt niitä naisia, joilla ei ole mahdollisuutta käydä yksityisillä lääkäreillä, jäävätkö he hoitamatta? Aloitin oman polkuni terveyskeskuslääkärin luona käymällä ja siinä noin 25 poika ei tietenkään ymmärtänyt, että alakuloisuus, ahdistus ja unettomuus johtui vaihdevuosista, koska en itsekään sitä tiennyt. Kävin myös psykologilla ja hän oli aivan ihana ja koska kuormittavia asioita oli, ymmärrän ettei hänkään hoksannut, että kaiken takana oli vaihdevuodet, kun en minäkään asiaa hoksannut.

Muistakaa tyhmiä kysymyksiä ei ole! Mutta sitä ennen voitte vaikka heitellä näitä kysymyksiä Facebook-ryhmässä Vaihdevuodet-ja menopaussi. Siellä ei ole hölmöjä kysymyksiä ja on ehdottomasti foorumi, jossa jutellaan kaikkein avoimemmin asioista, mihin olen tähän mennessä törmännyt.

Kun asiat eivät ole joskus niin yksinkertaisia, että puikkoa alapäähän ja johan sitä on nuori varsa laitumella. Ei mene näin ei, vaikka joka tuutissa näin kerrotaan. Mitä olen ystävien ja tuttujen kanssa jutellut ja lukenut, niin vaikka itse emätin saataisiin puikoilla jouhevaksi, itse ulkosynnyttimet voivat olla kuivat, kipeät ja kutisevat kuin raastinrauta. Kertoisiko joku mikä näihin auttaa?

Lisäksi paljon puhutaan kuumista aalloista ja vaikka lihomisesta, mutta paljon vähemmän vaihdevuosien aiheuttamista mielenterveysongelmista, joista kuitenkin jollain tavalla kärsii jopa 70% naisista ja jopa 35% kokee työnsä kärsivän. Briteissä ja Jenkeissä on myös paljon tutkittu ja myös viisas Maija Kajan asiaa on sivunnut, että meidän ikäisten naisten itsemurhien tilastollinen siivu, on saattanut johtua hoitamattomista vaihdevuosista.

Puhutaan, tuetaan ja näytään ja uskalletaan kuunnella omaa sisintä ääntä. Ei huudella, oot mummo ja piiloudu vaikka kuinka tämän huutelijan lausahdukset kertoo vain siitä, mitä hän ei itselleen salli.

Olen kulkenut ihan älyttömän häpeän kyllästämän matkan ja tänä päivänä edelleen tunnen hurjan paljon häpeää. Tasapainottelen itseni kanssa joka päivä ja jopa unimaailman painajaiset välillä ovat häpeän kyllästämiä. Kun voisi vaan olla, olen mikä olen ja ylpeä siitä, enkä kuiskisi itselleni hei piiloudu mummo, olet naurettava, jopa ällöttävä ja totta tosiaan näin rumasti itseäni välillä puhuttelen ja siinä ei auta täällä päässä Eeva Kilven runot, ei meditaatiot, eikä äänimaljat, eikä puitten halailut, sillä ongelma on paljon syvemmällä kuin kaksi eri ihmistä kamppailisi sisimmissäni. Tämän matkan ja polun kuljen omissa mieleni sopukoissa ja haluan niin tehdä, enkä haistellen vaikka rauhoittavia yrttejä. Ja hei kenelle nämä toimii, aivan mahtavaa!

Tiedostan kuitenkin kumpi on se aito ydinminä ja kumpi on ihmiskunnan, markkinamaailman, pr-maailman, setämiesten ja niiden ihmisten sanelemaa, jotka kulkevat liitossa saman häpeän kanssa.

Olen myös lisännyt omalle @Koivusalo Instagram tilille kohokohtiin Ikäsyrjintä ja Vaihdevuodet kohokohdat, josta löytyy vinkkejä ja jorinoitani aiheista. Ja kyllä haluaisin kirjoittaa kirjan aiheesta Vaihdevuodet tai perustaa podcastin, mutta koska olen itseni suurin epäilijä, ei ole hajuakaan miten, eikä uskallusta ja turvallisuuden tunteeseen kätkeytyvä minä toivoo, että joku tekisi kaiken tämän puolestani ja ojentaisi valmiin manuaalin kouraani ”Kaikki vaihdevuosista. Silti haluaisin olla juuri se ääni, joka näistä toitottaa, koska olen kerran aloittanut. Siis haluaisin ja en haluaisi, koska mainitsemani kaksi minää taistelee sisuksissa, itseään vähättelevä ja itseään hyvänä pitävä.

Briteissä kuulemma palavereissa viuhkat viuhuu ja nauretaan yhdessä kuumille aalloille. Naiset ei muuta kuin viuhkat heilumaan!

Kokemuksia saa taas jakaa, ihan mitä sydän ja sielu haluaa kertoa? <315 thoughts on “Vaihdevuodet ja ikäsyrjintä!”

 • Kiitos rakas Tiiuli maininnasta täällä. Tik tok on mulle paikka, jossa en pidättele ja johon kehtaan postata videon, jossa olen esim. juuri herännyt tai tullut suihkusta. Sä kyllä varmasti olet mun ykkösfani siellä, kiitos siitäkin ❤️
  Ikäsyrjinnän lisäksi mua sieppaa koko syrjintä, josta jaksaisin paasata yhden kirjan verran. Ehkä teen sen vielä joskus.
  Ihanaa viikkoa sinulle ❤️

  • Just se, että voit vaan olla sinä, ilman sensurointia ja saat ja voit pitää hauskaa ja se on ihan ok! Siitä oot loistava esimerkki. Itse en ole sinut huumorisisällön kanssa tai että mussa olisi sellainen hauska puoli. Arvostan sua!

   Halauksia viikkoon ja ehdottomasti anna äänesi kaikelle syrjinnälle, mikä sielussa lepattaa!

 • Olet niin asian ytimessä, kiitos kirjoituksista ja vinkeistä!
  -Kirsi 58 v

  • Lämmin kiitos Kirsi sparraavasta kommentista. ❤️Aurinkoisia ajatuksia harmaaseen päivään. 🥰

 • Kiitos kaiken paasauksesi ja asiasta äänekkäästi puhumisen, minä yhdistin nyt muutaman kuukauden vaivanneen aamuyön unettomuuden esivahdevuosioireisiin…ja helpotti jo kummasti! Kun on henkisesti suht’ hyvässä hapessa, eikä suurempia murheita, niin olin aluksi ymmälläni noista aamuöisistä heräämisistä, mutta nyt niille on löytynyt järkeenkäypä selitys. Harmitus sentään etten pysty ottamaan mitään hormonaalista hoitoa tai apua sairastetun veritulpan vuoksi, joten kasvirohdosvalmisteilla mennään! Jokainen aamuun asti nukuttu yö on uusi saavutus, hih. Jospa helpottaa pian.

  Jatka vaan asiasta puhumista ja nyt yhteys isompiin kustannustaloihin, soppariin nimet alas ja kirjan kirjoituspuuhiin ihana Tiia! Sinulla on sana hallussa ja aihe todella tärkeä <3

  • On kyllä tosiaan ikävä tilanne, jos oireet pahenee, mitä emme toivo. Mutta uneen on onneksi avuksi monia keinoja. <3 Mutta pidetään peukkuja ettet saa vaikeita vaihtareita ja selviät näin. Kaikki ei tarvitse onneksi hormonikorvaushoitoa. <3

   Jatkan puhumista toki vaikka kohta olen varmaan kaiken kertonut täällä blogin puolella tai mistä tiedän mitä tässä vielä tapahtuu. 🙂

   Mutta usko itseen on kyllä nolla, että tästä tulisi vielä aihe johonkin muuhun kanavaan tai formaattiin.

   Ihania syyspäiviä Heli. <3

 • Ulkoisesti häpyalueelle Aivan loistava tuote: Vaicute. Kotimainen. Olen käyttänyt pari vuotta ja 100% tyytyväinen.

  • Kiitos kovasti vinkeistä. Nämä ovat aina tervetulleita meille kaikille vaihtari-ikäisille. Ihanaa syksyn jatkoa Leena. <3

 • Yksi vinkki tähän kumppanin löytämiseen: ”Ehkä kaikkein eniten sydäntä on raastanut viestit yksinäisyydestä ja mistä löytää kumppani tässä iässä, saada hellyyttä.”. Löysin oikeannimisen henkilön Facebookista ja pyysin kaverikseni. Olin hiukan hämilläni ”kaunis nainen” kommenteista ja lopulta kun pyydettiin whats up chattiin, tuli ilmi puhelinnumero ja huomasin, että kyseessä on väärä henkilö.
  Voisiko tällaisesta heittäytymisestä tuntemattoman tai puolitutun kanssa keskusteluun syntyä jotain? Jos siis ei uskaltaudu Tinderiin. Itse jätin tilaisuuden väliin, koska olen parisuhteessa.

  • Tämä on hyvä idea, mutta esim. minun tuttavapiirissäni moni ei ole Facebookissa lainkaan. Ystäväni on myös ujohko ottamaan miehiin kontaktia livenä. Hänkin kärsii yksinäisyyden tunteesta ja hellyyden puutteesta. Tämä on todella surullista. Hän on kertonut, kuinka treffipaikoissa (mm. suomi24 treffit) törmää epäluotettaviin ihmisiin. Jos ihastuu johonkuhun, tämä ihminen ei taas tunne samoin jne. Olisiko muilla vinkkejä, miten tavata kivoja ihmisiä, ilman Tinderiä tai Facebookia? kaikki ei käytä noita.

   • Facebook on kuitenkin parempi kuin suomi24, jossa profiilissa ei ole juuri mitään tietoja henkilöstä. Facebookissa on monesti kuva, asuinpaikka, perhesuhteet ja ystävät näkyvissä.
    Ideani oli kai se, että netissä voi aloittaa kevyttä keskustelua jonkun kanssa ja se voi päätyä syvemmäksi tai sitten jättää kevyemmäksi, jos ei natsaa.
    Muita paikkoja tavata samanhenkisiä ihmisiä on kaikenlaiset harrastukset ja niihin liittyvät tapahtumat, esim. kuntosali, jumppa, tanssiharjoitukset, hyväntekeväisyystapahtumat, lukupiirit, konsertit, kirkon tapahtumat tai vaikka jääkiekkomatsit. Ylipäätänsä tapahtumat, joissa voi tavata samanhenkisiä ihmisiä. Myös ystävien ja tuttavien kautta voi löytyä seuraa.

  • Kiitos, että kertoilit täällä. Näihin en osaa itse ottaa kantaa. Ihania syyspäiviä Sanna. <3

 • Hei Tiia! Viisas gynekologi on kultakimpale. Omani neuvoi välttämään kofeiinia, alkoholia ja liikkumaan riittävästi sekä nauttimaan energiasta, joka vapautuu kuukautisten loputtua. Terveellinen monipuolinen ruokavalio on osa ohjetta. Omalla kohdallani voin sanoa, että toimi. Ihminen on kiintoisa kokonaisuus, jonka hyvinvointi koostuu hienovireisistä verkostoista. Mikä sopii toiselle ei välttämättä sovi toiselle. Itsetuntemuksen nimiin vannon, vaikka havainnot eivät aina niitä kaikkein mairittelevimpia olekaan. Tietoisuusharjoitteet ovat tulleet osaksi arkeani ja harjoittamisen myötä olen saavuttanut uudenlaisen seesteisyyden. Kehoaan on tärkeää kuunnella tarkasti.
  Isoäiti-iässä on minulle löytynyt uudenlainen harmonia itseni suhteen. ”Mummi, sinä olet suloinen.” -sanoilla on varamsti osuutensa asiaan. Pienelle olen tärkeä juuri tällaisena kuin olen. Kannan ylpeänä harmaantuvat kutrini ja juonteet kertovat eletystä elämästä. Ikääntyminen on antoisaa. Kiitollisuus elämästä kannattelee.
  Mukavaa marraskuuta! Tuija

  • Heissan, ja olet niin oikeassa, että hyvä gynekologi tai yleislääkäri on aivan mahtava asia. Omalla kohdalla yleislääkäri ratkaisi kokonaisvaltaisesti pulmat, mikä lopulta pitkän murheen jälkeen oli pelastus.

   Olet niin oikeassa kaikessa, että kehoaan tulee kuunnella tarkasti, kyllä keho kertoo. Mummona olo, ilo ja rikkaus, joka meidän perheeseen tupsahti tällä viikolla, tuo myös uutta kiitollisuutta ja iloa ja valoa elämään.

   On aika vahva siitä, että itsetuntemus on täällä myös vahvasti esillä ja kelailu ja asioiden pyörittely, mutta toki mikä on liikaa? Ja juuri tuo, ettei havainnot aina ole mieluisia. Joskus haluaisin vapautua tästä jatkuvasta pohdinnasta ja hetken levätä. Toisaalta kun joku asia tupsahtaa mieleen, ei siitä oikein ole paluuta ja asiat pitää käsitellä.

   Harjoitukset eivät ole itseäni varten tai elämäntaito-oppaat vaikka polku saattaa olla näin pidempi ja kivisempi. Mutta toisaalta ehkä taustalla toimii koko ajan tietynlaiset harjoitukset.

   Olen varma, että terveellinen ruokavalio, ulkoilu ym. auttaa ja toimii, mutta toki on myös fakta, että kun oikein pahat vaihdevuodet iskee, ne ei vaan riitä.

   Ihania marraskuun päiviä ihana Tuija. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud