Aspa – oikeita koteja jo 20 vuotta #täällämääräänminä

Sain kunnian kirjoittaa tärkeästä asiasta, Aspa-säätiöstä jonka ovat perustaneet 20 vuotta sitten 13 vammaisjärjestöä. Aspa-säätiön tehtävänä on hankkia vammaisille ihmisille ja mielenterveyskuntoutujille koteja tavallisista asuinympäristöistä ja tuottaa niihin asukkaan tarvitsemat tukipalvelut.

Organisaatio on alusta pitäen pyrkinyt myös vaikuttamaan erityisryhmien asumisen laatuun ja purkamaan laitoshoidon kulttuuria Suomessa. 

Juhlavuoden keskiössä ovat ihmisen yksilönoikeudet ja Aspa-säätiön toimintatavat jotka lähtevät yksilön tarpeista. 

Aspa-säätiön toimii niin, että vaikeasti vammainenkin ihminen on omien voimiensa mukaan mukana kaikessa häntä itseään koskevassa päätöksenteossa: asunnon hankinnassa, sen sijainnin ratkaisemisessa, palveluiden suunnittelemisessa. Aspa-säätiö on suunnannäyttäjä, kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa, lähtien jokaisen ihmisen perusoikeuksista valita itselleen ja omille tarpeilleen sopiva koti. 

Koti on jokaisen ihmisen sydän ja turvapaikka, jossa saa levätä ja olla oma itsensä. Jokaisella on yhtäläiset oikeudet tehdä kodistaan oman näköinen, valita sellainen asuinympäristö joka on ystäviä ja perhettä lähellä, eikä niin että ihminen joutuu kauas läheisistään, revitään irti juuriltaan vain siksi että sopivaa kotia ei hänelle löydy.  Kaikki me haluamme päättää yksilön oikeuden mukaisesti, miten missä ja miten asumme,  sama oikeus kuuluu kaikille ja tätä oikeutta Aspa-säätiö tukee mitä hienoimmalla tavalla. Näin maailman kuuluukin toimia, huomioiden jokaisen yksilön erityistarpeisiin tuijottamatta, mutta niitä vaalien.


Jokainen meistä on ihminen, ihminen isolla I:llä. <3

Asukkaiden itsenäistä elämää tukevat kotipalvelut vaihtelevat tarpeen mukaan, mutta voivat sisältää mm. ruuanlaittoapua, asiointiapua, harrastuksiin ohjaamista, ryhmätoimintaa ja kaikkea normaalia arkea tukevaa apua. Asukasta tuetaan itsenäiseen elämään, täysivaltaiseen kansalaisuuteen eli tasa-arvoon joka on jokaisen yksilön oikeus. 

Asunnot hankitaan yksilön tarpeiden mukaan; ostetaan vapailta markkinoilta tai rakennuttamalla itse pieniä asuntoryhmiä. Aspa poikkeaa merkittävällä tavalla hoiva-alan jättiorganisaatioista, jotka tarjoavat laitoskulttuuria ja standardiratkaisuja kaikille. Laitoskulttuurissa ihminen laitostuu, menettää ydinminänsä, tylstyy ja sielu jää huomiotta omien erityistarpeiden täyttymisestä. Ihminen ei tule kuulluksi. 

Täällä määrään minä

Yksilön itsemääräämisoikeuksien toteutumista ilmentävä viesti välittyy kaikissa Aspan syksyn tapahtumissa: Kuntamarkkinoilla, Itiksessä, Seinäjoen ja Kouvolan seminaareissa, Aspa-kotien avoimissa ovissa ja Mielenterveysmessuilla. Monissa tilaisuuksissa Aspan asukkaat ovat mukana järjestelyissä, työtehtävissä, kuvaajina ja osallistujina tai ovat esiintyneet valokuvamalleina uusissa brändikuvissa ja juhlavuoden videon tähtinä.
Aspan asukas on mukana kaikessa häntä itseään koskevassa päätöksenteossa. Huoneentaulun säännöt muistuttavat tästä oikeudesta.
Minkälaisia ajatuksia Aspa-säätiö herättää teissä? Harvemmin näitä asioita joutuu miettimään, perustaa olettamuksensa omaan mikrokulmaan peilautuvaan maailman kuvaan, jossa pyörii olettamus siitä että luonnollisesti kaikilla on tasa-arvoiset oikeudet… Nämä oikeudet eivät kuitenkaan ole itsestäänselvyys ja on hienoa miten Aspa-säätiö on tasa-arvon tietä jo pitkään ollut edelläkävijänä viitoittamassa.

Tällä kertaa tärkeää ja puhuttelevampaa asiaa ja oli hienoa kirjoittaa asiasta joka puhuttelee. Näinä kuohuvina aikoina maailmassa tapahtuu hyviäkin asioita ja siitä Aspa-säätiö on oivallinen esimerkki. Oletteko te kuulleet Aspa-säätiöstä ja minkälaisia ajatuksia Aspa ja ”Täällä määrään minä” kampanja herättää?

Yhteenvetona:

          ideana on ollut nostaa tapahtumasyksyssä asukkaat keskiöön

          juhlia 20-vuotiaan Aspan saavutuksia ja edelläkävijyyttä

          nostaa esiin syksyn yhteiskunnallinen teema: tänä syksynä eduskunnassa mahdollisesti hyväksyttävä YK:n vammaisten henkilöiden sopimuksen ratifiointi, joka parantaa ihmisen itsemääräämisoikeuksia (siitä kampanjan Täällä määrään minä -teema).Aspa-konsernin omistama tytäryhtiö Aspa Palvelut tuottaa asukkaille palvelut
*kuvat ja osa teksteistä lainattu Aspan sivuilta
postaus toteutettu yhteistyössä Aspa säätiön kanssa
24 thoughts on “Aspa – oikeita koteja jo 20 vuotta #täällämääräänminä”

  • Näin on, on hienoa päästä kirjoittamaan tälläisistä tärkeistä asioista, jotka lisäävät tietoisuutta.

   Mukavaa päivää Outi <3

 • Tärkeä asia, oma äiti asuu juurikin tällaisessa asunnossa. <3 Oli mahtavaa kun vuosien jälkeen pääsi vihdoin muuttamaan omaan kotiin.

  • Jonna kiitos tästä kommentista, toi henkilökohtaista näkökulmaa asiaan. Niin ajattele oma koti ja miten tärkeä turvasatama se on <3

 • Tärkeää asiaa. Kyllähän heilläkin pitää olla itsellään sanavalta omien asioiden hoitamiseen.

  • Näin juuri kaikille koti on koti <3 Se oma pesä jossa voi olla turvassa muulta maailmalta silloin kun siltä tuntuu. Koti on mielestäni pesä. <3

   Ihanaa päivää Maiju <3

 • No todellakin tärkeää asiaa! Hyvät fiilikset tuli Aspasta. Eipä sitä itsekään halua ketään omaan kotiinsa määräilemään <3

  • Eikö tullutkin hyvät fiiliset, näin asioiden tuleekin olla. Juu ei todellakaan, jokaisen tulee olla oman kotinsa herra tai kuningatar 😉

   Mukavaa päivää Annukka <3

 • Tuttu on Aspa, olen ollut kehitysvammaisten parissa töissä aikoinaan. Lähinnä ohjasin erilaisia ryhmiä, mutta asumisasiatkin tulivat tutuiksi.

  • Hienoa kuulla Liiolii ja upea juttu että Aspa on tuttu, jokaisen itsemääräämisoikeus on tärkeä asia. <3

   Oikein mukavaa päivää!

 • Asiaa! Hyvä ottaa puheeksi tällaisetkin seikat. Koti tai hyväksyntä kun eivät ole itsestäänselvyyksiä. Se vaan joillakin tuppaa unohtumaan kaiken maallisen seasta. Ihana Tiia.
  Hyvää viikonloppua jo nyt

  • Näin juuri, koti ja hyväksyntä eivät todellakaan ole itsestäänselvyyksiä ja näitä asioita on hyvä ajatella ja muistaa myös se kuinka hyvä itsellä on juuri nyt. <3 Ihana Viltsu ja oikein sydämellistä viikonloppua <3

 • Minulle tämä on ihan uusi asia. HIENOA! Hyvä Tiia, että välität tämän tiedon! <3

  Pysähdyin kohtaan "Olen aikuinen. Älä lässytä!". Katsoin jokin aika sitten Docventures -dokkarin Pohjois-Koreasta. Kaksi tanskalaista koomikkoa onnistuivat saamaan viisumin kulttuurivaihdon puitteissa. Toinen heistä oli CP-vammainen, aikuinen mies, ja paikallinen esiliinaksi määrätty nainen piti häntä lapsena. "Minä haluaisin sinut pojakseni", kujersi nainen, ja koomikko kertoi kameralle tanskaksi, että tässä häntä taas lääpitään. Eihän Pohjois-Koreassa ole vammaisia.. Heidän annetaan kuolla vauvana tai suljetaan johonkin kammottaviin paikkoihin.

  • Marjatta anteeksi että vastaus on kestänyt. 🙂 Tämä on kyllä erittäin tärkeä postaus, enkä minäkään osannut ennakkoon ajatella että näin hieno säätiö on olemassa. "Täällä määrään minä" on täydellinen iskulause kampanjalle!

   Voi Marjatta mikä tarina, järkyttävää. Ei ole kauaa länsimaissakaan että sirkuspelleinä olivat… Maailma on niin ikävä paikka välillä ja ennakkoluulot ja tietämättömyys pahinta.

   Aurinkoista keskiviikkoa <3

 • Mun sisko on kehitysvammainen eikä pärjäisi kokonaan yksin, mutta ei halua kuitenkaan asua enää vanhempien kanssa. Asia on ratkaistu asunnoilla samasta talosta, äiti ja apu on lähellä, mutta silti on oma yksityisyys. Kaikilla ei ole mahdollisuutta läheisen apuun eikä kaikki varmaan sitä haluaisi ottaa vastaan. Silloin tuollainen räätälöity asuminen on kyllä lottovoitto laitospaikkaa ajatellen.

  • Kiki näin juuri on ja jokainen ansaitsee oman yksityisyytensä. <3 Hienoa on että siskollasi on apua lähellä, kaikilla ei ole, kaikki eivät välitä. <3

   Aurinkoista viikkoa sinulle ja siskollesi <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud