Älä ”nukahda” sormi kynsilakanpoistoainepurkissa tai voi seurata mätäpaise!

Älä ”nukahda” sormi kynsilakanpoistoainepurkissa tai voi seurata mätäpaise!

Ei tässä muuta, kuin älä väsyneenä tuijota Netflixiä ja unohda sormia kynsilakanpoistoainepurkkiin. Seuraavana päivänä eli viime lauantaina sormi alkoi tulehtua ja iski aiemmin kokematon kynsivallintulehdus. Tokihan sitä kynsilakat irtoaa ilman hankausta, mutta ei kenties tee kynsille hyvää liottaa sormia minuuttitolkulla purkissa. On muuten kynnet olleet viime aikoina todella kuivat ja oivalsin, että johtuu tuosta purnukasta. Tästä lähtien poistan kynsilakat perinteisellä poistoaineella.

No oikeastihan kaiketi kaikkien kemian lakien mukaan, moinen alkoholipläjäys mikä kynsilakanpoistoaineessa on, ei kaiketi voi aiheuttaa pääni kokoista mätäpaisetta sormeen vai voiko? Purnukan sisällä oleva hankaussieni, voiko se olla bakteeripesä vai ei?

Sormea en ehtinut I Love me messujen aikana hoidattaa, kuin sormen alati kasvavaa paisetta valokuvaamalla urakalla. Ylin kuva lauantailta messuilta ja alin kuva eiliseltä illalta. 

Tänään päätin kuitenkin ryhtyä taistoon tuota vihulaista kohtaan ja huljutin aamulla paisetta kuuman veden alla ja puristin niin kauan, että aivot meinasi räjähtää ja sainpa tyhjennettyä paiseen. En ole edes voinut kuvitella, kuinka kivulias mätäpaise voikaan olla!!!

Sen verran merkillinen fiilis paiseesta, kuitenkin tuli, että kuvittelin jo unissani matkaavani 1600-luvulle, keskelle mustaa surmaa ja olevani paiseiden kuorruttama. Aivan hirveä uni!


Onneksi on ihan hitsin hyvää kahvia, sillä maitovaahdottimen patteritkin loppui, enkä saanut sumppiini maitovaahtoa, sekin olisi voinut olla varsinainen kataströöffi. 

No niin, nyt päästään asiaan, onko sinulla tai läheiselläsi ollut mätäpaise ja kerro miten paiseesta päästiin eroon? Huh onneksi nyt ei ole mätäkuukausi, jos jotain hyvää pitää hakea, vaan kirpsakka syksyinen tiistai, kyllä se tästä. Mukavaa tiistaita!



57 thoughts on “Älä ”nukahda” sormi kynsilakanpoistoainepurkissa tai voi seurata mätäpaise!”

  • Huh aika paha! Toivottavasti jo hellittää! Ei minulla ole ollut mätäpaisetta mutta oikeassa etusormessa on syylä. Tänään huomasin että vasempaankin etusormeen samaan paikkaan on tulossa syylä ja se on aika kipeä. Inhottavaa vihlomista, en voi sietää syyliä! Mitenköhän niistä pääsisi…

    • Syylät inhoja! Tyttären syylää tulehtui ja siihen tuli mätäpaise! On nääkin ja juu kiitos hellittää. En oikein ole voinut ilman kipua edes nakutella koneella. On sitä avuton, kun sormi sairastaa. 😉

      <3

  • Oohan tarkka tuon kanssa. En usko että johtuu kynsilakanpoistoaineesta. Kemikaaleissa on niin paljon bakteeria tappavaa etten usko että sieltä tullut. Nyt desinfiointi ja jos ei parissa päivässä parane niin lääkäriin. Tuo voi levitä muihinkin sormiin.

    • Sain antibiootit ja puristettua mädän pois. Kyllä tämä tästä, mutta oli niin kipeä, ettei voinut kädellä tehdä oikein mitään
      Olipahan juttu tämäkin

      <3

  • Hah, hörähdin VITUN hyvälle kahville. 😀 Kannattaa mennä lääkäriin näyttämään sormea, jos ei viikossa parane.

  • Hui, yhdyn edelliseen, että desinfioi ja seuraa tilannetta!
    Mulla on kerran ollut kurkussa ja tarvitsi antibiootit, tyttärellä on juuri ollut kurkussa myös ja viimeisiä tabuja söi. Näitä on näköjään liikkeellä, ei ennen muinoin ollut. Siis toki mustan surman aikaan, heh!:D

  • Anteeksi Tiia rakas kun taas nauran sinulle mutta kuvaelmasi oli niin tarkkaan kerrottu että ensin osasin kuvitella paisuvat ja pian räjähtävät aivosi jonka jälkeen tupsahdit keskelle keskiaikaa 😀
    Kiitos, sinä se pelastat pahimmankin päivän <3

  • No jopa oli melkoinen paise! Ei sitten mieleesi tullut lääkäri, ehkä antibiootit tai jotain, vaan itse tohtoroit! Paisetta minulla ei ole kyllä koskaan ollut, mutta uskon että se on ollut aikas kipeä! Jopas ole kahveeta löytänyt, toivottavasti on hyvää!!???!!!

    • Ensin tohtoroin itse, sitten antibiootit, joita hmmm. Löytyi valmiina kotoa. 😉 Sitten puristus ja poks. Vaiva oli kokonsa puolesta niin pieni, vaikka iso paise olikin, kuulostaa sekavalta. 😉

      Messuilta löytyi ja mielettömän pehmeää ja hyvää kahvia. <3

  • Ei mukava juttu, mutta minuakin hymyilytti tyyli millä kuvailit asioita 🙂 Kynsivallin tulehdusta on ollut – puhdistanut vedellä, mutta myös suolavedellä desifioinut (joskus laittanut pienen suolavedessä kostutetun vanutyynypalan kynnen reunaa nostamaan). Huuhtelua, tyhjennystä, desinfiointia – niillä yleensä mennyt.

    • Suolavesi loistava vinkki, enpä tajunnut. Tyhjentynyt ei moneen päivään millään, mutta lopulta poks ja meinasin kyllä pyörtyä tuskasta.

      <3

  • Kivuliaalta näyttää.
    Kokemuksesta tidän että paise on tosi kivulias. Minulle tuli jostain syystä paise reiteen kun olin alakouluikäinen. Se oli niin kipeä, että pienikin tärinä sattui ihan mahdottomasti. Vasta kun se puhkaistiin neulalla ja mätä saatiin ulos, kipu hellitti. Mutta arvaat kai että tuollaista alle kymmenvuotiasta ei ollut helppo saada suostumaan tuohon puhkaisuoperaatioon.

    • No ei taatusti ole saanut, on varmaan pelottanut kovasti! Meillä Sofia sai 9v syylästä paiseen ja se lähti antibiooteilla, mutta siis mäti jo.

      <3

  • Hui. Näyttääpä sormiparka ärhäkältä… Suosittelisin kyllä nyt menemään asiantuntevalle lääkärille. Itselläni on ollut myös kynsivallintulehdus ja siihen sain purevat lääkkeet, muistaakseni antibioottia voiteena ja sisäisestikin. Ja on kokemusta kurkkupaiseesta. Meidän vihmerä arvauskeskus käski vain odottelemaan ja "sen tavallisen flunssataudin" ihan itsekseen parantumaan, kun pillillä sentään sain juotua mehua ja suu aukesi sen pillin verran, ja kun ei ollut edes kuumetta (no ei ollut, koska söin koko ajan särkylääkkettä, enemmän kuin laki salli, oli nimittäin hirveää se kipu)… no sitten sain erikoislääkärille ajan ja sehän lopulta avasi puukolla kurkun auki ja imi jollain hirmuletkulla mädät pois kurkusta. Ja antibiootteja tuli hevosannos ja pitkään. (toivottavasti ei kovin herkkiksiä täällä ole tai ainakaan ruokailemassa nyt samaan aikaan :)) Lääkäri sanoi että tämä tauti on sellainen, joka helposti uusii tai ei tule enää koskaan ja muistan kun sanoin sille lääkärille että noista kahdesta vaihtoehdosta ei nimittäin tää tauti tuu ainakaan mulle enää koskaan, ja tapahtuneesta on 15 vuotta aikaa ja ei ole tullut vielä tuo tauti. No muita ihan kummallisia tauteja kyllä on ollut… Mut sellaisia paise-kokemuksia. Tämän taudinhoitokokemuksen jälkeen olenkin käynyt oikein mielelläni, aina kun vaan mahdollista, yksityislääkärillä ihan suoraan.

    Tuohon sormiparkaan voisi auttaa myös meinebase mineraalisuolalillitys,… jos siis vielä haluaisit uitella sormea jossain 😉 Mineraalisuolassa nimittäin bakteerit eivät oikein viihdy, mutta eniten suosittelen sormipolon vierailua siellä lekurin vastaanotolla. <3

    Mukavaa päivää siulle <3

    • Jestas ja jösses ja oikeasti kuulostaa niin kamalalta kokemukselta, että oksat pois. Loistavaa, että jaoit tänne, koska ajattele, kun ja jos joku jolla on paise kurkussa eksyy tänne, niin tietää mitä pitää tehdä. Tuo suolavesivinkki on aivan loistava!

      Ihanaa yötä <3

    • Juu toivottavasti tästä kertomastani olisi apua jollekin, jos on samantapaisia oireita: eli suu meni mulla tuossa kurkkupaiseessa ns lukkoon, eli ei auennut kunnolla. Kipu oli ihan kamalaa, joka tuntui kurkussa, korvissa ja päässäkin. Mulla lähti myös ääni, jonka kuitenkin se erikoislääkäri "sai takaisin" tiukkaan tivaamalla ja asioita kysymällä (ilmeisesti lääkäri halusi tarkistaa juuri tähän tautiin liittyvän äänenmuutos-asian), ja äänihän oli sellaista kamalaa mörinää, ihan epämääräistä perunamuminaa, säikähdin itsekin sitä ääntäni (joka pikkuhiljaa kyllä sitten palautui, mutta ei suinkaan edes heti mädänpoiston jälkeen kuten kuvittelin). Luultavasti kurkussa on myös "liikana" se jonkunnäköinen paisepatti, itse en kurkkinut silloin kurkkuuni. Mulla ei ollut kuumetta, eli korkeaa kuumetta siis ei välttämättä ole. — Erikoislääkäriin vaan kipinkapin, jos tuollaista oireilua esiintyy, mutta toivottavasti kukaan ei joutuisi ko taudin kanssa tekemisiin, on verran kamala tauti.

      Mukavaa viikonloppua Tiia <3

  • Mulla oli muutama vuosi sitten paise persvaossa. Oli kyllä kipee! Kuulemma persvako on yleisin paikka mihin paise tulee. Ei lohuttanu yhtään tk:ssa mua se. Antibioottikuurinhan sitä joutu syömään ja pari kertaa päivässä haava-alueen puhdistusta, jonka mies kyllä joutu hoitaan. 😀

    • Apua! Voi ei sua raukkaa ja mikä paikka! Ai onko yleisin, hui mitä saa jatkossa pelätä.. No on sulla ihana mies ja voi sua raukkaa, on ollut niin kipeä ja arka paikka.

      <3

  • No voi paise, varmasti ikävän tuntuinen.. paiseet on täällä pysyneet poissa ja toivottavasti jatkossakin. Onneksi on kunnon kahvit sentään! <3 😀 Tämä vakava paiseasiapostauskin sai kyllä hymyilemään..hih, sulle kyllä sattuu ja tapahtuu. 😀 Ihanaa viikkoa!

  • Hui. enpä tiennyt moista että kynsilakan poistoaineessa ei kannata kynsiään liikaa liotella 🙁 Pikaista paranemista sillä nuo kynsivallitulehdukset on karmeita 🙁

  • hei, mäkin tahdon tollasta kahvia! Mistä sitä saa?! Ajattelin pojalle laittaa paketin postiin… 😀
    Jaa-a.. En osaa sanoa, mistä olet paiseen saanut ja kuinka sitä hoitaa muutoin, kuin desinfioimalla aamuin illoin ja hoitavaa salvaa tarvittaessa. Esim bebanthen tai Himalaya herbalsin Multipurposea.

  • Repesin tolle viimeiselle kuvalle!! =D Kahvi on ainakin kohdallaan. Asennetta, nainen!! =D

    Joo, joskus samanlainen kynsivallintulehdus päässyt iskemään, ja olen itsekin todennut ainoaksi tavaksi saada se pois, tökätä neulalla reikä ja puristaa. Sattuu niin, että järki lähtee, mutta kipu helpottaa heti kun märkä tulee pois. Siihen päälle sitten jotain Neoamiseptia (Mä uskon siihen, ettei voi toimia jos ei kirvele… siksi tätä.)

    Hei, teillä on siellä Porvoossa aivan mieletön määrä uusia, ihania kahviloita. Poikkesin lomaviikolla ja häkellyin. =D

    • Ja onpahan himputin hyvää kahvia vielä. 🙂

      Ihan totta tuo, kivulla paisekin on lähtevän, hehe. 🙂 Näinhän se juurikin menikin.

      Niin on, eikö olekin kivaa täällä Porvoossa <3

  • Näyttääpä ilkeältä tuo kynsivallintulehdus 🙁 Ehkä sinulla on ollut pieni haavauma kynnenvieressä ja siitä mennyt sisälle joku pöpö. Ehkä siitä kynsilakanpoistoainepurkista tai sitten vaikka jostain ovenkahvasta, hissinnappulasta jne. Syksyllä pöpöjä on liikkeellä. Kehottaisin näyttämään tuota lääkärille kun on noin hurjan turvonnut. Tarvitset ehkä antibiootit. Tsemppiä ja pikaista toipumista! Ikävä vaiva…

    • Antibiootit on, heh nappaisin lapsen biotit. Sofia siis sai hammaskiven poistoon pari tavua, sydänsuojan vuoksi ja jäi koko loota tyhjänpantiksi, niin aloin niitä popsimaan, koska googlasin, että juurikin Kefexiä määrätään paiseeseen. Kiitos kovasti ihanuus välittämisestä <3

  • Voi sun kanssas, ei oo leikkimistä sormien herkällä iholla. Nyt vaan paljon tsemppiä sen sormen parantamiseen!! Itse puhkasin kerran kesällä valtavan märkivän rakon vihreällä värikynällä… Ja kyllä, saat itse kuvitella lopputuloksen…. Jopa lapset jaksaa muistuttaa siitä melkoisen usein… 😉

  • Hui, mikä paise. On kivuliaan näköinenkin, kun punoittaa niin ikävästi. Onneksi et sentään pyörtynyt sitä puristaessasi. Mulla tulee heikko olo pelkästä ajatuksestakin 😀

  • Voi kääks!!! Inhottavia on nuo paiseet. Lääkärille lops! Että saisit asianmukaista hoitoa. Miulle kynsivallin tulehdus iski varpaaseen viime talvena. :O

  • Apua! Tollanen on niin kipee!! Mulla oli vähän aikaa sitten tollanen etusormessa, oli halkaisijaltaan kyllä vaan alle sentin, mutta ihan järkyttävän kipeä!!!!! Puhkaisin sen ite ku työterkkarista sanottiin että voi puhkasta ite jos siltä tuntuu eikä muita oireita tuu. Toki meinasin pyörtyä ku sitä hommaa suoritin, et suosittelen lääkäriin menoa.. tsemppiä! <3

    • Eikö olekin pyörryttävä operaatio! Ihan hirveän kipeä ja se mädän puristaminen. Siksi on ollut pakko nakutellakin vähemmän, sormi ei vaan kestä. Kiitos Terhi <3

  • Kynsilakanpoistoaineet eivät ole iholle hyväksi (eivätkä kyllä kynsillekään). Vaikka kynsilakanpoistoaineessa ei olisi asetonia, ihokosketusta pitäisi välttää. Kynsilakat eivät vain lähde kovin hellävaraisilla aineilla. Olen aina ihmetellyt kynsilakanpoistoaineita, joissa iso ihoalue dipataan rajuun käsittelyyn turhan takia. Ja silloin, kun iho kynnen vierestä on vähänkin rikki, kannattaa kynsilakanpoistoa lykätä. Pikaista paranemista 🙂

    • Juu nyt en ole käyttänyt kynsillä mitään, en ennen kuin sormi paranee. Dippaushommat myöskin jää, koska olen ihmetellyt kunsien kuivuutta ja myös viivoja, jotka tulleet kynsiin. Sattumaako, voi hyvin olla ikäviiruja, mutta voi olla, että pitkällinen dippaus aiheuttaa vaurioita, joten en suosittele enää minäkään.

      Kiitos Sari kovasti <3

    • Turkasen kipeä ja säälin niin keski-aikaa ym. Musta surma on ollut varmaan maailman tuskaisimpia kuolemia… No menipä taas raiteiltaan.

      <3

    • Joo sormien dippaus loppui täällä nyt, tuli siitä paise tai ei, niin kynnet on menneet pitkällisen dippauksen vuoksi (pitääkö sitä sormea tunteroinen siellä purkissa uittaa).

      <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud