Anopin lohihyydyke ja muut jouluherkut

Anopin lohihyydyke ja muut jouluherkut
Ajattelin humauttaa tänne blogin puolelle minkälaisia jouluperinteitä meillä on ruuan suhteen ja samalla olisi mukavaa kuulla teidän jouluperinteistä eli minkälaisia herkkuja teillä nautitaan ihan ehdottomasti jouluna.




Omassa lapsuudenkodissa oli hyvin perinteiset jouluherkut, pöydän kruunasi aina kinkku ja vanavedessä tuli keitetyt perunat, kalat, mädit ja jälkiruokana konvehdit, piparkakut, joulutortut ja käpykakku. Käpykakku edustaakin minulla täten ainoaa oikeaa joulukakkua. Parhaat konvehdit tietenkin olivat Wiener Nougat, Fazerin sininen ja Geisha ja mukavasti ne vihreät kuulatkin ovat aina pyörineet suussa. 




Jossain kohdin aikuiselämääni ihastuin sienisalaattiin niin kovin, että siitä onkin tullut yksiä suurimpia jouluherkkujani. Heräsinkin juuri siihen seikkaan, että flunssanpöppänä on vienyt aivonikin ja meille ei ole täksi jouluksi hankittu sienisalaattiaineksia, sanoisinko, että kyseessä on ruuan suhteen henkinen katastrofi.


Ukkeliin tutustuessa lisääntyi jouluperinneruuat aattoaamuna joulupuuron syönnillä, ukkelin joka jouluisella itse savustamalla kalalla ja anopin perinteisellä lohihyydykkeellä, jonka suhteen me luopiot olemme menneet lohen vaihtamaan tonnikalaan.




Anopin lohihyydyke on kuitenkin niin erinomainen herkku ja sopii aaton jälkeen vaikkapa leivänkin päälle, niin ajattelin jakaa oman perheemme vakiintuneen perinnereseptin teille. Ihan parasta meinaan tuossa reseptissä on, että se on erittäin helppo tehdä ja vaikka tuikkaan reseptin blogin puolelle aika viime tippaan, niin halutessanne teidän on erinomaisen helppo suhauttaa kyseinen herkku helposti vielä tänään. 

Anopin lohihyydyke

2tlk tonnikalaa tai lohta
1tlk kermaviiliä
1 iso putkilo majoneesia
1,5dl lihalientä
8 liivatelehteä
1-2 rkl tomaattipyrettä
kourallinen murskattuja katkarapuja
tilliä
mustapippuria
suolaa

Päälle koristeeksi, katkarupuja, tilliä, mätiä

1. Murskaa tonnikala
2. liota liivatelehdet kylmässä vedessä väh.5min
3. Kuumenna lihaliemi ja liota liivalehdet lihaliemeen
4. Sekoita kulhossa kermaviili, majoneesi, mausteet, tonnikala, katkarapu ja tilli
5. Lisää kulhoon lihaliemi/liivate
6. Kaada vuokaan hyytymaan ja nauti mieluiten seuraavana päivänä

Nyt sitten se päivän kysymys kuuluukin, mitä herkkua ilman ei joulusi synny, löytyykö jouluinhokki ja löytyykö jotain hieman erikoisempia jouluherkkuja mitä te nautitte jouluisin?




Mukavia joulupuuhia tälle päivälle, aika monen keittiössä tänään varmasti käy kova tohina ja kodin valloittaa herkulliset tuoksut. 




Related Posts

Tunnelmallista joulua ja paljon hyviä ajatuksia!

Tunnelmallista joulua ja paljon hyviä ajatuksia!

On aika astua joulun aikaan, nauttia jouluastioista. (Noh ehkä ensin suursiivousta 😉 On saatu ihania joulukortteja, kuvassa  serkun kortti ja serkun kaikki karvatit. Samu Sirkka avaa joulun. Pukeudutaan lämpimästi ja hieman hupsusti. Nostetaan malja joululle. Poltellaan kynttilöitä. Nautitaan takkatulen lämmöstä. Aaton jälkeen otetaan Oskun lailla […]

Voita meikkipussillinen essence meikkejä!

Voita meikkipussillinen essence meikkejä!

*Palkinnon sponsoroi essence Suomi ja kulmamaskara saatu Nyt on aika hemmotella teitä vielä ennen joulua pienellä jouluarvonnalla. Essence on meikkisarja, jolta löytyy monia jäätävän hyviä meikkejä, jotka jopa peittoavat kalliimmat meikkisisarensa tai ovat ainakin yhtä hyviä. Essence ilahdutti tänä vuonna muutamalla meikillä ja Fab Riia […]



60 thoughts on “Anopin lohihyydyke ja muut jouluherkut”

  • Täällä on vielä lohihyytelö tekemättä, eli se on mullakin ohjelmassa tänään 🙂 Täytyisi tästä ryhdistäytyä ja lähtä ostamaan tarvikkeet! Ihanaa Joulua Tiiuska & poppoo <3

    • Kiitos Tiia <3 Mulla on blogipostaus siitä lohihyydykkeestä työn alla, kuvat jo paikoillaan 🙂 lisään vielä sitruunajuustokakun samaan syssyyn ja siinä se on sitten itsellekin muistiksi, että kuinkas sen tänä vuonna loihdin. Mulla on nimittäin kolme ohjetta, joita aina mukailen – melko samalla lailla kyllä vuodesta toiseen. Ihanaa joulun jatkoa teille sinne <3 <3 <3

  • Meillä, kinkku, karjalanpaisti ja äidin tekemät karjalanpiirakat, on ehdottomasti pöydässä. Samoin kalaa, laatikot ja aamulla riisipuuro.

    Ihanalta näyttää teidän jouluherkut ja tuo ohje täytyykin napata talteen 🙂

    • Hei onkos teillä karjalaan sukujuuria, kun on niin herkullista perinneruokaa. En tiedä parempaa, kuin itsetehdyt karjalanpiirakat. <3 En osaa itse tehdä, mutta kai sekin on osittain viitseliäisyydestä kiinni. <3

      Kiitos niin paljon ja sydämellistä joulua <3

  • Meillä on joulupöydässä ne perinteiset joululaatikot, rosolli ja pieni kinkku. Jotain kalaa myös, ja pari viimeistä vuotta se on ollut lohimousse, joka on aivan taivaallisen herkullista! Sitten on lihapullia (lapsille ja miehelle 😀 ), vihersalaatti ja jotain muuta pientä, mitä nyt keksiikään.

    Ja riisipuuro on ihan ehdoton, sekä tietenkin sekahedelmäkiisseli 🙂

    Ihanaa ja herkullista joulua ihanalle Tiialle! ♥

  • Leppoisaa aaton aattoa sinne! Täällä on just palattu reissusta..lievä jet lag päällä, haettu savukalkkuna takakonttiin ja auto suunnattuna kohti mummilaa! Kalkkunaa nautitaan tänään kinkun paistamista vahdittaessa, huomenna sitten pitkän kaavan perinnejoulu! Pöydässä pitää ehdottomasti olla lanttulaatikkoa, lohta, rosollia (jonka peruna on korvattu raikkaalla omenalla), karjalanpaistia, piirakoita ja tietty kinkkua! Ja paljon suklaakonvehteja!!

    • Hui mitenhän teidän unirytmi. Aijai nuo karjalanpiirakat, mutta tuo Karjalanpaisti jouluna onkin minulle ihan uusi juttu, oli muuten Souliinalla ihan samat herkut miltei. 🙂 Ihanaa joulua Heli teidän ihanalle perheelle <3

  • Wau, tuo lohihyydyke kuulostaa aivan ihanalta, mutta meillä on lohta tulossa kahdessa muodossa (isäntä hoitaa;) joten voisin todellakin kokeilla tehdä tuosta tonnikalasta! Kohta lähden muutamaksi tunniksi töihin vielä ja kun illalla on muutama tunti aikaa ennen tyttären perheen saapumista, voisin pyöräyttää hyydykkeen, aineksia on kaapissa kyllä. Hyvin on kaikki mennyt ilman hössötystä, olen ehtinyt kaiken tekemään varmaan juuri sen takia:) Joulumenyy koostuu perineisistä herkuista kuten laatikot ja karjalanpaisti, kinkku, kuten aina – kopioin listan joka vuosi samanlaisena, joskus jotain pientä lisäystä. Lipeäkalaa on syöty itsenäisyyspäivänä ja varmaan syödään loppiaisena toisen kerran mieheni kanssa, koska tyttäret eivät siitä pidä.
    Niin kodikkaalta näyttää teillä ❤️

    • Lohi on joulupöydän aatelia ja taisi meille tulla sitä hih savustettuna, kylmäsavuna ja graavina ja siikaa toki myös, ukkeli tykkää ja en valita. 🙂

      Juuh lipeäkalasta on ehkä aikoinaan kouluruokana jäänyt huonompi maine, kuin se onkaan.

      Ihanaa joulun jatkoa Tuulikki ja kiitos niin paljon <3

  • Mmm… kuulostaa hyvältä tuo lohihyydyke!

    Meillä joulupöytään kuuluu äidin tekemä tuorejuusto ja suolakurkut – äidin inkeriläisen isän perintönä. Graavit kalat ja mäti myöskin ja pateitakin on aina pöydässä. Kinkkua ilman voisin elää, mutta paistan kyllä senkin huomenna, aattona kun haluan kinkkuni lämpimänä.

    • Suolakurkut ja hunajaa, aah tykkään, mutta tuo tuorejuusto olisikin ihan uusi tuttavuus. <3 Ehkä sen sinun blogista vielä bongaan. 🙂 Kinkku on kyllä aika hyvää joululimpun päällä seuraavana päivänä ja sinappia päälle, muuten se on kyllä kalat ym. mitkä joulun tekee täälläkin.

      Mukavaa joulun jatkoa <3

  • Jouluna nuo herkut on niin nam nam. Mies kävi juuri kauppahallista ostamassa monen moiset lohiherkut. En malta odottaa.
    Oikein ihanaa joulua ihanuus 😚😚

  • Oi, miten ihania, jouluisia kuvia ja herkullinen resepti! Meidän joulupöytään kuuluu myös kala, mutta graavilohen ja savusiian muodossa. Rosollia syödään ja laatikoita… Mut syövät kinkkuakin, mutta minä teen nyhtökaurasta itselleni "joulupaistin".
    Ihanaa Joulua sinulle ja perheellesi! Toivottavasti olette jo kunnossa ja pääsette nauttimaan täysillä joulusta <3

    • Sama täällä 🙂 Graavia, mätiä, kylmäsavua, savustettua lohta ja sitten tuo hyydyke. Kalat kruunaa joulupöydän. <3 Oijoi ja juu sitähän olikin se jouluinenkin nyhtökaura, se oli hyvää.

      Ihanaa joulua teille ihanuuspakkaus ja toivottavasti taasen ensi vuonna nähdään <3

  • Kyllä se kinkku taitaa aikalailla joulun tehdä – meidän oma onkin uunissa kypsymässä ja voit vain kuvitella kuinka kelloa tulee vahdattua, että joku sitä kohta pääsisi maistamaan! 😀

    Ihanaa aatonaattoa sinne <3

  • Meillä on aina mätiäpöytä, graavilohta, lämminsavulohta (lähinnä lapsille) alkuun, sitten laatikot, rosolli ja kinkku. Jälkkäriksi luumurahkaa ja anoppilassa aina ranskalaista suklaakakkua. Jouluähky on aivan taattu 🙂

    Ihanaa joulua!

    • Ihan jetsulleen sama, tosin sienisalaatti olisi se oma herkku. Jälkkärinä on monesti kakku tai ihan pipareita ja konvehteja. <3 Ihanaa joulupäivää <3

  • Mulle on tärkein kalapöytä eli kylmäsavulohi, lämminsavulohi, muikunmäti, smetana ja sipuli. Joku kiva salaatti ja hyvää saaristolaisleipää. Näillä mä pärjään ja kinkku kamuineen menee, mutta ei ole pakollinen. :)'

    Jälkkäriksi esim luumurahka!

    Ihanaa joulua ihanalle. Nautitaan ja rentoudutaan.

    • Justiinsa, aah kalat <3 Ihan sama juttu, paitsi olen tykännyt kinkusta sitten sen joululimpun päällä. Noita luumuhommeleita en oikein ymmärrä, koska söin nuorena ison pussin luumuja ja voi niitä ilmapäästöjän, siitä tuli luumukammo. 😉

      Ihanaa joulupäivää Elisa <3

  • Jouluna vanhempieni luona on aina parasta ne joulupöydän lisukkeet: suolasienisalaatti ja etenkin hapankaalisalaatti ja leipäjuusto! Tänä vuonna ei ole erityisiä jouluruokia, herkkuja vaan, ja leipäjuustoa – vietän joulua ominpäin ja leppoisasti. Mukavaa joulua Tiialle!

    • Suolasienisalaatti on omasta mielestä paras jouluherkku ja voisin nauttia sitä vaikka joka pv, jollei tulisi niin turkasen isoja silmäpusseja. ;O

      Ihanaa joulua Liiolii <3

  • Ihan nälkä jo tuli 🙂 Meillä on tänä vuonna kalkkunaa ja seitankinkku, laatikot, rosollia, sieni-ja katkarapusalaattia sekä lohta…ainakin :)Jälkkäriksi piparkakun makuinen juustokakku ja torttuja ♥ Ihanaa joulua!

  • Meidän jouluherkkuihin kuuluu laatikot, kinkku, rosolli, karjalanpaisti, kalat ym.
    Luumurahka jälkkäriksi. Aattoaamuna riisipuuro rusinasopalla.
    Ja tietenkin vihreätkuulat kuuluu jouluun!😀
    Hyvää joulua!❤️🎄

  • Meillä joulupöydän parasta antia on äidin tekemä imelletty perunalaatikko, sitä olen hehkuttanut jo pitemmän aikaa ja onneksi huomenna sitä taas saa 😀

    Ihanaa joulua teidän koko perheelle <3 <3

  • Oi mitä herkkuja, nyt on tosissaan nälkä. Minulle ei tule joulu ilman lanttulaatikkoa. Yhtenä jouluna nuorena söin sitä niin paljon, että luulin halkeavani. No, tässä sitä ollaan ja edelleen maistuu – tosin hillitymmässä mittakaavassa 😉

    Ihanaa joulua teidän perheelle! Paljon halauksia ♥ ♥

  • Perinteinen joulupöytä on meilläkin ja sienisalaatti on mulle myös must have. 😀 Muuten kinkku, kala, lanttu-ja perunalaatikot on sellaiset mitä löytyy aina meidän joulupöydästä. Ihanaa joulua teille! <3 <3

  • Hyvältä kuulostaa teidän jouluherkut..Aika samantapaista ja perinteistä on meilläkin. Graavi- ja lämminsavulohi, sillejä, keitetyt perunat. Pororullat, lihapullat, sienisalaatti, hedelmäinen salaatti, perunamuusi, laatikot ja kinkkua. Jälkiruokana piparkakkujäädyke puolukkakastikkeella. Ihanaa iltaa ja joulua sinulle♥

    • Nam, nam pororullat. <3 Ihanaa kuulla kaikkien teidän muiden herkkuja ja monelta löytyy jokin sellainen ihanuus, mitä meillä ei taas ole tarjolla. Josko ensi vuonna laajentaisi <3 Ihanaa joulun jatkoa Anne ihanuus <3

  • Täällä on ihan perinteinen joulupöytä, tosin ilman rosolleja ja muita karmeuksia. Mies laittelee minunkin edestäni ruokia, ei varmaan tulisi mitään oikein muuten tällaisen taiteilijasielun tekemänä.

    Pikaista parantumista sinne, ja Hyvää joulua Tiia sinulle ja perheellesi. <3

    • Juu minustakin rosolleja ym. voi ihan kutsua karmeuksiksi, tosin mieheni tykkää. 😉

      Kiitos niin paljon Soili ja ihanaa joulun jatkoa teille <3

  • Meillä on hyvin perinteiset jouluruoat. Huomenna lähipiiri kokoontuu luoksemme joulupuurolle ja sekametelisopalle ja siitä on hyvä aloittaa jouluherkuttelut. Täytyy kyllä myöntää, että tänään otimme varaslähdön ja aatonaaton päiväkahveilla herkuttelimme Suklaapossun blogista löytämälläni piparkakku-juustokakulla, josta tulee taatusti jatkossa jouluherkkujen ykköskastia. Syntisen hyvää.
    Ihanaa Joulua teille <3

    • Ihana tuo aamuperinne <3 Oijoi mikä piparkakkujuustokakku, arvaa kuka googlettaa Suklaapossun blogin nyt, kiitos kovasti vinkistä ja aivan ihanaa joulun jatkoa <3

  • Joulu on toki muuttunut lapsuudesta, oman perheen myötä. Mutta, perinne mikä on pysynyt, on aattoaamun aamiainen vanhempieni luona. Heille kokoontuu koko perheemme (18hlö) sekä vanhempieni sisarukset perheineeen+lastenlapsineen (20hlö). Normaalisti äitini keittää suuren kattilallisen riisipuuroa ja luumukiisseliä, isäni paistaa aattoyönä kinkun ja sitä sitten höyryävänä syödään. Oi, miten maltan odottaa huomista! Tänä jouluna äitini kotiutui sairaalasta torstaina (liukastui ja seurauksena kokopitkä kipsi jalassa), joten huomenna aamulla syömme Martoilta tilattua puuroa ja soppaa, isän kinkku on kuitenkin sama vanha tuttu. Mutta, parasta on siis tämä suvun yhteinen aamiainen.
    Rauhallista joulua teille koko perheelle!

    • Teillä varmasti riittää iloista puheensorinaa vanhemmilasi, ihana perinne. <3

      Voi sinun äitiäsi, mutta onneksi on Martat ja toivottavasti äitisi on osannut ottaa rennosti. <3

      Sydämellistä joulua teille <3

  • Ihanaa joulua Tiia koko teidän perheelle! Sun jouluruokastoori oli myös samalla kuin mun stoori, mäkin olen hurahtanut sienisalaattiin myöhemmin, riisipuuro tuli mun miehen myötä meillekin perinteeksi ja ilman täytekakkua ei joulua tule 😀 Kakku pitää olla kermakakku tai pavlola, tai jonkin sortin hyydykekakku. Ainoastaan kaloja ei nyt niin ole harrastettu aktiivisesti.

    • Ihan jetsulleen, tosin olisi ihana jos olisi käpykakkua tarjolla, mutta sitä on tainnut olla vain kerran oman elämän jouluissa tarjolla. Suloista joulun jatkoa ihana Salka <3

  • Voi miten ihana joulutunnelma näistä kuvista huokuukaan!
    Tuo lohihyydykereseptin napaan talteen, ties vaikka ennättäisin
    loihtia moisen herkun vielä joulupöytään.
    Savukalkkuna on meidän juhapöydän kunkku. Lipeäkalaa ei tulla
    meidän joulupöydässä näkemään, muita herkkuja popsitaan sitten
    senkin edestä.

    Oikein ihanaa joulunaikaa koko teidän poppoolle <3

    • Ihana sinä kiitos ja wau savukalkkuna kuulostaa niin hyvälle. Juu lipeäkala ei maistu meilläkään, vaikka muutoin notkuu kalapöytä. <3

      Ihanaa joulun jatkoa Teija <3

  • Aloitamme aattoaamun vastaleivotulla joululeivällä ja lusse-pullilla. Lounaaksi on riisipuuroa kanelilla.

    Joulupöydässä on blinejä eri lisukkeilla. Tänä vuonna oli mädin lisäksi lämminsavulohta, hevosleikettä ja rosollia.

    Joulupäivänä syömme villasukat jalassa ja pyjamat päällä peruna- ja porkkanalaatikoita ja savukalkkunarullaa. Porkkanalaatikko on tietysti ilman riisiä. Laatikoiden kanssa syömme aina myös keitettyjä herneitä.

    • Oi ihana jo tuo aattoaamun aamiainen ja vielä lussepullat. <3
      Blinejä rakastan eli kyllä on ihanat herkut.

      Villasukat ja pyjamat ne joulupäivänä olla pitää.

      Lapsuudenkodissa oli muuten aina herneitä, minne ne olen matkalta unohtanut.

      Ihanalta kuulostaa teidän joulu. <3

      Sydämellistä loppuvuotta Poppis. <3 kiitos kun jaoit teidän jouluperinneherkut. Näitä on ollut ilo lukea. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud