Joulun syvin olemus

Tiedättekö, olen ollut hyvin kiittämätön, sillä salaa mielessäni olen tuntenut lähinnä vain ahdistusta joulua kohtaan. Märehtinyt ja pohtinut kaikkea vaivaa ja työtä mitä joulu tuo tullessaan, vaikka kyllähän jokainen tietää, että paineet ovat juuri sen kokoiset, mitkä itselleen asettaa.
Olen myös paljon viime päivinä miettinyt, miksi niin usein helposti sanon ensin ”ei”, vaikka voisin ihan yhtä hyvin ainakin useammin sanoa ”kyllä”.  Tätä ”ei” ja ”kyllä” sanan helppoutta ja sen vaikeutta aloin pohtimaan katsoessani aika kivaa leffaa Netflixiltä nimeltä Claran rakkaat. Elokuvan juoni lyhykäisyydessään on oppia sanomaan ”kyllä” rakkaudelle. Siitä joulun syvimmässä olemuksessakin on kysymys, rakkaudesta, ystävyydestä, perheestä, läheisyydestä ja myös anteeksiannosta. Joulu on aikaa, jolloin annetaan anteeksi kaikki menneetkin kaunat, eikä jouluntoivotuksessa turhaan sanota ”kaikilla hyvä tahto”. 
Ilman ystävien ja perheen välillistä apua en olisi kenties vieläkään herännyt negatiivisesta ajattelutavastani joulua kohtaan. Ystävän nopeasti sovittu tuleminen Porvooseen, tämän aamun toisen ystävän viesti ”lähdetkö Cafe Rongoon aamupalakulholliselle”, johon olin muuten ensimmäisenä kirjoittamassa ”en ehdi”, mutta silloin mielessäni jysähti ajatus, älä monimutkaista, mikset sano vaan ”kyllä”. 

Niin minä pyyhin kännykän viestistä ”ei” sanan pois ja vastasin, ”sopii, mutta näytän ihan hirveältä”. Laitoimme toisillemme valokuvat itsestämme, että kumpainenkin näyttää suurin piirtein saman tason hirveältä. 😉 Pointti oli kuitenkin se, että mukavaa oli, piristyin, teimme yhdessä joululahja-ja ruokaostoksia, eivätkä nekään suoritukset tuntuneet ahdistavalta, kun oli ystävä seurana. 

Ihmiskohtaamiset toivat joulun ilon, ymmärryksen siitä, että minun ei tarvitse olla jouluna yksin ja ympärilläni on ihania ihmisiä ja perhe. Tämän jälkeen iski huono omatunto, miten kiittämätön olen ollutkaan, olen ottanut joulun vain ahdistavana ja stressaavana, kun joulu on se,  joka kerää meilläkin perhjeenjäsenet yhteen. Miten moni viettää tämänkin joulun yksin, tahtomattaan. 

Joulun pieni ihme, on tämä KappAhlin jouluinen tervehdys. Sain eilen viestiä pressitoimistolta, että KappAhl haluaa ilahduttaa juhlakautta joulunpunaisella paljettimekolla, joka muuten näin sivulauseessa, sopii jetsulleen yhteen punaisten paljetti Uggieni kanssa. Mietin mekkoviestin saatuani, etten kyllä täältä Porvoosta varmaankaan enää ehdi lähteä Helsinkiin, että voih miten ihana bling-mekkonen taisi jäädä omalta osaltani pressitoimistoon. 

Kilautin kuitenkin miehelleni, joka kuin ihmeen kaupalla sattui juuri olemaan Helsingissä kyseisen pressitoimiston edessä suurinpiirtein metrilleen ja jo kiireisenä menossa tapaamiseen. Äkkiä kilautus pr-toimistoon, että ”mies olisi ihan siinä lähellä, olisiko teidän mahdollista viedä mekkonen autolle asti jopa?”  Iloinen nuoren naisen ääni suorastaan helähti lankoja pitkin, ”totta kai” ja näin mekko saapui onnellisesti perille ja kahden ihmisen apua tässä tarvittiin. Eli kyseessä on monin tavoin joulun hyvää henkeä huokuva mekko, avuliaisuutta ja hyväsydämisyyttä jokainen pieni joulunpunainen paljetti pullollaan. <3
Ystävien joulutervehdykset saaneet riemun rintaan. Marjo on lukioajoista asti ollut yksi parhaita ystäviäni ja kävyillä hän vittaa yhteen pahimmista painajaisista, jossa unessa minulla kasvoi säännöllisiä käpyjä kaulassa. 🙂 Lisäksi hän viittaa vanhaan onnitteluviestiin, joka on minulla muuten tallella, mutta se ei ole täysin painokelpoista tavaraa mustan huumorinsa puolesta, mutta onnitteluviesti oli kuitenkin aikoinaan City-lehdessä 27-vuotissyntymäpäivänäni ja tänään nauroimme, että huhhuh, onko siitä onnitteluviestistäkin jo 22-vuotta!
Papparainen Oskuakin katsellessa ja välillä huohottavaa ja koko ajan jaloissa pyörivää Samu-koiraa miettiessä oivalsin, että jonain päivänä koittaa aika, jos saan elää niin pitkään, että saatan olla yksin. Kaikki se pöhinä lasten ja kotieläinten kautta on poissa, lapset ovat lentäneet pesästään ja eläimistä aika jättänyt. Silloin sydäntäni saattaa riipiä suuri kaipuu, kaipuu kaikkea tätä vilskettä ja mukamas kiirettä kohtaan, jota minä kiittämättömän tietämättömänä olen sieluni sopukoissa kutsunut ruuhkavuosien ahdistukseksi.

Sydämestä otti, kun viime sunnuntaina leikkasin 96-vuotiaan mummini hiuksia ja mummini yhtäkkiä kesken kaiken henkäisi ääneen ”kaikki ystäväni, mieheni ja sisarukseni ovat kuolleet”.  Mummin lause jätti hiljaiseksi ja keskustelimme mummin sanoista mieheni kanssa koiralenkilläkin ja juuri silloin katsoin tuota Samuakin jo valmiilla kaiholla, että jonain päivänä sinuakaan ei enää ole. Täytyy olla kiitollinen jokaisesta läähätyksestä ja lukemattomista karvoista, jotka levität ympärillesi. 
Joulun syvin olemus on minulle muut ihmiset, sillä ihminen ei ole mitään ilman toista ihmistä. Kun ahdistus tai stressi vähäänkään puskee pintaan, muistan ne kaikki yksinäiset, jotka tämän joulunkin viettävät yksin ja vaimennan kiittämättömyyden äänen muistaen, että mikään tässä elämässä ei ole itsestäänselvää. 

Olen kiitollinen kaikista ihanista ihmiskohtaamisista, ystävän ojentamasta hyasintista, toisen ystävän tarjoamasta kakkupalasta, Fazerin suklaasta, paljettimekosta, eräästä Instagram ystävästä, joka joka aamu toivottaa ”ihanaa päivää ja hyvää yötä”. Ystävyydestä itsessään ja rakkaasta perheestäni. Korteista joita on tullut, vaikka me ryökäleet emme itse niitä enää lähetä. Lahjoitamme joulukorttirahat Suomen sotaveteraaneille ja Sydänyhdistykselle. 

On paljon syytä olla kiitollinen ja joulun ihme rantautui vihdoin omaan sydämeenikin, sen ihmeen sydämeeni taikoivat muut ihmiset ja kiitollisuudentunne rakkaista ihmisistä ja eläimistä ympärilläni. Näen kirkkaana ja paljaana kaiken hyvän ja sanon joululle ”kyllä”, nyt saa joulu tulla. <3
60 thoughts on “Joulun syvin olemus”

 • Kaunis kirjoitus. Nimenomaan Hyvä Tahto. Rauha, rakkaus ja yhteys läheisten kanssa. Minua ei ole joulu ahdistanut, koska en tee sen eteen niin hirveästi, että stressaisin. Siivotaan ja laitellaan ruokia yhdessä. Paljon ostamme valmiina. Antoisaa joulun odotusta Tiia.

 • Kaunis kirjoitus minustakin.

  "Joulun syvin olemus on olemisessa, ei tekemisessä. Se on hiljaista ihmettelyä sen äärellä, mitä ei voi ymmärtää mutta minkä voi kokea." -Tommy Hellsten-

  Ihanaa joulun aikaa Tiia <3

  t. Taru /Sutkautuksia

  • Hih hienosti Tommy sanoo, vaikka en näitä kirjoja luekaan 😉 Mutta ensin täytyy tehdä, jotta voi hiljentyä kaiken sen ääreen ja kokea <3

   Ihanaa joulun odotusta Taru <3

 • Voi Tiia miten osaatkin niin liikuttavan kauniisti pukea tuntojasi sanoiksi♥ Kiitollinen saa tosiaan olla perheestään ja ystävistään ja varsinkin näin joulunalla sen huomaa millaisia aarteita sitä omistaakaan. Ottamasi kuvat on niin kauniita, suloisia ja jouluisia! Olipas ihana että tuo paljettiunelmakin kotiutui, on kyllä kaunis! Mukavia joulunalus tunnelmia sinne♥

 • Niin ihana postaus jälleen kerran ystäväiseni <3
  Nämä kuvat ja sinun tekstisi ovat niin upeat, ei voi muuta sanoa. Ja ihana kun sait noin kauniin mekon ja kuinka ystävällisiä he olivat ja toivat sen vielä autolle.

  Mahtava että vastasit ystävällesi kyllä eikä ei, siihen aamiasikutsuun. Niin monesti sitä on kaikkea muuta puuuhaa, mutta sitten kuin ottaa ja lähtee vaikka nopeallekkin treffeille, niin siitä saa taas niin paljon energiaa ja hyvää mieltä päivään.

  Minä olen täysin jouluihminen ja olen rakastanut aina joulua, kaikesta hössötyksestä huolimatta. Pyydän aina läheiset perheenjäsenetkin meille, mutta rakastan myös sitä rauhoittumista.

  Ihanaa iltaa sinulle Tiia <3

  • Ja sinusta on tullut tänä vuonna niin rakas ja läheinen ystävä, jonka kanssa kaikki ajattelu on vaan saumatonta ja kumpikin auttaa toinen toista ihan luonnostasan, sellainen on superia <3

   Ihanaa joulua <3

 • Kauniisti kirjoitettu Tiia. Aion muistaa sanoa kyllä lähimmäisten kädenojennuksille jouluajan jälkeenkin. Mikään ei ole itsestään selvää. Kaikkea kaunista jouluunne.

 • Kauniisti kirjoitettu postaus ♥ Parasta joulussa on kyllä ehdottomasti ne ympärillä olevat ihmiset. Jouluna kenelläkään ei ole kiire mihinkään ja aikaa vietetään yhdessä. Viimeistään joulupäivänä meillä kaikki sukulaiset kokoontuvat yhteen paikkaan ja sitten vaihdetaan kuulumisia joidenkin kanssa vähän pidemmältäkin aikaväliltä 🙂 Joulu on kyllä ihanaa aikaa ♥

 • Kauniisti kirjoitettu Tiia <3

  Tärkeintä on yhdessäolo läheisten kanssa ja se, että muistamme elää hetkessä. Meillä on loppujen lopuksi kaikki hyvin.

  Rauhallista joulunodotusta sinulle ihanuus <3

 • Ihanasti kirjoitettu! Tuo on totta, liian usein sanomme ei tai en ehdi. Jospa tekisimmekin uuden vuoden lupauksen ja sanoisimme useammin kyllä.
  Ihania viimeisiä päiviä ennen joulua!

 • Jouluna mieli herkistyy ja sitä tulee ajateltua asioita vähän eri näkövinkkelistä. Olen itse kiitollinen siitä, että isäni selvisi aortan repeämisestä marraskuun alussa ja saamme viettää joulua yhdessä kotona. Isän elämä jatkuu ♥ Sain oman kuuloni takaisin toiseen korvaan. Eilen autoin sairauskohtauksen saaneen vanhan miehen kotiinsa kasseineen. Ihana karvakaverini Minnien silmänpaine on laskenut vaikka lääkitys jatkuukin varmaan loppuelämän.

  Oikein mukavaa joulunodotusta Tiia ♥

  • Luin tuon jutun miten autoit miestä <3 Olet niin hyväsydäminen ja kultainen Marjo. Ihanaa, että isäsi selvisi, nämä asiat tosiaan eivät ole mitään itsestäänselvyys <3

   Ihana että Minnielläkin kaikki hyvin ja mystinen kuulonmenetys on historiaa.

   Sydämellistä joulua Marjo <3

 • Voi Tiia, ihaNainen, olen niin samaa mieltä! Se, että läheiset ovat ympärillä ja lähellä, on tarpeeksi<3
  Suloista ja levollista joulunaikaa sinulle ja perheellesi <3

 • Kiitos Tiia, juuri ropsahti iso kasa joulumieltä tännepäin kuvistasi ja ajatuksistasi. Mukavaa joulunaikaa teille kaikille!

 • Ihania joulufiiliksiä! Ja ihania tunnelmia. <3 Meillä oli joulunvietto vaarassa, kun lapsi alkoi eilen oksentamaan, siinä meinasi kyllä oma joulumieli järkkyä. Oikein ihanaa joulua sinulle Tiia! <3

  • Huh oksennustauti on se pahin, toivottavasti ohi jo on, eikä tarttunut teihin muihin. Sydämellistä ja oksuvapaata joulua Katja teidän suloiselle perheelle <3

 • Ihana kirjoitus Tiia ja joka sana niin totta <3 Kirjoitin myös itse juuri siitä, kuinka joulu on välillä tuntunut vähän raskaalta sen vuoksi, että olen tehnyt liikaa. Mutta että tänä vuonna olen vihdoinkin päättänyt, että meillä on pieni joulu – ja se riittää ihan varmasti. Omalla kohdallani kyse on ruokavouhkaamisesta, mutta sopii varmasti kaikkeen muuhunkin joulustressaamiseen. Joulussa kuitenkin on tärkeintä, kuten kirjoitat, hyvä tahto, rakkaat ihmiset ja kiitollisuus siitä, mitä meillä on.

  Ihanaa joulun aikaa sinulle Tiia <3

  • Ihan niin totta, se riittää ja paineet on tosiaan niin suuret, kuin itselle asetamme. Sitä voi ja saa oikaista. <3

   Ihanaa joulua <3

 • Ihana Tiia! Ja ihan totta. Itse olen myös kaiken kaaoksen keskellä, siis kun tuo ihana pentu tuli taloon ollut väsynyt ja parkunut notta en jaksa. JOhtunee myös siitä, että anoppi on huonossa kunnossa ja tottakai ötökät, kaikki ihanuudet riehuvat omalla tavallaan. Se kuuluu siihen heitin juttuun ja muutama päivä sitten jäin oikei miettimään kiukutteluani. Olo oli kovin kiittämätön. Nämä meitin "lapset" eivät ole täällä aina, ja olen kuitenkin halunnut aina suurperheen, ja kun muuten en saanut niin onhan tämä meille iso juttu. Samoin menentin oikein joulufiiliksen, kun tuskaisena ajattelin tämän päivän tulevaa kauppasavottaa jne jne…. sitten hoksasin, että se Joulu… rakkautta, rauhaa ja sitä hyvää tahtoa. Moppasin pissiä hymyssä suin ja päätin, että sanon kanssa kyllä useammin, kun tuo ei on täälläkin liian helpossa. Ja toivottavasti ei hypi teksti liikoja, kun Väinö- vaavi nykii hihasta. 😀 Ihanaa ennen joulua- aikaa, tulen kuitenkin johonnkin mediaan vielä toivottelemaan Sinulle Hyvät Joulut <3

  • Voihan koiranpennut, ovat sellaisia pissaliisoja ja sitä kestää aikansa, on karseaa hommaa, mutta on ne niin suloisiakin. Ei ymmärsin kyllä kaiken, ei hypi lainkaan ja jokaisen perhe on erilainen, mutta se on aina yhtä hyvä. <3

   Ihanaa joulua Maarit ihanuus <3

 • Voi Tiia ♥ Ihan kyyneleet nousi ilmiin, osuit niin asian ytimeen! Itse sorrun usein tuohon samaan ja olen onnistunut välillä sanomaan kyllä, sen ei sanan sijaan ja ollut myöhemmin kiitollinen. Juuri mietin meidän mummia joka jäi keväällä yksin ja ajattelin kuinka onnekas olenkaan kun mulla kaikki läheiset vielä täällä. On niin paljon syitä kiitollisuuteen ♥ Ihanaa joulunaikaa Tiia sinulle ja perheellesi myös tätä kautta ♥

 • Ihana kirjoitus, vähön surullinenkin, mutta sitten taas toisaalta hyvin onnellinen ja toiveikas. Ihanaa joulun aikaa sinulle ja perheellesi🌲❤️🎁

  T. Anu/ meidän elämää

  • Ihana Anu, niin mukavaa kuulla sinusta <3 Jouluun liittyy jotain niin haikean suloista, kuten Marjo tuolla sanoi, vetää herkäksi. <3

   Sydämellistä joulua <3

  • Se on, mutta yritetään oppia sanomaan useimmiten kyllä, miten helppoa, kun lopettaa sen jahkailun ja kun sanoo kyllä, voi tapahtua vaikka mitä.

   Sydämellistä joulua Katja <3

 • Ihan mahtava joulutarina opetuksineen <3 Jäin pitkäksi aikaa omiin mietteisiini…
  Nyt kyllä on ihanasti joulumieltä ilmassa ja joululaulut raikaa,leppoisasti kohti joulua, sen jälkeistä aikaa sukulaisten ja läheisten kanssa ja uuden vuoden Amoksen synttäreitä! Ihania juttuja elämässä, joista saa olla kiitollinen. Mitä upeinta jpulun aikaa sinulle & perheellesi rakas ystäväiseni <3

  • Ihana Heli <3

   Niin pieni ihana Amoskin, joka osaa jo kovin nauttia joulusta <3 Niin ihanaa joulua sinun perheelle Heli ja ystävyydelle <3

 • Mulla harvoin tulee tippa silmään, mut nyt tuli ihan siitä syystä, et puit sanoiksi ja teksteiksi aika lailla sen mitä itse ajattelen, mutten osaa sanoa sitä ymmärrettävästi <3 Jottei menis liian siirappiseksi, niin vähän materiaonnellisuutta tähän: KappAhlin mekko on niin upea, et oksat pois ja mätsää tosiaan täydellisesti sun Uggien kanssa 🙂

  • Voi Tuuli kiitos <3 Juu hypätään mekkoon, se on ihan täydellinen joulu-unelma ja siihenkin tarvittiin kaksi ihmistä, joten pieni jouluihmekin se on. <3

   Ihanaa joulua Tuuli <3

 • Aivan ihana kirjoitus Tiia <3. Niin ihana, että teen poikkeuksen ja kirjoitan vastauksen puhelimella, vaikka se on mulle lähes mahdoton tehtävä.

  Mullakin on ollut tapana kovin herkästi vastata "ei" ihan vaan jollain refleksillä, mutta mies on saanut mut omalla esimerkillään muuttamaan ajattelumalliani. Hän kun aina vastaa empimättä pyyntöihin tai avunpyntöihin "tottakai", koska "miksi ei"?

  Voi mummia :(. Tuli ihan surku.

  Ihanaa ja erityisen lämminhenkistä joulua koko perheelle Tiia<3. Tässä oli mullekin ajattelemisen aihetta.

  • Puhelimella kirjoittaminen on karseaa hommaa, eli Annukka arvostan <3

   Juu oma mieskin vastaa aina joo ja totta kai ja minä aina ensin ei, tämän syvempään olemukseen, miksi asiat on näin, niin en ole kyllä nyt ymmäkseltäni päässyt pureutumaan. Mutta olisihan se lempeämpää sanoa kyllä. <3

   Voi mummi, mutta lohdutukseksi, on mummi sanonut myös, että hän on alkanut nauttimaan elämästään, kun ei tarvitse muita passata. On myös sanonut, että olen jo elänyt niin pitkään, että ikävä vaarin luokse on kova. Kaikkea tälläistä sydäntä riipivää. <3

   Samoin sinulle ja sinä Annukka annat jatkuvasti ajattelemisen aihetta, olet super <3 Hyvää joulua <3

 • Ihana kirjoitus täynnä viisaita sanoja ❤

  Tiedätkö että minä kaipaan juurikin sitä kaikkea touhua ja tohinaa mitä isolla porukalla vietetyt jouluaatot toivat tullessaan. Stressiäkin oli ilmassa, pakko myöntää, mutta nyt kun lapsilla on omat perheet, menot ja meiningit, on tupamme kovin hiljainen muulloinkin kuin vain jouluna.
  Kyllä minä kerran vuodessa jaksaisin sen kaiken stressinkin, jos vaan saisin koko perheemme saman pöydän ääreen istumaan ja viettämään yhdessä joulua.
  Vaan niinhän se on, että kaikkea ei voi saada, ja lupasinkin olla kiitollinen sekä onnellinen siitä että meillä kuitenkin on näitä rakkaita ja tärkeitä ihmisiä joita joulunakin kaivata. Ja näemmehän heitä toki, mutta jouluna sitä vaan jotenkin herkistyy tavallistakin enemmän ja haluaisi rakkaimmat ihmiset lähelleen 🙂

  Voi surku ihanaa mummiasi, niin lohduton on tuo hänen lausahduksensa ❤

  Sydämellistä joulunaikaa sinulle Tiia sekä kaikille läheisillesi ❤

  PS. Lupaan myös sanoa tästä lähtien useammin kyllä! Voikaahan hyvin te kaikki siellä. Heissulivei ensi vuoteen! 🙂

  • Ansku ymmärrän niin hyvin ja on meilläkin uusperheenä ollut erilaisia jouluja, joskus ennen omia lapsia, sellaisia, että miehen kanssa olimme usemman joulun kahden. Siten sitä tuntuu erityisen kiittämättömältä, että taas tunsin stressiä ja ahdistusta, sillä nehän on tervetulleita, se kertoo, että on ihmisiä joille laittaa.

   Yritetään yhdessä sanoa enemmän kyllä <3 Ja mietitään vaikka sitä mummia, että onneksi on vielä oma mies jne. lähellä ja ystäviäkin. <3

   Mukavaa joulunaikaa sinne työputkeet, lämmöllä Tiia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud