Ystävyyssuhteet kuin älyluurin algoritmit?

Lapsuudenkamuni pullahtaa tänään tänne Porvooseen ja hänen kanssaan löysimme toisemme n. 3-vuotta sitten uudelleen. Huomenna Tädit tubettaa, Nella Törnroos ja Meikkibeibi tubettajien kanssa oman lapsuuden 80-luvun hengessä. Eli todella paljon positiivista energiaa pääsee taas valloilleen ja tästä pulpahti mieleen, että sitä on oma mielentilakin juuri sitä, missä seurassa liikkuu eli kuin älyluurin algoritmit. 

On aika hurjaa miettiä, että oma sukkulointini googlessa, vaikuttaa google tuloksiin. Eli vaikka kolme samaa ihmistä samalla hakusanalla saa täysin eri tulokset eli Barack Obaman sanoin, älyluurin algoritmit vain vahvistavat omaa ennakkokäsitystä. Hitsi miten taas aloin kaipaamaan sanomalehtien kultakautta ja omaa nuoruutta, joka kaiketi oli vallitsevan propagandan siivittämää sekin ja sanomalehdet kertoivat meille sen mitä halusivat tai sen mitä poliitikkojen kanssa sovittiin. Silti sekin tuntuu jotenkin käsinkosketeltavalta ja paremmalta, kuin se, että älylaitteet ohjaavat ajatteluani ja laittavat elämään tietämättömyyden kuplassa tai kertovat vain omaa totuuttani.

Jos googlaan vain neutraalina ja hajuttomana ja mauttomana meikkejä ja kahvimukeja, myös siinä pinnallisuuden kuplassa elän. Jos googlaan poliittisesti hieman radikaalimpia ajatuksia, alkaa some tykittämään minulle tätä puolta ja alan elämään somen hallitsemassa vihakuplassa. Raivostuttavaa!

Noh onneksi loppupeleissä ystävät ovat kuitenkin huono vertauskohta tähän, sillä hyvät ystävät kertovat sen totuuden, vaikka kuinka ystävyyssuhteet olisi positiivisia, kun neuvoa kaipaan, kaipaan kaunistelematonta totuutta. Siis totuutta, mutta millä klaarata tässä ohjaavassa maailmassa mikä on oikeasti totta. Hirmuisen väsyttävää on Facebookissa jaot, jossa ihmiset jakavat osatotuuksia, jotka ovat heidän googlaamisen tuloksia. Minun totuus voi olla aivan täysin erilainen ja pyrinkin olla sitä tyrkyttämättä, koska minunkin totuus on osa ohjattua totuutta. 

Eli mikään ei koskaan voita keskusteluja niin oman miehen, ystävien, kuin sukulaisten kanssa, freesaten omia ajatuksia. Hedelmällisimpiä keskusteluja ovatkin ne, jossa päästään jonkinlaiseen kompromissiin tai tyytymisen tilaan, että kumpikin on täysin eri mieltä, mutta voi ymmärtää toisen mielipiteen ja mistä toinen tulee. Koenkin, että vain tälläisissä keskusteluissa tänä päivänä, voi aidoimmin tuuletella omaa kuplaansa ja päästää uusia asioita ja ajatuksia sisään. 

Vaikka älylaitteiden algoritmit johdattavatkin ajatuskaavioitani, niin muistutan itselleni, että älä koskaan lähde siitä, että sinun totuus on koko maailman totuus. Lue kirjoja, tapaa ihmisiä, soita puhu puhelimessa, katso erilaisia dokumenttiohjelmia, käytä päätäsi ja yritä löytää tästä sinulle paketoidusta tietopaketista jonkinlainen tyydyttävä totuus. 

Luen netistä uutisia, mutta Facebookin sivuilla en toivoisi niitä näkeväni, niitä muiden ohjaamia uutisia. Pidättäydyn myös mielelläni positiivisissa asioissa, sillä maailma on myös niin paljon täynnä pahuutta ja negatiivisuutta. Positiivisuuskaan ei saa olla kupla, että suljen silmäni maailmalla tapahtuvalta pahuudelta. 

Mutta onneksi aidoissa ihmissuhteissa ja kohtaamisissa voin valita seurani ja totuuteni ja valitsen positiivisuuden ja mielekkäät väittelyt, joissa molemmat osapuolet voivat olla väärässä tai oikeassa, mutta kumpikin tasa-arvoisessa suhteessa toisiinsa. 

Tämä viikonloppu on siten täynnä posiitiviisuutta ja myös pinnallisuutta, mutta sitä tarvitaan kaiken totuuden vastapainoksi. Lisäksi positiivinen seura nostattaa ja saa siinä omassa ystävyyselämässä ne oman elämän algoritmit siihen malliin ja muotoon, jossa minä haluankin ne pitää ja jossa haluankin elää. Kyllä se elämä sieltä sitten aina muutenkin kyykyttää. Eli pidetään asiat realistisina, mutta niin positiivisina, kuin vain mahdollista, vaikka valveutuneisuutta ja tietoisuutta ei voi koskaan olla kasvattamatta lisää.  Sitähän sanotaan, se joka luulee tietävänsä kaiken, ei tiedä itse asiassa mitään eli tälläinen ”klisee” tähän loppuun vahvistamaan omaa loputonta tietämättömyyttäni. 

Ihanaa lauantaita ja miten siellä, miten koet, älylaitteitesi algoritmien ohjaavan elämääsi, harmittaako tämä sinua, vai onko se mukavampaakin elää tavallaan siinä oman näköisessä ajatusmaailmassa? 


Hello ”urpo” lapsuudenkamuni, nähdään kohta, mutta onneksi meidän jutut eivät ole koskaan urpoja 😉 Terkuin Täysurpo
20 thoughts on “Ystävyyssuhteet kuin älyluurin algoritmit?”

 • Kyllä tuo face tietää tarjota minulle juuri sopivia sivustoehdotuksia yms. Mikäs siinä.. Aamu ilman sanomalehteä on piloilla.

  Kivaa kamuilua, Tiia!

  • Näinpä se Face, mutta myös google ym. eli ihan kaikki eli meidän omat älylyyrit oppii ohjaamaan meitä vain tiettyyn kuplaan.

   Ihanaa viikon alkua Satu <3

 • En ole kiinnittänyt huomiota tuohon, että saamme somessa räätälöityjä uutisia/mainoksia. Vastedes varmasti kiinnitän asiaan huomiota. Ystävän fyysistä tapaamista lämpine halauksineen ei korvaa mikään. Puhelinkeskustelu tulee hyvänä kakkosena.
  Eikä tällainen virtuaalikontaktikaan pahalta tunnu.
  Mahtavaa kaveritapaamista teille <3

  • Oikeastaan räätälöityä kaikkea, ihan politiikasta lähtien.. Eli älylaitteemme oppivat tavoillemme ja pitävät meidät myös siellä kuplassa.

   Ei mikään ei kohtaa ihmiskohtaamista, näin se on. <3

   Mutta kyllä te virtuaaliystävät olette todella ihania <3

   Kivaa uutta viikkoa Kirsti Kaija <3

  • Kunpa se koskisikin vain mainontaa, se koskee ihan kaikkea netissä. Eli jos kolme eri taustaista ihmistä hakee googlesta hakusanalla vaikka Egypti, he kaikki saavat täysin eri tuloksen ja mielestäni tämä on sekä hurjaa, että pelottavaa ja tulee ymmärtää, ettemme saa näillä hauilla "puhdasta" tulosta, vaan ohjatun ja "meidän näköisen".

   Mukavaa uutta viikkoa Mira <3

 • Hassua, tiedätkö kirjoitin torstaina juuri tähän aiheeseen viitaten tekstin liittyen itseasiassa blogimaailmaan ja erääseen blogitekstiin toisaalla, mutta en jostain syystä rohjennut sitä julkaista. Mutta sinä se oot onneksi rohkea julkaisemaan mitä vaan. Hassua muuten, että siinä samassa tekstissä pohdin sitä, että blogitekstien samankaltaisuus voi johtua myös siitä, että yksinkertaisesti ihmisten ajatuspolut voivat olla hyvinkin samankaltaisia ilman, että se on varsinaisesti matkimista. Vaan että ihmiset vain inspiroituvat samansuuntaisesti. Mihinköhän tämä kommentti oli oikein menossa. Ehkä nukkumaan 😀 Mukavaa viikonlopun jatkoa sinne <3

  • Voi ei julkaise vaan tai jos et nyt rohkene, niin odota ja julkaise sitten vasta, kun olet valmis. Olen välillä pelännyt joidenkin juttujen julkaisemisia ja saanut huomata, että lukijat ovat todella älykkäitä ja juuri minimistöön jää ne, jotka eivät ymmärrä tai haluavat tahallaan ymmärtää väärin.

   Ehdottomasti ihmiset altistuvat samoihin juttuihin ja näin myös inspiroituvat samoista asioista. 🙂 Kommentissa oli paljon paljon asiaa ja täällä niistä saatiin kyllä ote.

   Sydämellistä uutta viikkoa teidän perheelle <3

 • Totta, onneksi ystävyyssuhteet ovat aitoja eikä sitä ohjaa kukaan muu. Mukavaa viikonloppua! <3

 • Välillä annan vain niiden algoritmien olla ja välillä menen niiden mukana. Sehän siinä kai onkin pointtina, että jos haluaa "päästä helpolla" eli elää vain sitä määrättyä aatetta ja ajatusta, niin se on täysin mahdollista. Me muut sitten kerätään hyvät sieltä ja täällä. Tänään some ei ole vienyt minua, tänään olen ollut tyttären, äitini, isäpuoleni, siskoni ja hänen lapsiensa kanssa, nyt vasta koneellekin ehdin 🙂
  Ihanaa lauantai-iltaa Tiia <3

  • Juuri näin ja se on aika pelottavaa, sillä tietämättömyyttä on myös niin paljon ja tietämättömyys kasvaa siinä kuplassa. Joskus on toki kivakin lillua siinä omassa kuplassaan. 🙂

   Ihanalta kuulostaa Outi ja oikein sydämellistä uutta viikkoa <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud