Aikuisen naisen joulukalenteri

Aikuisen naisen joulukalenteri
*Kaupallinen yhteistyö Aikuisen naisen joulukalenteri/Yle
Nyt pääsen vihdoin kertomaan, että miksi olin alkutalvesta leipomassa mm. Pirkko Mannolan kanssa piparkakkuja. Sain kutsun mennä kurkkimaan ennakkoon muutaman jakson Ylen sarjasta ”Aikuisen naisen joulukalenteri”. 

Jännittikö minua, no kyllä jännitti kovasti, mutta sain niin aseistariisuvan viestin ohjelman käsikirjoittajalta ja tuottajalta Anna-Maija Haloselta, että ”heitäkin ujostuttaa, että olisi kiva, että tulisin paikalle.” Arvaatte kyllä, että tunsin sydämessä, että tässä on nyt jotenkin aivan ainutlaatuinen juttu kyseessä ja ainutlaatuiset ihmiset. 
Taustaa

*Huikea ja hauska Mari Perankoski esittää Marian pääroolin komediasarjassa Aikuisen naisen joulukalenteri. Maria on 47-vuotias hedelmöityshoitobiologi, joka seilaa jouluhulluuden ja vaihdevuosien ristiaallokossa. Maria ja hänen perheensä, johon kuuluu puuseppämies Rolle (Robin Svartström), teinitytär Netta (Lotta-Maria Heinonen) sekä äiti Tyyne (Pirkko Mannola) kulkevat perinteisten jouluvalmisteluiden kautta Linnanjuhliin ja pikkujouluihin, Rolle osallistuu spermadiilaukseen ja Maria tutustuu uuteen sielunkumppaniin. Parisuhdetta ja perheen suhteita koetellaan. Matka jouluaaton rauhaan on mutkikas, mutta lopulta se löytyy – sydämestä.
   
Joulu on tunneladattu juhla, johon jokaisella meistä on jonkinlainen suhde. (Ja vaihdevuodet koskettavat meistä niin monia, myös perheenjäseniä…) Sarjan tarkoitus ei ole kurtistella kulmia millekään asenteelle ja tilanteelle, vaan sen parissa voi hengähtää hetken, tunnistaa itsensä ja ehkä lempeästi nauraa omalle joulustressilleen. 
Näin ennakkoon muutaman jakson tuossa tilaisuudessa ja tuntui, että olisin halunnut nähdä kaikki jaksot pötköön. Tiedostin, että tässä on nyt aikuisten naisten ja ehdottomasti miestenkin oikea joulukarkki ja joulun paras joulukalenteri. Koko ideahan on aivan huikea, esittää 24-luukkuna hauska tarina jouluhössötyksestä, vaihdevuosien kipuilusta, naiseudesta ja myös parisuhteesta. Aavistuksen kimurantista suhteesta omaan äitiin, sillä ainahan äitien ja tyttärien suhteeseen mahtuu kaikenlaista ja ylipäänsä perhe-elämästä. 
Ohjelman ydinhän on se, että perheen äidillä karkaa aina hieman lapasesta, kun joulukuun ensimmäinen koittaa. Vaikka itse en ole mikään potenssiin sata jouluihminen, tunnen Mari Perankosken roolihahmon Marian joulustressin, mielenliikkeet ja myös naiseuden kipupisteet ja vaihdevuosiin liittyvät kuumotukset ja tunnelmat. Maria käykin läpi myös omaa tarpeettomuuden tunnettaan, nyt kun munasoluja ei enää ole, onko sitä naisena ihan turhake. 

Kerronta on kuitenkin ihastuttavan huumoripitoista ja vaikeillekin asioille saa ja pitää nauraa. Sarjassa on myös sopivalla tavalla pikkutuhmuutta eli sellaista pariskuntien välistä normaalia jutustelua, leiskuntaa ja vitsailua. Marian miehen leppoisa suhtautuminen vaimonsa höyryilyihin on sydäntä lämmittävää katsottavaa. 
Pirkko Mannola esittää suorasukaisen ja rohkean roolin Marian äitinä. Pirkko Mannolan esittämästä äiti hahmosta tuleekin mieleen se, että kun tietyn iän tavoittaa, ei koe enää samalla tavalla noloutta, kipuilut on kipuiltu ja on oivallettu mikä on tärkeää elämässä ja uskalletaan puhua asioista myös niiden oikeilla nimillä.


Pirkko on todella mainio roolissaan ja tunnen samaistumista myös häneen omien lasten kautta, että miten sitä tässä iässä jo puhelee lapsilleen juttuja, jotka ovat lapsista tosi noloja. Se tietty sukupolvien kuilu ja toki äidit ja tyttäret. 
Kyseistä partajaksoa en ole nähnyt, mutta pystyn kyllä samaistumaan vaihdevuosien aiheuttamaan parrankasvuun. 
Marian roolihahmo on herkullinen ja Mari Perankoski esittää jouluhöpsöä antaumuksella ja uskottavasti, Perankoski on roolissaan suorastaan I H A N A. Tähän mennessä olen nähnyt sarjasta yhdeksän osaa eli vielä on monta nautinnollista osaa katsomatta. Nyt kuitenkin on jo tullut selväksi, että Maria käy taistelua naiseutensa kanssa ja ihan siitä, että kuka oikein on. Hyvin tuttua myös omaan kaikkeen 50-vuotiskipuiluun hörhötykseen liittyvät ajatukset ja toki myös ikäkriisiin liittyvät tunteet. Tuo maaginen numero, joka kilahtaa mittariin muuten tänään. 

Noh hömpötystä ja hömpötystä, on merkillistä luopua tietystä osasta naiseutta, hedelmällisyydestä ja myös tarpeellisuudesta äitinä. Meidän teinien mielestähän olen tosi nolo ja kyllä Mariankin tytär sarjassa ihmettelee äidin höyryämistä. Hieman pidänkin Marian jouluhössötystä kanavointina ja pakokeinona omaan naiseuteen liittyvistä kipuilusta. Vaikkakin ymmärtääkseni Marian jouluhörhöys on jokavuotinen perinne, samaistumispintaa löytyy. 

Joulu on kuitenkin monille stressaavaa aikaa ja me naiset etenkin asetamme itselle joulun suhteen moninaisia pakkoja. Joista yksi on suursiivous lattiasta kattoon, sillä niitä pölypalleroitahan katonrajassa jokainen meistä jouluaattona varmastikin tuijottaa. Joillakin jouluverhot, joululakanat, jouluvalot, leipominen, lahjat ja jos tämän kaiken summaa, niin aikamoinen pakettihan tuo joulu on. Joulun mukamas pitää olla täydellinen ja joulu peilaa jollain tasolla onnistumista, naisena, äitinä ja vaimona. 

Yleensä kuitenkin kun aatto saapuu, on ”maassa rauha ja kaikilla hyvä tahto.” Jouluaattona kaikki hössötys jää unholaan ja tulee tunne, että kaikki se työ, pölyjen pyyhintä, lahjojen ostamisen stressi, kaikki esityö jää unholaan ja tärkeintä on rakkaat ihmiset ympärillä. 

En ole nähnyt ”Aikuisen naisen joulukalenterin” päätösjaksoa, joten en tiedä miten sarja päättyy. Minkälainen joulutunnelma on perheen kotitalossa jouluaattona, mutta kuten esittelyssä sanotaan ”matka jouluaaton rauhaan on mutkikas, mutta lopulta se löytyy-sydämestä.” 
Sarja esitetään Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa 1.-24.12.18. Jaksojen kesto 5-8min. Tänään  9.12 Ylellä katsottavissa kaikki yhdeksän osaa pötköön alkaen klo 12:45 ja toki Yle Areenasta katsottavissa omaan tahtiin. 

Oi katsokaa, sillä tässä sarjassa on jotain ihanan erilaista ja omasta mielestä jopa hieman epäsuomalaista, siinä mielessä, että näytteleminen ja dialogi on luontevaa, huumori suorasukaista ja nokkelaa ja hieman tuli jopa tietynlaisesta hössöttämisestä ja hassutuksesta mieleen yksi lempparisarjoistani Solsidan. Sarja on myös mielestäni erittäin kekseliäs, kiva idea tehdä ohjelmaformaatti joulukalenteriksi, joka päivä yksi jakso meille aikuisille, eikä aina vaan lapsille. 

Yle lisää tälläistä kiitos, aattoon on mukavaa laskea päiviä ”Aikuisen naisen joulukalenterin” tahtiin. Olenkin tykännyt nauttia päivän jaksoa katsellessa glögiä ja piparkkakkuja, sillä pitäähän sitä itsekin valjastaa oma jouluhössöttäjä valloilleen ja ottaa Aikuisen naisen joulukalenterista kaikki joulumieli irti. 🙂


Muuten Pirkko Mannolan kanssa tuli juteltua ennakkotilaisuudessa ja yhteistuumin olimme samaa mieltä, että ikääntymisessä yksi parhaimpia asioita on, että muiden turha miellyttämisen halu lakkaa ja uskaltaa vihdoin olla oikeasti juuri sitä mitä on. 

Oletteko katsoneet ”Aikuisen naisen joulukalenteria” tai aiotteko nyt katsoa. Vannon, että ensimmäisen jakson katsottuanne, moni teistä saattaa jäädä koukkuun. 

Mikä muuten on sinusta ihaninta ja mikä stressaavinta joulussa? 

Sydämellistä päivää kaikille ja nautitaan toisistamme ja läheisistämme, eikä liikoja stressata joulusta, se joulu tulee kuitenkin, vähemmälläkin ponnistelulla. <3

Tarinan tapahtumat sijoittuvat Turkuun, Suomen Joulukaupunkiin.
Rooleissa: Mari Perankoski, Robin Svartström, Pirkko Mannola, Lotta-Maria Heinonen, Alina TomnikovPetra KarjalainenKaroliina Kudjoi, Hanna GibsonNiklas Rautén
Ohjaaja: Lenka Hellstedt
Musiikki: Timo Hietala
Käsikirjoittaja: Anna-Maija Halonen
Tuotanto: Yle draama
Kuvat saatu Yle:ltä käyttöön


47 thoughts on “Aikuisen naisen joulukalenteri”

 • Luin tämän joulukalenterin arvostelun Hesarista. Aika paljon meni yksiin sinun kokemuksesi kanssa. Arvostelussa tosin moitittiin, että Pirkko Mannolalla on omituinen meikki ja hän näyttelee liian hitaasti. Mutta on upeaa, että on aikuisen naisen joulukalenteri. Tuo vaihdevuosi kipuilu voi olla itsellekin pian ajankohtaista. Minä en ole jouluihminen. En siis stressaa joulua kauheasti. En tee suursiivousta, vaihda jouluverhoja, laatikotkin ostan valmiina. Rosollin, taatelikakun ja joululeivän teen itse. Tietty katan kauniin joulupöydän. Vähän ihmettelen sitä, että vuodesta toiseen joulumainonta ja monien naisten hössötys alkaa koko ajan aikaisemmin. Sunnuntain rauhaa sinulle.

  • Mahtavaa kuulla ja Hesarin tai muita arvosteluja en olekaan lukenut. 🙂 Pirkko ei kyllä mielestäni ole lainkaan hidas ja meikki ehkä kuvastaa persoonaa eli hiukan sellaista antaa kaikkien kukkien kukkia ja boheemia meininkiä. Pitää muistaa, että televisio-ohjelmissa hahmot ovat "hahmoja" eli voivat olla hieman liioiteltuja, viittaan meikkiin, jotta se persoonaa niin sanotusta alleviivaantuu.

   Meilläkin mies tekee jouluruoat, kun tykkää, en tee suursiivousta, perussiivouksen, joululakanoita ei enää ole, oli joskus, olimme saaneet lahjoiksi. Jouluvaloja on ja kuuset ovat paikallaan ja kyllä ne tuovat valoa ja kivaa fiilistä kotiin.

   Hih niin totta tuo, että kun lokakuussa soi kaupoissa joululaulut, niin onhan se jo vähän hassua.

   Ihanaa uutta viikkoa Marja <3

 • Onpas aivan huippua. On ollut kyllä ainutlaatuinen tilaisuus sinulla. Olen seurannut tuota aikuisen naisen joulukalenteria ja tykkään kovasti.

  • Oli kyllä Yleltä uskomaton juttu kutsua minut mukaan ja jännitti kovasti, mutta olikin tosi kivaa ja ihmiset mukavia. <3 Ihanaa kuulla, että olet katsonut sarjaa, minusta sarja on oikea joulukuun piristys. <3

   Ihanaa päivää Marjatta <3

 • Onnea syntymäpäivänä! <3
  Nykyään joulut ei enää ressaa niin paljon, ku ei enää vietä sitä. 😀 Jouluahistus pukkaa sitten muualta päälle. Joulukalentereista silti tykkään. Pitääpä kattoa tätä kalenteria Areenasta.

 • Sisko juuri tänään kehui tätä ja on kuulemma tyttärensäkin saanut koukutettua – pitää ehdottomasti Areenasta jaksot tsiigailla 🙂

  Ihastuttavaa synttäriä myös tätä kautta <3

  • Ehdottomasti kannattaa katsoa ja kun jaksot eivät ole pitkiä, niin pystyy eri väleissä hyvin katsomaan.

   Kiitos niin paljon Mira ja ihanaa uutta viikkoa <3

 • Oikein hyvää syntymäpäivää sinulle Tiia <3
  Olen lukenut tästä joulukalenterista arvostelun jostain ja päätin katsoa sen. Arvostelu myötäili pitkälti tätä postaustasi. Kun katson telkkaa harvoin, tietenkin unohdin katsoa. Onneksi se on Areenassa ja vahingon voi korjata.
  23 lasta kasvattaneena olen aikanani saanut hössöttää joulua riittävästi niinpä otamme nuortemme kutsun mennä viettämään joulua heille, avosylin vastaan.
  Vielä kerran lämpimät onnittelut sinulle!

  • Kiitos niin paljon Kirsi Kaija <3

   No mutta onneksi tämän jakson osien pituudet on n. 6-8-minuuttia, niin hyvin ehtii katsoa. Toisaalta tämä on niin ihana sarja, että kun alkaa katsomaan, tekisi mieli katsoa vaikka kuinka eli puolensa ja puolensa.

   Olet kyllä äitien äiti ja ansaitsisit mitalin. <3 Ihanalta kuulostaa teidän joulu <3

 • Jouluressiä en tunne. En ole jouluihminen ja teen vaan sen ku jaksan ja viittin 😉

  Juu… katoin tänään 7 jaksoo… sattumalta avasin telkkarin, kaks jaksoo oli jo menny, mutta tosiaan olisin halunnu kattoo kaikki loputki samaan syssyyn. Isäntä piti kauppaa auki neljä tuntia ja mulla oli omaa aikaa. Kattelin ja nauroin 😀
  Hyvää Syntymäpäivää <3

  • Just hyvä jouluasenne Anne <3

   Oi ihanaa, että avasit just telsun ja osui monta jaksoa putkeen ja oli omaa aikaa. Tykkään tästä sarjasta aivan valtavasti. <3

   Kiitos kovasti Anne ja ihanaa joulunalusaikaa sinulle. <3

 • En ole ehtinyt katsella tätäkään ihanuutta, mutta olisi kyllä ollut hauska seurata. Mutta se aika. Se ei riitä mihinkään. 🙁

  Mutta, jotenkin muistelen, että sinua saa tänään onnitella pyöreästi, jote onnea! Ja jos päivä ei ollut tämä, onnittelut ovat joko jälkijunassa tai etuajassa. Ihanaa synttäriä <3

  • Tämän sarjan jaksot kestää vain 6-8-minuuttia, niin ehkä saattaisi aikaa riittää vaikka aamukahvisella. <3

   Kiitos niin paljon ja oikeana päivänä onnittelit, on sinulla hyvä muisti, kiitos ihan mielettömän paljon ihana Mannilainen. <3

   Sydämellistä uutta viikkoa sinulle. <3

 • moi! Juu katsottu on..
  Mie olin yllättynyt Pirkko Mannolan roolityöstä. Pirkko näytteli yllättävän luontevasti!
  En edes ymmärrä miksi ajattelin, ettei hän osaisi näytellä.
  Muutenkin kiva nähdä Pirkko hieman ns. homssuisessa roolissa, hiukset pystyssä ja meikit niin ja näin 🙂 hän kun oikeassa elämässä on aina niin huoliteltu..

  Tunnelmallista joulun odotusta!

  Tiina

  • Pirkko on aivan ihana ja ihmettelin tuota Marjan mainitemaa Hesarin lausetta, että Pirkko näyttelee hitaasti, ei todellakaan vaan nopeasti omasta mielestäni, on oikein napakka roolissaan. 🙂

   Pirkko on upea ja mitä hänen kanssaan juttelin, niin aito sydämellinen ihminen.

   Ihanaa joulun odotusta Tiina sinullekin <3

 • Oi tuo on varmasti hauskaa nähtävää, ihan pakko katsoa tuolta areenasta:) Minusta mukavinta joulussa on juurikin hössöttely ja joulun laittaminen, koristeiden ja valojen virittely, joululaulut, jouluherkkujen tekeminen jne. En oikein tiedä mitään mikä varsinaisesti stressaisi:) Mukavaa toista adventtia ja Oikein paljon onnitteluja sinulle♥

  • Kannattaa katsoa ja kun jaksot ei ole pitkiä ja usko pois, kun aloitat katsomisen, niin tulee himo katsoa kaikki pötköön. 🙂

   Ihanaa kuulla, että siellä osataan nauttia jouluvalmisteluista, eikä stressiä pukkaa.

   Sydämellistä uutta viikkoa Päde <3

 • Tämä ohjelma sopii mittansa ja puitteittensa puolesta minullekin. Olipa elämys päästä YLElle kylään! Näyttelijävalinnat ovat oivat! Hyvää juhlavuoden jatkoa! Tuija

  • Ihanaa kuulla ja sarja on niin kiva. <3 Tämä ennakkotilaisuus pidettiin kuitenkin Helsingin Ruoholahdessa ja varmasti ihan siksi, että median oli helppoa mennä paikalle.

   Ihan huiput näyttelijät!

   Sydämellistä uutta viikkoa Tuija <3

 • Paljon onnea, Tiia! En ole katsonut tuota ohjelmaa. Ylipäätänsä katson todella vähän kotimaisia ohjelmia, sillä yleensä eivät oikein kolahda. Tuosta en osaa sanoa, kun en tosiaan ole katsonut. Joulussa parasta on kukat ja tunnelmavalot. Pahinta hössötys ja kaupallisuus. Tänä jouluna ihan pahinta on koiraton koti.

  • Minäkään en niin suomalaisia sarjoja katso, paitsi joitain rikossarjoja. Suosittelen tätä sarjaa kyllä Satu sullekin ja kun jaksot kestää vain 6-8-minuuttia, niin ei mene niin paljon aikaa kiireisellä näihin. <3

   Ihan pahinta, en vaan kestä Mikkin poismenoa. <3 Niin yllättäen ja aivan liian varhain. Paljon halauksia ja voimia Satu <3

 • Muutaman katsonut, tulen kyllä areenasta ne katsomaan. Vaikutti hauskalta kalenterilla. Paljon Onnea sinulle näin jälkikäteen. Ikä on vaan numeroita tähän tulokseen olen tullut��

  • Tosi kiva kuulla ja kiva, että tykkäät. 🙂 On kyllä hauska sarja, jossa on kuitenkin syvällistä meininkiä mukana paljon.

   Näin on, on ihmisiä ei numeroita.

   Sydämellistä viikkoa sinulle ja kiitos kovasti <3

 • Wautsiwau! Onpa jälleen jänskä päivä ollutkin.
  Stressaavinta lienee joulusiivous, sillä kuun alussa siivoojalta tuli viesti, ettei pääse koko kuun aika tulemaan. Eli jostain pitäisi saada voimia siivoukseen, edes siihen pölypallojen kiinni ottamiseen, joulukoristeiden laittoon, lahjaostosten jne lisäksi. Muru tekee kyllä paljon ja yksin, joten.. luulen, että ystävät ovat isossa merkityksessä vielä. Muutenhan ei stressiä otetakaan. Joulu se on vähemmälläkin ja hössöttämättä.
  Numeroonsa, sielukasta joulua kaikille aikuisille

  • Oi ei… 🙁 Ehkä pitää vaan mennä stressittä sillä mitä on, meinaan tunnustaa ihminen, joka ei viime kesän helteissä tainnut imuroida ollenkaan, koska oli niin kuuma. <3 Sinun Muru on kyllä ihana. <3

   Samoin sinulle ihana Viltsu. <3

 • Hyvää syntymäpäivää Tiia! Olen Sinua pari päivää nuorempi, 50v tulee täyteen huomenna tiistaina.

  Olen tykännyt tästä joulukalenterista kovasti, ja mieskin tykkää sitä katsoa:) On hauska katsoa ikäänkuin ulkopuolelta, miltä omakin joulunlaitto näyttää. Esim. Miten ihmeessä joka vuosi käy niin, että joulukorttien kirjoitus jää viimeiseen iltaan. Ja miksen voi antaa periksi ja ostaa kortteja kaupasta. T Kirsi

  • Onnea sinullekin vielä ja toivottavasti syntymäpäiväsi oli mitä ihanin. <3 Kiva kuulla, että teillä molemmat katsoo joulukalenteria, mielestäni kalenteri on oikea tämän joulukuun piristysruiske. <3

   Ihanaa viikon jatkoa Kirsi <3

 • Pirkko on uskomaton!Lapsena leikittiin Pirkko Mannolaa,Brita Koivusta ja Vieno Kekkosta,minä olin aina Pirkko.Olen siis fanittanut häntä vuosikymmeniä.

  • Miten ihana kuulla ja tykästyin Pirkkoon kovasti, niin aito ja sydämellinen pakkaus. Oma mummikin on tykännyt aina Pirkosta kovasti.

   Ihanaa viikon jatkoa <3

 • Ensimmäisen jakson katsoin ja kääk, olen unohtanut koko kalenterin!
  Pitääkin katsoa kaikki ohi menneet jaksot nyt pikimmiten putkeen! Vaikutti hyvältä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud