Keväinen Tartto

Yhteistyössä TallinkTässä kuvassa sitä ollaan matkahuumassa, menossa kohti Tallink Megastar laivaa ja matkaten kohti Tartoa. Autolla satamasta on hieman alle 3-tunnin ajomatka Tartoon ja toki linja-autollakin pääsee mukavasti. 

Kansainväliset bussiyhteydet: Lux Express ja Ecolines
Kotimaan bussiyhteydet: Reitit, hinnat ja aikataulut
Tallinnan linja-autoasema (Tallinna Bussijaam)

Lastekodu 46, puh. +372 680 0900


Blogijutun lopussa vielä kunnon infopaketti. 🙂Matka taittui molempiin suuntiin rentouttavasti Tallink Megastar Bussiness-luokan antimista nauttien. Suosittelen lämmöllä mys Megastarin Comfort Loungea, jossa on rauhallista matkustaa, jos on  nauttinut vaikka Tallinnan matkalla runsaan illallisen tai lounaan paikan päällä, mutta haluaa menomatkasta nauttia rauhallisessa tilassa.


COMFORT LOUNGE

Pienestä lisämaksusta* nautit rauhallisen Comfort Loungen mukavuuksista! Comfort Lounge on kannella 8 sijaitseva erillinen alue, jossa on tarjolla 1.3.2019 alkaen uudistunut valikoima purtavaa, mm. leipää ja leikkeleitä, sekä alkoholittomia juomia ja sanomalehtiä luettavaksi. Comfort Loungessa on myös mahdollisuus katsoa TV:tä sekä käyttää wifiä ja sähkölaitteiden latauspisteitä.
* Star-luokan -lippuhintaan lisätään Comfort-lisämaksu 24 €/hlö/suunta, 0-5-vuotiaat veloituksetta. Lisämaksun osuudesta myönnetään vain yrityssopimusalennukset (ei Club One -alennusta).
Voit myös ostaa lisämaksusta nopeamman WiFi Premium -internetyhteyden Star-luokkaan tai Comfort -luokkaan (Business Loungessa kuuluu hintaan).
Reissussa onni on matkalla vessatauko, mutta jos haluat nauttia matkan varrella antimia, niin tämä Hollyfood ravintola oli oikein vallan tyylikäs ravintola. 
Saavuimme Tartoon ja ja hotelliamme, V Spa and Hotel kylpylähotellia vastapäätä oli näin näin hieno seinämaalaus. 

Yö hotellissa maksaa n. 1oo-125e yö, mutta huoneet ovat todella tilavat ja niihin mahtuu reippaasti neljä henkilöä ellei viisikin. Jos kaipaat nimenomaan kylpylälomaa, niin tässä on mitä siistein ja myös  varsin upea hotellivalinta. Muitakin hotelleja toki löytyy runsaasti. 

Ihastuin Tartoon ensisilmäyksellä, tuli tunne jostain täysin uudesta ja erilaisesta. Mix Riiasta, Tallinnasta ja Liettuasta ja silti omanlaisensa kaupunki. 

Kuvia tässä blogijutussa on runsaasti, mutta en halunnut jättää oikeastaan mitään pois, enkä tällä kertaa halunnut jakaa tätä matkaa moneen osaan täällä blogissa. Joten toivottavasti jaksatte nauttia runsaasta kuvamäärästä. 🙂
Hotelliin asetuttuamme lähdimmekin heti tutustumaan Aparaaditehas alueseen, joka muuten on samojen omistajien, kuin Tallinnan Telliskivi. Kyseessä on neuvostoaikainen entistä kunnioittaen restauroitu vanha tehdasalue. 

Alueelta löytyy leipomoa, ravintolaa, kirpputoria, kahvilaa, ravintoloita, putiikkeja ja vaikka mitä. Kesällä tehdasalue on mitä oivallisin alue erilaisille festareille ym. 

Kuvan kissa on Aparaaditehas alueen kissamaskotti, joka on oikeasti olemassa ja jonka bongasimmekin ikkunalaudalla vilttien päällä loikoilemassa. Kissataidetta löytyykin monesta paikkaa alueella. 

Siinä hän on, paikallinen nähtävyys ja maskotti. 🙂

Seuraavaksi suuntasimmekin Printing and Paper Museum eli Paino-ja paperimuseoon, jossa pääsimme tutustumaan paperin ja painattamisen historiaan ja tehden myös ikiomat vihkot. Täälläkin oli eläinsuojeluyhdistyksestä hankittu oma kissamaskotti. 

Niin kiva vierailukohde myös lapsiperheille. Tartossa huokuikin kaikkialla aivan erilainen fiilis, kuin esimerkiksi Helsingissä. Lapset ovat kaikkialle erittäin tervetulleita ja lapsiperheet on otettu hienosti huomioon. 

Oman vihkon tekemisen jälkeen menimme nauttimaan illallista Restaurant Aparaatiin. Ruoka oli aidosti taivaallista jokaista suupalaa myöten ja myös todella edullista. Nautin perunahummusta ciapattaleivällä, kanafilettä thaikastikkeella ja jälkkäriksi minttu creme brulee, joka oli ihanan raikas, eikä lainkaan makea. .

Vielä pieni iltakävely ja oluttasting, tosin join limukkaa. Oluttastingissä neljän pullon tasting kustansi 6e. 
Ensimmäisen päivän jälkeen oli ihana mennä nukkumaan erittäin mukaviin sänkyihin. 
Aamiainen oli todella runsas ja maittava ja löytyi lattekone, jolla on itselle iso merkitys ja lettujakin oli mm. saatavilla. Taivaallista oli mm. paistetut herkkusienet. 
Sitten aah kylpylään sulattamaan aamiaista. Souliinan kanssa vain lilluimme, mutta suolahuonetta mm. kehuivat kaikki siellä käyneet. 

Oli aika sanoa hyvästit hotellihuoneelle ja lähteä tutustumaan Tarton vanhaan kaupunkiin, joka on henkeäsalpaavan kaunis. Maasto ei olekaan enää täysin tasaista vaan löytyy kumpuja, laajalti puistoalueita ja lukemattomia upeita vanhoja rakennuksia, tenniskenttää ja vaikka mitä. Myös ehkä kauneimmat leivokset joita ikinä olen nähnyt ja joita valitettavasti emme tällä kertaa ehtineet nautiskella.

Antonius Courtyardilla oli myös erilaisia käsitöitä myytävänä, ravintolaa ja lasten leikkialuetta mm. Muutenkin Tartossa ehdin bongata kolme erilaista ostoskeskusta, joten monenlaista ostettavaa löytyy. 
Kävimme London Hotellin ravintolassa Restaurant Polpossa nauttimassa jälleen kerran mielettömän herkullisen aterian. Hinnat olivat 1/3 Suomen hinnoista. 

Seuraavaksi odottikin elämys, jota odotin kuin kuuta nousevaa, nimittäin Upside Down House.  Joka oli kyllä niin lysti kokemus, että oksat pois. Saunaa, pesukonetta, lastenhuonetta, keittiötä myöten kaikki oli ylösalaisin. Tuosta tuli muuten aika jännä tunne kroppaan ja kehon ja mielen oli aavistuksen hankala ymmärtää näkemäänsä. 

Vielä pikainen pyrähdys Eestin kansallismuseossa. Miten mieletön rakennus ja niin paljon kaikkea tulvillaan, että tuolla voisi viettää vaikka koko päivän. 

Onnellinen reissu takana ja takaisin laivalla. Meitä 40plus bloggaajiakin oli kutsuttu reissulle mukaan ja vasemmalla Beach House Kitchen Heli ja 40plus portaalin emo, Souliina ja ihan oikealla Sopusointuja Maarit
Tukholma, Tallinna ja Riika, kaupunkeja, joihin on aina ilo mennä, mutta kyllä seuraava  oma reissukohteeni tulee olemaan Tartto. 

Tartto jäi sydämeen lapsiystävällisenä, trendikkäänä yliopistokaupunkina, jossa vanhaa on kunnioitettu mitä kauneimmalla tavalla ja jossa uusi ja vanha kohtaa tyylikkäästi. Toki ne leivoksetkin jäivät niin mieltä ja kieltä polttelemaan ja jo niiden perässä on pakko päästä matkaamaan Tartoon uudelleen. Oman perheen kanssa autolla olisi kiva lähteä tai tyttöjengillä bussilla. 🙂

Kiitos, että jaksoit kahlata kaikki nämä kuvat tänne blogijutun loppuun. 🙂 Mikä fiilis jäi sinulle Tartosta tai kutkuttaako lähteä myöskin Tartoon. Mitä aurinkoisinta viikonloppua kaikille. 

Ohessa vielä Vauhtimimmien video matkalta, joka kertoo mielestäni enemmän kuin tuhat kuvaa tai sanaa. 🙂

Videon alla vielä englannin kielellä runsaampi infopaketti Tartosta. 


Getting from Tallinn to Tartu

For travelling from Tallinn to Tartu, there are several options – rental cars, buses and trains.


There are several bus companies operating on the route between Tallinn and Tartu. The tripi s about 2:30h and more than 50 buses run per day, most of which also stop at Tallinn Airport (both ways – exiting Tallinn as well as when entering the city). The most popular bus company is Lux Express – they are equipped with onboard entertainment system, free Wi-Fi, power outlets, a toilet as well as a coffee machine. The price of the bus ticket depends mainly on the time of the purchase as well as on the demand. When the trip is planned in advance, the probability of getting a price discount is higher. The prices are between 6€ and 12€ per trip, sometimes even lower during sales.


The trains operating between Tallinn and Tartu are spacious and cyclist-friendly, with various extra comforts. The tickets for the train can be bought via the train company “Elron”. The price goes from 9,01€ to 10,20€ per travel, depending on the train. The trip takes about 2 hours.


* Direct Finnair flights Helsinki-Tartu-Helsinki (https://www.tartu-airport.ee/en/): 6 days a week, 50-minute flight; free bus connection to and from Tartu Airport (several stops in the city, the timetable  is made according to the flight schedule – passengers will neither miss the flight to Helsinki nor miss the bus to the city after arriving to Tartu).The best hotels in Tartu


Hotel Lydia (received the number one spot in the TripAdvisor Travelers’ Choice 2019 as the best hotel in Estonia): https://lydia.ee/en (has an upscale and very majestic-looking spa-lounge as well as a finess club; situated in the old town, at the foot of Toome Hill; across the street from the Town Hall)
V spa and conference hotelhttps://vspahotel.ee/en/ (has a vast water and sauna centre, also offers various spa treatments; situated in the city centre, connected to the shopping centre Kvartal; shopping centres Tasku and Kaubamaja are also very close by)
Hotel Londonhttps://london.tartuhotels.ee/ (situated in the old town)
Hotel Sophiahttps://sophia.tartuhotels.ee/en/ (situated a bit further from the city centre, connected to the biggest shopping centre Lõunakeskus in South Estonia – shops, restaurants, cinema, ice skating rink, indoor adventure park)
Hotel Antoniushttps://hotelantonius.ee/en/ (majestic- and grand-looking, like old aristocratic manor house but with modern aminities, guests have been especially impressed by the baths in the rooms; situated in the old town, across the street from the main building of the University)
Hektor Design Hostelhttps://hektorhostels.com/ (accommodation with hostel prices but with the quality of a hotel; across the street form Aparaaditehas; that is where the factory’s cat Johannes Gutenberg also often hangs out)


The best restaurants

Polpohttps://polpo.ee/en/ (restaurant of Hotel London; has a variety of lunch offers; often have special dinners; small outdoor dining area by the street during summer)
Umb Rohthttps://www.umbroht.ee/ (during the working week, currently only open on evenings (so no lunch offers); on weekends, open from noon; situated in the old town; nice and cozy atmosphere, outdoor dining area in the courtyard during summer)

Aparaathttps://aparaadiresto.ee/ (restaurant in Aparaaditehas; lunch offers but during that time one can’t order from the main menu; open space and unique atmosphere; children’s play area in the restaurant as well as outside in the factory’s big courtyard; outdoor area for dining, enjoying concerts, cinema sessions, festivals etc during summer)
Hõlmhttps://www.holmrestoran.ee/ (restaurant of Hotel Lydia; no lunch offers; upscale, fine dining; open kitchen; menu is based on the 1920s recipe collection of Lydia Grünmann Holm, one of the hotel owner’s  ancestor; children’s play area) 
Antoniushttps://hotelantonius.ee/en/restoran/a-la-carte-restoran/ (restaurant of Hotel Antonius; no lunch offers, open in the evenings; more upscale restaurant like Hõlm; splendid interior with painted ceiling and glass atrium; outdoor dining area in the courtyard during summer)
Chez Andréhttps://www.chezandre.ee/ / https://www.visitestonia.com/en/restaurant-chez-andre (very fantasy-filled dishes; lunch offers; located in the old town; outdoor dining area during summer)
Joycehttps://vspahotel.ee/en/joyce-restaurant/ (restaurant of V spa and conference hotel; lunch offers; children’s play area; outdoor dining area during summer)
Fiihttps://www.fiiresto.ee/en (restaurant of Hotel Sophia; has a variety of lunch offers; often have special events, especially for families with children)
YliCool:  https://www.ylicool.ee/en (lunch offers; situated in the old town; very big children’s play area and a “mother-child room” for changing diapers and breastfeeding; has designed dishes especially for babies from the age of 4 months; organises blind dinners where people taste food while blindfolded to challenge and excite their sense of taste)
Unique and luxurious experiences (spas and more)
Hotel Lydia (also mentioned above): https://lydia.ee/en (has an upscale and very majestic-looking spa-lounge as well as a finess club; high-quality restaurant)
Wagenküll Castlehttps://www.wagenkull.ee/en/ (Art Nouveau castle; includes a hotel, luxury castle spa and an upsclae restaurant)
Cantervilla Castlehttps://cantervilla.ee/?lang=en (includes a hotel, exclusive spa, theme park and an upscale restaurant)
Sangaste Castlehttps://www.sangasteloss.ee/en/ (includes a hotel and an upscale restaurant)
Alatskivi Castlehttps://www.alatskiviloss.ee/en (includes a hotel, visitor centre, muuseum and an upscale restaurant; offers different handicraft workshops and exiting ghostly dinners;  craft wine tasting in the old ice house behind the stone garden that surrounds the castle)
This summer, Tartu will launch its Smart Bike Share where people can rent bikes (750 bikes – 510 electric and 240 regular bikes). There will be altogether 69 docking stations for the bikes around the city. More detailed information about the service will be publicly available shortly (including the prices and so on).
Some online materials about Tartu
Our main promotional material Discover Tartu and Tartu Countyhttps://issuu.com/visittartu/docs/2018-infotrukis-fin
Materials to discover the city centre on your own (4 different themes in 2 seperate booklets):
Strolls in Tartu: history and the heart of the cityhttps://issuu.com/visittartu/docs/sydalinn_ja_ajalugu_fin
Strolls in Tartu: architecture and literature:  https://issuu.com/visittartu/docs/arhitektuur_ja_kirjandus_fin
Booklet of the main events in Tartu in 2019: https://issuu.com/visittartu/docs/mit__tartossa_tapahtuu_2019


13 thoughts on “Keväinen Tartto”

 • Ihana Tarto. Töiden puolesta olen kerran käynyt Tartossa ja ihastuin ikihyviksi kaupunkiin. Vaikka olikin liikematka, ehti isäntämme esitellä meille kaupunkia melko perinpohjaisesti. Hotellimme sijaitsi ihan tuossa raatihuoneentorin lähellä. Mielenkiintoista oli tutustua myös neuvostoaikaiseen tehdasrakennukseen, jossa tänä päivänä toimii yritys, jossa vierailimme. Mieletön kompleksi, jossa neuvostoaika oli todellisesti läsnä. Tarto on paikka, jonne on pakko päästä uudelleen.

  Ihanaa viikonloppua <3

 • Olen niin samaa mieltä, että sydän jäi Tarttoon <3 Ehdotinkin jo miehelle, että voitaisiin tehdä kesän mittaan automatka Tallinna-Tartto-Pärnu, niin silloin tulisi nähtyä merellinen, rauhallinen ja tuttu kaupunki samalla iskulla. Olin erityisen mielissäni siitä, ja ehkä vähän yllättynytkin, miten hyvää ruokaa söimme joka ikisessä paikassa. Se oli terveellistä ja maukasta – ja jukra miten edullista!
  Kiitos Tiia vielä tosi kivasta seurasta <3
  Ihanaa viikkistä!

 • Video katsottu ja tykätty. En tiedä mitä kommentoisin, koska ihania kuvia ja juttuja oli niin paljon. Tarto pitää kokea itse, vaikka kattavasti tässäkin pääsin sitä näkemään.
  Kaunista on <3
  Ihanaa viikkistä Tiia <3

 • Oi, miten ihana ja kutsuva onkaan keväinen Tartto. Ihastuttavia kuvia, ne antavat hyvän kuvan Tarton tunnelmista. Ja tuo Upside Down talo herättää täällä hilpeyttä. Kun nyt olen tutustunut Viron länsirannikkoon ja ihastellut näitä kuviasi Tartosta, niin täytyy sanoa, että Viro on kyllä vienyt palan sydämestäni. Ja Tartossa pitää päästä itse käymään jossakin vaiheessa.
  Kiitos kivasta postauksestasi ja ihanaa viikonloppua!

 • Kiinnostava juttu ja ihania kuvia, kiitos! Tartto on minulle ihan vieras matkakohde ja jäi kyllä kiinnostamaan. Mukavaa viikonloppua ❤

 • Nyt kyllä ihastuin tähänkin virolaiseen kaupunkiin ja eiköhän tuonne mennä uudestaan myös oman perheen voimin! Lapsiystävällinen, innovatiivinen, sykähdyttävä, luova, värikäs, persoonallinen ja kiehtova kaupunki. Minähän jumiuduin tuonne kylpylään, se water massage osio oli ihana, viivyin siinä 45 min, rentoutti kummasti. Suolavesiallas ja sauna myös olivat niin hyvää tekeviä ja tykkäsin kovasti. Upea kaupunki ja niin hieno postaus, videon katson huomenaamulla aamukahvi kädessä kun heräilen ennen muita : ) Ihanaa viikonlopun jatkoa!

 • Tartto <3 Niin kuin Instassa jo sanoinkin, Tartto on aina mun toinen kotikaupunkini. Opiskelin siellä 1997 (huh, kauan sitten!), olin työharjoittelussa 2000 ja nyt viime syksynä parin viikon residenssijakso lähellä mainioita Aparaaditehasta. Toomemägi tuomiokirkon raunioineen on ihan mun lempipaikkojani siellä. Karlovan puutalokaupunginosa… Tuli ikävä Tarttoon taas!

 • Tartto näyttää erittäin mielenkiintoiselta kaupungilta. Vanhaa kaunista arkkitehtuuria ja herkullisen näköistä ruokaa. Nuo kahvilat ovat myös ihania ja minun heikkous 🙂 Teillä on ollut todella ihana reissu ja säätkin ihan kohdallaan. Odotan jo innolla omaa reissuani kesäkuun alussa sinne.

  Aurinkoista sunnuntaita Tiia <3

 • Tartto on näköjään oikea megakaupunki kaikkine juttuineen, mitä olette saaneet siellä kokea. Varsinkin kissat ja se paperiaskartelupaja! Ihania kuvia ja todellakin seuraavana listalla on matkustaa Tarttoon:)

 • Wau! Upea kuvasarja <3 Näiden kuvien peruustella Tartto näyttää mielenkiintoiselta kohteelta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud