Oman mielipiteen muuttaminen

Oman mielipiteen muuttaminen
Muutamia kertoja täällä blogissa, olen kirjoittanut siitä, ettei itseään saa verrata muihin, siitä syntyy huonommuuden tunnetta ja pitää olla itseensä tyytyväinen, eikä verrata muihin. 

Tämä ajattelu on ollut toki kovin ylevää ja ai hitsi, kun niin pystyisikin elämään, sillä kaikillahan meillä on heikot inhimilliset hetkemme ja miten naapurin tai kaverin taidot tai etenkin vieraan ihmisen taidot ovat aina paljon hohdokkaampia, kuin omat. Sitähän on vaan  tälläinen keskiverto tallustelija ja monesti vielä huijarisyndroomalla ja kiltin tytön identiteetillä varustettu huono surkimus.

Aamuyöllä unen ja valveilla olon välimaastossa tapahtui kuitenkin ihmeellinen juttu. En ole varma oliko kaikki unta tai omia pohdintojani puoliunessa. Muistaakseni ehkä unessa lausujalla oli kasvot, mutta kasvot ovat jo mielikuvissa hämärtyneet. Kasvot saattoivat myös olla omat.

Kasvot kuitenkin sanoivat minulle näin: ”totta kai ihmisen tulee verrata itseään muihin ihmisiin, jotta laittaa itsensä likoon ja osaa antaa myös parastaan.” Siinä se oli, tuo lause kirkkaana mielessäni ja vannoin itselleni unen sekamelskassa, että tämän lauseen muistan vielä aamulla ja hyvin muistinkin. 

Aina olen pysäyttänyt ja puhutellut itseäni, jos olen sortunut vertailemaan itseäni muihin ihmisiin. Nyt kuitenkin ymmärtäen, että jos ei olisi minkäänlaista vertauskohtaa, monia asioita saattaisi alisuorittaa. 


Näin sitä ihminen voi muuttaa vielä viiskymppisenä mielensä, vertailu voi olla hyvästä, jos se aiheuttaa positiivisia muutoksia omassa itsessä ja pyrkimystä olemaan parempi minä. Joten ei kun vertailemaan, mutta ei kuitenkaan negatiivisuuden kautta. 

En tosin tiedä kannattaako uniminääni aina kuunnella, sillä perjantaiyönä näin taas sellaista unta, että lähdin salaisena huom. kömpelönä agenttina taitavan naispuolisen salaisen agentin matkaan tutkimusreissulle Jemeniin. Tämä unessa esiintyvä naispuolinen agentti on muuten eräs naispuolinen mukava toimittaja. 

Möhlin heti ensialkuun lentokoneeseen mennessä, rikoin rillini ja hävitin reppuni ja tokaisin tälle etevälle agentille, että eipä Jemenin tutkismusmatkalla hyvin tarvitse nähdäkään, haha. 

Mitähän tämä uni halusi viestittää. Ole utelias, matkusta ja ole avoin uusille tilaisuuksille ja muista, että kaiken ei tarvitse olla täydellistä ja oman kömpelyytensä voi tunnustaa ja sille voi jopa nauraa. 


Eli vaikka vertaisin itseäni toisiin ihmisiin, muistutan myös, että kaikilla on omat huonot puolemme ja epätäydellisyytemme ja Englannin Lissukin käy pöntöllä. 

Vähän jos pitäisit luentoa tuhatpäiselle yleisölle ja kuvittelet kaikki ihmiset yleisössä ilman vaatteita, johan helpottaa luennoimisen tuska ja jännitys. Mielikuvaharjoitteluistakin on apua itsensä vahvistamiseen ja näköjään uniensa tulkitseminen voi antaa voimaa myöskin. Ihmeelliset ovat elon tiet välillä. 

Näissä unimaailman tunnelmissa toivotan kaikille oikein tainomaista uutta viikkoa ja meistä jokainen voi olla  oman elämänsä Maija Poppanen tai Harry Potter. 


Miten siellä onko unimaailma antanut sinulle salaisia ohjeita, joissa on ollut mukana hippunen järkeä tai jopa paljonkin. Nyt saa jakaa unimaailman viisauksia. 🙂 


30 thoughts on “Oman mielipiteen muuttaminen”

 • Olipas salaisen agentin uni! Minä uskon, että suurimman osan unien jäljille päästään vapaan assosiaation-tekniikalla. On myös yksiselitteisiä unia, jotka vaan jotenkin kertovat merkityksensä suoraan. Sen huomaa siitä, että itse on heti tyytyväinen tulkintaan. Vertaileminen on monipiippuinen juttu. Vertailemalla muodostamme osittain identiteettiä. Mutta jos vertaileminen aiheuttaa tukalaa oloa, on parempi jättää sellaiset asiat vertailematta. Voi taivas, voisin kerta unistani ummet lammet. Ne ovat ihanan sekavia, tunnekylläisiä ja välillä todentuntoisiakin.

  • Totta tuo, että kyllä unia voi tulkita itse ja tulkitsemisessa kehittyy.

   Juurikin näin, vertailu ei sekään ole mustavalkoista, vaan se voi auttaa antamaan itsekin parasta ja toimia inspiraation lähteenä.
   Ihanaa päivää Marja 🤗❤️🤗

 • Elämässä parasta on että saa ajatella, pohtia, miettiä ja nähdä unia. Oliskin aika kamalaa jos kaikki asiat olisi valmiina tarjottimella ja ne pitäisi vaan niellä, eikä edes hoksaisi että voiko tämän "syödä" toisin. Elämä on juuri sopiva koulu, kaikille oman mittainen…elämän mittainen <3 Mulla unissa on tullut paljon ideoita töihin, aika pähkähulluja mutta niin vaan on ollut kivaa. Ajatuksekasta viikkoa Tiia <3

  • Niin on vaikka olen iloinen, että osaltani pohtiminen on muuttunut rauhallisemmaksi, nuorempana mieli oli ylikierroksilla kaikesta kelaamisesta. 😅

   Pähkähullu ideat on joskus parhaita.

   Ihanaa viikkoa Onneli. 🤗❤️🤗

 • Minun unet on aina ihan sekoja, paitsi se kuolemaa tietävä uni omista hautajaisistani. Viimeksi näin unta kamalasta ruoasta, joka sairastutti kaikki muut paitsi minut. Siivosin siinä kakkoja ja yrjöjä ja heräsin siihen, että olo oli ihan likainen. Piti kuule heti aamusta käydä suihkussakin, vaikka illalla ennen unia olin jo käynyt.
  Tällaisia täällä! Ihanaa viikkoa sinulle Tiia <3

  • Eikä mikä uni ja mistähän tuo tuli, onkohan mitään käryä. 😅

   Hih aikamoisia sinne. Superia viikkoa Outi. 🤗❤️🤗

 • Voi noita sinun uniasi! Sulla taitaa olla vilkas mielikuvitus kun vielä yölläkin uneksit noin lennokkaita unia.
  Mukavaa viikkoa sinulle parahin Tiia <3

 • Olipa hyviä univiisauksia. Itse en nyt keksi tai muista mitään univiisautta. Sen sijaan jokin yö näin jonkin todella kammottavan painajaisen. Onneksi unohdin unen, vaikka huono fiilis jäikin päälle.

  Ihanaa viikkoa sinulle <3

  • Ikävimmistä unista saattaa mennä päivä pilalle. Ehkä hyvä ettet enää muista unta vaikka tunnelma jäikin iholle.

   Ihanaa viikkoa Mannilainen. ❤️❤️❤️

 • Uniminällä oli pointtia tuossa lauseessa!
  Aina kannattaa seurata unia ja viestejä mitä intitio yrittää kertoa.
  Vaikkakin joskus menee aivan päättömyyksiin… =D

  Kauniita elokuun hetkiä sinne! <3

 • oiva viisaus!
  Lieneekö vertailun sävyllä osuutta asiaan: jos vertaat kadehtien ja vähän kiukkuisesti, se ei vie mitenkään eteenpäin; jos taas vertaat kunnoittaen, arvostaen ja uteliaasti, saatat päästä pitkällekin muutoksessa.

  Pistit pohdiskelemaan tätä asiaa pitkään!

  • Juurikin noin. Aiemmin olen jostain syystä liittänyt vertailun jotenkin negatiivisesti kateuteen, mutta vertailu voi olla myös inspiraation lähde, joka saa laittamaan parastaan. Kesti 50-vuotta ,että tämä lamppu syttyi. 😅

   Kiitos kovasti ja oikein Sydämellistä viikkoa Marika. ❤️🤗❤️

 • Alitajunta kertoo sulle unien kautta viestejä, on hyvä että kuuntelet niitä ja teet oivalluksia ♥ Sama juttu mulla, viime aikoina nähnyt unia mm karhuista ja ketuista.
  Kun unia yhtään pohtinut, olen löytänyt sieltä ihan päivänselviä asioita jota käyvät yksiin mieltä pohdituttaneiden asioiden kanssa.

  Unet on kyllä ihmeellisiä!
  Ihanaa viikkoa Tiia ♥

  • Todella mielenkiintoista ja mitähän nuo karhut ja ketut ilmentää. Niin mielenkiintoista.

   Ihanaa päivää Maikku. ❤️🤗❤️

 • Englannissa Lissukin käy pöntöllä… Tämä! 😀

  Antropologiaa rakastavana ja niillä laseilla maailmaa tutkailevana uskon vertailun vain olevan meihin niin syvälle selviytymismekanismeihin kirjatun. Helposti sitä vain sortuu näkemään muilla asiat paremmin, eli vertaamaan sen kautta. Ehkä pitäisi osata verrata viisaasti, sellaisiin itselle mahdollisiin asioihin, jotta ne todella ruokkisivat halua itsekin menestyä / oppia / mitä ikinä sitten onkaan tarve – paremmin.

  Halaus viikkoosi. <3

  • Hih just näin, hyvä muistuttaja, että kaikki olemme vain ihmisiä. 🤗

   Juuri näin kuin kirjoitat ja tätä kumman korvaan kuiskiva uni halusi kertoa. Vertailu voi olla inspiraation lähteenä ja siten, että haluaa itsekin parantaa.

   Halaus myös sinun viikkoosi ihana Nelina. ❤️❤️❤️

 • Vertailu on hyvin syvällä ihmisessä ja siitä ei oikeasti pääse koskaan tutkimusten ja nykytiedon mukaan eroon. Vain tapa suhtautua siihen voi muuttua. Vertailu toimii kuin peili. Jos ei olisi ketään toista, johon verrata, olisi myös vaikea hahmottaa mitä erilaista tai samanlaista itsessä on suhteessa muihin tai mitä haluaa olla ja mitä ei (siis ihmisenä). Periaatteessa vertailulla pyritään suhteuttamaan omaa rooliaan esimerkiksi yhteiskunnassa muihin nähden ja ylläpitämään myönteistä käsitystä itsestä, mutta joskus se voi päätyä täysin päinvastaiseen kokemukseen. Olennaista on siis se miksi vertailua tekee. Tutkimuksissa (mm. Witmann 2016) on todettu, että ihmisen joka vertailee itseään suhteessa toisiin samaan ryhmään kuuluvien kanssa, tai sellaisten kanssa joiden kanssa pelaa samalla puolella, kokee itsensä positiivisemmin kuin sellainen, joka vertailee itseään kilpailevaan porukkaan jostakin syystä kuuluvan kanssa.

  Tähän saattaa perustua se, että osa ”pääsee vertailemisesta eroon”, kuten nyt on muotia. Eli he yksinkertaisesti alkavatkin kokea enemmän yhteishenkeä kaikkien kanssa (rakastamaan koko maailmaa ja kaikkia aistivia olentoja), jolloin vertailemista sen negatiivisessa muodossa ei enää tapahdu ja siksi he kuvittelevat, etteivät enää vertaile itseään muihin. Tiede ei siis kuitenkaan tue sellaista mahdollisuutta, että vertailemisesta voisi sellaisenaan päästä koskaan eroon, mutta tapaan suhtautua siihen kylläkin ja sinulla näyttää nyt tapahtuneen juuri sellainen melkoinen oivallus unessa. Oivallus, jota suurin osa ei ymmärrä koskaan ❤️

  • Varmasti olen aiemminkin tehnyt molempia, vertaillut itseäni negatiivisessa valossa toisiin, kylläpä olen huono monella tasolla. Varmasti olen harjoittanut myös positiivisesti inspiroivaa vertailua, joka on saanut laittamaan itse parastaan. Mutta teknisesti olen mieltänyt, ajattelematta syvemmin, että vertailu on negatiivinen asia, kuten ei todellakaan ole.

   Olen samaa mieltä, ettei ihminen lakkaa vertailemasta, sen enempää kuin ihminen ei ole mitään ilman toista ihmistä. Tässä pääsenkin tuohon kirjoittamaasi, että ihminen on onnellinen ja kokee itsensä positiivisemmin, kun myös vertaa itseään ryhmään kuuluvien kanssa, ryhmään johon itsekin haluaa kuulua.

   Vertaileminen kuuluu ihmisyyteen ja sitä voi käyttää positiivisena voimavarana. Jatkossa en enää jankuta, älä vertaa itseäsi muihin, sillä se olisi täysin mahdoton tila, mutta ei välttämättä todellakaan negatiivinen. Kasvua ja oivallusta kaikki. Nyt hieman hämmentää, että näin ilmeisen asian kokonaisvaltaiseen oivaltamiseen meni 50-vuotta ja siinä se oli tarjottimella koko ajan. Hassua myös, että uniminä tuli kuiskaamaan tämän korvaan ja miksi, mutta hyvä fiilis asiasta tuli.

   Kiitos mielettömästä infopaketista, joka tukee kaikkea sitä mitä olen miettinyt, mutta näppärämmin kerrottuna, kun itse olen vähän ollut hämähäkin verkossa asian suhteen.

   Ihanaa iltaa. ❤️❤️❤️🤗❤️❤️❤️

 • Minusta hyvä univiisaus tuollainen, joskus vertailu kannattaa JOS se on positiivista. Aina se ei ole, ja itselleen pitäisi osata antaa armoa. Mutta joskus tekee hyvää muistaa että ei ole ihan dsurkea kuitenkaan kaikessa.

  Ihanaa viikkoa Tiia!

 • 10 vuotiaana näin aina painajaisia , rupesin joka ilta ennen nukahtamista sanomaan itselleni : en halua nähdä painajaisia , ja se tehos !!! enkä vieläkään nää painajaisia …..ei tästä kauaan ole kun luin jostain että itse voi vaikuttaa " haluuko" nähdä unia , mun tapauksessa pitää kyllä paikkansa 😊💤💭🗯
  Kivaa viikonjatkoa !

  • Vitsi en ole tuohon pystynyt ikinä. Miehelle olen kyllä sanonut, älä kuorsaa kun nukahdat ja tuntuu, että se on vähentänyt kuorsaamista. Eli kyllä psyykkeellä on valtava voima.

   Kivaa viikon jatkoa ja hyviä unia Ulrika. ❤️✨❤️

 • Minusta tuota itsensä vertailua muihin voi käyttää myös voimavarana vähän samoin kuin kateuttakin.
  Olen elämäni aikana alkanut opetella muutamaa uutta asiaa, kun olen ensin ihaillut ja vähän kadehtinutkin joissain jutuissa taitavia ystäviä. Pieni lapsi oppii paljon matkimalla ympäristönsä ihmisiä, miksei sitten aikuinenkin.
  Sinun unistasi saisi kyllä kirjan.
  Lapsuuden perheessäni kaikki muut näkivät enneunia, paitsi minä.
  Siksi aika pitkään yritin olla kiinnittämättä uniini huomiota.
  Nykyisin pohdin jotain unta päivälläkin.
  Ihanaa illan jatkoa Tiia!

  • Juurikin niin totta. Ei tarvitse olla vertailematta, kunhan ei tee vertailusta negatiivista mörköä itselleen.

   Niin totta, lapset oppii matkimalla ja oppiminen on elämän kestävä matka.

   Unia tulee kyllä pohdittua. Ihania unia viikonloppuun Kirsti Kaija. 💜😘💜

 • Eilen piti jo kommentoida. Silloin olisin sanonut unimaailman olleen vaisu viime aikoina. Vaan viime yönä olin Klausin kanssa Mount Rushmorella (se amerikkalainen vuori, johon on hakattu presidenttien profiileja) ja meillä oli henkilöautossa iso musta hevonen mukana, se oli kovin hellyydenkipeä ja tunki päätä syliini. Autosta ulos päästyäni ihailin valkoisia perhosia. En ole koskaan ollut Mt. Rushmorella enkä ole edes tainnut haaveilla sinne pääsystä. Mitähän viestejä tämä uni antoi?

  • Ohhoh, luulen, että teidän täytyy lähteä Mountain Rushmorelle, ottaa perhoshaavi mukaan ja ratsastaa hevosilla. Olisihan tuo ihan mieletöntä. Tuo oli kyllä kiva uni. 🤗😍🤗

   Ihanaa viikonloppua Tuuli. 😘

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud