Hyvää naistenpäivää ja itserakkauskapina

Hyvää naistenpäivää ja itserakkauskapina

The Body Shop kosmetiikka saatu testiin ja käytetty kuvituskuviin, The Body Shopin haastaessa itserakkauskampanjaan. Kuitenkin osa suihkugeeleistä ja shampoista itse ostettu. ❤️

Tiedättekö etten kameran rullasta löytänyt montaa hymytöntä kuvaa, hymyileviä kuvia on paljon, sillä on aihetta hymyyn. Saan elää henkisesti tasa-arvoisessa suhteessa, jossa kotityöt ovat jakautuneet luontevasti niin, että se tekee kuka jaksaa ja se tekee tietyn työn mistä tykkää enemmän ja päinvastoin. 

Minun ei tarvinnut pikkutyttönä miettiä, että kenenköhän kanssa joudun avioliittoon esiteininä ja omat tyttäret saavat teininä olla vielä täysin lapsia. En ole joutunut kokemaan alistamista tai elänyt alistavassa parisuhteessa, minulla on aina ollut oma ääni, ääni jota on kuunneltu, jopa silloin, kun olin lapsi.

”Maailmanlaajuisen tasa-arvon, jonka nykytahdilla arvioidaan toteutuvan vasta 95 vuoden päästä ja työelämässä 257 vuoden päästä. Haluaisin myös muistuttaa, ettei voida olettaa, että koko maapallolla tasa-arvo toteutuu yhtä aikaa sormia napsauttamalla vaan eri kulttuureissa tasa-arvon toteutuminen vie oman aikansa.”

Suomessakaan naisen euro ei vieläkään ole sama kuin miehen euro ja nainen saa osakseen tytöttelyä.

Nainen ei voi voittaa, jos et ole äiti, olet kummajainen, jos olet kotiäiti, sanotaan mene töihin, jos olet uraäiti olet itsekäs. Etä-äiti on edelleen aiheena tabu vaikka asumispäätös olisi tehty lasten parasta ajatellen.

”Maailmassa kuolee lähes 47 000 naista vaarallisen abortin seurauksena vuosittain.

Yli 40% suomalaisista naisista on joutunut miehen tekemän fyysisen tai seksuaalisen väkivallan tai uhkailun kohteeksi 15 vuotta täytettyään.

Yli 50 prosentilla kaupungeissa asuvista naisista ja tytöistä puuttuu vähintään yksi seuraavista: puhdas vesi, tarpeelliset käymälä- ja peseytymistilat, kunnollinen asunto ja riittävä elintila.

Naisten ansiot ovat Suomessa keskimäärin 16% miesten ansioita pienemmät. Maailmanlaajuisesti palkkaero on 22 prosenttia.

Naisten osuus kansanedustajista on maailmanlaajuisesti vain noin neljännes.” – Suomen YK-liitto.

Joten en odota kukkia tänään, enkä muinakaan päivinä, onnekseni tasa-arvoisessa parisuhteessa voin ostaa omat kukkani itse ja se on jopa etuoikeus.

The Body Shop tänä vuonna haastaa meidät kaikki Itserakkaus-kapinaan ja mielestäni teema istuu hyvin myös naistenpäivälle.

Itsensä rakastaminen on kriisissä, joka toinen nainen maailmassa tuntee itsensä enemmän epävarmaksi kuin itsevarmaksi. Etelä-Koreassa, Saudi Arabiassa ja Ranskassa olivat tutkimuksen mukaan kaikkein matalimmat luvut itsensä arvostamisessa ja rakastamisessa

Joka toinen nainen tuntee itsensä ennemmin epävarmaksi kuin itsevarmaksi. 60% naisista toivoo, että he arvostaisivat itseään enemmän.
Englantilainen aktivisti ja näyttelijä  Jameela Jamil sekä milleniaali terapeutti Sara Kuburic tukevat liikettä.

Kyselyn tulosten perusteella naiset Etelä-Koreassa, Saudi Arabiassa ja Ranskassa arvostivat ja rakastivat itseään vähiten, kun taas Tanskassa, Australiassa sekä Yhdysvalloissa naiset arvostivat eniten itseään.


Tutkimuksesta kävi ilmi myös:

Tutkimuksen ehkä yllättävin tulos oli, että vallitseva pandemia vaikuttaa naisiin ennemminkin positiivisesti kuin negatiivisesti. Itseään vähän arvostavat naiset sekä taloudellisissa vaikeuksissa olevat naiset sanoivat, että pandemia on vaikuttanut negatiivisesti heidän elämäänsä.


Negatiivisimmin pandemia on vaikuttanut naisiin, jotka olivat jo ennen pandemian alkuakin haavoittuvassa asemassa. Kriiseistä selviytymisen kyky (resilienssi) on myös yhteydessä itsensä rakastamiseen ja arvostamiseen. Mitä enemmän naiset itseään arvostivat, sitä nopeammin
he kokivat toipuvansa tästä kriisistä.

Yksi kaksijakoinen aihe itsensä rakastamisessa on sosiaalinen media. Sosiaalisen median suurkuluttajat saavat mielestään kaksi kertaa todennäköisemmin henkistä tukea ongelmiinsa kuin naiset, jotka eivät ole sosiaalisessa mediassa.

Tämä viittaisi siihen,
että sosiaalisen median kontakteilla on suuri rooli, kun naiset tarvitsevat tukea kohdatessaan vaikeuksia. Toisaalta tutkimus osoitti, että sosiaalisen median suurkuluttajilla on muita matalampi itsekunnioitus, he vertaavat muita useammin itseään toisiin naisiin ja ovat useammin tyytymättömämpiä vartaloonsa.

The Body Shopin itserakkauden asiantuntija Sara Kuburic sanoo: ”Monelle naiselle – niin epämiellyttävää kuin tämä kaikki onkin ollut – pandemia on tarjonnut mahdollisuuden pohtia omaa elämää, priorisoida sitä uudelleen ja olla kerrankin aito oma itsensä.


Monet ovat alkaneet vaalia ja arvostaa sitä, mitä heillä on ja heillä on ollut mahdollisuus karistaa harteiltaan kaikki paineet olla jonkun tietyn kaltainen.

Maailmassa, joka pyörii koko ajan enenevässä määrin verkossa, naiset, jotka käyttävät sosiaalista mediaa oman itsetuntonsa, arvostuksen sekä itsensä rakastamisen välineenä, epärealistiset odotukset ja jatkuva itsensä vertaaminen toisiin muuttuvat erittäin haitallisiksi ja ne vain heikentävät huonoa itsetuntoa ennestään.

Tästä syystä on tärkeä muistuttaa itsellemme, että me vanhemmat olemme lapsillemme esikuvia. Lapset peilaavat meistä mallia. Jos juttelen koko ajan ikävästi itselleni, miten huono, väärän kokoinen, väärän näköinen, miten huonosti hiukset tänään on, miten jos tämä ja tämä asia olisi toisin, näyttäisin paremmalta.

Näin omalla käyttäytymisellä siirrämme sukupolvien epävarmuudet seuraavalle sukupolvelle.

Kun siirrämme lapsillemme tyytyväisyyden tunteita omasta itsestä, vahvistamme lasten itsetuntoa, jotta lasten itsetunto kasvaisi niin vankaksi, etteivät he koe tunnetta, että sosiaalinen media ja vertailu muihin on oman arvon mittari.

Näyttelijä ja aktivisti Jameela Jamil lisää: ”Minusta itsensä väheksyminen ja rakastamatta oleminen on henkinen pandemia, ja surullisesti se koskettaa eniten nuoria sukupolvia. Itsensä rakastaminen on työ, joka jokaisen täytyy itse tehdä.”

Luin aikoinaan Hesarin jutun huijarisyndroomasta ja vatsan pohjalla hieman ikävällä tavalla muljahti. Tunnistin itseni, vaikka itse huijarisyndrooma kuulostaa joltisenkin väärältä ja rumaltakin. Ikään kuin olisi huijari.

Mutta myönnän, että todella monesti sisuksissa on kutkuttanut paljastumisen pelko. Aiemmin sijoitushommissa tai ihan kaikessa tekemisessä olen pelännyt, että paljastun, en ole hyvä vaan todella huono ja pian kaikille selviää miten huono olen.


Kovasti pähkäilen miksi pelkään paljastuvani, missä minä sitten ns. ”huijaan”. Kaikilla meillä on välillä raadollisia, ilkeitä ja kateellisiakin ajatuksia ja sellaiset ajatukset saavat tuntemaan itsensä todella huonoksi.

Mutta olen iän myötä onnistunut psyykkaamaan itseni, että tuntemukset ovat vain inhimillisiä ja miltei aina johtuvat omasta pahasta olosta, jokin mättää. Olen onnistunut herättämään itseni sen suhteen, että on hienoa, että nämä negatiiviset tunteet tunnistaa itsessään ja niille voi tehdä jotain. 

Olen myös huomannut, että hyvänä päivänä negatiiviset sanat myös muiden lausumina valuvat kuin hanhen selästä, mutta jos on surua ja murheita ja mieli haavoittuvaisimmillaan, silloin muutkin pääsevät helpommin pinnan alle.

Suurin virhe on kuitenkin siloittaa lasten tie epäonnistumisilta, sillä omasta kokemasta tiedän, että juuri epäonnistumiset ovat tehneet minusta vahvan.

Omaksi voimakeinoksi olen myös löytänyt itselleni nauramisen ja laittamalla huonot asiat tiskiin suoraan, silloinhan en voi paljastua, kun paljastan itse itseni. Tästä huumoripsyykkauksesta olen saanut valtavasti voimaa ja itsetuntoa. Sananparren tulisikin kuulua, se parhaiten nauraa joka itselleen osaa nauraa, miten vapauttava voimakeino se on.

Elämä ei ole niin vakavaa ja elämä ei todellakaan ole sellaista miten se somessa näyttäytyy, joissa ihmiset paljastavat pienen murto-osan elämästään.


Mutta kiitos keski-ikäisyyden ymmärrän nämä seikat ja hyväksyn ne. Hyväksyn itseni, enkä enää pelkää kuten nuorena, että paljastun surkimukseksi. Iän myötä olen myös oppinut ettei täydellisyyttä ole vaan se on vain mielikuvien tuottama harha, jota on mahdotonta tavoitella.

Näitä eväitä haluan myös siirtää lapsille, olet täydellinen juuri sellaisena kuin olet ja kaikki me myös olemme epätäydellisiä. Epätäydellisyys tekee meistä myös mielenkiintoisia ja on osa meidän persoonaa.

Kun täydellisyyden harha murtuu niin omien ulkonäköpaineiden suhteen kuin kaikkien muiden seikkojen, joka liittyy minuuteen: työ, harrastus, opiskelu, koti, äitiys jne. ja kun kuuntelee muita, huomaa sen, että me kaikki taistelemme samojen ongelmien parissa.

Joten ensi kerralla kun mollaat itseäsi, onpa ohuet hiukset, liian pyöreä sieltä ja täältä, nenä vino, hampaat vääränlaiset, ihossa näppylöitä, et osaa sitä ja tätä. Katso itseäsi syvälle sydämeen ja mieti mitkä kaikki asiat ovat upeita juuri sinussa, missä juuri sinä olet taitava tai hyvä, mikä sinussa on kaunista, koski se luonnetta tai ulkonäköä. Kaikista meistä löytyy vaikka miten paljon kehumisen arvoisia asioita.

Ymmärrän, että oma sukupolvi ei ole tottunut kehumaan itseään ja tuntee jopa syyllisyyttä, jos tuntee itseensä tyytyväisyyttä ja saattaa jopa pohtia, olenko nyt sitten narsisti?

Mutta emmehän halua siirtää oman sukupolven kipuilua lapsiimme. Joten jotta voimme olla lapsille esimerkillisiä, niin keskitytään puhumaan itsestämme ja toisistamme nätisti. Kyllä viisas myös ymmärtää missä menee se itsekehun sovelias raja.

The Body Shopin tavoitteena on inspiroida ihmisiä tekemään seuraavan vuoden aikana miljoona itsensä rakastamisen tekoa, jotta saataisiin aikaan enemmän rakkautta sekä positiivista muutosta maailmaan.

Liity Jameela Jamilin ja milleniaaliterapeutti, Sara Kuburicin Instagram-haastatteluun keskiviikkona 17.3. The Body Shop Instagram live-keskusteluun itserakkaudesta!


*Itserakkaus tarkoittaa montaa asiaa, mutta se kaikki alkaa oman sisäisen ja ulkoisen arvon tunnistamisesta.


The Body Shopin tavoitteena on inspiroida kaikkia ihmisiä tekemään miljoona itsensä rakastamiseen tähtäävää tekoa vuoden sisällä
Ei ole väliä, onko tekosi pieni vai suuri, kaikki tähtää suureen muutokseen.

Lisätietoja: The Body Shop itserakkaus

Kiitos The Body Shop Suomi puhuttelevasta itserakkauskapinahaasteesta näin naistenpäivänä.

Lopetan jo useampaan kertaan suoltamaani lauseeseen, annetaan kaikkien kukkien kukkia ja tähän lisään, annetaan kaikkien sielujen ja sydämien olla auki, jotta ei tarvitse pelätä joka päivä paljastuvansa, sellainen taakka on painava kivireki.

Nyt saa kehua itseään eli olisi ihana kuulla kommenttikentässä missä sinä olet juuri hyvä tai mitä piirteitä itsessäsi arvostat ja pidät kauniina.

Tänään ei kahvikupitella uinuvien ja prinssiä pelastamaan odottavien Disney prinsessojen mukeilla vaan otetaan esille rohkeammat Pocahontas, Mulan ja Jasmine.

Rohkea Pocahontas, joka juuri ennen John Smithin teloitusta astui esiin paikalle kerääntyneiden katselijoiden joukosta. Tyttö heittäytyi Smithin päälle ja pelasti tämän varmalta kuolemalta.

Mulan, joka suojellakseen isäänsä, naamioi itsensä mieheksi ja lähti sotaan. 

Tai miten Jasminen taisteli oikeuksiensa puolesta, jotta voisi valita itselleen aviopuolison. 

Sydämellistä naistenpäivää kaikille ja muistetaan, että itserakkaus ei ole kaikissa kulttureissa vielä samanlainen etuoikeus, kuin meillä vaikkapa Suomessa. ❤️8 thoughts on “Hyvää naistenpäivää ja itserakkauskapina”

 • Nyt kyllä jotenkin meni suoraan sydämeen tämä sinun postaus ja lopussa jo valui kyyneleet silmistä. Itseään on hirmuisen vaikeaa kehua. Osaan ehkä kehaista asioita joita osaan tehdä hyvin, mutta en osaa kehua ulkonäköäni…en vaan näe itseäni mitenkään erityisenä, mutta yritetään. Osaan nähdä tavarat sellaisina esim. kierrätyskeskuksessa, millaisilta ne näyttävät tuunaamisen jälkeen. Vaikka jokin kamalan näköinen kori, näen sen kukkakoristeisena, jossa on sisalnauhaisia koristeita ja sen väri on hempeä…Saitko kiinni mitä yritän sanoa?
  Sitten se ulkonäkö! Moni pitää minua hyvinkin itsevarmana ulkonäköni suhteen. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa. Yritän opetella rakastamaan itseäni sellaisena kuin olen, joinakin päivinä se onnistuu, joinakin taas ei ollenkaan. Yksi asia mistä tykkään itsessäni on pyllyni 🙂 Se on iso ja muhkea, mutta tykkään siitä silti tosi paljon 🙂

  Ihanaa naistenpäivää sinullekin ihana Tiia <3 Välillä ihan mietin, että olisipa mun elämä tylsempää, jos meistä ei olisi tullut ystäviä <3

 • HIeno postaus – osui ja upposi.

  Sydämellistä naistenpäivää ihanalle naiselle <3

 • Mahtavaa, että teit tämän postauksen ja herättelit ajattelemaan tätä aihetta! Eikä jäänyt pelkästään herättelyyn, vaan mentiin jopa syvemmälle. Mahtavaa naistenpäivän iltaa!

 • Vaikeaa aihetta käsittelet. Joskus kesällä blogimaailmassa pyöri Self Love Zone haaste, muistaakseni Veera Biancan aloituksesta, josta itsekin olen kirjoittanut (https://viaperasperaadastra.com/2020/08/12/self-love-zone-haaste/ ), mutta se ei ilmeisesti lyönyt läpi. Naisten on poskettoman vaikea muuttaa ajatusmaailmansa siihen suuntaan. Minä sillä periaatteella en edes ole nainen 😁. Tosin, omaa nuoruutta huomioon ottaen se olisi varsin epätodennäköistä, että minusta olisi kuoriutunut sellainen klassinen, pumpulilinnan asukas. Olen taistelija, jouduin puolustamaan omia oikeuksia nyrkein. En tiedä, onko se hyvästä vai pahasta. Se vaan oli näin. Minulle ei kukaan muistanut ketoa tasa-arvosta, olen itse keksinyt, että sain tehdä mitä halusin. Niin teenkin edelleen 😉

 • Olipas sinulla upea postaus. Onneksi keski-ikä tuo tosiaan enemmän itsensä hyväksyntää, ei pidä marinoitaan ja hyvin negatiivisia juttuja siirtää lapsiinsa. Mutta on minulle kauhean vaikea kehua itseään. Kai senkin voisi harjoittelemalla oppia. Ei tule nyt mieleen muuta, että minä olen hyvä laittamaan ruokaa ja leipomaan.

 • Todella vaikiaa on kehua ittiänsä . Ja jos saa kehuja, tunnen itteni erittään vaivautuneeksi.
  Meillä tasa-arvo on ollu aina kohorillaan, vaikka meillä viljellähän joskus todella sarkastista huumoria ja jos joku ei tunne meidän huumoria, niin ottaa sen todesta.

  Ihanaa tätäkin päivää Sinulle Tiia ♥♥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud