Kaupallinen yhteistyö: Presso-ketju/Minäkö keski-ikäinen?
Kuka ei rakastaisi tuoretta pullaa ja vielä, kun pulla on tuunattu mitä erilaisimmilla tavoilla. Sain kutsun seuraamaan Presso-Paakari kisaa ja pääsin samalla maistelemaan aivan uudenlaisia makuelämyksiä pullien suhteen. Oikeastaan vain taivas on rajana, kun kyseessä on pulla.
Suomalaiset ovat pullatottumuksiltaan hyvin perinteistä kiinni pitäviä; kaneli, kardemumma ja vanilja ovat yhä suosikkimaut, kun esimerkiksi Ruotsissa pulliin käytetään usein sahramia, saaden pulliin hieman täyteläisemmän maun ja keltaisemman sävyn. Saimme kuulla, että suomalaiset tilastollisesti useimmiten valitsevat tutun ja turvallisen voisilmäpullan, jonka jo nähdessään tietää mitä saa.
Yksistään Presso-kahviloiden uuneissa paistuu ja tuoksuu vuosittain yli miljoona tuoretta pullaa. Ketjun paras pullanpaistaja valittiin 15. helmikuuta järjestetyssä Presso Paakari-kisassa Helsingissä, oli jännittävää olla kisoissa tarkkailemassa mukana.
Kilpailun kahdeksan finalistin pullissa ja viinereissä käyttämät lisukkeet ja täytteet, kuten sitruunarahka, kinuski, suklainen nutella, Dajm-pakastekakku murusina, ananasinkivääri ja salmiakki, veivät pullien makumaailmaa aivan uudelle tasolle. Raati arvioi kisassa pullien innovatiivisuutta, makua, ulkonäköä ja kaupallisuutta. Sanonko, että maailman vaikein tehtävä, sillä maistoin pienen palasen joka ikistä pullaa ja voisin todeta, että kaikki kisaan osallistuneet olivat pullineen voittajia.
Jälkiruokamainen suklaacreme-wiener toi kolmossijan kouvolalaiselle Topias Sundqvistille.
Toiseksi kisassa tuli kuopiolainen Mikko Martimo mehevällä ananas-inkivääripullallaan.
Kilpailun voitti oululainen Jonna Vanha-Honko puolukka-kinuskiviinerillään. ”Pulla syntyi omien makumieltymysteni pohjalta. Kirpeä puolukka ja makea kinuski luovat yhdessä hyvän makuharmonian”, kertoi vajaan vuoden Pressossa työskennellyt voittajaleipoja Vanha-Honko.
Löytyikö sitten omaa pullasuosikkia, kenties sitruunarahkapulla jäi makuhermoja kutkuttelemaan ja kun oikein jälkikäteen mietin, sitruunarahkapulla oli kaikista pullista myös aika pitkälle se perinteisin. Eli niin totta tuo, että suomalainen kaipaa pullaltaan yksinkertaisia makuja, vaikka kun oikein lähtee pullien kanssa iloittelemaan, syntyy pullista suorastaan Amerikan malliin herkullisia gourmet pullia.
Kun pääsimme tuunaamaan herkullisen pullakasan joukosta omia pullia, en noudattanut lainkaan tuota yksinkertaisinta oppia: ”vähemmän on enemmän”, vaan sorruin taiteilemaan pullatäytteiden kanssa oikein urakalla. Vai mitä tuumaatte yllä olevan kuvan donitseista ja pullista, joissa täytteinä oli: sitruunarahkaa, erilaisia marjoja, kermavaahtoa, lemon curdia ja erilaisia herkullisia päällisiä ja strösseleitä. Pullia kiikutinkin mummilleni ja tädilleni pakkaseen ja vielä kotiinkin jäi muutama perheen herkuteltavaksi.
Lopuksi vielä saimme valokuvaaja Kristiina Hemmingiltä valokuvausniksejä ruuan kuvaukseen ja miten suuri merkitys on valolla ja mm. erilaisilla heijasteilla. Mitäs tuumaatte alla olevan kuvan tuunaamastani Suomi 100-vuotta pullasta (sitruunarahkaa, lemon curdia ja pensasmustikoita), josta upean kuvan otti Kristiina. Pullani ei todellakaan ollut noin nätti luonnossa, mutta Kristiina sai valokuvaustaidoillaan ihmeitä aikaan.
Paakarikisa nostaa ammattilaiset esiin
S-ryhmällä on Suomessa on 26 Presso-kahvilaa. ”Kahviloissamme työskentelee todellisia kahvila-alan ammattilaisia”, Kulovuori kertoo. ”Haluamme kannustaa henkilökuntamme osaamista ja nostaa ammattilaisia esiin. Siksi järjestimme nyt toista kertaa Presso Paakari-kisan. Kilpailun kautta ammattilaiset saavat näkyvyyttä omille ideoilleen ja vaikuttavat kilpailutöillään hyvinkin konkreettisesti kokonaisen kahvilaketjun tuotekehitykseen.”
Aivan mieletön kannustin Presso työntekijöille ja saada oma pulla myyntiin Presso kahviloihin on kertakaikkisen huikea asia. Meilläkin on Porvoossa oma Presso-kahvila ja nyt aion kyllä pullahyllyjä katsoa uusin silmin ja jännityksellä odottelen, milloin voittajapulla tai jokin muu kisassa esiintynyt pulla löytyy meidänkin Presson pullahyllyltä.
Presso Paakari 2017 -kilpailun tuomareina toimivat Presson ketjupäällikkö Janne Kulovuori, kehityspäällikkö Jussi Ulanen SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksesta, Lantmännen Unibaken avainasiakaspäällikkö Piia Töllinen sekä kolumnisti, bloggaaja Olga Temonen. Kisakatsomossa jännitti oman blogin lisäksi blogit: Sokerivaltakunta, Annin Uunissa, ja Viimeistä murua myöten.
Alla vielä upea voittajapulla Kristiina Hemmingin kuvaamana.
Presso
Kauppakeskusten ja Prismojen yhteydessä sijaitsevissa Presso-kahviloissa kahvileivät tarjoillaan vastapaistettuna ja koulutetut kahvimestarit huolehtivat siitä, että tarjolla on aina tuoretta kahvia. Vuosittain Pressoissa ympäri Suomen paistetaan yli miljoona pullatuotetta ja tarjoillaan 2 miljoonaa kuppia kahvia.
S-ryhmään kuuluvia Pressoja on Suomessa 26.
Lantmännen Unibake
Lantmännen Unibake on leipomoalan konserni, joka valmistaa leivonnaispakasteita ja tuoreita leipomotuotteita ammattikeittiöille ja vähittäiskaupalle. Sen tuotemerkkejä ovat Vaasan, Schulstad Bakery Solutions ja Vaasan Kotiuunin.
Kilpailu järjestettiin yhdessä leipomoyritys Lantmännen Unibaken kanssa. ”Olemme mielellämme Presson kanssa lämpimän pullan asialla”, sanoo asiakasmarkkinointipäällikkö Kaisa Kivistö. ”Uunin käyttö kotona on selvästi vähentynyt edellisiin sukupolviin verrattuna. Kuluttajat haluavat silti kotoisia makuja, mutta nyt ne haetaan kahviloista. Me uskomme, että tulevaisuudessa uunituoreiden leivonnaisten merkitys kahvilavalikoimissa kasvaa yhä”, Kivistö kertoo.
Facebookissa julkaisin myös livevideon, josta pääsee katsomaan kilpaijoiden jännittävät tunnelmat, heidän pullakuvauksineen ja tietenkin voittajien kukituksen.
Miltä sinusta kuulosti Presso Paakarikisan pullat ja voittajakolmikon pullat? Eikö olekin mieletön kannustin kahvilatyöntekijöille? Minkälainen on sinun lempipulla? Pullaisaa maanantaita kaikille, taidanpa mennä kahvin kanssa sulattamaan pakkasesta yhden tuunaamani pullan ja herkutella, näin maanantaikin voi alkaa hymy suussa.
Minä en niin kovin pullista välitä, mutta suklaanystävänä aloin himoitsemaan tuota suklaacreme-wieneriä, todella herkkullisen näköinen pulla! :).
Se olikin sellainen herkku, että oksat pois. 🙂 ihanaa iltaa Laura <3
Herkullisen näkisiä on pullat😀
Pulla se ihan parasta, mutta huono puoli kun se kaikki "tarttuu kylykihin" 😊 Siitä huolimatta pullaa on p a k k k o silloin tällöin saada mutustella 😀
Kivaa päivää Sinulle Tiia ♡♡💖
Niin totta tarttuu kylkiin, peppuun ja leukaan, mutta on hyvää. ihanaa iltaa <3
Sanjan blogiin juuri kommentoinkin, että onneksi ei tarvinnut teidän tuomaroida. Olisi ollut vaikeaa valita voittajaa noista vaihtoehdoista.
Ihanaa maanantaita Tiia ❤️
Olisi kyllä ollut ihan mahdoton valinta, kaikki pullat olivat aidosti todella herkullisia. Kivaa iltaa Outi<3
Nams nams mums mums,ihan törkeän hyvännäköisiä.Kylläpä iski nyt pullanhimo;D
Ihan mahdotonta katsoa edes tätä postausta, heti alkaa tekemään pullaa mieli. 😉 Kivaa iltaa <3
Voihan pulla! Veikkaan, että näiden kuvien jälkeen lounaalla mun täytyy popsia pulla jälkkäriksi! :D<3
Voihan pulla, ihan totta, kyllä joka kerta kun katson näitä kuvia, niin alkaa tekemään mieli pullaa.:) Kivaa iltaa Noora<3
Unelmatyöpaikka, jossa kannustetaan luovuuteen ja arvostetaan työntekijöiden omia ideoita – hatunnosto!
Vedän täällä mustikkamaitoa ja haaveilen juuri tuosta salmiakki-valkosuklaaviineristä sekä voittajapullasta aamupalan jatkeeksi! Puolukan ja kinuskinyhdistelmää pääsin eilen maistamaan eilen kirkkonummelaisen Bistro Omatin sunnuntaibrunssin täydellisessä juustokakussa. Puolukan kirpeys ja täyteläinen kinuski,voiko olla mitään parempaa! Herkullista alkuviikkoa : )
Todella kannustavaa työntekijöillr, arvostan todella paljon. Puolukka-kinuski, mikä ihana yhdistelmä nam. Ihanalta kuulostaa tuo brunssi. Kivaa iltaa <3
ihan mikä vain pulla, kaikki menee ne on vain niin herkkua 🙂 voi on kyllä jostain haettava kahvinkaveriksi 😀
Kahvi ja Pulla ei voi olla parempaa. 🙂 Kivaa iltaa<3
Oijoi. Näyttävätpä herkullisilta!
Ihanaa uuden viikon alkua <3
Pulla vaan on niin hyvää. Mukavaa iltaa Mira <3
Ei tämmöisiä postauksia kestä katsoa.=) Iski niin kamala pullanhimo, että on pakko lähteä kaupoille. ;D
Tiedän, joka kerta kun tulen katsomaan näitä kuvia, alkaa tekemään mieli pullaa. 😉 kivaa iltaa Sude <3
Nam nam nam! Mä rakastan pullaa, mutta vatsavaivojeni vuoksi oon joutunut jättämään vehnän mussuttamisen minimiin… Mutta aina välillä sorrun ja nautin 😀 Tosi ihana tuo sun tuunaama "Suomi 100wee" -pulla! <3
Välillä sitä joutuu sortumaan vaikka tuleekin maha kipeäksi Oi kiitos kovasti Mia ja ihanaa iltaa. <3
Oijoi, voihan nami mitä herkkuja :P. Mikään ei voita juuri uunista tullutta pullaa!
Tuore pulla on maailman paras herkku! Kivaa iltaa Elmeri. <3
Kyllä nyt tekee mieli pullaa <3 En ole moneen kuukauteen leiponut pullaa, josko laskiaiseksi kunnostautuisi.
Ihanaa uutta viikkoa Tiia <3
Laskiaispullakin on niin hyvää. Kivaa iltaa Tuija <3
Onpa kaunis tuo Suomi 100 vuotta -pulla, varmasti herkullinen! :p
Kiitos niin paljon Jonna ja jaoin sen tätini kanssa puoliksi, tykättiin kyllä molemmat. Kivaa iltaa Jonna <3
No nyt on kyllä TODELLA her-kul-li-nen postaus!!!
Ihan mahtavaa kuulla, kiitos kovasti marru ja ihanaa viikkoa sinulle. <3
Kauniita kaikki, mutta olen aika skeptinen pulla ihminen….söisin varmasti kaikki mustikat <3
Oletko, kyllä kaikki nämä pullat maistuivat aivan mielettömän hyvältä! kivaa iltaa Satu <3
Oi mitä herkkuja! Oli varmaan todella kiva tapahtuma, ainakin herkullinen 😉
Oli aivan mahtava tapahtuma, herkullinen, jännittävä, kivaa seuraa, hyvää ruokaa ja pullaa. Täydellistä siis. 🙂 Kivaa iltaa Marina. <3
Voi himotus! ihania pullia! Minun olisi ollut vaikea olla tuolla, olisin varmasti ollut pulla suussa koko ajan 🙂
Ihanaa viikkoa sinulle!
Hehe, arvaa olinko minä pullaa täynnä suu. 🙂 Kivaa iltaa sinulle Hertta Viola <3
Voihan pulla! Nams ja mums. Mä niiiin tykkään tuoreesta pullasta ja ai että mul on ikävä äidin pullia!! <3
Voi ei, pullassa on kyllä jotain niin lämmintä ja kotoisaa ja lämmin pulla on vaan niin hyvää, ei ole sen voittanutta. Kivaa iltaa. <3
Ihanaa päivää. Oli kiva nähdä pitkästä aikaa. Toivottavasti nähdään taas pian:)
Oli niin kiva nähdä ja vietettiin aivan mahtava päivä. kivaa viikkoa Sanja. <3
Oijoijoi… kaikki näyttävät hyviltä, mtta kinuski – ja nutellapullat kuulostavat superherkullisilta!
Ne olikin pala taivasta, kivaa viikkoa sinulle Tuuli. <3
Oi mitä herkkuja. Oma lemppari mauste pullassa on vanilja. Allergioita kun on niin paljon kaneli, kadremumma tai sahrami kun ei tule kuuloonkaan.
Vanilja on aivan ihanaa pullassa ja dallaspullat ovat yksiä suosikkejani. Kivaa iltaa <3
Pullat, nam nam ne vaan on niin parasta maailmassa, tai ainakin melkein.
Tiesitkö muruseni, että olin entisessä elämässäni (eli nuorena ja nättinä) kondiittori ammatiltani. Ammatissani ei sinäänsä ollut mitään vikaa mutta jatkuva yövalvominen ei sopinut minulle lainkaan. Siihen sit yhdistettynä pölyallergia niin se ammatti oli sit siinä.
En tiennyt tätä kiitos kun kerroit, mutta onpa kurja kuulla, mutta nätti olet tänä päivänäkin, huikea kaunotar. Kivaa iltaa sinulle ja onneksi voit vielä syödä sentään pullaa. <3