Tänään Turkkuseen

Tänään Turkkuseen
Ihan alkuun pitää pyytää anteeksi turkulaisilta otsikkoa, sillä ilmeisesti sana ”Turkkuseen” on täysin vieras Turussa ja siellä sanotaan vissiinkin ”mennään Turkkuun.” Korjatkaa, jos olen väärässä. 🙂 Ei hajuakaan, mutta olisiko kaikki lähtenyt J.Karjalaisesta, jota en mitenkään fanita, mutta onhan tuo niin mojova sana tuo ”Turkkuseen.”

Niin ja onhan se stadilaisenkin mielestä hassua kutsua stadia ”hesaksi” eli nää on näitä. Suotakoon kaupungeissa ei asuville omat lempparinimet kaupungeille ja kieli elää. Mutta asiaan. Tänään lähden pienelle blogimatkalle Turkuun ja tulipa eräs nuoruusmuisto Turusta mieleen, jonka ajattelin perjantain ratoksi jakaa. 

Ystäväni sisko asui ja asuu Turussa ja päätimme lähteä ”Down by the Laituria” viettämään hänen luokseen. Kävimme kyllä muutenkin bilettämässä ystävän siskon luona Turkkusessa ja yhden havainnon teimme tuolloin. Turkulaiset eivät tykänneet stadin likoista. Koskaan, ei koskaan kukaan tullut juttelemaan, toisin kuin stadin baareissa, olimme siis suorastaan näkymättömiä. Päättelimme sitten, että turkulaisilla on joku salainen turkulaiskoodi, josta tunnistavat toinen toisensa. 


Iiks alla meikäläisen eka oma koti ja mummille ja vaarille ylpeänä esittelen. Tarjoilin poppareita, en kestä, johan oli tarjoilut! Pukkasikin sitten 6-viikon pankkilakko ja siinä ehti matkailla kaupungista toiseen. 
Noh mutta siihen nuoruuden bilereissuun. Olimme tosiaan viettämässä ”Down by the Laituria” kahden vuorokauden biletysrupeamalla. Parastahan aina oli se kakkospäivä. Nuorena sitä nukkuikin kuin pupujussi ja samalla muistuikin mieleen reissut Tampereelle, jolloin nukuimme vallan autossa. Että tämä ystävien asunto oli ns. upgreidaus. 

No mutta palataan taas Turkkuseen. Oli toinen päivä ja ilo ylimmillään. Baarit olivat auki koko yön ja bilettää pystyi siis todellakin aamuseitsemään, mikä paratiisi! Jossain kohti kuitenkin se parikymppisenkin kone väsyi ja aamukuudelta keksin nerokkaan idean, minäpä hyppään junaan ja lähden kotiin stadiin. Tuolloin asuin muuten Graniittitalossa (Kampin ostoskeskusta vastapäätä) ja kyllä siellä oli kolme asuntoa ja kyllä sielläkin sattui vaikka mitä, mm. naapuri oli sammunut yöksi suihkuun ja Graniitti Anttilan vaatteille tuli vesivahinko ja taisi siinä jonkun toimiston tietokoneetkin saada hieman liikaa vettä. 

Kun tosiaan se kone hyytyy lopullisesti, niin kyllähän se oli kamalaa mennä kylässä nukkumaan päiväänsä (krapulaansa) ja jossain kohden siitä sitten jaksaa vielä lähteä illalla kotiin. Joten kätevänä hyppäsin aamu 7:n junaan kohti Helsinkiä. Junalippuun olin varannut käteistä sen verran, kuin Turkkuseen matkatessa lippu maksoi. 

Sitten ilmestyi konduktööri, jolle yritin maksaa lippua ja kyseessä olikin sitten joku Turkkusen juna-stadiin eli joku superexpressien express ja rahani eivät riittäneetkään lippuun. Toisellakin mierolaisella eli nuorella miehellä oli sama ongelma. 

Siinä kohden sitten jo aloin itkua vääntämään ihan vilpittömästi, että mitäs nyt tehdään, rahaa ei ole, juna koko ajan puksutti eteenpäin ja väsymys kahden vuorokauden ”Down by the Laituri” rupeaman jälkeen oli aivan totaalinen. Itku auttoi ja se oli kuulkaas vilpitön itku se, en osaa tekoitkeä, vaikka olen joskus yrittänyt ja ihan hammastakin purren. 
Konduktööri heltyi antoi lipun stadiin asti ja potkaisi samalla nuoren miehen seuraavalla pysäkillä pihalle. Mitä tästä siis opimme, naisen kannattaa kiperiin tilanteisiin opetella se tekoitku, sitä voidaan tarvita, jos ei vilpitöntä itkua ole tuloillaan.

Kyllä voin kuvitella, että konduktööri oli nähnyt kaiken maailman liputta matkaajia ja ns. kahden vuorokauden hummaaminen paistoi epämiellyttävästi kasvoiltani, mutta heltyipä kuitenkin. Kyllä kuitenkin kävi nuorta mieltä sääliksi, kun jäi vieraalle pysäkille riutumaan. Samalla tunsin ristiriitaisia tunteita konduktööriä kohtaan, joka pelasti minut hädästä, mutta oli nuorelle miehelle tiukempi. Toimii se epätasa-arvo kuulkaas näinkin päin. 

Eli sellaisia kokemuksia onko se Turuust, ei no Turusta. 🙂 Mitähän tänään taas tapahtuu,  hih. Ainakin yritän valita samaa paria olevat korkkarit mukaan, toisin kuin viime syksynä Kabareematkalla Tallinnassa. Onneksi alkoholin käytön olen lopettanut jo vuosia sitten. En ole absolutisti, mutta en halua  humaltua. Pari lasia skumppaa ja se on täydellistä niin. 

Ah huoleton nuoruus ei voi muuta sanoa ja ihan hirvittää,  jos omat nuoret toilailisivat noin. Tai mitäpä minä mistään mitään tiedän, en todellakaan näitä laverrellut omillekaan vanhemmille. Kuten vaikka pakon edessä kamuni, jonka kamat festareilla pöllittiin ja joutui liftaamaan kotiin takaisin bikineissä. Kuulkaas siinä jo oli toisen äidillä ihmettelemistä.

Nyt rauhallisin elein valmistautumaan rauhalliseen aikuisten reissuun, Turku, täältä tullaan! Miten siellä, onko jakaa noloja kokemuksia nuoruudesta tai Turun kokemuksia. Olisi kiva kuulla näin viikonlopun kynnyksellä. Kannat kattoon ns. 😉 Iloa viikonloppuun kaikille. <3
36 thoughts on “Tänään Turkkuseen”

 • Voi että, kunpa olis itsekin ymmärtänyt aikanaan liimailla valokuvat kansioihin ja vielä kirjoittaa niihin tekstit niinkuin sinä oot tehnyt. Ihan huippua! Sitä kun ei voi tietää, kauanko tässä vielä muisti pelaa, niin olis niin pal helpompaa, kun ei tarttis muistella, kuka on kuvassa ja milloin ja mitä varten…

  Turkulaisista mulla oli nuorempana vähän samanlainen mielikuva. Siis että ovat sisäänpäinlämpiävää porukkaa, jotka tosiaankin katsovat muualta tulleita nenänvartta pitkin alaspäin. Perustui varmaan johonkin kuulemaani ja uskomaani ennakkoasenteelliseen tietoon, ja sitten kun oli valmiiksi liikkeellä sillä mielellä, että Turussa asuu suunnilleen pelkkiä koppavia missejä, niin siltä se sitten tuntuikin, kun kaverin kanssa jossain sikäläisessä diskossa koitettiin mukana hillua.

  Sittemmin on mielikuva niin Turusta kuin ihmisistäkin kääntynyt ihan päälaelleen ja mieluusti poikkean kaupungissa aina silloin tällöin, kun meiltä pääsee melkein kotiovelta bussilla niin kätevästi. Ja kaikki turkulaiset, joihin olen saanut aikuisiällä tutustua, on kyllä varsin kaukana itseriittoisista minkkiturkkinaisista. Mukavaa ja "normaalia" (mun paras ihmisarvosana) porukkaa. Joskin varmaan tässä ikäkin tekee tehtävänsä puolin ja toisin.

  Justiin pääsiäisviikonloppuna Turun Ruisluodossa ukkelin kanssa vuorokausi vietettiin ja yhtä nättiä ja rauhallista oli kuin aina ennenkin.

  Kivaa reissua sinne Turkkuseen tai toispualjokkee tai ihan vaan Turkuun <3

  • Annukka nyt on pakko korjata:Ruissalo, ei Ruisluoto. Nimim. "Mää ole entine turkulaine"

  • Annukka, nyt on pakko korjata: Olit Ruissalossa, et Ruisluodossa. Porissa on noita -luotoja 🙂
   Kyllähän me turkulaiset hiukan sisäänpäinkääntyneitä varmaan ollaan, mutta kyllä juttuakin tulee kunhan alkuun päästään.

  • :D. Hyvä korjaus Kristiina :D. Ruisluoto on täkäläinen vanhainkoti ja lipsahti tohon vahingossa, kun ukkeli kertoi puhelimessa vitsinä kaverilleen, että ollaan vaimon kanssa menossa Ruisluotoon pääsiäisenä. Jos ei ihan vielä nyt sitten kuitenkaan :D.

   Omaan blogitekstiin sentään tuli oikein.

  • :D. Hyvä korjaus Kristiina :D. Ruisluoto on täkäläinen vanhainkoti ja lipsahti tohon vahingossa, kun ukkeli kertoi puhelimessa vitsinä kaverilleen, että ollaan vaimon kanssa menossa Ruisluotoon pääsiäisenä. Jos ei ihan vielä nyt sitten kuitenkaan :D.

   Omaan blogitekstiin sentään tuli oikein.

  • Täytyy Annukka myöntää, että vauvakirjat on viimeiset jotka jaksoin kuvat liimailla ja leikkailla. Sitten iski laiskuus ja äidin väsy neljän lapsen kanssa ja kuvat netissä tekosyy.

   Ihan sama mielikuva oli ja voi itku kun ovat lämmintä porukkaa. Lady of the Mess, Tuulas life ja nyt kaikki reissulla, ihania ihmisiä. <3

   Turku oli niin ihana, että olin ällikällä lyöty, ihan toista kuin nuoruuden Turku eli nuoren silmin katsottuna. Nyt katsoin vähän eri juttuja, hih. 🙂

   Ihanaa vappua Annukka ihana. <3

   Kiitos Kristiinalle avusta. <3

 • Jos pistät tota nuoruuden reissua paremmaksi niin…. 😂😂😂😂

  Mukavaa viikonloppua Tiia. 💖

 • Hauskaa viikonloppua!
  Mä en ole vielä valmis kertomaan julkisesti mun nuoruuden reissuista ja typeryyksistä.

 • Suurimman osan toilailuista olen tehnyt Karkkilan Mian kanssa. Kerran juotiin tequilaa ja onneksi oli saatajat bussiin, koska jalat kävi, mutta eteenpäin en päässyt 😂.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Tiia ja pidä hauskaa Turussa ❤️

  • Hihi te ootte niin ihania ja heti kun on aikaa, niin nautin ja otan kahvin ja menen lukemana oman lempparin eli sun uuden Karkkila jutun. 🙂

   Kiitos kovast ja ihanaa uutta viikkoa Outisein. <3

 • Sulla on kyllä hyvä varasto noita ihania nuoruuskuvia.
  Tuo Turun murre on oma lukunsa, äidin sisko muutti sinne nuorena tyttönä ja kun tuli käymään, puhui murteella.
  Taukoa tässä pidän, kun pitää haravoida vielä tätä jätti pihaa.
  Mukavaa viikonloppua
  >Leenalii

  • Oi kun näkisit kaikki kuvat eli kuvaaminen oli silloin jo kivaa. 🙂

   Turun murre on kivaa kuunneltavaa kyllä.

   Ihanaa uutta viikkoa ja vappua Leenalii. <3

 • Ei oikeat turkulaiset koskaan mene Turkkussee. Menevät ehkä Turkuu, tai jos ovat oikein vanhoja voivat mennä Turkkuun.
  Oikein kivaa Turun matkaa! Sinne minäkin suunnistan vappuna. Menen tois pual jokke, eli sinne puolelle missä Tuomiokirkko EI ole.

  • Juu näin olen ymmärtänyt etteivät mene Turkkuseen, ihan niin kuin minä en mene Hesaan, menen stadiin. Eli nämä on näitä ns. ulkopaikkakuntalaisten sanontoja kaupungeista. 🙂

   Oi ihanaa Turun reissua, kyllä vaan on niin upea kaupunki, että wow. Olisin voinut jäädä vaikka viikoksi. <3

   Ihanaa vappua Kristiina. <3

 • Mahtavaa Turun matkaa.
  Omalla tavallaan hauskoja nuo nuoruuden sähläykset 🙂 Vaikkei nuorena aina naurattanutkaan.
  Minulle Turku on näyttänyt epäystävällisenä kaupunkina, kun perheemme asui siellä Australian paluumuuttajina alle vuoden. Tai ehkäpä olin itse kummajainen 🙂
  Ihanaa viikonloppua Tiia <3

  • Ihan sama juttu nuorena, mutta kylläpä nyt oli niin ystävällistä ja ihmiset aivan ihania. Niin hyvä fiilis jäi Turusta nyt. <3

   Ihanaa vappua ja uutta viikkoa Kirsti Kaija. <3

 • Nuorena 13 vuotiaana , muutettiin Vaasasta Turkuun kahdeksi vuodeksi . Turkulaiset luokkakaverit ihmetteli mun murretta , Vaasassa sanotaan hyppynarua lengaksi ja sanojen eteen laitetaan yli sana : yli kivaa, yli paljon jne . Mun puhetta ihmeteltiin niin paljon että muistan sen vieläkin😂🤣😂🤣
  Hauskaa viikonloppua !

  • Ihana ja niinhän se on, että kaikissa murteissa on omat hauskat kotkotuksensa. Kivoja juttuja, kiva kun kerroit. Itse muistan kun Oulussa käydessä olin ihmeissäni "alakko mua" eli leikitäänkö yhdessä kommentista tai, että dösä on onnikka. 🙂

   Ihanaa vappua Ulrika. <3

 • Kylläpä tuli omat "nuoruuslookit" mieleen kuvista 😀 Turussa ei ole tullut käytyä montaakaan kertaa, yksi oli luokkaretki yläasteella. Aurinkoinen kevätpäivä ja bussillinen keskenkasvuisia 😉 jep, jep!!

 • Ihania kuvii 💖ihquu reissua ja viikonloppua Tiia ihanuus 💖💖💖

 • Suomen Turku on ihana kaupunki <3 Joka kerta kun käyn siellä se hurmaa minut.
  IG kuvien perusteella teillä on ollut upea Turun reissu.
  Hyvää viikonloppua Tiia <3

  • Niin kyllä hurmasi minutkin, olet niin oikeassa, aivan mielettömän ihana kaupunki. <3

   Oli mieletön reissu kyllä, täydellinen.

   Ihanaa uutta viikkoa ja vappua Marjo. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud