Jutellaanko naiseudesta, hormoneista ja vaihdevuosista

Jutellaanko naiseudesta, hormoneista ja vaihdevuosista

Olen useamman tunnin tänään googlaillut netistä tietoa vaihdevuosista, esivaihdevuosista, erilaisista ehkäisyratkaisuista ja apukeinoista mihin lie vaihdevuosien esivaiheisiin. Vaihdevuosista löytyy kyllä tietoa, aivan liian nihkeästi tosin, mutta entäs välimaastoaika, kun olet molempien vaiheiden pimeällä puolella?

Mikä himputti siinä on, että miltei kaikesta voidaan netissä jutella hyvinkin avoimesti, mutta kun on kyseessä naiseuden uupahtaminen ja uupahtamisen etkot, tätä tietoa saa hippusin kerätä tyyliin hiekanjyvä sieltä ja toinen tuolta. Eikä naiset tästä aiheesta juuri keskenään edes puhu, asia vaan on niin kovin häpeällinen. Mutta jos tässä asiassa naisten kesken tunnettaisiin enemmän rohkeaa avoimuutta, niin miten paljon helpompaa olisi meillä kaikilla.

Voisiko joku kirjoittaa kirjan, ”Pelastusrengas vaihdevuosien esioireisiin ja vaihdevuosiin.” Yksiin kansiin ihan kaikki ongelmat ja naisten haastattelupätkiä sinne mukaan jutulle totista pontta antamaan.

Soitin tänään lääkäriin ja perästä kuuluu soittoa. Piti jopa omaa keissiä konsultoida kokeneemmalta hoitajalta ja kokeneemman hoitajan lääkäriltä. Uskalsin vihdoin sanoa ääneen, apua auttakaa, kaipaan apua ja jotain tarvitsee tehdä ja loppuun vähän naureskellen, etten taatusti tämän asian kanssa yksin ole.

Lopetin huhtikuussa taas pillerit, koska kiinnosti onko aidosti vaihdevuodet, pillerit teki sen, että tuntui kuin olisi vaihdevuodet ja kuukautisia ja oikeastaan minkäänlaisia hormonitoimintoja ei ollut laisinkaan. Pillerit tekivät tyynen zombien, joka olla möllöttää tyytyväisenä, kuin hormoneja ei olisi enää olemassa, ei hyvässä, eikä pahassa. Sinällään aika vaivatonta, mutta myös samalla vähän pystyynkuollutta. Nyt maailmassa näyttäytyy taas kaikki sateenkaaren värit ja toki myös uhkaavat myrskypilvet. Tuntuu kuitenkin, että on enemmän elossa.

Pillereiden loputtua alkoi uusi arki, nimitän tätä vaihdevuosien esikartanoksi. Säännölliset, mutta runsaat kuukautiset ilmestyivät tappavan tasaisesti ja sellaiset, että kuukaudessa saattaa olla viikko runsaita kuukausia ja pari viikkoa niukat kuukautiset ja viikko sitten sitä onnenaikaa eli kuukautisvapaata aikaa. Juu ei tälläistäkään kukaan jaksa, eikä sitä pillereiden aiheuttamaa tylstynyttä olemusta, tylsä kuin pyyhekumi.

Mitäs nyt sitten? Hormonikierukka voisi olla uusi mahdollisuus. Netissä kirjoitellaan kuitenkin, tulee finnejä, lihoo (apua vielä lisää), kuukautiset saattaa loppua tai ei loppua. Mutta noin prosentuaalisesti kuulostaa aika hyvältä vaihtoehdolta. Hormonikierukka vaikuttaa kuulemma kohtuun, eli ei samanlaista vaikutusta kuin pillereillä eli toivoa siis on.

Kuuntelin tässä ihastuttavan Elina Tanskasen Hormonihyrrä podcastiä toivoen saavani apua myös sieltä. Elinan olen treffannut Hehku ohjelmassa ja Elinasta huokui valtaisa empatia, lämpö ja äidillisyys. Elina kun on vielä erityistason seksuaaliterapeutti ja parisuhdeasiantuntija tuumin, että podcatissä puhuttaisiin asioista niiden oikealla nimillä.

Mutta voi itku, jäi haaleaksi maidoksi (kuten valitettavasti tämä omakin teksti, sillä täälläkään ei uskalleta puhua suoraan asioiden oikeilla nimillä ja kuten asiat on, on nämä niin hitsin vaikeita aiheita) ja käteen jäi vaan se, että ”pitää antaa mennä vaikka limakalvot olisi kuin saharan autiomaa.” Miten antaa mennä, miksi kukaan ei kerro tästä aiheesta suoraan, miten antaa mennä, sitten kun naiseus on uupahtanut ja sahapaperielämä kutsuu?

Kaikin tavoin Hormonihyrrä on muuten kiva ja mielenkiintoinen ohjelma, mutta tiettyihin toivomiini seikkoihin ei antanut suoraa vastausta.

Täällä ei olla vielä tässä vaiheessa, mutta vaihdevuosista hermostuneena ja niiden esikartanossa elävänä haluan ennakoida, olla valmiina kaikkeen, ettei tule shokkia tai naiseuden luovuttamista ja samalla toki saada myös helpotusta esivaihdevuosioireisiin. Tai mitä nämä nyt ikinä ovatkaan, joita käyn läpi. Tavallaan koen olevani vaihdevuosien kanssa sinuiksi tulevana varsin pitkällä, sillä minipillerit tekivät kaiken sen, että vilpittömästi luulin, että tässä oli jo vaihdevuodet, mutta ähäkutti eipäs ollutkaan.

Nuorena oli asiat joten kuten helppoja näissä asioissa tai ainakin omalla kohdalla, mutta en suostu luovuttamaan, että elämä tai ennen kaikkea naiseus ja naiseuteen kaikki kuuluvat asiat loppuisi vaihdevuosiin. Mutta miten saada näihin asioihin apua, vertaistukea, toverillisuutta, miten päästä häpeästä, sillä niin yksin aika pitkälle me kaikki naiset asian kanssa tunnumme olevan.

Miksi häpeä, kun esimerkiksi synnytystarinoista voidaan jutella vaikka kuinka avoimesti, vaikka kaikessa kauneudessaan varsin brutaalia hommaa on sekin. Ja kun ne vaihdevuodet tulee ihan kaikille naisille, toki erilaisina mutta kuitenkin. Vaihdevuodet ovat yleisempi asia, kuin äitiys sun muu. Niin miksi tästä aiheesta vaietaan. Myönnän kyllä pelottaa ne vaihdevuodet… Mutta onneksi eräässä blogissa sain tähän vaihdevuosi tulevaisuudenkuvaan lohtua.

Eli ainoa joka on kirjoittanut vaihdevuosista mieleiseen ja suoraan tapaan on Hanna Sumari, joka on saanut vaihdevuosioireisiin apua hormonirenkaasta, kannattaa lukea juttu täältä. Kiitos Hanna tästä jutusta, olet rohkea ja ihana, kun puhut asioista niiden oikeilla nimillä ja ihan kaikesta asiaan liittyvästä.

Mielestäni naiseus on hieno asia ja nykyaika on kiitollista aikaa siinä mielessä, että viiskymppinen ei ole enää keski-ikäinen mummeli vaan täysin elävä ja elämän palon liekit hyppysissä oleva verevä nainen. Tälläinen on mahdollista olla niin pitkään kuin oma sielu ja elämännälkä antaa myöten.

Tähän loppuun Havaintoja parisuhteesta juttu ”Kahdeksankymppinen joka halusi seksiä ja muita elämää sisältäviä asioita.” Varoitus tässä jutussa jutellaan suoraan asioista, mutta ei niin suoraan, että tuo kahdeksankymppinenkään olisi kertonut miten? Miten on kuitenkin seikka, joka jokaista vaihdevuosien viidakossa seikkailevaa askarruttaa.

Mitä omiin fiiliksiin tulee, koen kuitenkin olevani naisellisempi kuin koskaan. Ei haittaa allit, eikä kynnysmattosäärikarvat, ei haittaa liehuvat partakarvat, möyheä möhömaha tai alati muuttuva vartalo, väsynyt ryppyinen kaula, aamulla tulitikuilla esiin kaivettavat silmät.

Joka päivä sitä on vähän enemmän sinut itsensä kanssa ja niiden kaikkien huonojen piirteiden ja jopa saattaa nähdä itsessään jotain hyvääkin. Turha hötkyily on jäänyt, mieli ei sinkoa suuntaan jos toiseen, kummallinen hymyilevä seesteinen rauha on laskeutunut sisuksiin, kuin hiipuva auringonlasku, joka silti loimottaa vielä täydellä lämmöllä ja värikartalla.

Itseään on oppinut vihdoin jollain tavalla rakastamaan ja tätä kehityskulkua ei saa lannistaa vaihdevuodet, tuo kaamea mörkö. Joten kanssasisaret, pidetään yhtä, jutellaan näistä asioista ja ei kerrota auvoisia höhöhöpö tarinoita, mutta ei maalata pirujakaan seinille, kerrotaan miten asiat aikuisten oikeasti on. Tässä yhteydessä ymmärrän hyvin, mitä tarkoittaa aikuisten oikeasti ja nyt tarvitaan just sitä.

Eikä kukaan toki ole toistaan parempi vaikka vaihdevuodet olisi menneet chillisti lauleskellen tai hampaita yhteen purren.

Miten siellä, esivaihdevuodet, vaihdevuodet, epämääräisiä oireita, loputtomat kuukautiset, miten olette saaneet apua tai oletteko saaneet. Kokemuksia hormonikierukasta kiinnostaa todella paljon kuulla? Onko vaihdevuodet yksinkertaisesti helvetti, joka pitää kestää?

Jos ette kehtaa kirjoitella kommenttikenttään vaikka tännekin voi kommentoida anonyymisti nimimerkillä, niin vinkkejä ja vihjeitä saan koottua omaan mieleen myös sähköpostitse. Jos haluat omia kokemuksiasi jakaa, niin laita ihmeessä viestiä [email protected]

Tsemppiä kaikille hormonittomuuteen, hormonimyrskyihin, kaikkiin naisten kiemuroihin ja vaivoihin ja vaikka rankkaa ois, ei taidettaisi haluta vaihtaa päivääkään naisena pois. 🙂

Iloista viikkoa kaikille. <350 thoughts on “Jutellaanko naiseudesta, hormoneista ja vaihdevuosista”

 • Tämä! Hienoa, että otit asian puheeksi. Olen itsekin etsinyt lisää tietoa aiheesta sekä oman elämän että työn takia, mutta tietoa ei niin vaan löydykään. Tietoa on, mutta se koko totuus puuttuu.
  Itselläni on hormonikierukka ja olen todella tyytyväinen siihen. Nyt viimeisin tälle vuodelle asennettu kierukka saa lääkärin mukaan 7 vuotta ohjeistuksen 5 vuotta (kierukan käyttö vuodet raskauden ehkäisyyn) sijaan, koska tässä välissä todennäköisesti ne vaihdevuodet tulee ainakin alkamaan ennen kuin täytän sen 57 vuotta. Jolloin siis kierukka pitää poistaa. Kuukautisia, minulla ei ole kierukan kanssa, mutta muita oireita kiertoon liittyen kyllä. Esimerkiksi rinnat on toisinaan niin kipeät kuin raskauden aikana. Ihmeellisiä oireita olen itsessäni havainnoinut, joita selitän itse diagnoosilla vaihtarit.

  • Kiitos Sanna niin paljon kommentista, hieman meinaan jännitin tuleeko tähän postaukseen kommentointia lainkaan, onhan tämä kovin arka aihe. 🙂

   Olen saanut erittäin monelta suitsutusta hormonikierukasta ja en yhtään negatiivista viestiä, joten kyllä siihen kallistun ja jos ei toimi, niin nooh sitten en tiedä. Mutta sillä mennään.

   Niin totta, että sitä suoraa tietoa, mitä kaikki kaipaa, sitä ei oikein tunnu löytyvän yhdestä paketista mistään.

   Kivaa viikkoa sinne Sanna. <3

   • Nyt kysyn ihan tyhmiä,mutta mihin vaihdevuosivaivoihin hormonikierukalla tai pillereillä saa apua? Tai voisi kuvitella saavansa. Olen menossa näissä asioissa lääkäriin ja haluan valmistautua etukäteen,mutta tunnen vain omat oireeni,jotka linkittyvät vahvasti mielialaan ainakin tällä hetkellä enemmän kuin fyysisiin oireisiin,siksi kyselen.

    • Pillereistä en osaa sanoa, sillä niistä on juuri kokemusta, että kuivattavat limakalvoja ja tekevät haluttoman zombien. Hormonikierukasta ei kokemusta, mutta siitä saanut suitsutusta hurjan monilta, miten vie kuukautiset pois ja pitää limakalvot kosteana, koska päästää hormonia kaiketi paikallisesti.

     ”Mirena hormonikierukkaa käytetään myös osana vaihdevuosien hormonihoitoa, kierukasta vapautuva keltarauhashormoni suojaa kohtua estrogeenin vaikutukselta.

     Olen kuullut ystäviltä mm. että hormonilaastari on heti auttanut niin mielialaan kuin fyysisiin oireisiin.

     Hyvä artikkeli mm. täällä. https://yle.fi/uutiset/3-9418490

     Toki parhaan avun saat keskustellessa oman gynekologin kanssa. 🙂

     Toivottavasti saat apua mielialan oireisiin.

     Kivaa torstaita Sini. <3

 • Täällä yritetään pärjätä ilman hormooneja, mutta kierukkaresepti on kyllä valmiina. Mun suurin ongelma on todella runsaat kuukautiset ja niiden mukanaan tuoma anemia. Lisäksi tulee välillä ihan kamalia kuumia aaltoja ja niistä kylmistä aalloista ei ole tietoakaan. Partakin yrittää kasvaa ja nännissä on musta karva , että sellaisia oireita täällä, huh huh!

  Ihanaa ja pieni oireista viikkoa sulle Tiia ❤️

  • Olisiko se kierukka kuitenkin, koska anemia kyllä tekee monella tavalla olon kurjaksi. Mutta sopiiko kierukka jne. Tuntuu ettei nainen voi näissä asioissa voittaa. Mutta erittäin paljon olen saanut pelkkää positiivista hormonikierukasta, joten päätin kallistua siihen.

   Kiitos kovasti Outi ja hehe tällä viikolla onkin kivan oireeton viikko, huom. vielä. 😉

   Ihanaa torstaita sinne. <3

 • Hyvä postaus, samoja asioita pyörittelen mielessäni!

  Lämmin suositus hormonikierukalle. Olen käyttänyt sekä lasten välissä (nrot 2-3) ja jatkuvasti nro 3 jälkeen.
  En ole huomannut sen aiheuttavan mitään erityisiä oireita, vaikka olen kuullut juttuja ties vaikka millaisista. Heikompi puoli on tietysti se, että en ihan tiedä missä vaiheessa vaihdevuosikaarta olen.

  Menkat ovat kierukan ansiosta jääneet kokonaan pois. Suunnaton helpotus. Hormonaalinen migreeni pysyy siedettävänä.
  Sellaisen eron olen viime vuosina huomannut että PMS- oireilu on selkeämpää. Olen todella surkea (ahdistunut on varmaan oikeampi sana) muutamana päivänä, se on aivan jäytävä tunne. Mutta kun olen vuorokauden-pari möljännyt olossani, se katoaa, ja sitten ihmettelen itsekin, mikä muka elämässäni olisi ollut pielessä. Tämän oireilun olen nimennyt ”vielä ehtii, vielä viimeisen kerran” -oireiluksi, koen että kroppa huutelee raskautumaan vielä kerran (ei ikimaailmassa!)

  Ja sinne saharaan on olemassa vaikka minkälaisia kostutuksia 😉 , niille vielä lämpimämpi suositus kuin hormonikierukalle. (toivottavasti mun äiti ja isä eivät löydä tänne kommenttikenttään)
  laita vaikka mailia tmv jos kysyttävää 🙂 vaikka siitä kierukasta

  • Kallistun todellakin hormonikierukalle, kaikki ovat suitsuttaneet, kukaan ei ole tuonut mitään negatiivista hormonikierukasta. 🙂 Kiitos Marika niin paljon kun kommentoit ja kerrot, koska tämä aihe on kuitenkin hieman arka.

   Ennen täällä oli migreeni vähän väliä, nyt selvästi liittyy ekaan kuukautispäivään ja jos ei sitä hoida, niin ekalla kuukautiskerralla jatkui koko viikon eli lääkkeitä vaan nassuun. Ei noita menkkoja enää jaksa ja miksi pitäisi jaksaa, etenkään, kun ne kestää kolme viikkoa. Ihan hölmöä niitä kestää tässä iässä enää. Eli aivan mahtavaa kuulla, että kierukka auttaa mitä varmimmin niihin.

   Tiedän just tuon surkean ja ahdistuksen tunteen ja siitä kärsitään myös, se miltei lamaannuttaa, ahdistus on niin suuri, maailmassa on kaikki ihan vinossa ja hirveä huoli kaikesta ja jopa tulee mietittyä, että oon vanha ja kohta kuolen tai joku läheinen kuolee, kunhan kenellekään ei sattuisi mitään. Mutta rinnalla on myös pillereiden jälkeen ilo ylimmillään eli kaikki ääripään tunteet leimuu vahvana.

   Juurikin tuo, kroppa huutaa tulla raskaaksi, samaa olen miettinyt ja oireet on jotenkin vahvemmat kaikessa, kuin ennen.

   Hihi juuri sain vinkin kookosöljystä kaverilta, joten sitä sitten kokeilemaan, kun tarve tulee ja monia muita vaihtoehtoja toki. Faktahan on, että saharaan päädytään.

   Ihanaa päivää Marika ja viikon jatkoa ja super paljon kiitoksia vinkeistä. <3

 • Jee, joku muukin puhuu tästä. Mä olen kaveripiirini eka vaihdevuotinen ja valinnut puhuvan linjan. Mun kuukautiset loppu kolmisen vuotta sitten, 46 vuotiaana jo .
  Oireita ei tavallaan ollut muita. Tänä vuonna pohtinu onko mun epämääräiset ahdistukset ja uniongelmat vaihtarijuttuja. Otin puh yhteyden gyneen nyt korona-aikaan ja haastattelun perusteella sain hormonisuihkeen ja keltarauhashormonia. Tadaa, unet korjaantui.
  Ahistus ei oo kokonaan poistunut, mut jotenkin on parempi olo.
  Ja suorapuhe osuus: seksi ei kiinnosta ja päätin ettei mun tartte sitä harrastaa sano kuka terapeutti mitä tahansa. 🤪
  (Mä vihaan kun porukka hokee, et liukkaria vaan jne niin kyllä se siitä. Mut jos mun PÄÄ ei halua, niin siinä ei liukkarit auta.
  Oliko tarpeeks avauduttu?😅

  • Hyvinkin muuten voi olla, nuo univaikeudet ja ahtarit. Nimittäin täälläkin on niitä, yöt on ihan katkonaisia ja välillä ahdistaa ihan simona. Ja hei vessassa pitää ravata öisin: rrrrrasittavaa!

   Ah kiitos vinkistä eli apua on saatavilla. Mietin, jos täällä otan tuon hormonikierukan, niin riittääkö se poistamaan jatkuvat vessassa ravaamiset, univaikeudet ja epämääräiset ahdistukset, ei varmaan, voi höh.

   Ihan mahtavasti avauduttu, kiitos tuhannesti ja tuo seksuaalisuus on toki jokaisen oma asia, miten päättää sen kanssa toimia. Siihen toivon täällä kyllä saavani ratkaisuja sitten, kun alapää muuttuu sahapaperiksi. Olen kuullut, että kookosöljy esim. auttaa. Mutta tosiaan, jos haluja ei ole? Vaikea tuohon sanoa, kun on vissiin vasta menossa premenopaussi, ei vielä vaihtarit. Mutta mitäs jos korvien välissä ei enää haluta. Noh otetaan yksi asia kerrallaan ja muistetaan kaikki tämä ja palataan vaikka tähän blogipostaukseen sitten, kun aika on.

   Mutta ihanaa, kun avauduit, mahtavan rehtiä puhetta, arvostan. <3

   Ahtaritonta viikkoa sinne ja aurinkoisia ajatuksia. <3

 • Ei ole helppoa olla nainen! Mulla toivottavasti alkavat nämä vaivat olla jo taakse jäänyttä. Ihan kauhean vaikeaa mulla ei tosin ole ollutkaan. Vain vuosi jatkunut huonounisuus on hankalaa ja raivostuttavaa. Vaikka on kuinka väsynyt, niin heräilee tämän tästä. Onneksi nykyään noita öitä on aika harvassa. Painon nousu hidastuneen aineenvaihdunnan johdosta harmittaa. Lisäksi sellainen outo ilmiö, että kulmakarvoista on suunnilleen puolet tipahtanut pois ihan itsestään. Vielä en osaa sanoa kasvavatko takaisin, toivottavasti. Mutta sääriä ei tarvitse enää ajella, sillä ovat sileät kuin lapsella. Limakalvojen kuivuuteen autta Vagifem-tabletit. Ja jotain hyvääkin: ei enää kuukautisia eikä raskauden ehkäisyä!

  • Juu ja onhan se huonounisuus sellainen asia, että se vaikuttaa ihan kaikkeen eli ei kyllä kivaa. Jännä tuo karvajuttu, koska itse olen taas muuttunut ihan hirmuisen karvaiseksi, niin olisiko se esisoittoa siihen, että ne karvat tippuu sitten pian pois. Hiukset ohenee ja esim. paksuhiuksisella mummillakaan ei ollut vanhuksena enää säärikarvoja.

   Kiitos Vagifem vinkkauksesta, moni puhunut niiden puolesta hyvää.

   Niin totta, ei kuukautisia aah ihana olotila.

   Mukavaa loppuviikkoa Kristiina. <3

 • Minä menen hormonikierukan asennukseen jonkun viikon päästä. Vähän pelottaa jos siitä tulee pahoja oireita, mutta kiva lukea positiivista kommenttia täältä. En haluaisi mitään hormonaalista ehkäisyä ( mutta pakko kai se on ) kun saan kaikesta pahat oireet. Minipillerit ollut nyt viimeksi ja oli pakko lopettaa ominpäin koska olin raivotautinen hullu. Kukaan lääkäri ei ymmärrä mitä helvettiä on olla sellainen. Lihoaa, vituttaa, itkettää, masentaa, tuplaehkäisyteho kun koko mieskin vituttaa :DD ihan hirveetä.
  Aina kun olen lopettanut hormaalisen ehkäisyn, on kuin taivas avautuisi, mieli paranee ja on paljon kivempi olla. Sellainen sumu katoaa. Jatkuva mahan turvotus katoaa ja saattaa jopa laihtua. Ihan hirveetä mitä naisiin tungetaan.

  • Pidän kovasti peukkuja, että kierukan kanssa kaikki sujuu hyvin. Olen saanut niin ystäviltä kuin vierailta sähköpostiin viestejä, että hormonikierukka oli pelastus ja yhtään negatiivista kommenttia sen suhteen ei ole tullut. Toki näitäkin kokemuksia varmasti on, mutta tänne on tullut pelkkää positiivista.

   Aion myös kallistua tuohon hormonikierukkaan kaiken valossa.

   Sama juttu, en haluaisi mitään ehkäisyä, mutta en jaksa näitä kolmen viikon kuukautisia. Ja ymmärrän hyvin mistä puhut, kun lopetin pillerit huhtikuussa sama kävi täällä, kuin sumuverho olisi vedetty pois, taas tuntee olevansa elossa ja toki myös ne negatiiviset tunteet tuntuu vahvoina ja pms ja siihen liittyvä muutaman päivän ahdistus.

   Niin on kyllä hirveää ja onhan tuo business tuokin, mutta minkäs hitsi teen jostain pahasta on valittava se paras ja toivon todella, että meille molemmille oikea ratkaisu on hormonikierukka, pelottaa jo sen laittokin.

   Tsemppiä kovasti sinne ja toivotaan parasta eikä edes pelätä pahinta. <3

 • Hormonikierukasta ym ei ole kokemusta, hormonikorvaushoitoa en voi käyttää eli luomuna mennään. Silloin kun menkat loppui ja hikoilu lisääntyi, niin kokeilin luontaistuotekaupasta saatavia vaihdevuosi oireisiin tarkoitettuja pillereitä, taitaa sisältää salviaa tms. En kokenut saavani niistä suurempaa apua, enkä ole niitä enää pitkiin aikoihin käyttänyt. Omat oireet eivät olleet mitkään pahimmasta päästä, mutta toki hikiaaltoja on tullut päivin ja öin, ne tulee vähän aaltoina, joskus enemmän ja nykyään vähemmän. Suosittelen Omega 7 tuotetta eli tyrniöljykapseleita, ne voitelee kaikkia limakalvoja, myös intiimialueen limakalvoja, mutta ei sekään tietysti ihmeitä tee. Kuivaa on ja halut on mitättömät, halpa apu kuivuuteen on kookosöljy, siis sinne intiimialueelle 😃 Vaihdevuosien kanssa täytyy vaan opetella elämään, nuoruutta ei tällä saralla valitettavasti saa takaisin.

  • Krisse <3

   Kiitos ihan mielettömistä vinkeistä, nuo omega hommelit käyttöön ja niitähän on hyvä käyttää jo. Lisäksi sain eräältä ihmiseltä tänään Whatsappia, että kookosöljy auttaa eli muistan, että olen sitä joskus itsekin suitsutellut, mutta täysin jo unhoittanut. Eli ihan mahtavia vinkkejä taasen.

   Niin totta tuo, ettei nuoruutta takaisin saa, mutta näistä uusista vuosista sitä haluaa myös oppia nauttimaan ja elämään tämän asian kanssa ja toivon, että näihin kuvioihin saisi apua. Sitä mitä mieli sanoo, se onkin sitten oma tarinansa, jos mieli sanoo stop, toivottavasti ei kuitenkaan.

   Kiitos niin paljon kommentista ja ihanaa elokuuta Krisse. <3

 • Ilman hormoneja mennään, vielä ei ole hormonitoiminta loppu mutta onneksi olen vuosien varrella lähinnä rauhoittunut, ei (vielä) ole raivoamista, mielialavaihteluita tai kuumia aaltojakaan. Pitkään olen välillä nukkunut huonosti, mutta unta taitaa verottaa stressi ja kiire. Olen kyllä ajatellut että ensi vuosina kuukautiset olivat niin kamalat vatsakiouineen, pahoinvointeineen, kramppeineen ja oksenteluineen, että ansaitsen rauhalliset ja helpot vaihdevuodet😀

  • No kyllä ansaitset, jos kuukautiset olleet haastavat. Sama juttu vielä hormoneja pukkaa, mutta uumoilen, että esivaihtarit on päällä ja varmaan onkin: vessassa ravaaminen, ahdistineisuus ajoittain ja huonot yöunet ja sitten runsaat kuukautiset.

   Toivottavasti päästäisiin suht helpolla. .<3 Ihanaa loppuviikkoa Tuuli. <3

 • Itse en tiedä onko näin 44-vuotiaana kyseessä esivaihdevuodet vai kropan viimeiset yritykset pitää kiinni nuoruudesta. En ole koko ikänäni kärsinyt varsinaisista pms-oireista, ainoat kokemukset siltä saralta ovat jaksoilta jollon yritin käyttää hormonaalista ehkäisyä. E-pilleireistä/minipillereistä olo muuntui sellaiseksi hormonihirviöksi, ettei pahemmasta väliä ja kuten joku tuossa edellä mainitsi oli ehkäisyteho pommin varma, miestä (silloin vielä poikaystävää) kun ei suunnilleen sietänyt silmissään. No nyt ihan vuoden sisään oikea pms on astunut elämääni kunnolla paukkuen. Pari päivää ennen kuukautisia olen joko ärsyyntynyt aivan kaikkeen tai sitten synkistelen naama nurinpäin kaikkea mahdollista. Jostain luonnonoikusta, näistä närästävistä tunnelmista huolimatta, seksihalut ovat suuremmat kuin ikinä. Mietin yrittääkö kroppani jotain viimeistä epätoivoista yritystä raskauteen (joo, ei tule tapahtumaan) vai mikä tässä on. Ja keikahtaako tämä sitten päinvastaiseen suuntaan kun ne vaihdevuodet kunnolla jysähtävät, että lähteekö seksi mutta kiukku jää? Hormonien suhteen ei noiden nuoruuden (kammottavien) kokeilujen jälkeen osaa olla lainkaan avoimella mielellä.

  • Kuulostaa niin tutulta nuo pillerihommat ja kaikki ja myös tuo lause, yrittääkö kroppa pitää vielä kiinni nuoruudesta tai viimeisiä viedään.

   Ja muutenkin kuin omaa tekstiä ja ihan hirmuisesti juuri pelottaa, että viekö vaihtarit seksuaalisuuden ja mitä tapahtuu sitten ja muuttuuko elämä joka päiväiseksi PMS oireiseksi.

   Tällä ei ole enää vaihtoehtona nuo pillerit samoista syistä, mutta jos se hormonikierukka.. Jotenkin vaan pillerit traumoittanut, että oikein pelkään, mitä jos sama alkaa uudestaan.

   Pidetään peukkuja ja kiitos kun jaoit omat kokemukset joihin todella pystyn samaistumaan. <3

   Kivaa elokuun jatkoa Iida. <3

 • Itse yritän pärjätä ilman hormoneja. Etenkin nyt, kun äidilläni todettiin rintasyöpä ennen viime joulua. Äitini on syönyt iät ja ajat hormoneja ja rintasyöpä saattaa olla aiheutunut siitä. Kuulinpa jopa yhdeltä ystävältäni, ettei hänen ystävälleen kirjoitettu hormoneja, koska lähisuvussa oli rintasyöpää. Eli saattaisi olla, etten edes sellaisia saisi, jos haluaisin.

  Mutta se kaikki muu, mikä vaihdevuosiin liittyy on todella turhauttavaa. Nykyisin minulla tulee noin kerran puolessa vuodessa kuukautiset, jotka ovatkin todella runsaat. Joka kerta ajattelen, että tämä oli viimeinen kerta, mutta sitten vain yks kaks alkaa valkovuotoa tippua, jonka jälkeen tulee kuukautiset. Todella ärsyttävää ja yleensä vielä silloin, kun on jokin supertärkeä juttu menossa. Tosin täytyy myöntää, että tuosta sinun viikkokauppojen kuukautisista olen päässyt eroon. Sitäkin täällä oli. Nyt puolivuotiset kestää noin viikon verran.

  Lisäksihän vaihdevuosiin liittyy hikoilua, ärtymystä, lihomista ja ties mitä. No, nyt minä olen joutunut sellaiseen rumbaan, että minulla tutkitaan, miksi kaliumarvoni eivät pysy normaalin rajoissa, vaan tippuvat ilman kaliumlisää. Homma on edennyt siihen, että olen käynyt endokrinologian osastolla lääkärin juttusilla. Hän alkoi kysellä minulta kaikista mahdollisista vaivoista. Yleensä vastasin, että joo, on, mutta olen ajatellut, että kuuluu vaihdevuosi-ikään. Näinhän se menee, mutta myös Cushingin syndroomassa on samoja oireita + joukko muita. Nyt odotan jännityksellä elokuisia tutkimuksia, löydetäänkö mitään vai tutkitaanko lisää. Toisaalta helpottaisi, jos syy löytyisi ja se selittäisi osaltaan muitakin ns. vaihdevuosiongelmia. Olenkin todennut, että kun ihminen täyttää 50, romahdus alkaa.

  Sympaattisia ajatuksia sinulle Tiia. Naisen elämä ei ole helppoa. <3

  • Ymmärrän niin hyvin Mannilainen ja onpa surullista kuulla äitisi rintasyövästä. Toivottavasti kaikki on hyvin, jos tälläisessä tilanteessa hyvin voi olla. <3

   Eli tämä on juuri varmasti samaa eli lopun alkua, ensin runsaat ja sitten jäävät väliin ja tulevat harvoin, mikä on todella raivostuttavaa, sillä joka päivä saa miettiä tuleeko kuukautiset, olla hieman varuillaan. Ja ajattele, joku kerta ne on sitten ihan vikat.

   Pakko oli googlata tuo Cushingin syndrooma ja totta tosiaan niin paljon vaihdevuosien kaltaisia oireita, ettei tuota voi millään oivaltaa, että voisi ollakin tuota ja toivon todella, että siellä olisi vaan vaihdevuosijuttuja ei muuta. <3 Pääasia kuitenkin on, että syy ongelmiin löytyy ja saa apua. Eli pidän peukkuja, että asiat ratkeaa ja saa hoitoa.

   Juu mielestäni jo 40 vuotta täytettyäni alkoi alamäki, mutta 50 vuotiaana voi jo kutsua romahdukseksi, niin kiitolaukkaa tämä rapistuminen joka saralla tapahtuu.

   Tsemppiä kokeiden tulosten jännittämiseen ja kaikkiin ikäviin oireisiin Mannilainen. <3

 • Mulla ei vielä kummoisia kokemuksia ole esivaihdevuosista, välillä mietin onko ne jo ja sitten taas tuntuu, kuin ei tietoakaan. Tosiaan, mulla jo ties kuinka monetta vuotta hormonikerukka, joten kun ei tule kuukautisia, en tiedä koska vaihdevuodetkaan alkaa, kun ne alkaa. Tää hormonikierukka ollut äärettömän helppo, ekat 1/2v-1v oli vuotoa, lähinnä tiputtelua ja sitten loppu kuin seinään. En enää muista oliko muita ”oireita” mutta se on niin huomaamaton seuralainen etten uskoisi että se mulla on, jos en tietäis 😀

  Suosittelen kyllä lämpimästi oman kokemukseni puolesta ♥

  • Sepä tuossa hormonikierukassa sitten on, ettei tiedä milloin alkaa vaihtarit, paitsi jos on rajuja oireita, niin niidne perusteella saattaa arvata. Mutta toisaalta ei kai ole väliä, kun tosiaan 7 vuotta voi sitä kierukkaa pitää ja senhän kerrotaan auttavan myös vaihdevuosioireisiin.

   Kiitos niin paljon vinkistä ja olen satasella kallistumassa kierukkaan. Ei ole kahta sanaa.

   Ihanaa loppuviikkoa Maikku. <3

 • Miksei vaihdevuosista voisi puhua, kuten kaikesta muustakin.
  Rohkea sinä, kun otat asian puheeksi.
  Tämä nyt on menneiden muistelua, mutta kerron kuitenkin.
  Minä odotin rajuja vaihdevuosivaivoja, koska lääkäri lupasi minulle sellaiset. Minulla todettiin kohdunrungon syöpä 57-vuotiaana. Siihen saakka kuukautiseni olivat olleet säännölliset, mutta loppuaikoina runsaat. Kohtuontelon limakalvosta nukutuksessa otetussa näytteessä todettiin syöpä. Minulta poistettiin kohtu ja munanjohtimet, munasarjat ja imusolmukkeet. Hormonituotanto loppui kertarysäyksellä ja tämän vuoksi gynekologi ennusti rajuja oireita ja
  lisäksi minulla oli todettu pitkä hedelmällisyysikä, (joka voi olla myös syövän aiheuttaja), Viisi vuotta aiemmin minulta oli todettu munuaissyöpä. Kuvittelin kuolevani, enkä surrut vaihdevuosia. Vasta puolen vuoden kuluttua leikkauksesta, huomasin ihmeekseni, ettei minulla ollut minkäänlaisia vaihdevuosioireita. Lääkärini ”lohdutti”, että vielä ne tulevat. Olen 72-vuotias, eikä muita vaivoja ole ollut kuin kuivat limakalvot Pitkään aikaan ei voinut ajatella yhdyntää, sillä brakyterapia eli emättimen kautta annettu sädehoito teki sen kivuliaaksi. Mutta sekin meni ohi. Ehkä kasvispainotteinen ruokavalio on suojannut vaihdevuosioireilta ja edesauttanut syövistä paranemista. Vuonna 2010 minun todettiin parantuneen täysin molemmista.
  Hyvää viikon jatkoa Tiia!

  • Ihan samaa mieltä kanssasi, että voi puhua vaikka aiheeseen liittyvä seksuaalisuus on aika kuuma peruna. Siitäkin pitäisi jutella avoimesti. Mutta omalla kohdalla aiheen suljen pois blogista, koska siihen liittyykin sitten jo kaksi ihmistä, mieheni ja minä. Mutta kaikkea muuta vaihdevuosista kyllä voidaan jutella.

   Mietin tässä tätä lukiessa ja myös nettiä googlatessa, että nainen ei voi voittaa, jos on pitkä hedelmällisyysikä altistuu syövälle tai muuten kärsii vaihdevuosista pitempään. On niin ikävää kuulla tästä syövästä ja nyt tiedän siitä vielä enemmän yksityiskohtia. Tuosta syövästä olen googlaillut, koska itsellä on tätä runsasta, pitkäkestoista ja hyhmäremäistä vuotoa. Eli olet joutunut käymään pahimman kautta. Voin myös kuvitella tunteet, että kun käy syövän läpi, niin varmasti kaikki tämä muu tuntuu heppoisalta. Siis vaihtari oireet sun muut.

   Upea juttu, että muuten pääsit helpolla, sillä olet joutunut käymään kauheat pelot ja mankelin läpi, niin mielen kuin kehon.

   Sekin kiinnostaa varmasti monia naisia, että miten seksuaalisuus sitten, kun on se sahara. Tähän en saa vastausta oikein mistään, kuin vagifemiä sun muuta, mutta jos ne ei riitä, kuten ei kaikille riitä, mitä sitten avuksi. Seksuaalisuus on osa mielen ja kropan hyvinvointia, yhtä tärkeää kuin syöminen ja nukkuminen ja uskon, että estää myös monilta sairauksilta eli hyvä asia . Mutta tosiaan miten sitten seksuaalisuus, kun on sahapaperia alapää.

   Olen niin vaan iloinen puolestasi, selviydyit ja sydämes on kultaa ja aina osaat sanoa ne oikeat sanat. <3 Kiitos Kirsti Kaija kun olet siellä ja jaoit tämän oman kivuliaan taipaleesi meille kaikille täällä. <3

  • Kiitos vinkistä ja käsitelläänkö kirjassa erilaisia vaihtoehtoja hormonikierukka jne ja jutellaanko seksuaalisuudesta, tämä kun monia meistä askarruttaa. Pitää tutustua kirjaan eli kiitos kovasti Päivi. <3

   Ihanaa elokuun jatkoa. <3

 • Vaikka ei itselle vielä se ajankohtainen asia, niin minusta ehdottomasti tämä on aihe josta täytyy puhua. Tottakai pitää, se koskee kuitenkin aika montaa tyyppiä tämäkin. Rohkeaa Tiia että otit tämän esille!

  Ihanaa viikon jatkoa! <3

  • Kiitos ihana Satu ja kyllä tästä on puhuttava ja mahtavia kommentteja on tullut tänne, sähköpostiin ja yksityisviesteinä Ihanaa viikon jatkoa sinne. <3

 • Nainen on aina nainen, vaikka olisi vaihdevuodet. Me kyllä ystävä porukassa puhutaan näistä paljonkin. Minäkin luulin, että minulla on vahdevuodet, mutta gynekologi oli toista mieltä ja olen kohta55 vuotta. Minusta karmein sanonta vaihdevuodesta on mummovuodet, jos joku sanoisi minulle niin, kyllä sähästäisin.

  • Kyllä nainen on aina nainen ja huulipunaa sipaistaan vielä 100 vuotiaanakin. .<3

   Eli edessä on siellä vielä vaihdevuodet eli ehkä kun luulit, että vaihtarit jo on, onkin esivaihdevuosia. Voi elämän kevät on tämä haastavaa välillä .

   Mitä mukavinta viikkoa Marja. .<3

 • Tosiaan aihe josta mieluummin vaijetaan. Mulla loppui menkat vähän yli viiskymppisenä ihan niinkun seinään, mutta kun tyttäreni sai vauvan (noin puolivuotta menkkojeni loppumisesta) niin hupsista mulla alkoi menkat. Ihan normaalisti kesti 4päivää. Siihen jäi, eikä sen koommin ole ollut, kuten en tiedä vaihdevuositakaan hönkääsen pöläystä. Ei hikooluja, ei kuumia aaltoja, ei heräälyjä yöllä. Tosin heräälyt kuuluu kuuhulluutehen ja joskus turhien asiooden märehtimisehen. Migreeni on helepottanut, mutta ei hävinnyt kokonaan, vaikka aina toivoin, jotta vaihtarit senkin korijaa ☺☺
  Hyvinkin intiimien asiooden puiminen: yhden sydänystävän kans on puhuttu montakin kertaa ☺

  Oireettomia päiviä/aikoja toivon Sinulle Tiia ♫♥

  • Onpa mielenkiintoista. Niin sitä sanotaan ja saman olen huomannut itsekin, että naisilla jotka asuu samassa taloudessa kuukautiset tulevat aina samaan aikaan, koska ns .luonnossa taistelisivat saman koiraan huomiosta. Eikö luonto olekin ihmeellinen.

   Anoppi kertoi, että migreenit jäi, kun vaihtarit alkoi eli hormonaalista eli elän toivossa. Niin ihanaa kuulla, että siellä ollut näin helppoa, tuo lohtua ja toivoa meille, jotka vaihdevuosien kynnyksellä ollaan.

   Ihanaa, että on sydänystävä, jonka kanssa puida nekin asiat, jotka mieltä painaa ja joista ei voi kaikkien kanssa jutella.

   Kiitos niin paljon ihana Marja-Terttu ja sydämellistä loppuviikkoa sinne. <3

 • Lopetin pillerit n. 13 vuotta sitten lääketieteellisistä syistä ja nyt tässä mietin, että olivatkohan edelliset kuukautiset viimeiset. Vuoden verran on ollut vähän epäsäännöllinen kierto (nytkin edellisistä kulunut 37 pvää) ja välillä on vuotoa ollut enemmän, välillä hyvä kun on tippassut kolmatta päivää. Muita oireita ei ole ollut, joten tiedä häntä sitten.. Hormonivalmisteita en haluaisi enkä todellakaan mitään kierukkaakaan eli ihan luomuna haluaisin yrittää kestää mitä eteen on tulossa.

  • Ymmärrän hyvin ja nyt kun oikein mietin, niin pillerit eivät sopineet itsellekään. Ilman hormoneita sitä vaan tuntee kaikki tunteet vahvemmin, eikä ole ns. zombie.

   Tätä ilmenee niin monenlaisina, jollain tulee vaikka kuuden kuukauden välein ennen kuin loppuu kokonaan. Joutuu tavallaan olemaan koko ajan miettimässä, ettei vaan tänään tule kuukautiset. Milloin voi varmuudella tietää, ettei enää ikinä tule, sitten kun on ollut 6kk tauko?

   Luomuna olisi ihan paras olla, täällä kolmen viikon kuukautisia en vaan jaksa. Mutta ehkä se tästä. Toivottavasti Anni sinullakin ja on tämä outoa tämä naisen elämä. Onko muuten muunlaisia oireita?

   Mukavaa loppuviikkoa Anni <3

 • Kuules pikkuserkkuseni täällä ollaan myös runsaiden menkkojen kourissa joka kuukausi ja ens kuussa on kohdunpoisto. Hurjaa ja samalla vapauttavaa. Imetys loppui viikko sitten eli aika myllerrystä mieli täynnä. Järkyt PMS-oireet ym. Adenomyoosi epäily, joka on kuulemma alidiagnosoitu sairaus ja syynä esim. Runsaisiin kuukautisiin. Itsekin aion kirjoitella näistä aiheista. Kohdunpoistostakaan ei kauheasti löydy kokemuksia blogeista.

  • Ohhoh onpa isoja uutisia Heid. Kohdunpoistoon ei tosiaan taideta ihan herkästi lähteä. Omg googlasin nuo oireet ja täällä ollut samanlaisia siitä kun täytin 40v. Myös tuo painon tunne alavatsalla ja jatkuva virtsaamistarve.

   Jään kyllä mielenkiinnolla odottamaan kirjoitusta aiheesta ja hurjasti tsemppiä kohdunpoistoon Heidi. <3

 • Puuh, todellakin. Esivaihtarit vai mitkä, mittarissa 47v ja kone käy ovulaatioineen vielä tarkan säännöllisesti. Mutta j o t a i n on toisin. Ensinnäkin uni on suolenmutkasta heräämisineen ja aamuyövalvomisineen, lihaksia ja niveliä särkee, PMS päällä n. 300 vrk vuodessa, masentaa, ahdistaa, lamaava migreeni on vähän väliä, kaikki limakalvot silmiä myöten kuivuu ja mitä näitä nyt on. Kokeilin estrogeenia geelinä, tuloksetta. Päinvastoin, posket helotti ja tuli tosi ahdistunut olo. Kunnes tutkin asiaa enemmän ja juu, voipi tosiaan johtua pikemminkin keltarauhashormonin puutteesta, eikä estrogeenin, mutta mikä vielä loogisempaa; hormonit heitttelevät koko ajan. Joten ei voi tietää pitäisikö juuri tänään lisätä estroa vai keltsiä vai molempia. Kroppa reagoi paitsi laskeviin hormonitasoihin, myös niiden alituiseen heittelemiseen / suhdelukuun toisiinsa nähden.

  Vaihdevuodet ovat tabu niin monella tavalla tässä nuoruutta ihannoivassa maailmassa. Ja olkoot sitten julkisuudessa niin, jos eivät nuoremmat ja miehet kestä, kunhan me naiset edes voisimme saunailloissa, blogeissa, työpaikan kahvihuoneissa jakaa tietoa ja antaa vertaistukea!

  Olen menossa laitattamaa hormonikierukkaa, vaikka piuhtat poikki laittaneena ja kohdun limakalvon poltattaneena en moista härpäkettä ehkäisyn tai vuodon vuoksi tarvitse, mutta adenomyoosi on sen verran paha. Pelkona kohdun puhkeaminen (kohdun limakalvon ”polton”, eli nova suren jälkeen minulla ei ole normaalikokoista kohtua enää) ja se lihominen! Kun söin tuossa aikaisemmin kuurin keltarauhashormonia, oli nälkä KOKO ajan. Hitsiläinen.

  Kiitos tärkeästä postauksesta sinulle ihana. 💕

 • Täällä kuumien aaltojen kuningatar tai vähintäänkin prinsessa 🙂
  Minulta on jouduttu poistamaan kohtu useita vuosia sitten ja se nosti elämänlaatua todella paljon. Koska kuukautisia ei ole ollut vuosikausiin, niin näkemys vaihdevuosien etenemiseen on heikko. Olen kärsinyt kuumuudesta ainakin vuoden ehkä parikin ja samaan aikaan entisen hyvät yöunet ovat muuttuneet vähän kehnommiksi. Eli selvästi ensimmäiset vaihdevuosioireet ovat iskeneet. Aina välillä suunnittellen, että nyt menen lääkäriin ja haen jotain nappia, jotta pääsisin tästä kuumuudesta eroon. Olen kuitenkin lykännyt sitä eteenpäin sillä ajatuksella, että kai nyt vielä kestän kuumuuden tunnetta ja vähän lisääntynyttä hikoilua. Ja sitten kun tulee muita oireita, niin turvaudun lääkitykseen. Jos oireet alkavat haitata merkittävästi elämääni, niin aion kokeilla kaikki saatavilla olevat minulle sopivat lääkevalmisteet. Voi olla, että viluinen mieheni ajaa minut lääkäriin nopeammin, kun haluan viilentää koko kämpän ja mies parka palelee 🙂

  Ystäväni toi minulle viime kesänä tuliaisiksi vitsillä viuhkan. Hän itse on saanut lääkityksestä avun kuumotteluun ja hikoiluun ja antoi viuhkan vitsillä ”toiset huitoo ja toiset käyttää hormoonikorvaushoitoa”. Viuhka on päässyt aktiivikäyttöön.

  • Kiitos mielettömän paljon tästä kommentista ja, että jaoit omia kokemuksia aiheesta. Täällä hyvin samoilla ajatuksilla ja myönnän, että olen lykännyt pari vuotta näiden mikä lie esioireiden vuoksi lääkäriin menoa. Nyt aloin kuitenkin touhuamaan ja kuulin monelta, että hormonikierukka on todella hyvä, joten sellainen sitten, jos auttaisi vaihtarioireisiinkin sitten kun ne urakalla päälle jysähtää. Ällöä kuitenkin on, että pitää olla kuukautiset, kun kierukka laitetaan… Eikä nyt niitä kuukautisia kuulu eikä näy, aika olisi torstaille. Mietin tässä jo, että jos varaan ajan Terveystalolle, jotka puuduttaa kohdunkaulan, silloin voi mennä ilman ällöjä kuukautisia, eikä satu lainkaan.

   Haha naurattaa, kun täällä ennen aina paleltiin ja nykyisin kaikki lävet pitää olla auki, koska on tuskaisen kuuma ja tietenkin ovi ja ikkuna aiemmassa makkarissa on miehen puolella sänkyä ja toinen saa vetoa, omg. Voi meitä ukkeleiden palelluttajia. 🙂

   Samaa olen päättänyt, että otan ihan kaiken avun mitä tarjolla on, sillä miksi antaa tämän asian heikentää elämänlaatua millään saralla. Tosin mitään en ole tehnyt pariin vuoteen ja yöunet on huonoja ja lisäksi ahdistuneisuuden tunnetta on ajoittain, mistä en pidä lainkaan. Silloin kun iskee päälle, maailmassa on kaikki pielessä ja pelkään koko ajan, että rakkaille sattuu jotain pahaa. Eli pitääkö tuohonkin probleemaan jotain nappia saada….

   Hyvä tuo viuhka ellei siitä tule hehe rannetupintulehdusta, koska pitää viuhtoa niin maan mahottomasti.

   Tsemppiä kovasti Rva Kepponen ja yritetään oikeasti hakea apua, kun pitää, eikä liian myöhään.

 • Suomalainen gynekologi Maija Kajan on kirjoittanut kirjan joka kuulemma kannattaisi lukea. Olikohan nimi ”sukellus kuumaan aaltoon” tms. Itse olen sitä etsinyt kirjastosta.

  Täällä ikää 48v ja hormonikierukan liputtaja myös. Muutaman vuoden ollut ja pääsin sillä eroon niistä vuodoista. Syön myös soijakapseleita, ne tepsii hienosti. En tietenkään uskonut niiden voimaan ollenkaan, mutta muutaman viikon kuluttua seksihalut palasi ja mieli virkistyi. Lääkäriltä haen heti hormooneita, kaikkia mahdollisia ellen ilman pärjää. Olen sitä mieltä että parempi hyvä lyhyt elämä, kun pitkä huono.

  • Suuret kiitokset kirjavinkistä ja anteeksi etten ole huomannut vastata.

   Kiitos myös soijakapselivinkistä, tutustun heti asiaan. Olen niin samaa mieltä ja nyt tämä luomuna kärvistely kiitos vastikään 7vrk kestäneen migreenin saa lopulta loppua ja aika on varattu lääkäriin.

   Sydämellistä syksyn jatkoa Terhi ja kovasti kiitoksia näistä neuvoista.❤️😘❤️

 • Jos yhtään lohduttaa, niin ei sun naiseus on menossa mihinkään. Sun lisääntymiskyky vaan hiipuu pois. Naiseus ja lisääntymiskyky on kaks eri asiaa, eikä niillä oo mitään tekemistä toistensa kanssa. Vai sanoisitko lisääntymiskyvyttömälle naiselle, ettei hän oo nainen? Ehkä sun pitää tehdä surutyö lisääntymiskyvyn menettämisestä? Jos se on ollu sulle tärkeä asia, ni onhan se iso luopuminen!

  Toivottavasti saat apua oireisiin ja kaikkeen. Itelle ei kierukka sopinu yhtään ja sen kans elämä oli melkosta helvettiä. Nyt ei oikein tunnu ehkäsykapselikaan olevan hyvä. Huoh. Miksi tän pitää olla niin vaikeaa?

  • No niin totta, viisaita sanoja vaikka kyllä päälle Viiskymppisenä sitä alkaa tuntua, että naiseus katoaa myös. 😭

   On aika lääkäriin ja oli jo soittoaika. Lääkäri ehdotti minipilsujen ja hormonien yhdistelmää, koska minipilsut mulla vie migreenin pois. Oli pari viikkoa sitten meinaan viikon migreeni ja se sai lopulta rämpäyttämään lääkärille.

   Kurjaa kuulla ettei kierukka sopinut myöskään, nämä on kyllä yksilöllisiä juttuja. Olisin mieluiten luomuna, mutta kun ei niin ei. Kuukautiset edelleen säännölliset, mutta eiköhän vaihtarit pian lyö päälle.

   Kivaa syksyn jatkoa Laurakatarooma.❤️

   • Ehkä naiseus vaan muuttaa muotoaan? Tuntuu erilaiselta olla nainen nyt yli kolmikymppisenä ku vaikka parikymppisenä. Varmasti se on taas erilaista sitte ku oon viiskymppinen. Sää oot Tiia hyvä aina semmosena ku oot. <3 Muista se!

    Toivon, että lääkärin ehotus auttaa sua. Mulla taitaa rumba tästä alkaa, ko kuukautiset reistailee ja kuumia aaltoja ja ties mitä. Ko jaksais mennä lääkäriin! 😀

 • Mulla vaihdevuosioireilut alkoi 47 vuotiaana , tai ainakin silloin alkoi yöunet kärsiä eli estrogeeni vähenee kortisolit nousee jotka rikkoo unta. No sain masennusdiagnoosia ja uupumusdg kun väsähdin, lisänä stressaava elämäntilanne… siitä vajaa vuosi niin anelin estrogeenitasojen mittausta kolmannen kerran kun kuukautisetkin alkoivat epäsäännöllistyä ja niin selvisi että minulla on alkamassa tai jo alkaneet vaihdevuodet. Tämä tulos oli helpotus alkoi tulla järkeä hommaan, olin aivan hukassa itseni kanssa, sillä ei tullut mieleenkään että mulla voisi JO olla vaihdevuodet tai premenopaussi. Kokeilin pillerimuodossa eli kaksisyklisiä eli tulee tyhjennysvuoto kuukausittain. Mietiñ sitten että kyllä jos vaihtarit tulee niin hsluan eroon kuukautisista enkä ylläpidä niitä näillä kakssyklisillä pillereillä. Ne kyllä auttoi unen taksisinsaantiin heti. No sit tein yhden koukkauksrn homeopatian maailmaan ja no… sitten kun tuli kesällä uusi oire elinämä kuuluisat kuumat aallot, niin sit sain tiedon mitä ne sitten oikein on… paita märkänä, hikipisarat valuu otsalta ja ne tuli säännöllisen tiheästi. Ajattelin että nyt ei tarvi sisulla mennä, kävin laitatyamassa kierukan ja otin estrogeenilaastarit. Kuumikset loppui parin päivän päästä kokonaan. Nyt kun kuukauden kierukka on ollut, niin aluksi tuli tiputteluvuotoa ja eilen alkoi ihan kuukautiset ja tänään hormonipäänsärky… soitin terveyasemalle ja lri sanoi että on normaalia ja seurataan tilannetta, kun ei ole kipuja alakerrassa eikä muitakaan oireita. Eli jos menee muutaman päivän normi kuukautisina niin ei hätää, mutta toki jos vuoto jatkuu niin sitten uudelleen yhteydenotto. No toivottavasti tää nyt on jotain alkutasoittelujuttua ja kuukautiset jää pois ajanmittaan. Harmitti kun ehdin jo nauttia menkattomista ajoista .

  Tsemppii meille!

  ”Korkkarit kattoon!”

  • Apua ja jotenkin kuulostaa tutulta, vaikka lääkärit väittää, ettei vaihtareita vielä ole, mutta taatusti on premenopaussi. Juuri jo unettomuus aiheuttaa masennusta ja sitten tätä kaikkea lääkitään masennuksena ja ei taida auttaa masennuslääkkeet vaihtareihin, juu ei.

   En ole kuullut noista kaksisyklisistä tai siis olen, mutta niitä ei ole ehdotellut, kuulostaa meinaan siinä mielessä houkuttelevilta, jos auttoivat unen saamiseen.

   Olen kuullut hormonikierukasta ja laastarista myös paljon hyvää ja että heti alkaisi jo muutamassa päivässä helpottamaan ja elämä alkaisi rullaamaan. Niin toivon, että pian ei tule siellä päässä kuukautisia, eikä siten migreenejä ja olo normalisoituu.

   Nuorena oli nämä asiat helppoja, nyt yhtä tasapainottelua ja täällä ei vielä hyvää ratkaisua ole löytynyt. Eli tosiaan kävin lääkärissä ja kolmea vaihtoehtoa ehdotti, edelleen minipilsuja ja hormonia niiden kanssa, hormonikierukkaa tai että kohdusta sädetetään poltetaan kohdunpinta, eikä vuotoa enää tule.

   Noh nyt on kokeiltu numero 1 eli minipillerit ja hormonit. Hormonit aiheuttivat sen, että oli lämpöä, hirveää ahdistusta ja kylmähorkkaa joka päivä. Viikon kestin ja nyt luomuna otin lisäaikaa, että olisiko seuraava askel tuo hormonikierukka sitten. Paljon olen kuullut kehuja, mutta jos kuukautiset silti tulee ja migreeni, niin sitten on sama kuin nyt, joten huohhhh..

   Kiitos niin paljon, että jaoit oman koettelumuksen ja kyllä kiehtoisi kuulla miten jatkossakin menee.

   Voimia ja tsemppiä meille kaikille ja peukut, että lopulta löytyisi se hyvä ratkaisu. <3

   • Joo siis tarkennus että estrogeeni oli se pilleri tai laastari niin se palautti yöunet. Tämä progesteroni eli kierukka jolla suojataan kohtua näköjään vaatii vielä totuttelua. Mulla tuo päänsärky liittyi ennenkin kuukautisten alkamiseen eli aina tiesi että vuorokauden sisään alkaa menkat ja sitten kun alkaa niin päänsärky loppui eli vain päivän ajan. Mut eiköhän tämä tästä tasoitu 🙂

    • Kiitos tarkennuksesta ja ehdottomasti laastaria tai muuta hakemaan, kun ajankohtaista ja sehän on jo ihan ovella.

     Toivottavasti vuodot vähenevät hiljakseen, vissiin se voi viedä hetken aikaa. Mutta kuukautisia ei kyllä tässä iässä enää pätkääkään jaksaisi. Olen miettinyt, miten oikeasti niitä edes kesti kymmeniä vuosia.

     Ihan sama juttu, tai kuukautisten ekana päivänä alkaa migreeni ja nyt on kaikki niin hurlumhei, että migreeni on kestänyt pahimmillaan 7vrk.

     Pidän peukkuja, että tasoittuu ja että tuosta tulee tosi hyvä. <3

     Ihanaa päivää Ansku. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud