Mitä kaikkea käytän vaihdevuosioireisiin ja Eeva-lehden vaihdevuosiviikossa mukana!

Mitä kaikkea käytän vaihdevuosioireisiin ja Eeva-lehden vaihdevuosiviikossa mukana!

Suuri vaihdevuosipaljastus! Mitä kaikkea käytän vaihdevuosioireisiin:

Mirena hormonikierukka, sillä kierukasta vapautuva keltarauhashormoni suojaa kohtua estrogeenin vaikutukselta.

Kuukautiset loppuivat n. 8kk jälkeen vaikka PMS-oireita edelleen on eli kierto on vielä olemassa. Mikä on sinällään hämmentävää, että on vaihdevuodet ja on myös hormonikiertoa.

Progynova 2mg estrogeenia ja monille sopii geelit, suihkeet tai laastarit eli kannattaa mennä niillä. Omalla kohdalla eivät valitettavasti toimineet ja siksi maksan kautta imeytyvä pilleri. 

Vagifem paikallisestrogeeni auttoi virtsavaivoihin kokonaisvaltaisesti. Enää ei tarvitse miettiä koko ajan missä vessa, ravata öisin vessassa ja kärsiä virtsarakontulehduksista. Omalla kohdalla 2x viikossa annos ei ihan riitä.

Vagifemiin myös vinkki. Jos ostat Vagifemiä ilman reseptiä apteekin hyllystä, hinta on n. 30€. Jos reseptillä, hieman päälle 10€ ja jos farmaseutilta suoraan tiskiltä, jostain kumman syystä n. 15€. Mikä on mielestäni hyvin merkillistä, että apteekeissa hyllystä suoraan napattuna Vagifem on tuon järkyttävät 30€, mutta saat puolet edullisemmin, kun kysyt sitä tiskiltä.

Vagisan niinä öinä, jolloin en käytä Vagifemiä, pitämään kosteustasapainoa paikallisesti yllä.

Aco pesuöljy hellävaraiseen intiimipesuun. Jättää öljyisen pinnan.

Ceraderm intiimiöljy ulkosynnyttimille. Hoitaa kuivia limakalvoja.

Ovestin estroeenivoide ulkosynnyttimille. Estrogeenia paikallisesti ulkosynnyttymille, jotta ulkosynnyttimet pysyvät joustavina ja kosteutettuina. Näitä estrogeenivoiteita on erilaisia ja lääkäri voi myös niitä määrätä. Ostin apteekin hyllystä ilman reseptiä.

Univaikeuksiin yritettiin Mirtazapinia olin pöllyssä seuraavaan iltaan asti. Tätä yritti tunkea ihan jokainen, mutta kun ei toiminut niin ei toiminut. Kaikki hokivat on niin hyvin siedetty, mutta kun ei omalla kohdalla ollut. Tämä on omasta kokemuksesta kammottavin lääke koskaan. En saanut kroppaa edes ylös sohvalta, painoi tonnin. Unen kyllä toi, lamppu samppui muutamassa sekunnissa. Yleislääkäri lopulta totesi, tämä ei toimi kaikilla. Aah vihdoin joku uskoi! Seuraavaksi kokeiltiin pientä murusta 25mg Ketipinor pilleristä, jota isoina annoksina käytetään mielialan hoitoon. Toiminut kuin unelma.

Propral tiheästi hakkaavaan pulssiin. 

Eli kyllä, aivan järkyttävää miten monta vuotta meni selvittää millä cocktaililla selviän tästä kirotusta vaiheesta, joka toi mukanaan unettomuuden, masentuneisuuden, ahdistuneisuuden, pelkotilat, uhkakuvat, viikon migreenit, kolmen viikon kuukautiset, lihomisen totta kai, mutta siitä en välitä, koska arvot kunnossa. Virtsaoireet, kuivuuden ja kirvelyn tunteen ja välillä kuuma kuin heinäkuisella häämatkalla Roomassa.

Kamalinta on, jos lipsun näistä tuotteista, sen huomaa heti. 

Vaihdevuosihoito on huonolla tolalla ja ei ole helppoa saada apua muuta kuin yksityiseltä, mikä tietää rahan menoa näiden troppien hintojen lisäksi. 

Ehkäisyneuvola on Porvoossa ilmainen siihen asti, kun kuukautiset loppuu. Mutta miksi vähävaraiset ja vaihdevuosista kärsivät jätetään yksin? Miten ja mistä he saavat apua? Olisiko vaihdevuosiklinikka hyvä idea ja mitä sellaisen perustaminen vaatisi ja kustantaisi?

Ensin hain apua terveyskeskuksesta ja nuori mieslääkäri oli ihan yhtä pihalla kuin minä itse. Seuraavaksi kunnalliselta psykologilta, joka oli aivan ihana, mutta sain diagnoosin keskivaikea masennus vaikka oli vaihdevuodet. Mutta mistä hän olisi voinut tietää, kun en minäkään tiennyt.

Seuraavaksi yksityinen gynekologi, johon jouduin olemaan monta kertaa yhteydessä ja sain paljon apua, mutta esimerkiksi virtsavaivoihin en niin minkäänlaista vaan se hieman niin kuin ohitettiin ja apu kun lopulta oli niinkin simppeli kuin Vagifem. Vasta yleislääkäri otti kokonaisuuden haltuun. Onneksi löysin hänet. 

No mutta, Eeva-lehdessä vietetään vaihdevuosiviikkoa ja ohessa alla linkki tähän juttuun, jossa viisi naista höpisee irrallaan vaihtareista, mitä muuta hyvää elämässä on. Sillä ei anneta vaihdevuosien kuitenkaan määrittää meitä vaikka kohdallani meni muutama vuosi, ennen kuin löysin itseni uudelleen ja voin sanoa taas olevani aika pitkälle minä vaikka selvästi ikääntyneempi ja rauhallisempi sellainen. Eli kyllä ne vaihtarit jonkin aikaa määrittivät elämääni varsin negatiivisella tavalla.

Ohessa vielä linkki Eeva-lehden juttuun.

Muistuttaisin, että olemme yksilöitä ja mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi kaikille. Kaikki eivät voi käyttää hormonikorvaushoitoa esimerkiksi. Mutta jos näistä tropeista on edes jollekin apua ihan vaan johonkin yksittäiseen oireeseen, niin se olisi aivan mahtavaa!

Ja kyllä televisio-ohjelman kuvaukset Kellomäki & Flinkkilä ovat tuloillaan huhtikuussa. 🙂 Vaikka tuon Eeva-lehden videon jälkeen hetkeksi tuli tunne, että vetäydyn kotiin, enkä esiinny enää missään. Oma ikääntyminen, huulten kapeneminen, lippaluomien roikkuminen, kolmoisleuat, leukapielien väsyneet viivat, kolmoisheltta jne. hetken kyllä järkytti, että ai hitsi tuoltako näytän.

Onko jakaa vinkkejä vaihdevuosiin, ruokavalio ja liikunta ovat toki hyviä keinoja vaihdevuosioireisiin myös.

Tsemppiä kaikille ja pidetään yhtä, eikä häpeillä. Puhutaan avoimesti, jaetaan tietoa ja vinkkiä, ollaan olkapäänä ja nojataan olkapäihin. Yhteisöllisyys tässä asiassa on valtavan tärkeää.

Piti meinaan julkaista tämä juttu ajat sitten, mutta niin vaan jarruttelin, koska häpeä yritti ottaa niskalenkkiä.

*Kuva Eeva-lehti

Kaikki vaihdevuosiin liittyvät aiemmat kirjoitukset löydät hakusanalla ”vaihdevuodet.”

<337 thoughts on “Mitä kaikkea käytän vaihdevuosioireisiin ja Eeva-lehden vaihdevuosiviikossa mukana!”

 • Vagifemiä olen käyttänyt jo vuosia. Ennen se ei ollut korvattava lääke, joten tuolla kalliimmalla hinnalla jouduin ostamaan aika kauan. Onneksi nyt Kela korvaa osan. Virtsatietulehduksia minulla ei onneksi koskaan ole ollutkaan, mutta nuo muut mainitsemasi oireet ovat hyvinkin tuttuja. Univaikeudet, kuten jo tiedätkin, ovat mulla ehkä kaikkein hankalin vaiva. Nyt mainitsit tuon Ketipinorin. Käynpä tutkailemassa millainen lääke se on, jos vaikka saisin minäkin apua siitä.
  Terkkuja! t. Kristiina

  • Näin jälkikäteen ajatellen tuo Vagifem on ihan ensimmäinen mitä voi alkaa käyttämään ja kannattaa ja kyllä sitä mulle neuvottiin noin muuten vuosia sitten, mutta en vaan tajunnut. Onneksi Kela tosiaan korvaa osan ja onneksi farmaseutin tiskiltä sitä saa puoleen hintaan, koska kyllähän näihin rahaa menee.

   Toki tuo Ketipinorin vaikutus on yksilöllinen, mutta oman unielämän se pelasti. Eikä sammu lamppu, eli heräät kyllä ääniin, mutta nukahdat uudelleen ja uni maistuu makealta. Edelleen en reissussa nuku vaikka on tuo, mutta kun kotona on säännöllinen rytmi, niin tuo pelasti kyllä elämän.

   Terkkuja myös sinne Kristiina. <3

  • Siis tuo sun mekko ekassa kuvassa, wau! Ihan mieletön, rakastan sitä js istuu sulle tosi kauniisti! Sulla on kyllä maailman kauneimmat mekot! Ylipäätään tykkään ihan tosi paljon sun visuaalisesta silmästä ja blogin ulkoasusta!

   • En kestä miten kauniisti sanottu, kiitos ihan mielettömän paljon. Arvaa vaan tuliko hyvä mieli ja miten kiva on saada tällaista palautetta. 💖

    Sydämellistä helmikuun jatkoa sinne. 🥰

 • Siis ihan mahtavaa Tiia, että olet päässyt puhumaan näistä asioista. Tai no olethan sinä näistä jo täällä blogissa puhunut useampaan otteeseen, mutta nyt ihan toisten kanssa yhdessä. Hyvä me vaihtariladyt <3
  Ihanaa viikkoa Tiiuli <3

  • Kiitos ihana Outi ja mahtava uusi nimi meille ”vaihtariladyt” 🥰🥵🤩

   Sydämellistä uutta viikkoa 🧡

 • Olipa tönkkö videonpätkä sinulta. Ja mitä ihmettä sä puhut olevasi neljän lapsen äiti? Kaikesta sitä nykyaikana vielä maksetaan. Jutta Larm oli pirteä ja energinen esiintyjä.
  Kannattaisko mennä peilin eteen opetteleen julkista esiintymistä. Se ei vaan ollut sinulta luontevaa. Ei jatkoon 👎🙄

  • Miksi pitäisi olla täydellinen, en vaan tajua, eikä se ole niin justiinsa. Ihan hyvin meni ja kun yhteen ottoon Eeva-lehti oli tyytyväinen.  😀

   Mutta tuo äitiyteen viittaava kommentti oli aivan kummallinen ja personoitu, tässä lyhytpätkässä kun ei ollut aikaa eritellä uusperheen koukeroita ja kun äitiys ei muutenkaan ole pelkkää biologiaa, neljä lasta mieheni kanssa kasvattaneena ja itse isovanhempien kasvattamana, on vanhemmuuden työsarkaa mihin peilata. 

   Kaikki jotka ovat kasvattaneet ja rakastaneet yhtä tai neljää lasta, tietävät miten suuri homma lapsen kasvatus on. Yleensä ne jotka näitä huutelee, eivät juuri tiedä lapsen kasvatuksesta mitään. 

   Meidän kahdella lapsella on kaksi rakastavaa äitiä ja kahdella yksi rakastava, eivätkä nämä sulje pois toisiaan. Enkä ikinä alkaisi minimoimaan meidän katon alla asuneita lapsia eri kategorioihin vaikka kahta lasta en ole synnyttänyt, mutta etenkin koska rakastan kaikkia neljää lasta tasapuolisesti ja he minua.

   Vaikka äiti nimeä en puhuteltaessa käytä mieheni lasten kanssa, koska heillä on oma rakastava äiti, se ei silti poissulje sitä, että olen heidän äiti myös. Maailmaan kun mahtuu rakkautta mielin määrin.   

   Ei jatkoon on vain sinun subjektiivinen näkemys. Miksi pitäisi harjoitella jotain esiintymistä ja hankkia joku feikki kuori itselleen, kun voi olla kaikkinensa vaan oma itsensä ja jos jännittäminen näkyy, mitä se haittaa tai kaatuuko siihen maailma. Noup. Maailmassa hävetään aivan liikaa ja muodostetaan jotain standardeja miten tulisi ja pitäisi olla, mutta oikeasti sellaisia standardeja ei olemassa kuin omassa päässä. Enemmän ihmiset pitää aitoudesta ja inhimillisyydestä ja pienistä mokista, kuin viilatusta täydellisyydestä.

   Vähemmästäkin ymmärtää, että peilaat omia pyrkimyksiä ja pelkoja muhun, mikä on sinänsä inhimillistä ja ymmärrettävää, tietynlainen henkinen kasvaminen auttaa varmasti irrottautumaan tällaisista tuntemuksista. 

   • Mitä sä höpiset peilaamisesta? Minä en pidä julkista blogia, en esittele täällä kotiani, miestäni, lapsiani, elämääni. Jos on lähtenyt julkisuuteen, pitää kestää myös kritiikkiä. Hyvän itsetunnon omaava kestää sitäkin. Tuolla videonpätkällä sinä aivan kuin häpeilet itseäsi, kerrot muuta, mitä todellisuudessa olet kuten nyt sen neljän lapsen äiti. Olisi kannattanut etukäteen miettiä, mitä aikoo puhua. Jännittämiselle nyt ei mahda mitään, jos ei ole tottunut julkisiin esiintymisiin kuten nyt vaikka Jutta Larm. Muutkin vaihdevuosinaiset onnistuivat paremmin, olivat luontevia.
    Netin myötä julkisuuteen työntyy nyt yhä nuorempia. Sitten jää koulut kesken, ei haluta enää tehdä oikeita töitä, masennutaan ja ollaan pian sossun luukulta hakemassa rahaa.
    Vielä hyvästä itsetunnosta. Jokainen meistä vanhenee, tulee ryppyjä, kaulahelttoja, liikapainoa ym. kremppoja. Nämäkin muutokset pitää hyväksyä eikä sortua vaikerointiin. Ikääntyvä nainen voi olla upea, kun hänellä on hyvä itsetunto. Hyvää kevättä sinulle.

    • Jottei mene anonyymin kanssa inttämiseksi, niin jatketaan keskustelua siinä kohden, kun kommentit tulee ilman vaihtuvia nimimerkkejä, eri sähköpostiosoitteita ja suojattua yhteyttä. 😉

     • Minä olen sitä mieltä, että vaihdevuosista vouhkaaminen on mennyt överiksi. Ne nyt vaan kuuluvat meidän naisten elämään ja moni selviää niistä ihan ilman ongelmia. Onkohan vanhenevalla naisella pelko, että mies vaihtaa nuorempaan? Tästäkin olen kuullut puhuttavan.
      Oma äitini ei koskaan valittanut vaihdevuosista. Hän teki aika raskasta työtä, oli palvelualalla, käveli työmatkat kotiin noin 6 km päivässä, hoiti kodin, lapset (meitä oli kaksi). Minua joskus säälitti, kun äiti ei raskinut edes pakkasilla tuhlata rahoja bussilippuun.
      Itsekin olen jo ohittanut vaihdevuodet ja selvinnyt niistä ilman suurempia ongelmia. Kuumia aaltoja ja hikoilua kesti aikansa mutta ne menivät ohi. Hormonihoitoja en edes halunnut ajatella, koska pelkäsin verituppariskiä, esim. E-pillerit eivät sopineet minulle ollenkaan.
      En halunnut olla ilkeä vaan sanoa vain oman mielipiteeni. En voisi itse kuvitellakaan, että lähtisin videolle tai tv-ohjelmaan puhumaan omista vaihdevuosista. Kai se vaatii rohkeutta sekin ja sitä minusta ei olisi löytynyt.
      Elämä vaihdevuosien jälkeen voi olla ihanaa, ei ole pelkoa raskaaksi tulemisesta, ei runsaita kuukautisia eikä kuukautiskipuja. Lapset elävät jo omillaan ja nyt voi nauttia elämästä, matkustella, tuhlata rahaa omaan hyvinvointiin (lapset eivät perintöjä tarvitse). Jos on elänyt elämänsä hyvin ulkonäkökeskeisesti niin sellaiselle ihmiselle voi tulla paineita, kun naama rypistyy ja miehet eivät enää käänny perään katsomaan.

      Ajat muuttuvat ja me muutumme mukana on vanha roomalaisten sananlasku. Pysymmekö me enää muutoksessa mukana vai väsyttääkö se meidät kiihkeydellään? Yhteisöllisyys on kadonnut, ei käydä enää kylässä vaan avataan netti ja luullaan, että tullaan onnelliseksi, kun saadaan peukutuksia ja hyväksyntää. Mutta ei todellinen elämä voi olla netissä.
      Ihmettelen täällä työssä käyvien naisten pitkiä kirjoituksia. Miten he ehtivät sen tekemään? On ihana joskus vain olla ja lähteä ulos lenkille eikä avata nettiä täi kännykkää. Kyllä tähän maailmanmenoon turtuu ja tympiintyy, jos lukee täältä ihmisten tyhjänpäiväisiä valituksia, kun mikään ei tunnu olevan hyvin. Ajattelen entisaikojen ihmisten elämää täällä Suomessa kuinka heillä ei ollut mukavuuksia mutta lämmin pirtti, ruokaa ja paljon ihmisiä ympärillä. Siinä oli elämän onnea jo kylliksi.

 • Kyllähän tuollaisen tarvittavan lääkearsenaalin hankkimiseen tarvitsee tukea, kun moni asia selviää vain kokeilemalla. Ei tuollaisen kanssa saisi jättää ihmistä yksin. Vaihdevuosiin olisi hyvä saada niihin perehtynyttä hoitohenkiläkuntaa tai ihan erikoislääkäreitä. Minä olen toistaiseksi päässyt tosi vähällä, mutta kauhuissani odottelen, että mitä on vielä tulossa.

  Hienoa, että voit tällä hetkellä aikaisempaa paremmin.

  • Sanos muuta ja kyllä siinä pari vuotta viilaamiseen menikin. Sitä just miettinyt, että miten moni joutuu pärjäämään yksin ja miten joillakin voi olla ettei ole varaa käydä yksityisellä, miten he saavat apua. Mitenkään moittimatta terveyskeskuksen nuoria harjoittelija lääkäreitä, niin kyllä se voi olla vaikeaa hahmottaa, onko masennus ym. vai onko vaihdevuodet. Mutta tästä kaivataan enemmän puhetta ja varmaan koulutusta, että osaavat meidän ikäisten tai jopa jo 40-vuotiaiden osalta tutkia kilpparit, ferritiinit, vaihtarit tai onko masennus kyseessä.

   Kiitos paljon ja oli kyllä kirottu ja rankka matka ja on saanut miettimään niitä ihmisiä, joilla on vaikka masennus, miten he jaksavat.

   Sydämellistä tiistaita Rva Kepponen.<3

 • Ihan mahtavaa, että näistä nykyään puhutaan! Toivon, ettei itellä oo sitten avun saanti kuussa asti, ku se hetki on eessä. Ei siihen oo enää ku n.10v mullakaan.

  • Samaa mieltä, että mahtavaa, kun niin moni puhuu, jottei tule yllärinä, kuten itselle. Kun ei ollut kuumia aaltoja ja kuukautiset tulivat kuitenkin säännöllisesti vaikka kestivät kirotun pitkään, niin en ymmärtänyt että oli vaihtarit. Ehkä olisin tajunnut, jos näistä olisi enemmän puhetta.

   Toivottavasti pääset helpolla, sitten kun aika koittaa. Sydämellistä helmikuista viikkoa LauraKatarooma. <3

 • Ensinnäkin: Olet ihan valtavan rohkea Tiia! Itse olisin jo ajat sitten kuollut pelkästä jännityksestä ennen videokuvauksia.

  Toisekseen: Arvostan sitä, kuinka tuot tarmokkaasti esille tärkeäksi kokemaasi asiaa. Sellaiseenkaan ei meikäläisellä enää riitä paukkuja (joskin puuttuu myös sellainen oma agenda, jota haluaisin tuoda esille).

  En ole juurikaan (eli oikeastaan ollenkaan) ottanut julkisesti kantaa näihin vaihdevuosiasioihin. Osittain siksi, että en koe sitä (siis julkisuutta) omakseni ja osittain siksi, että on tullut jotenkin sellainen olo, että jos oma kokemus vaihdevuosiajasta on toisenlainen kuin keskusteluihin useimmiten osallistuvilla, ei ole ikäänkuin tervetullut porukkaan. Tiedän, että on ihan omasta päästäni tullut hölmö ajatus, mutta näin kuitenkin koen. Vähän sama kuin että jos kertoo rakastavansa suklaata yli kaiken ja syövänsä sitä rasian päivässä, saman intohimon jakavia kanssasisaria löytyy pilvin pimein, mutta jos kertoo, että tykkää enemmän parsakaalista, niin ihan yksin saa olla :D. (Kärjistetty, mutta tosi esimerkki).

  Mutta asiaan:

  Täytän parin päivän päästä 58 ja koen eläväni yhtä elämäni parhainta aikaa.
  Eeva-lehden videoista samaistuin ehkä kaikkein eniten Juttaan, joka tosin on 9 vuotta nuorempi, mutta sanoitti jotenkin niin hyvin sen (en enää muista tarkkaan), että on aktiivinen, mutta tekemiset ja olemiset on jotenkin niin hyvin tasapainossa nykyään. Ihan samoin koen. Ja jotenkin tässä vaiheessa, kun en enää (kopkop) ole kärsinyt pitkäkestoisesta, ihan kaikkeen elämässä niin fyysisesti kuin henkisestikin vaikuttaneesta unettomuudesta, jota yöhikoilut pahensi entisestään, oikeastaan koko jakso on hämärän peitossa, enkä enää ole edes varma kauanko se kesti ja mikä kaikki johtui mahdollisesti vaihdevuosista ja mikä ehkä jostain muusta. Eikä sillä näin jälkikäteen ajatellen ole enää väliäkään. Silloin kun olisin ehkä jotain apua tarvinnut (kurjinta oli ehkä se, kun mikään ei tuntunut miltään), en osannut yhdistää mitään oireista mahdollisiin vaihdevuosiin. Ja nyt kun osaisin, mitään oireita ei enää ole. (Toki nukun edelleen välillä luokattoman huonosti, mutta en enää joka yö).

  Omalla kohdallani onni on ehkä se, että olen aina syönyt säännöllisesti ja terveellisesti (ja monen mielestä varmasti varsin tylsästi) ja liikkunut paljon.
  Näistä perusasioista on ollut apua myös niinä aikoina, kun paino alkoi nousta ja mieliala laskea. Ei tarkoittanut omalla kohdallani montaakaan kiloa, mutta koostumus oli pelkkää rasvaa, jonka määrä iän myötä näyttää väistämättä lisääntyvän, ellei sille pistä kampoihin. Ja vaikka laittaisikin, niin kehonkoostumus muuttuu silti ja se oli alkuun itselleni uusi ja outo asia, koska olen tottunut olemaan tietyn kokoinen ja muutenkin omanlaiseni. Ei liity ulkonäköön (toki vähän siihenkin), vaan ihan vaan omaan hyvään oloon. Jos vaatteet kiristää ja olo on jatkuvasti tukala, eipä siinä itseään myöskään kovin hehkeäksi tunne.
  Muttamutta. Nyt kun unet ja sitä mukaa henkiset ja fyysiset voimavarat on parantuneet, olen monipuolistanut omia liikkumisiani ja siinä sivussa on myös rasvat sulaneet. Se tuntuu ihan ihmeelliseltä, mutta ihan varmasti parantuneilla unilla on ollut suurin vaikutus, koska mitään ihmeellistä en ole tehnyt. Tai sitten koko rasvankeruuvaihe vaan on mennyt ohi.

  Ja siis tästähän ei nyt näköjään tule ollenkaan sellaista mitä alunperin aioin, mutta jos omasta henkilökohtaisesta kokemuksestani jotain haluaisin sanoa, niin se olisi se, että vaihdevuosia ei kannata etukäteen pelätä ja että ajanjaksoon mahtuu myös paljon uutta mielenkiintoista ja hyvää. Ja että vaikkei ihan kaikkeen voikaan itse vaikuttaa, niin olen huomannut, että aineenvaihdunnan ja hormonitoiminnan muuttuessa ruokavaliolla ja liikunnalla on ihan satavarmasti entistä enemmän merkitystä (suuntaan tai toiseen). Ihan vaikka vaan niin, että vaikken mitään sen kummempaa jaksaisi kuin kävellä tunnin-parin rauhallisen lenkin siinä samalla jotain hyvää äänikirjaa, podcastia tai musiikkia kuunnellen, oloni on ihan satavarmasti parempi kuin jos istuisin saman ajan sohvalla ja söisin kaksin käsin suklaata tai muuta mättöä (joilla ei huvita myöskään lenkin jälkeistä hyvää oloa pilata).

  Vagifemin (tai välillä sen korvanneen Blissel-geelin) lisäksi en ole estrogeenia tai mitään muutakaan korvaushoitoa tai lääkitystä käyttänyt. Niistä olisi voinut olla apua, jos olisin aikanaan hoksannut, mutta enää niiden aloitukselle ei ole perusteita, eikä se olisi käsittääkseni tässä vaiheessa hyödyllistä tai turvallistakaan. Ainakin muistelen Maija Kajanin sanoneen, että sydänkohtausten riski lisääntyy, jos lähempänä kuuttakymppiä vasta aloittaa, mutta en sitä nyt mieti, koska ei ole tarpeen.

  Tämäkin vain oma kokemukseni, joka ehkä auttaa jotakuta, joka mahdollisesti miettii, voiko pärjätä ilman korvaushoitoa ilman että menee kärvistelyn tai sinnittelyn puolelle.

  Niinkuin sanoitkin, kaikenkaikkiaan vaihdevuosikokemus on meillä kaikilla täysin omanlaisemme ja vaikka meille jokaiselle annettaisiin täsmälleen sama määrä täsmälleen samanlaisia oireita, uskon, että siinä missä osa kokisi oireet merkittävästi häiritsevinä, osa ei pitäisi niitä kovin kummoisina. Olisi mun mielestä tosi mielenkiintoista, jos tämmöinen kokeilu voitaisiin oikeasti järjestää. Osallistuisin ehdottomasti.

  Kaikenkaikkiaan sanon, että en muistele omaa vaihdevuosiaikaani pahalla. Siis siinä tapauksessa, että on nyt omalta osaltani ohi, eikä mitään ylläreitä ole luvassa.

  Toivon, että sulla oireet jo pian helpottaa ja vauvan sylittely karkottaa kaikki loputkin <3

  • En ollut ihan parhailla fiiliksillä maanantaina kuvausaamuna, oli takana reissu Tallinnaan ja eipä siellä tietenkään tullut uni silmään. Kun on väsynyt, niin ei näköjään sitä hymyä ja iloa oikein lohjennut tähän videoon. Oli myös hyvin pikainen ja yhdellä otolla, mutta pari ihmistä jotka olivat siinä mukana, olivat hirmu kivoja. Mutta ehkä tuo kameraan tuijottaminen ja yksinpuhe on just pahinta, kuin jos olisi ollut joku vieressä tukena. Mutta ihan ok siitä tuli vaikka olisi kenties ollut enemmänkin sanottavaa. 🙂

   Henkilökohtaisesti kiinnostaisi kaikenlaiset vaihtarikokemukset, koska ovat kovin yksilöllisiä ja just laajentaa sitä kuvaa ja ymmärrystä mitä vaihtarit on. Koska voivat olla jollain todella helpot ja uskon muuten, että tähän auttaa ulkoilu, urheilu ja oikea ruokavalio eli just ne, mitkä multa puuttuu.

   Mutta sulla on kyllä ollut tuota unettomuutta ja ajanjakso ollut kuin uni, että kyllä kiinnostaisi jutella sun kanssa tästä enemmän, mutta se on myös todella ok, että kun asia on takana, niin se saa jo olla. <3

   Ymmärrän, että samaistut eniten Juttaan ja olikin kiva, että tässä oli hyvin erilainen otanta. Koska taas jankutan samaa, ollaan yksilöitä ja ne vaihtarit näyttäytyy monenlaisina.

   Itse en tajunnut, että mulla on vaihtarit vaan luulin, että olen sekoamassa ja mietin miksi juuri nyt, kun kaikki on ok. Toki ulkopuolisia paineita oli mukana, joten siksi oli syytä vielä vaikeampaa selvittää. Pitkään uskoin ja lääkärit uskoi, että kyseessä on masennus, josta aika pitkälle tokenin, ensimmäisen Progynovan hotkaistuani, että huhhuh aika monta vuotta meni aivosumussa surren. Koska jännää kyllä, estrogeeni on auttanut jopa itsetuntoon ja olen miettinyt, onko aina ollut omalla kohdalla alhainen. Muistan kun alettiin lapsia haluta ukkelin kanssa, niin hormoniarvot Latviassa mitattiin ja olivat alhaiset ja määrättiin jotain hormonia. Ehkä tästä syystä olen ollut alhoon taipuvainen. Nyt olo on itsetunnollisesti vahvempi kuin koskaan hyvällä tavalla, uskallan suuttua, sanoa vastaan ja sanoa ei. Tai sitten se on vain iän tuomaa hyvää?

   Ja mielestäni kannattaa olla ottamatta hormonikorvaushoitoa, jos pärjää ilman ja siksi jokaisen kokemus on kullanarvoinen. Koska hormonikorvaushoidossa on aina pieniä riskejä, mm. tulppariski ja rintasyöpäriski.

   Oireet ovat nyt hyvin kurissa ja toivon, että tulee päivä, että voin heivata tropit kokonaan pois. Mutta toki tuosta alakerrasta on hyvä pitää huolta, Instassa seuraan Gyne-Leenaa ja Leenan sanoin, vahinko on sitten peruuttamatonta, jos antaa alakerran kuivua lopullisesti. Tuo Bliss-geeli on sellainen, jota ystävä vinkkasi mulle eli taitaa olla hyvä tuote.

   Oikein ihanaa helmikuun viikkoa Annukka ja superpaljon kiitoksia, että jaksoit laittaa ihanan pitkän kommentin, se lämmitti.<3

  • Lämmin kiitos Taru kauniista sanoista ja mitä mukavinta ystävänpäivää. <3

 • Olet todella rohkea Tiia. Minusta olit kaunis, luonteva ja sopivan rauhallinen videolla! Minulla oli helpot vaihdevuodet, kuten viidesosalla naisista on. Yhden kuukauden hikoilin ja kerran tuli kuuma-aalto. Mieliala vaihteli, mutta kuten yleensä ja kaikilla. Vaikka pääsin helpolla, en väheksy muita, joilla on selvät vaihdevuodet ja apua ei heti löydy. Oma vinkkini vaihdevuosiin on kasvissyönti ja granaattiomenamehu. Hyvää ystävänpäivää sinulle!

  • Kiitos Marja. <3 Kiva kuulla, että siellä ollut helpot vaihdevuodet ja uskon kyllä, että ruokavaliolla on siihen merkitystä eli ei kannattaisi syödä niin epäterveellisesti kuin minä. Granaattimehu pitääkin ottaa käyttöön.

   Oikein sydämellistä keskiviikkoa sinulle. <3

 • Propralia käytetään myös migreniestolääkkeenä.
  “Ehkäisyneuvola on Porvoossa ilmainen siihen asti, kun kuukautiset loppuu” – tämä jätti miettimään, että Suomen myös lain mukaan hedelmällisyys vuodet ohittanut nainen menettää ihmisarvonsa, koska hän ei ilmeisesti tarvitse mitään apua tai neuvoa vaihtariin. Pärjätköön itse.
  Vaihdevuosi klinikka tai neuvola olisi tosi hieno idea. Kai sellainenkin ehdotus olisi kariutunut budjettirahan puutteeseen.

  • Hei Nadine, onpa mukava tietää tuo eli taas en ole riittävästi perehtynyt edes troppiin mitä syön. Hormonikierukka vähensi migreenejä kummasti eli enää on se yksi tai kaksi päivää kuukaudessa, kun on se PMS. Mutta sen kestää. Tuo migreeni meni omalla kohdalla ilman troppeja älyttömäksi, oksentelua, viikon kestoja, mutta nyt se asia on hyvin. Anoppi joskus sanoi, että kun vaihtarit oli hänellä ohi, siihen loppui migreenit eli veikkaan, että itsellä on sama homma.

   No vähän noin ja kun vaihtareista ei juuri olla puhuttu, niin ei sille ole katsottu ns. selkeää hoitosuunnitelmaa. Budjetti asioihin en osaa ottaa kantaa ja koska syntyvyys on laskussa, niin eiköhän tuo ehkäisyneuvolakin jonain päivänä lopeteta.

   Sydämellistä keskiviikkoa. <3

   • Olet videolla ihana oma itsesi ja luonteva, sujuva puhuja, en ymmärrä ilkeilijän kommenttia huonosta esiintymisestä.

    Omat vaihdevuodet menevät yllättävän hyvin. Olenkin joskus todennut että kuukautiset kaikkine oireineen olivat niin kauheat teinivuosina, että ansaitsen helpot vaihdevuodet ihan niiden takia. Kiloja tosin tulee ihan eri paikkoihin kuin ennen, niistä ei kyllä meinaa päästä eroon. Luulin viime syksynä lomien jälkeen että nyt ne kuumat aallot alkoivat ja stressaako töihin paluu, kun töissä oli aina hikinen olo. Meillä vaan oli niin kuuma töissä vanhojen paksujen seinien ollessa lämpimät kuuman kesän jäljiltä. Helpotti ja nolottikin kun tajusin ilmojen ja talon viiletessä, ettei kuumuus tainnutkaan johtua vaihdevuosista.

    Välillä nukun huonommin, viime yöt taas ovat menneet hyvin rauhallisesti putkeen nukkuessa. Stressi taitaa olla se suurin valvottaja ja sitä koetankin vähentää.

    • Ihan oikein, että on helpot vaihtarit, jos nuorena ollut kauheat oireet. Totta tuokin, että jossain kohden päälle nelikymppisenä ihmettelin, minne mun spagettikädet katosi ja pukkasi allit. Oma kroppa on suoraan omalta mummilta peritty eli just minkälainen mummi oli nuorena ja vanhana ja se on jotenkin ihana asia.

     Toivottavasti pärjäät ilman troppeja ja hyvä olo jatkuu. Ja tosiaan unettomuus on hankala juttu, se voi johtua niin monesta syystä, joista stressi on yksi iso tekijä.

     Kiitos ihana Tuuli. Itse en ollut tyytyväinen eli on sitä luontevamminkin esiinnytty vaikka Hehku- ja Space Expedition-ohjelmissa, mutta kolmen yön unettomuus painoi takana eli Tallinnan reissu mm. ja en ikinä nuku reissussa ellei oma rakas ole kainalossa, niin vähemmästäkin jännitti ja olo ei ollut luontevin. Hah toivottavasti nukun Ennen Kellomäki & Flinkkilä ohjelmaa, sillä siellä pureudutaan syvälle ja voi vierähtää vaikka kyyneliäkin.

     Sydämellistä keskiviikon jatkoa. <3

 • Kuulostaa jotenkin tutulta, minullakin nuo ongelmat alkoi nuorena, ensin hikoilun yöt, kohta päivät…kamalaa..en edes halua muistella!
  Silloinen omalääkäri oli mies lääkäri, aivan ihana, hän teki kyllä kaikkensa ja siinä aluksi onnistuttiin hyvin. Aika ihanaa se,että monen vuoden tauon jälkeen, kun kohtaan ko lääkärin, hän tervehtii. Nyt on monta vuotta ollut huippu yksityinen gynekologi, joka löysi minulle oikeat vaihtoehdot.
  Kauheita kokemuksia on, ollut, mutta ne on voitettu.
  Mahtavaa Tiia, että näin rohkeasti nostit esiin monesti ujolta tuntuvat asiat, mutta niin arkipäiväisiä meille naisille!
  Hyvää loppuviikkoa, nautitaan naisena olemisesta!

  • Mahtavaa, kun löytää sen oikean lääkärin tai lääkärit! Ihana tuo teidän kohtaaminen ja hih täällä oli samanlainen tämän oman ihanan yleislääkärin kanssa. Törmättiin niin, että oli tytär mukana ja just oltiin käyty ostamassa tyttärelle hamsteri. Hymyiltiin siinä puolin ja toisin.

   Ihanaa, että kauheat kokemukset on voitettu, meinaan kyllä se on niin, että vaihdevuodet ovat hyvin yksilöllisiä ja siinä voidaan vaan toinen toisiamme tukea.

   Nyt nämä alkaa tuntua ihan arkipäiväiseltä täällä myös vaikka kyllä välillä juuri tuo inha häpeä on yrittänyt nostaa päätään. Toisaalta olin niin kovin helpottunut, kun selvisi syy kaikkeen, pahinta oli, kun ei tiennyt mikä oli. Kun ei ollut noita kuumia aaltoja mm. ja odotin vaan niitä saapuvaksi. Nyt on niistäkin saatu hieman makua, mutta vain hieman, koska tuo hormonikorvaushoito pitää poissa, jos niitä olisi tullakseen.

   Sydämellistä viikonloppua ja päivän synttärisankarin Eeva Kilven sanoin ”Niin elää ihmisessä ikuinen nuoruus, käsi kädessä iän kanssa, kaikki iät alati läsnä.” Nautitaan siis naiseudesta Arja, ihan kaiken ikäisinä.

 • Hei Tiia,
  Aivan loistavaa, että saat toimia vaihdevuosiasioissa lähettiläänä! Tästä olen ollut jo pidempään samaa mieltä: sinulla on paljon annettavaa näissä asiassa. Kokemusasiantuntija on se ehkä paras asiantuntija. Ei tietenkään lääkäri tai tutkija, mutta tietää asiasta oman kokemuksensa kautta aivan eri lailla kuin vain teoriaa opiskellut ja asiaa muuten hyvinkin tunteva ammattilainen.
  Totta, jokainen meistä on yksilö ja kokemus on erilainen.
  Silti, sinun kokemuksesi voi auttaa lukemattomia naisia, joille jotkut samat oireet ovat tuttuja.
  Itse olen saanut (jollain ihmeen kaupalla) hyvin helpot sekä puberteetin, raskauden ja synnytyksen sekä menopaussin. Tiedän, että olen pienessä vähemmistössä ja ehkä jopa poikkeus. Tämä on syynä siihen, etten osallistu menopaussikeskusteluihin. Ei olisi reilua minun julistaa, että Hei come on leidit, menkää luomuna sen ajan läpi, eihän se menopaussi ole juttu eikä mikään.
  Jos se oli helppoa minulle, se on vain yksi näkemys. Mutta tietysti todellista minulle.

  Oireet ovat todellisia. tunnemyrskyt ovat todellisia. Samoin kuin niiden myrskyjen puute. Tai hyvinkin vähäiset oireet. Annetaan kaikkien kukkien kukkia. Jos voit auttaa niitä kanssasisaria, niin totta kai, tee se!!

  Sinun videosi on sinun näköinen. Pidin siitä.

  Toki kritiikille on oikeutus, mutta mielestäni sinulla ei ole velvollisuutta selitellä tai puolustella esiintymistäsi. Saat olla juuri sellainen kuin kulloinkin olet. Eipä ole anolta tai keneltäkään poissa miten esiinnyit, mitä sanoit tai et sanonut.

  Ja kiva kun menet telkkariin talkshowhun, voi että! Just niin! Ole lähettiläs, puolesta puhuja, vaikuttaja! Mahtavaa!
  (Luulen ja uskon muuten edelleen, että kyllä vielä kirjakin tulee… Vaikka jonkun toisen kanssa. Ihan miten vain, mutta koska sinulla on ääni ja sanottavaa, niin, totta vieköön, käytä ne tilaisuudet!)
  Ihanaa kevättalvea!

  Terkuin, yksi taustajoukoistasi!

  • Kiitos niin paljon. Hei ja jäin aiemmin miettimään, että saattaisi olla syy, ettei vaihdevuodet niin sanotusti ole aihe, jossa olet mukana, niin kiva oli kuulla, että mistä johtuu. Mietin täällä, että oletko vielä niin nuori tai juuri onko helpot vaihtarit. Sehän on vaan ihanaa ja jotenkin myös toivoa antavaa, ettei kaikille tule vaikeat vaihdevuodet ja monille varmaan jotain siltä väliltä. Mutta toki yksi yhtä tärkeä näkemys. <3 Elämä kun on sellainen ihmeellinen tapaus, että jos jossain asiassa on helppoa, niin jotain muuta haastetta taas saattaa tielle heittää. Eli tosi kiva, että osallistuit keskusteluun, ilahduttaa.

   Kuulun Facebookissa vaihdevuosi-ryhmään ja siellä on paljon kanssasisaria, joilla on vaikeat vaihtarit ja olen ryhmästä saanut apua ja ymmärrystä. Kenties ryhmään moni sellainen juuri hakeutuu, jolla vaihdevuodet ovat ongelmallisia ja etsivät apua. Ihan samaa mieltä, että tuen vuoksi. Puhun asiasta paljon ja olen puhunut myös tyttärille, jotta he muistavat, jos tulee omalla kohdalla vastaavaa ja en ole vaikka täällä enää neuvomassa, että mistä on kyse. Harmittaa itseäni, että meni aika monta vuotta, että osasin oivaltaa ongelman ja lopulta saada siihen apua eli homma riistäytyi liian pitkälle.

   Kauniisti sanottu " saat olla sellainen kuin kulloinkin olet. " Juuri tuo, sitä kun ei ole kone ja on hyviä päiviä ja on huonoja päiviä ja ei ollut huono päivä, mutta kolmen yön univelka ja kun en olen nukkunut, olen hermostunut ja jännitän. Yleisesti pyrin siihen, etten lähde blogissa puolustelemaan tai selittelemään kauheasti, koska sille ei vaan ole tarvetta. Oikeastaan nytkin totesin vaan faktat, etten itse oikein pitänyt videosta, hymyä ja iloa olisin kaivannut enemmän.

   Kiitos hurjasti kannustuksesta ja mennään, kun pyydetään, sillä jos oma tarina voi auttaa vaikka vaan muutamaa ihmistä, onhan se ihan mieletön juttu.

   Itsellä ei riitä uskoa itseeni kirjan ym. suhteen ja podcastia on muutama ehdotellut, mutta enpä saa taas mitään aikaiseksi ja sekin on ihan ok. Rauhalliseen tahtiin hengitellen. 🙂

   Ihanaa kevättalvea täältä lumen keskeltä ja nyt sanon asian, jonka olen halunnut sanoa monet kerrat, antaisin aika paljon, jos saisin tietää kuka sinä huikea tyyppi olet. Sanasi on aina painavaa sanaa, viisautta ja lämpöä tulvillaan ja oikein ilahdun, kun näen, että kommentti on tullut sulta. <3

   • Hei, miten kiva vastaus! (Taas kerran!) Kiitos!

    Hienosti sanottu ’menet kun kutsutaan’ puhumaan kokemuksistasi! Sinulla on selvästikin missio jota toteutat!, Mahtavaa!

    Olet niin oikeassa: kun jollakin osa-alueella elämässä on helppoa, jossain muualla sitten ovat ne haasteet ja vaikeat asiat. Niin minullakin. Olen huomannut, että ketään meistä ei säästetä, jokaiselle riittää oma osansa. Mutta toki myös auringonpaisteesta!

    Kivasti sanottu, että haluaisit tietää kuka olen. Tosiaankin tunnemme vain blogisi ja näiden kommenttien kautta. Emme ole tavanneet. Olen vain yksi tavallinen blogisi lukijoista. Tunnen sielunsiskoutta kanssasi näin etäisyydeltä, silti olisi hauska tavata oikeassakin elämässä. Asun itsekin Uudellamaalla, ja käyn silloin tällöin kauniissa Porvoossakin. Ehkäpä siellä törmäämme jonain kauniina päivänä. Kuka tietää!!

    • Ketään ei säästetä ja kyllä jokainen sydämellä varustettu tämän ymmärtää ja siksi ei vertaa, eikä yritä miettiä, että toisen saappaissa olisi paremmin. Vaan juurikin noin, että ihanaa kuulla, että siellä vaihtarit ovat menneet helposti, se on kuule aivan mahtava juttu!

     Ihanaa kuulla ja sama sielunsiskous täältä sykkii myös sinne. Muista vetää hihasta, jos ikinä ja missä törmäämmekin. Olisi ihan mielettömän kiva törmätä ja saada tietää kuka olet. Kuka tietää. <3

     Sydämellistä viikonloppua. <3

 • Aivan mahtava kamppis & miten sujuvasanaisesti esiinnyitkään, näytät superhyvältä ja positiiviselta!

  Aihe on ihan hirvittävän tärkeä ja nyt oikein ahmin tietoa vaihdevuosista ja avusta juuri niihin aamuyön heräämisiin, jotka alkoivat oikeastaan viime vuonna. Aluksi pidin stressin oireina, mutta todennäköisimmin onkin vaihdevuosioireilua, vaikka muita oireita en ole (vielä) saanut. On ihan jäätävää se, että joku ihan kuin kiskoisi ja repisi todella syvästä unitilasta hereille. Ja tietty sitten aamuneljöltä ei enää uni helpolla palaa. Koska takana sairastettu laskimotukos, en pysty saamaan hormonikorvaushoitoa, mikö on kyllä surkeaa, joten pitää vaan sinnitellä ja turvautua luontaistuotteisiin. Nyt olen käyttänyt kuukauden verran Tolosen Menohop Strong -valmistetta ja olen lisännyt täyden arsenaalin muitakin hivenaineita, vitamiineja ja omegoita otettavaksi. Jotenkin on unen laatu parantunut ja en nyt kyllä muista milloin viimeksi olisin herännyt liian aikaisin. Jos tämä tendenssi jatkuu, niin otan kyllä kaikki mahdollliset rohdosavut ja niin kauan kuin tarvitsee : ) Jään odottelemaan toista tv-esiintymistäsi vaihdevuosien kokemuksista, ei näistä liikaa voi puhua, paasta ja jakaa vertaistukea – aivan ihana olet kun jaksat olla äänitorvena tässäkin asiassa <3

  • Kiitos Heli niin paljon ja vitsi, kun olisin hymyillyt silmillä ja suulla hieman enemmän, niin olisin ollut happy tulokseen. Mutta Tallinnan reissu takana, niin kaikkeen ei vaan taivu univelan jälkeen.

   Unihäiriöt on kyllä hyvin yleinen vaihtarioire ja pirullinen, koska vaikuttaa sitten ihan kaikkeen. Voihan olla, koska en omalla kohdalla nukkunut juuri lainkaan pitkään aikaan, että syntyi tietynlainen oravanpyörä, joka ruokki ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta, toisaalta heti hellitti, kun sain oikean hormonikorvaushoidon.

   Toivottavasti siellä ei enää muita oireita tule, kun et voi hormonikorvaushoitoa käyttää, mutta jos tulee, niin on muitakin keinoja oireiden taltuttamiseen ja sitten vaan lääkärin pakeille.

   Ihan samaa mieltä, tätä aihetta on hyvä nostaa aina ajoittain, koska liittyy naisen hyvinvointiin ja on todella tärkeä aihe. Jos jotain vaikka kyllästyttää aihe, niin aiheen voi skipata. 🙂

   Kivaa viikonloppua Heli. <3

 • Tämä on tärkeä, normaali, isoa kansanosaa koskeva aihe nostaa esille. Olet rohkea kirjoitat, puhut ääneen. Teet sen asiallisesti ja oman kokemuksen kautta.
  Minun lisäkseni kärsi lähipiiri jo menkkavuosina pms-oireista, kamalat mielialavaihtelut. Hormonituotteet ei auttaneet. Olisi pitänyt merkitä kalenteriin tiedoksi esiteinille myrskypäiväni.

  Olen ikäisesi, eikä ystävistäni kukaan ole käyttänyt vaihdevuosioireisiin hormonivalmisteita. Oireista kyllä on puhuttu. Äitini käytti n.15 vuotta hormonilaastareita vahvojen oireiden vuoksi.
  Menkkavuosien aikana 40+ jotain omat alkaneet vv.oireet osui avioeron aikaan, ja selittyi sillä itselleni.
  Kunnes alkoi huonojen yöunien ja tunnevaihteluiden aika. Kierron pituus vaihteli, gyne totesi että munarakkuloita irtosi ja hormoniarvot oli mitattavia, mutta halusin unet takaisin elämänlaatua varten.

  Esteogeenille ei ollut vasta-aiheita. Ensin auttoi tasaamiseen yhdistelmävalmiste,joissa keltar.hormoni mukana. Nyt olen siirtynyt vahvempaan yhd.valmistetablettiin. Välissä joku merkki ei sopinut, sivuoireena rintalihasten kivut ja aristaminen. Nukun yöni, ei ole hikoilupuuskia ja päivisin mieli on tasainen. Vältän kokonaan iltapäivästä alkaen kofeiinia teessä ja kahvissa sekä alkoholia, ne vaikuttavat yöunen laatuun. Ulkoilen yleensä päivittäin.

  Paikallisestrogeeni on ollut koko ajan käytössä. Sehän
  vahvistaa myös virtsateitä sekä ehkäisee virtsankarkailua ja virtsatieinfektioita, siksi sitä ei kannata jättää harvemmalle käytölle tai lopettaa. Vältän pesunesteitä alapäässä, ne kuivattavat. Pikkarit pesen kaikki 60 asteessa, polyesterikin on kestänyt sen hyvin. Ja öisin en niitö käytä.

  Voiteiden sopivuus on yksilöllistä, ja niillehän voi herkistyä kaikilla ihoalueilla. Minulla alkoi vuosien sopivuuden jälkeen kirvellä, vaikka tauotin käyttöä, nyt testailen toisia.
  Käyn säännöllisesti gynellä, mammografiassa ja pyrin noudattamaan terveitä elintapoja. Tämä on minun kokemukseni hoidon tuomista hyödyistä,, valinta, jota ilman en ole halunnut kokeilla arjessa kulkea.
  Luonnollisesti peilikuva muuttuu, on näkynyt jo lapsuusvuosina. Kuvan sisällä on aito, merkityksellinen, kokenut ja vuorovaikutuksellinen. Se merkitsee eniten.

  • Lämmin kiitos ajatuksella annetusta kommentista ja josta tiedätkö tuli sellainen rauhoittava hyvä olo. <3 Ihan samaa mieltä myös siitä, että aiheesta pitää puhua ja jos jotain ei aihe kiinnostaa, aiheen voi aina skipata. 🙂

   Ihan sama juttu, murkkuikä ja PMS-oireet aina olleet järkyttävät, migreeni tietenkin, mutta se peto mikä minusta tuli päivää ennen kuukautisia, huhhuh.

   Ymmärrän tuon, että kun elämässä on muuta myllerrystä, sitä ei voi varmuudella tietää mistä unettomuus johtuu tai vaikkapa masentuneisuus ja ahdistuneisuus. Hämmentävä sekasotku myös on, että munarakkuloita irtoaa ja ylipäätään on ja samaan aikaan on jo vaihdevuosioireet, siinä on varsinainen sekoitus.

   Hyvä kuulla, että lopulta löytyi oikeanlainen yhdistelmävalmistetabletti, jotta nukut yösi, ei hikoiluta ja mieli on tasainen. Itse myös kiitollinen, että mieli on nyt tasainen ja on hyvä olla, ahdistuksen tunteita ei ole lainkaan, paitsi lieviä, kun vielä ne PMS-oireet. Eli sitähän on koko elämänsä ollut hormonimyrskyssä, joka on paljon määritellyt mieltä ja tuntemuksia.

   Paikallisestrogeenin olisin toivonut löytävän paljon aikaisemmin ja jos seuraat vaikka Gyne Lenaa Instassa, niin hän kertoilee paikallisestrogeenin hyödyistä ja miten siitä ei ole vaaraa ja sitä voi käyttää myös ne, joilla on tulppariski ym. Paikallisestrogeeni pelasti täällä myös kaikilta virtsavaivoilta ja voi miten vuosia koko ajan mietin missä on vessa ja se määritti paljolti elämää ja rampautti sitä.

   Sama juttu, en öisin käytä alushousuja, enkä mielellään muutenkaan kotioloissa ja käytän tosiaan alapesuun vain tuota Acon öljyä, joka jättää suojaavan pinnan. Hyvä vinkki tuo pikkarit 6o asteessa pesu, sillä välillä pesen 40 asteessa pyykit.

   Hyvä pointti, että kaikki voiteet ei sovi, olen testannut myös muutamaa ja Ovestin tuntui hyvältä ja rauhoittavalta, kun taas geelimuodossa toinen merkki ei. Lisäksi olen kokeillut monia intiimipesutuotteita, niin mielestäni suuri osa kuivattaa silti.

   Tuo loppulause, super! Juuri näin ja mielestäni ikääntyminen on armollista, sillä ulkonäkökeskeisyys on haihtunut siitä nuoruudesta. Nuoruudessa ulkonäkökeskeisyys omalla kohdalla ilmeni epävarmuutena omasta ulkonäöstä, kun olisi mukavaa, ettei ulkonäköä tarvitsisi edes juuri miettiä.

   Kiitos, että kommentoit, arvostan kovasti. Oikein sydämellistä helmikuun jatkoa Lena. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud