Mielipiteeni Pride-viikosta

Mielipiteeni Pride-viikosta
Olen nyt muutaman päivän aikana törmännyt kovin vastakkaisiin mielipiteisiin, koskien Pride-viikkoa ja vaikka varmasti kaikki kirjoittamani on jo moneen kertaan sanottu, olen sitä mieltä, ettei Pridestä ja todellisesta tasa-arvon saavuttamisesta voi puhua liikaa. 

Joitain on ärsyttänyt liika kohu ja Priden ympärille tänä vuonna merkittävästi lisääntynyt ”kaupallisuus.” Yrityksetkin ovat lähteneet näyttävämmin tukemaan Pride-viikkoa. Monet ovat tuominneet tämän yrityksiltä ultokultaiseksi markkinointikikaksi, mutta uskoisin aika 100% varmasti, että se myynti minkä yritykset Pride-viikon aikana suvaisevaisempien ihmisten piirissä tavoittavat, sen myös konservatiivisempien ihmisten piirissä menettävät. Voisin kuvitella, että tulotason kannalta yritysten saldo on varsin vakio. Lisäksi kaiken hyvän ympärille syntyy aina ulkokultaisuutta ja lieveilmiöitä, mutta ulkokultaisuuden vähäisyys on kuitenkin suuremman hyvän edessä milteipä prosentuaalisesti minimaalista. 

Kuva Hartwall
Tärkeintä onkin yritysten välittämä sanoma, ottaa kantaa siihen, että he haluavat julkisesti esittää olevansa turvallinen ja tasa-arvoinen työpaikka kaikille ihmisille. Työpaikka, jonne on jokaisen hyvä mennä, työpaikka, jossa jokainen voi ajatella olevansa samanarvoinen työntekijä, työpaikka, jossa kenenkään ei tarvitse pelätä syrjintää,  eikä tuntea pelkoa.

Oma toiveeni on, että vuoden 2019 Pride-viikolla uusia yrityksiä astuu remmiin ja viikko tulee herättämään vielä suurempaa ja  näyttävämpää huomiota. Miksi näin sitten ajattelen, miksi huomiota pitää herättää niin paljon? Siksi, koska maailma, eikä Suomikaan maana  ole vieläkään vähemmistöjen osalta tasa-arvoinen. Helsingissä voi toki varmasti jo moni vähemmistön edustaja suht turvallisin mielin kulkea vaikka rakkaansa kanssa käsikädessä, mutta fakta on siltikin, että vieläkin he saavat osakseen syrjintää, haukkuja ja paheksuvia katseita. 

Ympäri maailmaa on ihmisiä, jotka saattavat harkita itsemurhaa ja jopa toteuttavat aikeensa, koska tiedostavat, ettei heitä koskaan hyväksyttäisi erilaisuutensa vuoksi. Ihmisiä edelleen vainotaan ja tuomitaan vankilaan seksuaalisen suuntautumisen vuoksi. Miltä tuntuisi, jos joutuisi salamaan jotain erittäin tärkeää osaa identiteetistään, jonka pitäisi olla aivan normaali ja tavallinen asia, oikeus rakastaa ketä haluaa tai olla juuri sellainen miksi kokee olevansa syntynyt.  

Siksi Pride-viikko on sekä ansaittu, että ansaitsee kaiken mahdollisen metelin ja huomion. Hyvin on vielä lähivuosien muistoissa, minkälaista ihmisten elämä oli vielä, kun asiasta vaiettiin. Koen, että tasa-arvon edistämisen suhteen olemme vasta lapsenkengissä, mutta tästä se lähtee, mitä enemmän yrityksiä lähtee Priden kasvoiksi, mitä enemmän asiasta puhutaan ja kirjoitetaan ja mitä enemmän ihmisiä osallistuu Pride-viikon marssille. 

En lähde nyt tuomitsijoita/kritisoijia sen enempää analysoimaan, mutta miksi Priden kaupallistaminen ärsyttää niin kovin, kun tässä maailmassa ihan kaikki muutenkin on kaupallistettu? Eli jos ärsytyskynnystä ei ylitä kaikki mahdollinen muu kaupallisuus, jota luodaan vaikka esim. urheilukisojen ym. ympärille yhtä lailla, kannattaa kenties syväluodata omia tuntemuksiaan, olenko sittenkään niin suvaitsevainen, kuin luulen olevani? On helppoa sanoa olevansa suvaitsevainen, mutta todellinen muutos kaipaa konkreettisia tekoja, sitä mm. Pride-marssille osallistuminen on. Toivon, että ensi vuonna omat menoni laskeutuvat niin, että Pride-marssille osallistuminen onnistuu. 

En ole myöskään huolissani lapsistani, he saavat osallistua marssiin niin halutessaan, siinä missä minäkin, sillä lapsille kaikki on sisäsyntyisesti luonnollista, kunnes aikuiset omalla esimerkillään juurruttavat lapsiinsa omia ennakkoluulojaan. Omille lapsille kaikenlainen ihmisyys on tavallista, eivätkä he edes kyseenalaista erilaisuutta, kuten vielä omassa lapsuuteni piireissä kyseenalaistettiin. 
Kritisoijia ei kuitenkaan pidä lähteä itse ”vihaamaan”, vaan pitää ehkä jotenkin oivaltaa, etteivät kaikki muutu rinta rinnan tässä muutoksessa samaan aikaan. Viha luo vihaa ja paljon suvaitsevaisuutta tarvitaan myös ymmärtämättömiä tai erilaisia mielipiteitä esittäviä kohtaan. 

Eli osa on esim. sitä mieltä, että vähemmistöille voidaan vielä suoda tasa-arvoiset oikeudet tai, että nämä oikeudet ovat jo varsin hyvin toteutuneet eli kunhan tämä vähemmistö vaan pysyy ”oikeuksiensa” kanssa piilossa? 


Totuus on, että tasa-arvoisista oikeuksistakin ollaan vielä kaukana, esim. nykyinen trans-laki on vielä kaukana tasa-arvoisesta, lisää mölyä, meteliä, mainostamista ja marssimista tarvitaan kipeästi.

Oli aika, kun naiset marssivat äänioikeuksista, oli aika, kun maailmalla marssittiin värillisten oikeuksista, marssia pitää näyttävästi niin kauan, kuin maailma muuttuu aidosti tasa-arvoiseksi ja vähemmistöistä tulee tavallinen asia, olla osa ihmiskuntaa ilman vähemmistö-nimikettä. 


Pridessä ei todellakaan ole kyse pelkästään juhlimisesta, vaan juurikin maailman muuttamisesta. Uskon, että näkyvyys voi muuttaa monen ennakkoluuloisen kykyä omaksumaan laajemmin suvaitsevaisuutta.

Näinhän on todistetusti jo käynyt vaikkapa suhteessa naisten äänioikeuden saavuttamiseen, kuinka moni enää kummastelee aikaa, jolloin naiset eivät saaneet äänestää. Tästäkin on vain vähän yli 100-vuotta aikaa, kun me naiset saimme Suomessa äänioikeuden ja esimerkiksi vasta vuonna 1986 nainen sai halutessaan säilyttää oman sukunimensä astuessaan avioliittoon. 

Hiljaa hyvä tulee on aivan turha klisee, rytinällä merkittäviä tuloksia saadaan aikaan, eikä hissuttelemalla. Vielä 5-vuotta sitten Prideen osallistui 9000 ihmistä, vuosi sitten 35 000 ja eilen lähes 100 000, sanoisin että kyllä niin yritysten, kuin ihmisten osallistuminen Pride-marssiin on enemmän, kuin merkityksellistä.
Pride-viikon punainen lanka ei ole olla vain yksi viikko, marssi tai juhla, vaan viikko joka muuttaa ihmisten asenteita lähimmäisen rakkauden, ihmisoikeuksien ja tasa-arvon saralla vuoden jokaisena päivänä. 


*Pride-kuvista kiitokset Pinkit korkokengät Maijulle ja Tädit tubettaa kannattavat yhdenvertaisuutta kaikilla osa-alueilla, ikään, kokoon,  rotuun, sukupuoleen, uskonnolliseen näkemykseen, seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. 
50 thoughts on “Mielipiteeni Pride-viikosta”

 • Minä tuen ja seison ystävieni tukena vuoden jokaisena päivänä. Puolustan heitä henkeen ja vereen silloin, kun joku heitä törkeästi kohtelee. Suvaitsevaisuudesta ei koskaan voi puhua liikaa. ❤️

  • Samaa mieltä ja toivottavasti koittaa päivä, että tämäkin tavallistuu ja kaikki ihmiset otetaan ihmisinä. <3 Kiitos niin paljon kuvista ja ensi vuonna yhdessä Prideen <3

   Mukavaa uutta viikkoa <3

 • Olipa hyvä teksti Tiia, ja niin totta. Hyvä että yritykset ovat lähteneet mukaan Suomessakin mukaan Pride-viikolle, sehän on vain hyvä asia. Oma siskoni oli transmies, joten aihe muutenkin minulle läheinen. TÄällä oli viime kuussa 20.kerran Pride-viikko ja päivä,(250 000 ihmistä) ja se näkyy katukuvassa hyvissä ajoin ennen itse viikkoa, sillä kaupunki tukee niin paljon tapahtumia, tosin ei ihan ilman taka-ajatusta sillä TLV on yksi suosituimmista LGBT-kaupungeista maailmalla. Mutta tosiaankin pitää ymmärtää myös vastustajia, joillekin asia on vaikea sulattaa.
  Ihanat kuvat olet ottanut Tiia:)

  • Nimenomaan hyvä asia ja mitä enemmän meteliä, sen enemmän tavalliseksi asiaa muuttuu. En tiennytkään siskostasi, joten ymmärrän todella hyvin miten paljon tämä sinua koskettaa. Trans-ihmisten oikeudet, kun ovat edelleen retuperällään, puhumattakaan minkälaista heidän elämä on ollut vuosia sitten.

   Sanotaanko näin, että vaikka on vaikea ymmärtää vastustajia, mutta vihapuhe heitä kohtaan ei mielestäni kuulu myöskään tasa-arvo aatteeseen. Lisäksi kaikkien mieli ei muutu samaan aikaan, kuin toisten.

   Sydämellistä uutta viikkoa Jael <3

 • Tasa-arvo on tärkeää. Pistin kuitenkin merkille, etteivät avoimesti seksuaalivähemmistöihin kuuluvat tuttuni ja ystäväni hehkuttaneet pridea tai muuttaneet profiilikuviaan sateenkaariväreihin kuluneella viikolla yhtä lukuunottamatta. Toivottavasti tämä tarkoittaa, että heille tämä viikko ei ole sen erilaisempi suvaitsevaisuuden suhteen vaan he tuntevat elämänsä olevan yhtä tavallista kuin muidenkin. Itse olen huomannut ettei esim. musta maahanmuuttaja homo kampaajani kaipaa minua puolustamaan itseään tai hehkuttamaan hänen oikeuttaan olla "erilainen", vaan arvostaa sitä että hän on muille ihmisille kuin kuka tahansa muu, ihminen ihmisten joukossa.

  • Toivottavasti tosiaan, että kokevat maailman olevan suvaitsevaisempi heitä kohtaan. Ymmärrän myös, että on yksityisempiä ihmisiä, eivät kaikki halua itselleen huomiota niin oikeastaan minkään asian ympärillä.

   Se on ihan paras tunne, voida vaan olla ihminen ihmisten joukossa. <3

   Mukavaa uutta viikkoa Tuuli <3

  • Viha on todella ikävä asia sen kaikissa muodoissaan, niin suvaitsevaisuutta, kuin suvaitsemattomuutta ei saisi vihata, vaan pitäisi jotenkin yrittää ymmärtää, mutta helppoa se ei toki ole.

   Ihanaa uutta viikkoa <3

 • Mielettömän hyvä kirjoitus!! Minä marssin Oulun Pridessa ylpeänä siitä että saan osallistua. Minusta tuo kaupallisuuteen puuttuminen tahoilta, jotka itsekin sillä elävät ja ovat tuotteistaneet/kaupallistaneet omsn elämänsä kaikkien näkysälle, on totaalinen rimanalitus. Todellakin se kohta missä kannattaisi katsoa peiliin ja miettiä omia arvojaan.
  Ihanaa, kun niin moni yritys ja yksityinen ihminen näyttää arvonsa muulla tavoin, näkyvästi pride-hengessä ja haluaa vaikuttaa tasapuolisen ja tasa-arvoisen kohtelun puolesta ❤️

  • Olen samaa mieltä, kun yrityksetkin alkavat ottaa isosti kantaa, niin ehkä suvaitsevaisuus muuttuu nopeammin, toivon niin, todella.

   Hienoa, että olit Pridessä, ensi vuonna minäkin, tänä vuonna jo piti mennä, mutta tosiaan poika avovaimonsa kanssa tulikin kylään ja suunnitelmat menivät uusiksi.

   Ihanaa uutta viikkoa Sanna <3

 • Täällä keskellä kaikkea tuo onkin mielenkiintoista. Olen soutanut ja huopaillut asioiden kanssa, kun eräät utelee mun kamuista. Kaikkea ei vaan voi kertoa mitä tietää. Vaikka moni tulee kaapista, annan heidän itse hoitaa tiedotuksen. En vaan halua mennä juoruiluun mukaan eli soudan ja huopaan. Tuen tottakai kai, mutta ….. joskus on vaan parempi sivuuttaa asia täällä muumioiden maassa.
  Hyvä, että asia edistyy ja aikanaan saapuu tännekin.

  • Miltei kirjoitin blogiini, että maaseudulla voi olla todella vaikeaa näiden asioiden kanssa, mutta koska maaseudulla ilman muuta on myös suvaitsevaisia ihmisiä vaikka kuinka paljon, en tiennyt miten olisin fiksusti sanani asetellut. Mutta onhan se toki selviö, että pääkaupunkiseudulla on vähemmistöllä on helpompi hengittää.

   Eli kiitos kommentista, sillä tuo, parempi sivuuttaa, voin kuvitella, että monessa pienessä paikassa näin onkin, mutta hyvä että asiat edistyy ja toivottavasti tasa-arvo kattaa pian koko maan.

   Sydämellistä uutta viikkoa Marketta <3

 • Voitaisiin ensi vuonna kokoontua yhdessä ja mennä pride-marssiin. Miltä kuulostaa?
  En jotenkin edes kiinnittänyt huomiota kaupallisuuteen vaan olin iloinen, että moni yritys oli ottanut pride teeman omakseen.
  Rakkautta sunnuntai-iltaasi Tiia <3

  • Kuulostaa hyvältä, tänä vuonnakin piti mennä 14-v tyttären kanssa, mutta tosiaan poika tulikin avovaimonsa kanssa ja heitä nähty viimeksi jouluna, niin sitten se perheen laatuaika yhdessä kuitenkin kallisti vaakakupin kotiin, mutta ensi vuonna!

   Love is love ihana Outi <3

 • Hieno postaus! toivon että pian on aika jolloin Pride marssi on pelkästään ilon ja rakkauden juhlamarssi ja emme kategorioi ihmisiä seksuaalisen suuntautumisensa takia. Siihen asti marssin mukana ja tuen!
  Kaupallisuudesta, on tosiaan hienoa että firmat näin vahvasti ottavat kantaa siihen että tarjoavat suvaitsevan työympäristön. Tosin joidenkin firmojen markkinointiosastojen stailaukset sai aikaan tahatonta huumoria �� mutta tarkoitus oli hyvä! Ens vuonna myös Bloggarit mukaan?

  • Kiitos kovasti Dick. Ihan samaa mieltä, että niin kauan, kuin todellista tasa-arvoa ei ole saavutettu, on vielä paljon marssittavaa.

   Minustakin on tosi hienoa, että monet yritykset ovat lähteneet näin vahvasti mukaan ja hei kyllä se vaatii myös rohkeutta heiltä eli tätä pitää todellakin arvostaa, tämä asia ei näkynyt juuri missään vielä muutama vuosi sitten ja vasta nyt oikein kunnolla näkyvästi.

   Ensi vuonna bloggarit mukaan, mennään kaikki yhdessä.

   Mukavaa kesän jatkoa 🙂

 • Hyvä se vaan on että meitä on niin monen sorttisia. Omaan ystäväpiiriini kuuluu vähän joka sorttia ja koen sen rikkautena, se antaa näkökulmaa vähän joka kantilta.

  • Ihan juuri näin ja näinhän on eläinkunnassakin, näin on meidät "luotu", juuri tälläisenä kuin olemme ja kaikki yhtä arvokkaina. <3

   Ihanaa viikon jatkoa Sude <3

 • Olen niin täysin samaa mieltä kanssasi, hieno kirjoitus! Minusta on aivan loistavaa, että niin monet yritykset ovat näkyvästi mukana osoittamansa tukensa ja kantansa, ensi vuonna varmasti yhä useampi haluaa olla mukana! Ohitan hyvin nopsaan puheet ja kirjoitukset, että kyllästyttää pride tai on niin kaupallista, niin kauan kuin seksuaalivähemmistöt ovat huonommassa asemassa, on syytä marssia! Tosin Päivi Räsäsen twiittaus sai surulliseksi ja ihmettelemään, että miten se aito hyvyys ja lähimmäisenrakkaus onkaan harhaa näillä jeesuksen morsiamilla.Kommenttikentissä noussut idea bloggaajien osallistumisesta ensi vuonna on kannatettava juttu, olen mukana : )

  • Näin on näreet, todellakin on syytä marssia ja maailma on kaikkea muuta, kuin tasa-arvoinen. Minulle kristinuskon tärkein teesi on lähimmäisen rakkaus, vaikka en uskovainen olekaan, mutta näin kristinuskon miellän, enkä lue raamattua kirjaimellisesti. Oletetaan, että Jumala on meidät kaikki luonut, niin silloin Jumala on luonut kaiken elollisen tasa-arvoiseksi. Tämä on oma tulkinta ja tässä pysyttäydyn.

   Ehdottomasti ensi vuonna 40+ voimin osallistutaan. <3

   Ihanaa heinäkuun alkua Heli <3

 • Eäköön Pride!! Erityisesti mua kosketti Antti Holman insta päivitys: "Voitte toki torua, että molemmat kädet rattiin, mutta tämmönen voi vieläkin olla vaarallista meikäläisille myös julkisissa. Siksikin on hyvä, että on pride. Hyvää sitä, kaikille!" Vielä on matkaa maaliin, meillä suomalaisilla. Ihanaa päivää <3

  • Antti <3 hän on niin super! Vielä on niin paljon matkaa meillä suomalaisilla, puhumattakaan useissa maissa. Kiitos Taru ja sinulle samoin <3

 • Upea juttu, että Maijun kanssa olitte mukana Pride marssilla. HYVÄ TE! Olin itsekin suunnittelut tulevani sinne, mutta aikataulut lauantain osalta menivät vähän pieleen joten valittavasti jäi väliin. En kokenut, että Pride olisi kaupallistunut liikaa sitä kautta, että yritykset ovat lähteneet siihen mukaan. Sehän vain kertoo siitä, että asia tiedostettu ja noissa yrityksissä on hyvät työympäristö kaikille.

  • Hei Marjo, en tosiaan ollut Pridessa mukana, kuten kirjoittelinkin, meillä tosiaan poika ja hänen avovaimo tulivat Tampereelta kylään ja viimeksi nähty jouluna, niin tämä kohtaaminen nousi nro ykköseksi perheen kannalta. Tytär toivoi, että menisimme Prideen ja ensi vuonna klikataan kalenterit sellaisiksi, että todellakin menemme. Kuvat tosiaan ovat Maijun ottamia ja tämän selitinkin postauksen lopussa, että kuvista kiitos kuuluu Maijulle. <3 Ymmärrän, että kuvista on voinut tulla vääriä johtopäätöksiä, että minäkin osallistuin.

   Ihan juuri näin, kun yritys mainostaa Pridea, yritys mainostaa samalla tasa-arvoista arvomaailmaa omien työntekijöittensä kannalta ja siksi tämä yritysten mukaan lähteminen oli enemmän, kuin loistava asia ja vaatii myös heiltä rohkeutta, joten mielestäni on jopa noloa arvostella yritysten mukana oloa.

   Ihanaa heinäkuun alkua Marjo <3

  • Anteeksi Tiia nyt olen lukenut huonosti koska ihan selkeästi se yhdessä lauseessa siellä lukee❤ Ensi vuonna sitten mennään.
   Kivaa alkanutta heinäkuuta❤

 • Mennään sitten yhdessä ensi vuonna marssimaan! <3

  Kuten kirjoitin blogissani, omassa kuplassani Helsingissä ei enää tehdä eroa sille, kuka on homo ja kuka hetero. Tai jotain muuta. Mitä sillä on merkitystä.

  Ja siksi koen pudotuksen maan pinnalle (tai joudun kurkkaamaan toisenlaiseen ajatusmaailmaan), kun joskus kuulen homofobisia ajatuksia tai vitsiksi käärittyjä solvauksia. Yleensä muualta tulleiden suusta. Tai jopa silloin, kun joku kovaan ääneen vakuuttelee, ettei hänellä ole mitään homoja vastaan ja voisi kyllä osallistua marssille. Miksi ei voisi, eikö se ole ihan itsestään selvää, ihmettelen minä.

  Yhtä itsestäänselvyytenä jätin osallistumatta (kuten muuten moni seksuaalivähemmistöihin kuuluva tuttavani, jotka Facebookin perusteella näyttivät olevan aivan jossain muualla kuin Helsingin keskustan ja Kaivopuiston liepeillä). Jälkeenpäin aloin kuitenkin pohtia noita samoja asioita kuin sinäkin, yhdenvertaisuus ei ole vielä täydellistä. Muualla maailmassa eikä Suomessakaan. Kuinka monella homomiestuttavaparillani on omia lapsia, kuinka moni on saanut kirkkohäät? Millaista on transihmisen tai interseksuaalisen elämä, arki ja ihmissuhteet?

  Onneksi omasta perheestäni oli edustus mukana paraatissa ja monissa Pride-tapahtumissa. Tyttäreni ja naapurin 13-vuotias lähtivät yhdessä marssimaan. Eivätkä he olleet ainoat nuoret – paikalla oli monia heidän ystäviään! Ajattelevainen, osallistuva ja aktiivinen nuoriso <3<3<3

  Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle, Tiia! <3

  • Ensi vuonna klikataan kalenterit yhteen ja kokoonnutaan isommalla blogijoukolla. <3

   Juuri tämä: "Kuinka monella homomiestuttavaparillani on omia lapsia, kuinka moni on saanut kirkkohäät? Millaista on transihmisen tai interseksuaalisen elämä, arki ja ihmissuhteet?" Tämän vuoksi vielä on niin paljon marssittavaa ja pidettävä ääntä asian puolesta. Mutta ymmärrän myös sen, ettei kaikki vähemmistön edustajat halua huomiota itseensä tai mikä syy tahansa, voi olla päällekkäisiä menoja tai ei koe omakseen juuri marssia. Jokaisella on oikeus toimia tavallaan.

   Ihanaa, että teilläkin siellä on valistuneita nuoria ja täälläkin oma 14v tytär olisi halunnut marssille.

   Upeaa heinäkuun alkua Ei-Leen <3

 • Kaunis teksti, hyvä että toit esille. Eikä se riitä, että puhutaan yhtenä päivänä ja yhtenä vuotena viikosta, vaan tästä pitäisi puhua usein. Omassa kuplassani tätä eroa ei ole, mutta tiedän että muualla on. Siksi on ihana että puhut tästä, tavoittaa suuren joukon ihmisiä.

  Upeaa viikkoa Tiia <3

 • Kiitos, Tiia, hyvästä kirjoituksesta. Minun mielestäni kaikilla on samaihmisarvo. Olivatpa he sitten pakolaisia, homoja, juoppoja, köyhiä…Listasta tulisi liian pitkä. Hienoa että yritykset on lähteneet Prideen mukaan. Ehkä jonakin päivänä ei tarvitse enää marssia oikeuksiensa puolesta vaan moninainen seksuaalisuus on arkipäivää.

 • Kiitos, Tiia <3 Hyvä kirjoitus! Erityisesti pidin kohdasta, jossa totesit, että tasa-arvo on saavutettu vasta sitten, kun ei enää puhuta vähemmistöistä <3
  Ja todellakin – töitä on tehtävä joka päivä, ei vain yhden Pride-viikon aikana. Pride-viikko itsessään on minusta upea rakkauden juhla ja toivon sydämestäni, että jonakin päivänä vielä saisin nähdä, että se on yhteinen rakkauden juhla ihan kaikille. Pahaa pelkään, että minun elinaikanani se ei vielä sitä ehdi olemaan, mutta uskon, että omat lapseni – siis nyt jo aikuiset – sen saavat kokea. He elävät nytkin jo maailmassa, jossa heidän ystävänsä ovat laidasta laitaan – eikä siitä tarvitse sen kummempaa numeroa tehdä.

  • Kyllä uskon siihen, että se päivä vielä koittaa, ettei enää puhuta vähemmistöistä, mutta kuten sanoit itsekin, niin hyvin voi mennä sukupolven yli ja emme ole tätä näkemässä, mutta kohti parempaa tulevaisuutta ja toivoa, sen näen jo kirkkaana.

   Meidän nuoret, he ovat niin monella tavalla parempia versioita meistä. <3

   Ihanaa torstaita Lady <3

 • En ota kantaa aiheen ympärillä pyörivään kaupallisuuteen, koska en ollut edes miettinyt koko asiaa… Mutta itse ilmiöstä: mun mielestä tämä Pride-viikko on todella hienoa asia ja myöskin se, kuinka räjähdysmäisesti se on kasvanut parin viime vuoden aikana marginaalisesta ilmiöstä suureksi tapahtumaksi, johon kaikki osallistuvat. Kuitenkin tavallaan koko aihe saa mut tietyllä tapaa surulliseksi, koska toivoisin maailman olevan sellainen, ettei näistä aiheista tarvitsisi edes keskustella. Että ihmisen seksuaalinen suuntautuminen olisi vain yksi ominaisuus hänessä muiden muassa, eikä muiden ihmisten tarvitsisi sitä miettiä. Mua ei ole koskaan kiinnostanut ihmisessä se, kehen hän tuntee vetoa tai rakastuu – se on jokaisen yksityinen asia, eikä muuta ihmistä mun silmissä suuntaan tai toiseen. Toivonkin, että kun oma lapseni on aikuinen, hän eläisi maailmassa, jossa ihmisten monipuolisuus (meinasin kirjoittaa "erilaisuus", mutta en halua käyttää sitä sanaa, koska se asettaa "normiheteron" keskustaan, johon sitten muita verrataan) nähtäisi rikkautena. Ja asiana, jota ei tarvitse miettiä sen enempää.

  • Tämä herättää kyllä niin monenlaisia tunteita ja juuri se, että mahtavaa, että on näin iso tapahtuma, mutta kunhan ei unohda vuoden jokaisena päivänä.

   Ymmärrän tuon sinun viimeisen lauseen hyvin ja tämä on minunkin haave ja uskon tulevaisuuteen, sillä eivät omat lapset enää mieti tälläisiä vähemmistö asioita, heille erilaisuus on tavallisuutta ja siksi jo omien lasten kautta pystyn olemaan tulevaisuuden suhteen toiveikas. Nuoret todellakin ovat vielä parempi versio meistä.

   Ihanaa torstaita Emma <3

 • Sateenkaariliput firmojen seinillä muodostuu silloin moraaliseksi ongelmaksi, jos ne eivät oikeasti omassa toiminnassaan toteuta tasa-arvoisia oikeuksia tai/ja keräävät ahneina sen ansioista saaneensa voitot taskuihinsa. Mutta sitähän maailma on, osa on oikeasti sydämellä asian puolesta ja sitten ilmaantuu samalla asialla ratsastavat, omaa etua tavoittelevat tahot keräämään voittoa. Huolimatta tuosta mitä sanoin, ihan kaikki näkyvyys on hyvää näkyvyyttä. Ja eiköhän valtaosa firmoista oikeasti ole oikealla asialla. Näin uskon.

  Itse olen kulkueessa ja puistojuhlassa ollut useamman vuoden ajan. Vaikka Prideilla on vuoden parhaat bileet niin syy marssiin on aina ihmisoikeudet ja niiden tasa-arvoinen puute. Tahdon osoittaa solidaarisuuttani niille, joille laki ei takaa samoja oikeuksia kuin minulle. Marssin ystävieni kanssa, joista suurin osa on lgbt -yhteisöä. JA jatkan tätä traditiota niin kauan, kun sille on tarve <3

  • Ihan juuri näin ja sellainen markkinointi on kyllä todella ulkokultaista ja ahnetta ja rumaakin ja toivotaan, että tämä ilmentymä, jota varmasti myöskin esiintyy, on pieni osa kaikesta hyvästä ja hyvää tarkoittavasta. Sitä myös maailma on, kaikkeen hyvään tulee se pieni reuna "pahuuttakin", jotenkin sekin kai pitää hyväksyä osana ihmisen myös rumuutta.

   Samaa ajattelin, että marsseja pitää järjestää niin kauan, kuin niille on tarvetta.<3 Toivottavasti jonain päivänä juhla voi olla rakkauden juhla.

   Ihanaa torstaita Taru <3

 • Hyvää tekstiä ♫
  Ystäviini kuuluu monenlaisia ihania ihmisiä, heitä kaikkia pidän tärkeinä ♥
  Mukavaa loppuviikkoa Sinulle Tiia ♫♥♫

  • Näinpä juuri, eikä ystävien kesken mietitä toisen seksuaalista suuntautumista, vaan jaetaan rakkauden ilot ja surut.

   Ihanaa torstaita ma-te. <3

 • Erityisen hyvä kirjoitus, erityisen tärkeästä aiheesta. Olen laittanut merkille myös tämän kaupallisuuden lisääntymisen. Osa siitä on varmasti yhtiöiden imagoa, että haluavat osoittaa hyväksyntänsä ja tukensa sekä kuluttajille, että työyhteisönä, mutta kyllä minä kyynisesti kuulen kassavirran kilinän sieltä taustalta. Sateenkaari on nyt Se Juttu. Huomenna joku muu.

  Tärkeintä on keskustella, muuttaa ilmapiiriä myös siellä takahikiällä, jossa ilmapiirin muutos tapahtuu perinteisesti noin kahdessasadassa vuodessa – jos silloinkaan. Mutta sukupolvi sukupolvelta tämä muinoin mielisairauden muotona nähty sukupuolinen suuntautuminen alkaa olla muutakin kuin hyökkäys heteroperheinstituutiota vastaan. Joskus vielä elämme maassa, jossa rakkaus on aina kaunista, eikä uhka kenenkään herkkää mieltä vastaan. Ugh, olen puhunut. 😀

  • Niin totta, että kaikkeen hyvään osaa ihminen sotkea myös negatiivista eli syntyy lieveilmiöitä, kuten tässä ulkokultaisuus ja hyötyminen.

   Olisin ehdottomasti halunnut ja se alkuperäisessä tekstissä olikin, että maaseutu, mutta koska maaseudulla on myös suvaitsevaisia ihmisiä, en voinut lähteä osoittamaan maaseutua yleensä, joten se jäi tekstistä, mutta onneksi ei teidän kommenteista. <3

   Luonto on meidät tälläisiksi luonut, monenlaisiksi ja silti samanlaisiksi, miksi jotain, jota on enemmistössä vähemmän, miksi siinä pitäisi olla jotain rumaa. Kaikki olemme ihmisiä vain ja toivon, että jonain päivänä kaikkia meitä myös ihmisinä kohdellaan.

   Ihanasti puhuttu <3 Ihanaa sunnuntaita Nelina <3

 • Marsseja tarvitaan varmasti vielä pitkään, että saatais pois rasismi, homo- ja transfobiat jne jne jne. Iteki nyt ekaa kertaa osallistun Prideen, ku täällä Oulusa on se ekaa kertaa kuuteen vuoteen. En oo ikinä ennen osallistunu marssiin minkään asian puolesta. KOrkia aika mullakin!

  • Hyvä, että sielläkin oli kunnon Pride ja suuri peukku sinulle, että osallistuit. <3 Juuri näin, me ihmiset olemme vain ihmisiä. <3

   Sydämellistä sunnuntaita LauraKatarooma <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud