Röyhkeät kiilailijat

Jäin miettimään ihmisen käyttäytymistä ja tietenkin suihkussa taasen, siellä vissiin ajatus kulkee. Ajatusten laukaisijana toimi lukemattomat autopesukerrat, joissa kumma kyllä pystyy erottamaan kaksi erilaista ihmistyyppiä. 

Minähän en ole auton ratissa autopesulaan mennessä, sillä jäi traumat ensimmäisestä ja viimeisestä kerrasta, kun jäin autopesulaan jumiin. Eli tämä on miehen seurassa todistamaa. Mieheni menee aina ensin maksamaan autopesulan ja vasta sen jälkeen siirrymme auton kanssa autopesulan jonoon. 

On kuitenkin lukemattomia ihmisiä, jotka änkeävät autonsa ensin autopesulan jonoon ja myös, jos jonoa ei edes ole, niin autopesulan oven eteen niin lähelle, ettei siihen muut autot  enää ensimmäiseksi mahdu. Tämän jälkeen vasta menevät maksamaan poletin pesulaan. Sitten kun mieheni tulee maksamasta polettia, niin kappas siinä on auto jo autopesulan oven edessä odottamassa vaikka polettia ei ole edes maksettu. 

Onko tälläinen teistä oikein? Pieni asia, joka useamman kerran tapahtuneena alkaa ärsyttämään, sillä kertoo aika paljon ihmisluonteesta. Kaikki minulle helpoiten tänne ja heti, viis vaikka muut ihmiset saavat tästä itsekkyydestä ”kärsiä”. Autopesussa menee meinaan aika turkasen paljon aikaa, niin onhan se harmillista, että ensin maksanut saakin jäädä odottelemaan vuoroaan, kun joku on maksamatta ängennyt autonsa pesulan eteen.

Eli pieni juttu, mutta tavallaan ei pieni juttu lainkaan. Muistan aina toisen tapauksen Latviassa, kun venäläiset kiilasivat meidän ohi hissiin. Haluan tässä nyt korostaa, että tunnen paljon mukavia venäläisiä eli tässä olisi voinut puhua vain ihmisistä ilman kansallisuutta, jollei kohta olisi tapahtunut seuraavaa. 

Ärsytti niin paljon tuo kiilailu, että huusin heille, että” mitä hitsiä kiilaatte?” Vastaus tulikin kuin tykinsuusta, älä sinä suomalainen siinä mitään inise, että Suomi on vain Venäjän provinssi.” 

Tästä kaikesta tuli mieleen, että kenties aavistuksen itseään ”paremmat” ihmiset uskottelevat itselleen, että heidän käytös on ihan oikeudenmukaista, että heillä on joko kuviteltua paremmuuttaan oikeus röyhkeisiin tekoihin ja talloa muita tai toisaalta elämä voi myös olla jotain velkaa tälläisille henkilöille, jotka aina ajavat ensin omaa etua muiden kustannuksella.

Kun sanoimme autopesulassa kiilaavalle naiselle, että ”oletko jo ostanut poletin, kun olet siinä autopesulan jonossa ensimmäisenä”, että ”me olemme”, niin suurieleisesti hän lähti loukkaantuneena pois. En sitten tiedä, että harmittiko häntä tekonsa paljastuminen, luultavasti. Eihän se ole näi  pienissäkään tilanteissa mukavaa, että toinen ihminen paljastaa sinut etuilijaksi eli oikeastaan röyhkeäksi. 

Joskus toisten huonoa käytöstä sietää paremmin ja joskus huonommin, joskus on vaan pakko avata suu. Ehkei tämä nainen enää toiste etuile, koska joku sanoi asiasta hänelle? Toki tuli sitten mietittyä omia etuiluja, ihan taatusti olen jossain tilanteessa kiilannut ja kokenut kiilaamisen vielä oikeutetuksi, koska on ollut kiire. Mutta muistuu kyllä mieleen edellinen jonon ohi meneminen, että pyysin ihmisiltä anteeksi ja lupaa kiilaamiseen, koska olin myöhästymässä lentokoneesta. Tästä on tosin aikaa. 

Jos kaupan kassalla huomaan unohtaneeni jotain, sanon seuraavalle, että onhan ok, että haen tässä välissä vaikka vielä sen unohtamani makaronipussin, sillä aikaa kun ostokseni soljuvat kassan läpi. Oikeastaan mitä tässä maailmassa enemmän tarvitaankin, on kohteliasta puhetta ja muutamaa pientä sanaa ”sopiiko sinulle”, ”anteeksi” ja ”kiitos”. Mutta miksi niiden lausuminen on niin vaikeaa?

Näitä etuilu, epäkohteliaisuus ja toiset ovat toisia röyhkeämpiä esimerkkejähän olisi pilvin pimein, jos niitä oikein alkaisi pohtimaan. Mutta mielestäni pienikin yksittäinen esimerkki kertoo aika paljon, sillä pääsääntöisesti aina autopesulassa käy mainitsemallani tavalla. Eli sortuuko ihminen herkemmin vilppiin, jos siihen on mahdollisuus? Sillä kyllä toisten ihmisten kiilaaminenkin on sellaista ihmisvilppiä parhaimmillaan. 

Minkälaisissa tilanteissa sinua on ärsyttänyt toisen ihmisen käytös ja oletko sanonut asiasta ja miten on sen jälkeen käynyt, onko toiselle iskenyt suuttumus vai onko hän osannut pyytää käytöstään anteeksi? 


Kaikillehan meille sattuu ja tapahtuu ja välillä ei tule huomioitua muita ihmisiä, kun mielessä pyörii kaikenlaista. Tämä autopesulahomma vaan on pikemminkin jo sääntö ja mielestäni se peilaa hyvin tietynlaista ihmistyyppiä. Eikä kiilaamista, röyhkeyttä tai huonoa käytöstä koskaan tarvitse sietää. 

Me suomalaiset olemme niin kilttejä, ettemme herkästi sano asioista. Mitä olette siitä mieltä, olisiko parempi vaan pitää mölyt mahassa ja antaa muiden possutella vai onko hyvä sanoa asiasta, koska jotkut ihmiset ei muulla tavalla opi, koska emmehän me toistemme opettajiakaan ole… Toisaalta kuka haluaa, että aina heidän ylikään kävellään..

Hmmm. tässäpä mietittävää, mutta sen verran on ruvennut ottamaan kupoliin nuo autopesulakiilailijat, ettei taatusti olla hiljaa ensi kerrallakaan. Niin ja sen negatiivisenkin asian voi sanoa nätisti, ei sitä tarvitse rumia ihmisille huudella. Se vasta tuntuukin olevan taitolaji suomalaisille, joko ollaan hiljaa ja jos sanotaan, tölväistään jotain ikävää. Eli muutama piei sana olisi hyvä pitää mielessä, niin sanojan, kuin kohteen ”sopiiko sinulle”, ”kiitos” ja ”anteeksi.” 

Ystävällisyydellä voittaa aina paljon. Iloista uutta viikkoa ja ollaan hyviä toisillemme ja jos joudumme joskus sanomaan jotain toiselle ihmisille, jotta pitäisimme puoliamme, niin sanotaan se nätisti ja jos on pakko kiilata, niin mitäs jos hymyn kera kysyisi siihen luvan?

Hymy ja nätisti asetellut sanat ovat aika aseistariisuvia. 🙂


65 thoughts on “Röyhkeät kiilailijat”

 • Hyviä pohdintoja 🙂 Kieltämättä itsekin siihen sortuu, että mutisee vaan mielessään eikä ääneen sano jos joku kiilailee – itse pyrin tätä välttämään jos nyt en sitten satu tosiaan niin mietteissäni olemaan etten asiaa huomaa 😀 Jos on hirmuinen hoppu niin kyllä minä ainakin mielelläni päästän toisen edelleni kun sitä kauniisti pyytää.

  • Helposti tulee mutistua tai oltua hiljaa ja jos sanoo epäkohdasta ja nätistikin, tuntuu että sitä on sitten itse ilkeä ihminen. Sama täällä, jos kärry on tulvillaan kamaa ja perässä tule ei ihminen, joka kantaa yhtä suklaapatukkaa, ehdotan hänelle, että saat ohittaa, ettei tarvitse odotella, kun lastaan kaikki ostokseni nauhalle.

   Mutta kaikenlaista hiihtäjää löytyy, mutta jo sanotaan, niin sanotaan hellävaroen.

   ihanaa päivää Mira <3

 • Elämänkokemuksen myötä sitä usein pystyy arvioimaan, että kannattaako jostain sanoa sillä oletuksella, että menisi jotain läpikin ja olisi hyötyä, mutta aina ei osu oikeaan. Kerran pari ukkoa kurvasi kaupunkialueella kääntöpaikalle ja alkoivat raijata pakusta rikkinäistä pesukonetta jättääksen sen siihen pientareelle. Katselin muualle, koska näyttivät niin epämääräiseltä, mutta siippani, tapansa mukaan sanoi samantien, että ette te äijät todellakaan ole jättämässä mitään roinaa tähän luontoon vaan viette sen sinne minne se kuuluukin. Ajattelin, että nyt tuli lähtö molemmille ja pienelle polkupyöräilijällemme, mutta miehet mutisematta siirsivät roinansa takaisin pakuun ja ajoivat pois. Ehkä toiselle parkkikselle, mutta silti – ottivat kommentin vastaan ja ymmärsivät sen.
  Jos pinna ei ole ihan pamahtamassa, sanoa voi mielestäni ja ainakin asiallisesti. Nuorisoon pätee huumori. Ja useimmiten kunnioittava ote pätee muunkin ikäisiin.

  Mukavaa viikkoa 🙂

  • Tämä myös todistaa, että on rohkeutta tarttua epäkohtiin, vaikka tosiaan aina ei oman hengen vuoksi kannata. 🙂 Mutta tuntuu myös, että kyllä meillä kaikilla on vastuu, jos ihmisille ei koskaan sano, he vain jatkavat käytöstään. Se onkin tärkeää, että osaa sanoa nätisti, se tehoaa parhaiten. Jos itse mokaa, pyytää anteeksi, ei ala inttämään tai vielä syyttämään eli viemään huomiota omasta teosta. Nuorisoon tosiaan pätee parhaiten huumori, kunpa meihin aikuisiinkin.

   Ihanaa viikkoa Jantunen. <3

  • Juuri noin, ja mun mielestä siinä sanomisessa on oleellista asiallisuus ja se, että kohdistaa asiansa oikeaan kohtaan, eli siihen asiaan tai jonkin toiminnan epäkohtaan tai laiminlyöntiin tms. Että ei ala arvostelemaan persoonaa, ei provosoituneena epäkohteliaasti tai asiattomasti. Epäkohtiin puuttuminen on myös oikeassa kohdin välittämistä ja osallistumista yhteiskuntaan, eikä se tarkoita sitä, että olisi kyttäämässä ihmisiä ja mätkättämässä ikävästi.

  • Just näin ja toki tuo autokiilailuhomma ei ole yhteiskunnallisesti merkittävä asia puuttua, MUTTA kun toiminta on joillakin sääntö ja miksi sitä pitäisi sietää. Mutta kyllä asian voi ihan hymyssä suin ilmaista, ei tarvitse olla ilkeä. Tietäähän sen, että joko sieltä tulee hyökkäys on paras puolustus tai sitten toista hävettää, ei ole kiva nolata ketään, mutta ei ole kiva sietääkään moista. Vaikeita paikkoja itsellekin.

   <3

 • Hyvin kirjoitettu½ Mulla tuli tästä heti mieleen erään aasialaisen kansakunnan tapa kiilailla lentokentillä ja kaikessa muussakin mahdollisessa, sen mitä olen sivusta seurannut. Viime viikolla todistin tätä joukkokiilaamista Kööpenhaminan kentällä ja röykeältä tuntui meininki omasta näkövinkkelistä, kun sääntöjä noudattavana kilttinä suomalaisena ei kehtaa kiilailla, eikä tunkeilla, ei ainakaan kansainvälisillä foorumeilla;) Ainakin omatunto on puhdas siltä osin, heh.
  Kivaa viikkoa<3

  • Totta on, että eri kulttuureissa on eri tapa. Ymmärrän myös tuota venäläisten kiilaamista tavallaa, koska siihen ovat oppineet Neuvostoliiton vallan aikana. Kiilaaminen tavallaan on primitiivinen tapa pitää itsestään huolta, että ehtii saada vaikka ruoka hyödykkeitä. Mutta ei meidän suomalaisten näin tarvitse toimia, eikä kuulu meidän kulttuuriin totta tosiaan. Ruokaa kuitenkin on ollut pöydässä jo tovi. Eli tuntuu siltä, että ne hyvät tavat joita isovanhemmat opettivat, ovat hieman unohtuneet.

   Hih justiinsa näin, omatunto on puhdas kiltillä suomalaisella. <3 Se on aika hyvä fiilis ja kun mokaa, niin osaa pyytää anteeksi.

   Ihanaa tiistaita Sari <3

 • On totisesti, kyllä rohkaisen siihen, että jokainen tarttuisi niihin vaikuttamisen kanaviin, jotka tuntuvat omimmilta. Yhdessä tätä yhteiskuntaa pyöritetään ja kaikille löytyy kyllä sopivia keinoja sanoa, puuttua tai jollain muulla keinoin vaikuttaa.

  Ja kiitoksia ihanista viikon toivotuksista <3

 • Joo, täällä meidän kaupungissa saa noita "naapureitten" kassakiilailuja todistaa päivittäin. Ovat kyllä jo alkuvuosista parantaneet melkoisesti jonokäytöstään, mutta vielä kiilailu on aika yleistä. No, kaipa sitä itsekin joskus kiireessä törttöilee.

  • Sepä se kaikki me törttöillään välillä, mutta miten asiaan suhtautuu ja miten sanoo, siinä on parantamista. Kun vieraalle nätisti sanoo, on aseistariisuvaa, kun toinen sanookin anteeksi, että en huomannut ja kuten myös itse tulee tehdä. Ei sitä vaadita kuin muutamia ystävällisiä sanoja. <3 Meidän suomalaisten on aika vaikea sanoa nätisti ja totta on myös se, että hyvät tavat eivät samalla lailla ole enää kunniassa. 🙂

   Ihanaa tiistaita. <3

 • Tuttua on kaikenlaiset kiilaajat ja röyhkimykset, ja etenkin asiasta ärsyyntyminen. Se vaan on niin epistä ja sellainen kolahtaa jonnekin oikeudentuntoon syvälle. Mieleen on jäänyt eräskin vanhempi daami (varsin hyväkuntoinen sellainen), joka Lidlin jonossa kiilasi suoraan eteeni kuin ei olisi minua nähnytkään. Kun sanoin rouvalle, että minä olin tässä ensin, niin nakkeli niskojaan ja puhahti, että noinkohan on… Painui kuitenkin kiltisti taakseni 😀

  Sanon kyllä nykyään röyhkeilijöille, jos tilanne on otollinen. Ennen vaan tyydyin puhisemaan kiukusta itsekseni, mutta eihän siitä ole hyötyä kenellekään.

  Autopesussa en muuten käy minäkään. Sain jonkinmoisen traumanpoikasen takavuosina, kun polleana ajoin ekaa kertaa ikinä autopesuun. No tietenkin onnistuin ajamaan sen sinne ihan vinoon ja liian reunaan hätäpäissäni. Pesulan ukkeli tuli siihen viereen sitten neuvomaan ja tunsin itseni ihan totaalisen urpoksi, vaikka muuten haltsaankin auton ihan hyvin 😀 😀

  Kivaa alkanutta viikkoa Tiia <3

  • Niin totta tuo, että kolahtaa sinne oikeudentuntoon. Kuten kirjoittelinkin, että joskus sitä on itse sokea ja mokaa, mutta kyllä aina pyrin pyytämään anteeksi ja hymyjä olen saanut takaisin. Parilla sanalla on suuri voima.

   Juu sinne autopesulaan on hih hankalaa mennä ja sen hitaan peruttamisen takia jäinkin jumiin.

   Ihanaa tiistaita Tuula. <3

 • Ärsyttää ostoskärryjen kanssa kiilaajat. Pitää työntää kärryt nopeasti toisen eteen. Ei paljon ajassa voita kuitenkaan.
  Toinen mikä on tosi kiusallista. (ei oikeestaan kiilaaja) on pankin tiskillä toistunut asia. Aikoinaan isän ja veljen pankkiasioita hoidellessa, joka kerran toistuva juttu oli, Nää romaanit(anteeks). Tultiin kova äänisesti puhuen viereen, kun hoitelit asioita kassalla vuoronumerolla. Siinä olan takana seistiin ja huudeltiin omista asioista, kunnes kassa sanoi heille, voitteko ottaa vuoronumero ja mennä odottamaan omaa vuoroa.
  Kuulema vanha äiti ei jaksa odottaa ja pitäis päästä asioimaan. Joo voi olla.
  Monta muutakin vanhusta siellä istui ja odotti omaa vuoroa.
  Kyllä tosi on, et kiilaajat ärsyttää.
  Mukavaa viikon alkua
  >Leena

  • Kiilaaminen ei ole koskaan kivaa ja jos on ihan pakko kiilata kiireen vuoksi, niin silloin pitää kysyä lupaa ja sanoa anteeksi, saanko tästä tai tuosta syystä mennä ohitse. Kiilaaminen eri kulttuureissa on varmaan erilaista eli kuten tuolla ylhäällä Kiinalaisista puhuttaessa, kulttuurin kuulunee kyynärpäätaktiikka ja se on primitiivinen tapa pitää omista tarpeista huolta.

   Ystävällisyys on kaiken A ja O kyllä ja muiden huomioiminen, vaikka itsekin mokaa, sitten voi sanoa sen pienen sanan "anteeksi".

   Oikein ihanaa tiistaita Leena <3

 • Mä en juuri autopesuissa käy kun mies hoitaa ne mutta on noita kiilaamisia tapahtumia milloin missäkin. Härskein oli joskus Stockan Mustissa ja Mirrissä jossa jonotin kassalle ainoana, mutta kassan ollessa missä lie en tiennyt seisonko just oikeassa kohtaa. Kun kassa tuli, vanhempi pariskunta ohitti minut toisesta suunnasta niin röyhkeästi kassalla etten osannut edes sanoa mitään. Olin heille aivan ilmaa.Myyjä ei tajunnut tilannetta mutta mua jäi kyllä kiukuttamaan, Sanoin rouvalle mutta hän ei ollut moksiskaan. Moukkia löytyy.Murrr..
  Mukavaa viikon alkua ♥

  • Nämä on niin mielenkiintoisia juttuja, onkohan ollut väärinkäsitys, ettei vanhukset ole ymmärtäneet kiilaavansa tai ajatelleet ikänsä oikeudelle, kun ei voi tietää. Kunpa ihmiset puhuisivat ja kun tosiaan sanoo nätisti, niin joskus se menee perille ja joskus ei, tässä tapauksessa ei mennyt sitten.

   Oikein ihanaa tiistaita Maikku. <3

 • Hyvä postaus jälleen kerran ja hyviä pohdintoja. Meillä kävi juuri noin autopesulassa, kun ennen joulua autoa pesulaan ajoimme. Pesulan ovella oli kaksi tyhjää autoa jonossa ja sitten me, ainoana joilla poletti. Pesula tyhjä, meillä poletti ja kaksi tyhjää autoa edessä. Kyllä siinä miehenikin jo hermostui, joka on rauhallisuuden perikuva. Kun olimme aikamme odottaneet, nousi mieheni ja soitti (painoi siitä pesulan kutsunapista) asiakaspalvelijan katsomaan tilannetta. Asiakaspalvelija totesi tilanteen, haki autojen omistajat paikalle (olivat kahvilla) ja ohjeisti heitä siirtymään jonosta pois. Tällä kertaa (niin kuin yleensäkin ko huoltamolla) saatiin kyllä niin hyvää palvelua ja autonpesu lahjakortti kaupanpäälle.
  Mutta, kyllä sitä toiset ihmiset osaavat olla röyhkeitä!
  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  • No tämä oli jo ihan uskomaton keissi, että kahville ja sitten pesulaan! Ihan jo naurattaa moinen röyhkeys ja ehkä vähän sellainen manajana meininki. Voi elämän kevät! No mutta homma pelitti pesulan puolelta, vaikka syyttömiähän he tähän olivat. Kaikenlaista. Juu ja olen miettinyt tuota röyhkeyttä, että ehkä siinä on jotain sellaista, että olisiko näitä ihmisiä kohdeltu väärin ja he kokevat, että miksi heidänkään pitäisi olla kohteliaita?

   Ihanaa tiistaita Kaisa <3

 • Jos joku ohittaa tai kiilaa minut, en saa sanotuksi mitään. Sitä vaan jupisee hiljaa mielessään, vaikka tietenkin pitäisi saada suu auki. Niin käykin, jos näen toisia ohitettavan. Herkästi sanon, että anteeksi hän oli ennen sinua. Autopesulassa sanominen saattaa olla hankalampaa ja sen varaan kai ne röyhkimykset laskevatkin.
  Kivaa tätä viikkoa Tiia!

  • Se on totta, varmaan tilaisuus tekee "varkaan", koska me suomalaiset olemme niin huonoja sanomaan toisillemme, niin se altistaa röyhkeyksille. Pitää pitää puoliaan, mutta nätisti voi sanoa.

   Ihanaa tiistaita Kirsti Kaija. <3

 • Itseäni nyppii jokapäiväisessä elämässä eniten vaarallinen liikennekäyttäytyminen, eli kun jalankulkijoille ei millään tunnuta antavan tilaa ylittää tie suojatietä pitkin. Kaasua vaan, kun nähdään, että joku yrittää päästä yli. Viimeksi lauantaina joku lapsiperhe yritti ajaa päälleni suojatiellä, vaikken taatusti ollut näkymätön suoralla tiellä keskellä päivää lastenvaunuineni ja toinen lapsi kädessä roikkuen.

  Kerran olin menossa johonkin virastoon ja hyvin mairea "herrasmies" avasi minulle oven ja viittilöi, että mene ensin, mutta sitten, kun huomasi, että olin ottamassa vuoronumeroa, niin näyttikin todellisen luontonsa. Eli rupesi rähjäämään, kuinka aiempi vuoronumerolappu kuuluu tosiasiassa hänelle, eikä minulle. Ja taisi huoritellakin siinä.

  Kaiken kaikkiaan tuntuu, että suomalaiset ovat aika epäkohteliasta ja tökeröä porukkaa. Hiljaisuus ja etäisyys ei valitettavasti yltä toisten kunnioitukseen, vaan pahimmillaan tuntuu, että joka ikisestä asiasta pitää saada joku riita aikaan. Sitten jos tulee joku ihana poikkeus vastaan, sen muistaa kauan. Mikä sinänsä kummallista, sillä kai ihmisten "defaulttina" pitäisi olla kiltti ja kunnioittava muita kohtaan, ovimatto ei tietysti tarvitse olla.

  • Se on totta, että autoilija on vähän aina kuningas ja sitten kun autoilija on suojatiellä, vähän sama homma. Jotenkin fiilis, että mitä Ruotsissa olen ajellut, niin siellä on paljon kohteliaampi meno, kuten vetoketjutaktiikka, eli joka toiselle annetaan tietä ja näin liikenne kulkee. Suomalainen on vähän sillä tavalla, että minä minä minä, Hmmm. johtuneekohan tämä monien vuosien kulttuurista vieraan vallan alla,että on opittu tätä kyynärpäätaktiikkaa.

   Ei ole totta tuo mairea herrasmies, no luulen, että hänellä oli joko huono päivä tai ehkä jotain muitakin ongelmia, ei ihan normaalia tuo.

   Sen muuten muistaa kauan, jos joku on kohtelias, se on sen verran harvinaista. Me suomalaiset emme ole oikein oppineet sellaista sivistyskulttuuria.

   Ihanaa tiistaita muksis. <3

 • No oho mitä toimintaa autopesulassa. Ihan hyvä että sanoitte asiasta ja minun mielestä vielä ihan mukavalla tavalla. Minä olen kerran sanonut myös kahdelle naiselle, että huomasitteko, että tässä oli jono, jolloin toinen vaan totesi, että huomattiin, mutta meillä on kiire!!! Voitko kuvitella.
  Ihanaa viikkoa sinulle Tiia <3

  • Hih en voi kuvitella, sillä jos kiilaa kiireen vuoksi, niin siihen kyllä sopii kysyä luvan. Sopiiko ohittaa ja anteeksi vielä perään ja kiitos.

   Ihanaa tiistaita Outi <3

 • Välillä tuntuu, että ihmiset ärsyttävät ihan kaikenlaisissa tilanteissa! 😁
  Röyhkeys, itsekkyys, alkeellisten käytöstapojen puutos. Huoh.
  Tai ehkä se sitten on eräänlajin kateutta, kun itseä on paiskattu keskivertoa herkemmällä omallatunnolla, ja ohjenuorana on "kohtele, kuten haluaisit tulla kohdelluksi". Eipä tulisi mieleenkään sosiaalisella hiekkalaatikolla porsastella, kun joskus ihan aiheestakin sanominen tuntuu "röyhkeältä".

  Toisaalta, ehkä nämä arjen itsekeskeiset sankarit toimivat hyvänä opetuksena, miten pitää omia rajoja.

  Joissakin kulttuureissa on enemmän sallittua olla itsekäs, kuin toisissa. Tämän sanon kieli erityisen keskellä suuta tuohon hissiepisodiin viitaten. Toisaalta, aika monta taksi nokanedestä -taistelua bailuvuosieni aikana todistin. Ihan puhtaasti hämäläisittäin kiroiltuna.

  Mukavaa viikkoa Tiia ♥️

  • Se on kyllä maailman paras ohjenuora empatiaan, että kohtele lähimmäistäsi niin, kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan. Se kyllä toimii ja tuo paljon hyvää takaisin ja joskus ei.

   Ihan totta on ja kun miettii ymmärtäähän sen, jos se on ollut aikanaan taistelua vessapaperista ja leivästä, niin kiilaaminen on primitiivinen tapa pitää itsestään huolta.

   Oikein sydämellistä viikkoa Nelina. <3

 • Ärsyttää se kun ihmiset ottavat isot ostoskärryt kylmätiskien eteen niin ettei toiset tahdo päästä l'ähellekään. Eikö niitä kärryjä voisi jättää vähän syrjemmälle?! Toinen ärsytyksen aihe on se kun bussissa tai vastaavassa tädit istuu käytävän puolella ja laukku ikkunan puolella. Kerran mieheni huomautti täydessä bussissa asiasta eräälle naishenkilölle ja sai vastaukseksi vihaisen mulkaisun. Mutta siirsi itsensä ikkunan puolelle kuitenkin ja otti kassin syliinsä.
  Autonpesujonoissa olen sekä Turussa että täällä Ahvenanmaalla aina tottunut siihen että kaikki ajavat ensin autonsa valmiiksi jonoon ja sitten menevät noutamaan poletin. Näin homma sujuu jouheasti. Ei tietystikään mennä kahville odottaessa vaan tullaan autoon takaisin heti poletin oston jälkeen.
  Mukavaa iltaa sinulle <3

  • Kapeissa väliköissä kaupassa olen minäkin aina pulassa, kun yritän miettiä minne en kärryn tungen, kun otan hyllyiltä tavaraa ja jotta en ole tiellä ja taatusti olen tiellä välillä. Mutta se kuuluu kaiketi sitten pelin henkeen, kun on ruuhkaa. Mutta totta tuossa tiskillä voisi ehkä parkkeerata vähän sivummalle.

   Olipa mielenkiintoista, että Turussa ja Ahvenmaalla toimii tuo kulttuuri. Mutta jos sääntö on mitä sattuu, niin on kuin villi länsi ja kiilaamista tapahtuu. On muuten jänniä nämä erot, miten joissain asiat alkavat soljumaan tietyllä tavalla ja paikalliset oppii mikä on pelin henki.

   Minusta kuitenkin se poletti tulisi ostaa ensin, koska on ainakin meidän pesulassa pari eri kassaakin, eli se joka nopeiten ostaa poletin, niin menee sinne pesulaan ja pois muiden tieltä ja nopeuttaa jonoa. Kun siinä sitten on kaiken maailman lotot ja veikkaukset ja toinen on ostanut 5-minuuttia aiemmin poleti ja toisen auto on lykätty sinne jonoon ensin ja odottelee siellä kassajonossa, niin se jolla on ensin poletti ei pääse pesulaan, koska jonossa olevan auto on siellä tukkeena. Tästä syntyy ikäviä jonoja pesulaan lisäksi eli jotta olisi mahdollisimman jouhevaa ajallisesti, niin näen järkevimmäksi ostaa poletin aina ensin. 🙂

   Ihanaa tiistaita Kristiina. <3

 • Voi kun niskakarvat oikein nousivat pystyyn, tuollainen "kaikki heti tänne mulle" ihmistyyppi kauhistuttaa ja saa melkein kihisemään kiukusta! Vasta lapsen saatuani huomasin oudon kuvion ja käyttäytymisen liittyen julkisiin lastenhoito/invatoiletteihin, niitä himskatti vie käyttävät ihan tyynesti sellaiset 60+ miehet. Kun pari kertaa oli sellainen sattunut, rohkaistuin avaamaan suuni ja tokaisin, että "ei nämä vessat ole millekään vanhoille äijille, törkeää että minä joudun pienen vauvan kanssa odottamaan kun herra toimittaa ylhäisessä yksinäisyydessän asiansa." En olisi aiemmin kuvitellut pystyväni avaamaan suutani, mutta tuo epäkohta alkoi ärsyttämään liian paljon! Aika raukkiksen näköisinä tyypit luikkivat pois, eivätkä sanoneet mitään. Toinen mikä ottaa päähän on se että kauppojen ovien läheisyydessä oleville perhepaikoille ajaa yleensä keski-ikäinen mies paremmalla autolla ja just, ilman lapsia. Niin itsekästä toimintaa, huh!

  • Joillakin (tai aika monillakin itse asiassa) 60+ miehillä on kohtalaisia pissimisvaikeuksia, joten jollain lailla heille kyllä suon yksityisyyden pissimiseen. Esimerkiksi vanhalla isälläni oli tässä asiassa pahoja vaikeuksia. Pissimiseen meni pitkä aika ja asia oli kovin herkkä hänelle.

  • Kiinnostavaa, miten jotkut asiat jäävät vaivaamaan: minua jäi tämä "vanhoille äijille"-tokaisu mieleen niin, että yölläkin valvoin. Isäni ei voinut olla kohteena, koska hän on jo kuollut. Häneltä yritettiin operoida eturauhasta, mutta kesken leikkauksen tuli sydänpysähdys, varsinainen leikaus piti keskeyttää elvytyksen takia. Myöhemmin leikkausta ei sitten sydämen takia uskallettukaan enää tehdä. Vaivojen kanssa piti sitten vain huonosti tehoavien lääkkeitten avulla selvitä. Tuntuu ihan itkettävältä ajatella, että joku olisi hänelle tiuskinut noin. Ja ihan varmasti hän olisi nolona ja häpeissään ja itku kurkussa (ehkä silmissäkin, kun vanhemmiten tuli niin herkäksi) luikkinut tiehensä. Voi, kun ihmiset ajattelisivat, miten toisilleen puhuvat!

  • Heli: Nuo autojen perhepaikat on kyllä mielenkiintoinen juttu, niihin tosiaan ajaa hmmm. sukupuoleen katsomatta moni ihminen vaikka ne on juuri pienten lasten perhe-elämää tehty helpottamaan ja siihen vielä kaupan oven lähelle sijoitettu. Höh.

   On myös harmillista, jos invavessa/lapsivessa on käytössä, joskus on kyllä meinannut tulla housuun ja olen joutunut syöksymään kyseiseen vessaan ja peläten, että joku lapsiperhe tai invalidi joutuu odottamaan minun takia. Mutta tässäkin tilanteessa voi sitten sanoa, että on niin kova hätä, että anteeksi kauheasti, tosin kaikki ei kehtaa.

   On taatusti lapsivessoihin kiilaajia, jotka eivät piittaa lainkaan vaan menevät, koska sinne ei ole jonoa ja siellä voi "paukutella" vapaasti, kun esim. vierivieressä vessoissa ei voi eli on kriisinsä. Ymmärrän myös jos kuten anonyymi mainitsee vanhukset ja eturauhasvaivaiset eli jos vieressä on vain avoin vessa, johon kaikki voi pissata laariin. Mutta ymmärtääkseni miestenkin vessoissa on niitä isoja hätiä varten lukitut vessat, jonne voi rauhassa mennä pissimään pitemmänkin kaavan mukaan. Mutta ymmärrän erittäin hyvin myös tuon eturauhasvaivan kiusallisuuden ja halun pissata rauhassa ja joillainhan on ujo pissa, ei vaan tule mitään, jos on joku viereisessä kopissa.

   Eli suvaitsevaisuutta tarvitaan ja asioita voi sanoa nätisti. Minulle tämä anonyymin kertoma oli silmiä avaavaa, ei tule naisen herkästi näitä ajateltua, että jollain voi olla niin kiusallinen vaiva eli siksi valikoituu taaperoiden tai invavessa.

   Anonyymille haluan sanoa, että Helin tuntien, hän on mitä ystävällisin ihminen ja hänen turhauma lapsen hädän kanssa on varmasti ollut myös hänelle tosi ja varmasti Helin nenän edessä on käytetty tilannetta eli vessaa hyväksikin. Helille on varmasti myös avaavaa, kuten minullekin, että tuotiin tämä iäkkäämpien miesten vaiva julki, jotta ymmärrys laajenee, miksi siellä vessassa on se iäkkäämpi mies usein ja joka ei taatusti kehtaa kertoa vaivastaan. Itse kärsin kroonisesta virtsiksestä ja joskus vessaan on päästävä heti, oli se mikä tahansa vessa. Mutta Helin tosiaan tuntien, ei hän taatusti ole huutanut rumasti kenellekään vaan pikemminkin saattanut tuhahtaa.

   Hyvä, että ihmiset puhuu ja kiitos sinulle anonyymi, että avasit keskustelun aiheesta ja puolustit vanhuksia ja kiinnitit huomiota asiaan, jota en ole tullut ajatelleeksi.

   Eli kohdellaan hyvin toisiamme ja laajennetaan näkökulmia, puhutaan, vaikka ymmärrän, että pissa-asioista on vaikea puhua ja ne todellakin ovat herkkiä asioita.

   <3 <3 sydämiä teille molemmille ja niin vanhukset ovat hauraita, kuin pienet lasten äiditkin, joiden vauvelilla on kova hätä tai itku likaisen vaipan vuoksi. <3

 • Ajankohtaista asiaa kirjoitit ! täälä suurkaupungissa ruuhkat on tosi ruuhkia , kävelen aina reippaasti eteenpäin ja joka päivä joku kiilaa eteeni siihen malliin että mun pitää hidastaa vauhtia etten astu kiilaajan kantapäähän mutta nyt en enää hidasta vauhtia ja yhden sun toisen tyypin kantapäihin astun , siihen sitte vaan sanon kyseiselle henkilölle : pitääkö kiilata eteen ?!?! ja henkilö on punasena hiljaa ……🙄

  • Ohhoh tuo on jotenkin uutta, että jalankulkijatkin talloo ja kiilaa. Mutta onhan noita toki nähnyt suurkaupunkien kuvissa, metrot tupotäynnä jne. Hieman brittiläistä kulttuuria kaivaten, jos minä törmään tai tallon, pyytää tallottu anteeksi ja siinä siten molemmat pyytää anteeksi.

   Ihanaa tiistaita Ulrika. <3

 • Monen monta tilannetta eteen tullut, joskus päivittäin joskus viikoittain. Väliin jään ihan seurailemaan ihmisten käytöstä. Nykymaailma on mennyt siihen "mulle kaikki heti" "me, my self and i"…on unohtunut hyvät käytöstavat ja kun niistä vaivihkaa sanoo saa yleensä ryöpyn niskaan. En voi sanoa mitään joukkoa jotka osaisivat aina käyttäytyä…no vauvat ja pieniä lapsia ei voi oikein syyllistää koska se on kasvatuksesta kiinni kuinka on opetettu. Yleinen vitsaus ainakin täällä Helsingissä on ólla käyttäytymättä hyvin. Jospa tähän saisi saman kuin ilmaisen flunssapiikin, kansalle "käytöstavat kunniaan" piikki pebaan.

  • Juu vanhat hyvät tavat ovat hieman unohtuneet ja olisi kyllä tärkeää muistaa ne lempeät sanat, niitä viljellessä elämä vaan on niin paljon helpompaa.

   Ihanaa tiistaita Onneli. <3

 • Minä kyllä avaan suuni ja yritän esittää asiani napakan ystävällisesti. Uskon, että sillä pääsee pitkälle. Toisaalta maailma on täynnä myös törppöjä, joille ei järkipuhe auta.

  Iloa viikkoon Tiia <3

  • Ystävällisyys on kaiken A ja O ja sellainen, että kuitenkin tuntee oman arvonsa, pientä jämäkkyyttäkin tosiaan tarvitaan. 🙂 Muuten ihmiset kävelee aina yli.

   Ihanaa tiistaita Taru <3

 • Tämä oli hyvä teksti. Minä olen alkanut viime vuosina vastaiskuun kaikenmaailman röyhkeilijöitä vastaan. Olen ajatellut sen niin, että röyhkeäksi en itse ala, mutta toisaalta ei tarvitse kynnysmattonakaan olla. Esimerkiksi kun kassajonossa on joskus kaksi kassaa, yksi jono. Jos joku tulee siihen rinnalle pönöttämään niin että minä olen seuraava ja takanani on pitkä letka jonottajia, sanon kyllä että anteeksi, mutta jonon pää on tuolla takana ja hymy kaupan päälle. Koitan olla loukkaamatta ketään, tiedän itse, ettei sitä aina toimi pahuuttaan väärin, joskus vaan on puhtaasti ajattelematon. Niin minäkin teen joskus. Joskus, kun oikein väsyttää, tuntuu että piittaamattomuus on lisääntymään päin, joko tahallisesti tai tahattomasti. Mutta siihen on vastalääke, se kun huomauttaa asiasta. Se on sitten kuulijan vastuulla, ottaako nokkiinsa, ottaako opikseen vai meneekö toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Usein taitaa käydä niin, että mitä närkästyneemmältä toinen vaikuttaa, sitä todennäköisemmin tietää palautteen menneen maaliin ja ehkä hän sai itse siitä ajattelemisen aihetta. Hirveän harva voi heti palautteen saatuaan myöntää, että "toden totta, teinpä pöljästi, kiitos kun vinkkasit" – vaikka mieli tekisikin.

  Hyvillä teoilla ja hyvillä ajatuksilla se maailma muuttuu ♥

  • Jokainen meistä on välillä ajattelematon, mutta jos joku ystävällisesti huomauttaa, ei siinä ole mitään vaaraa. Mutta jos joku alkaa huutamaan, niin sitähän alkaa puolustamaan, vaikka olisikin väärässä. Ystävällisyys on niin tärkeää ja on mahdollista pitää puoliaan ystävällisesti. Kuten sinä. <3

   Miten se myöntäminen on niin vaikeaa, minä mokailen niin paljon ja kehtaan sen myös tunnustaa ja sanoa olevani pahoillani, ei se anteeksi sana ole minulla millään pois

   Näin juuri, maailma muuttuu edes pienesti ja pienistä teoista kasvaa toivoakseni suuria.

   Ihanaa tiistaita Saron. <3

 • Kerran kävi törkeä kiilailu Silja Linen laivalla. Olin tyttäreni kanssa kempparipuolella haisu- ja meikkiostoksilla. Tytär oli silloin noin 10-vuotias. Hän halusi ostaa itselleen jotain meikkejä ja meni niitä ihan itsekseen maksamaan. Monta aikuista naista kiilasi hänen editseen ja kassalla oleva henkilökunta salli tämän. Vasta kun menin puuttumaan tilanteeseen tytär sai maksettua ostoksensa. Annoin kyllä palautetta ja kyseenalaistin henkilökunnan ammattitaidon. He eivät pitäneet lasta saman arvoisena asiakkaana, kuin aikuisia ja sallivat tuollaisen käytöksen. Ja olihan se nyt pöyristyttävää käytöstä näiltä aikuisilta asiakkailtakin!

  • Totta on muuten, että ikärasismia on molempiin suuntiin Ei kiva, että heikompien eli tässä tapauksessa lasten yli kävellään. Hyvä, että puutuit asiaan. <3 Tuhmia osaa kyllä olla aikuiset ihmiset.

   Ihanaa tiistaita Marketta. <3

 • Hei, onneksi me olemme parempia , ne muuthan ne elämän hankalaksi tekevät. Vai mitä.

  • Juuri tälläinen joko tai ajattelutapa saa aikaan ne suurimmat sodat, on me vastaan muu maailma. Eli kommentissaan anonyymi ilmeisesti viittaa siihen, että minä tai kenties jopa kommentoivat luulevat olevansa parempia, kuin muut ja näin anonyymi itse yrittää olla meitä parempi. Eli juurikin tätä joko tai ajattelua, jota tulisi välttää.

   Parempia ihmisiä ei olekaan, se oli koko jutun pointti vaan ihminen voi valita esittääkö asian tai epäkohdan tai puuttuuko asiaan ystävällisesti vai epäystävällisesti. Kenenkään ei tarvitse olla toisen ihmisen kynnysmatto, mutta jos räyhää ja sanoo ilkeästi ei ole yhtään sen parempi.

   Valitsen ystävällisyyden, mutta kuten sanottu, en suostu olemaan myöskään kenenkään kynnysmatto. 🙂

  • Lisäksi postauksessa lukee näin:

   "Toki tuli sitten mietittyä omia etuiluja, ihan taatusti olen jossain tilanteessa kiilannut ja kokenut kiilaamisen vielä oikeutetuksi, koska on ollut kiire."

 • Niin totta. Tuo olisi opeteltava asia, että tilanteessa, jossa huomaan itseään kohdeltavan väärin, sanoo sen ääneen. Ja nimenomaan noin, kuin toit ilmi, eli kauniisti. Turha itsekään alkaa öykkäröimään, siitä tuskin seuraa ainakaan parempaa.

  Huoh, minun pitäisi tänään ajaa auto sinne pesulaan…. siitä kun tuli puhe. =)
  Kammottaa jo valmiiksi. Erityisesti kun keli on mitä on, ja auto kahden päivän päästä aivan samannäköinen kuin nyt.

  • Juuri näin, kenenkään ei tarvitse toimia kynnysmattona, jonka yli kävellään, mutta epäkohtiin voi puuttua nätisti, eikä alkaa huutamaan. Pitää myös muistaa, että kaikki me olemme joskus mokanneet ja vaikka ajatuksissa kiilanneet toisen ihmisen ja ihan huomaamattaan. Siinä kun aletaan toisille huutamaan, niin ei mitään hyvää synny. Kun taas sanotaan nätisti, niin koko homma voi päättyä jopa jutusteluun ja hymyyn. 🙂 Me ihmiset kaipaamme ystävällisyyttä. <3

   Voi apua, sympatiseeraan, en ikinä halua ajaa autopesulaan, ihan karsea oli jäädä sinne jumiin, hih ja noloa. Mutta siinäpä pääsi kaksi miestä hyväntahtoisesti hymyilemään, että nainen siellä pesulassa jumissa. 🙂 Toinpa iloa heidän elämään.

   Ihanaa tiistaita Vivi <3

 • Se sama kuin kirjoituksessasikin käy monessa kommentissa ilmi, nimittäin se, että kiireellä perustellaan oma oikeutus kiilata, mutta muiden kiilaaminen on AINA röyhkeyttä, moukkamaisuutta tai muuta ikävää. Tietenkin, jos jättää autopesun ovelle autonsa ja lähtee kahville on se ainakin ajattelematonta, mutta se että jättää ainoana autonsa ovelle, juoksee hakemaan poletin ja ajattelee kenties, ettei kukaan muu ole tulossa (ei näy muita) ja tekee tämän, koska on hirvittävässä kiireessä, niin tuskin silloin on sen enempää kyse röyhkeydestä kuin kiilaamisessa lentokentälläkään (on myöhästymässä koneesta). Kyseinen nainen tuskin häpeältään edes ymmärsi alkaa puolustamaan itseään tai kiirettään tms. tai sanomaan mitään anteeksipyytävääkään.

  Itse ainakin ajattelen, että muiden kiire voi olla ihan yhtä oikeutettua kiilata kuin omani, tai vastaavasti oma kiireeni ei ole tekosyy kiilata muita siinä missä ei se ei ole muidenkaan hyväksytty tekosyy. Häpeisin silmät päästäni, jos olisin aiemmin viikolla rähjännyt jollekin ohittajalle kaupankassalla ja sitten itse olisin ryysäämässä muiden ohi vaikkapa lentokentällä.

  Vuosien saatossa on alkanut ihan suunnattomasti ärsyttämään se, että kohdellaan muita eri tavalla kuin mitä itse toivotaan itseään kohdeltavan. Ei kaikki ole inhottavia, töykeitä, röyhkeitä, moukkamaisia, kiusaajia tai ylimielisiä. Me emme näe päällepäin millaista taistelua kukin meistä jokainen hetki käy, joten on todella naivia ja suoranaista älyllistä epärehellisyyttä vetää johtopäätöksiä tuntemattomien ihmisten hetkellisestä käytöksestä. Ujouskin nimittäin saattaa näkyä ulospäin tuolta ja kyseisen ihmisen sisällä saattaa siitä huolimatta, että näyttää ulospäin koppavalta, sydän itkeä ja häpeän tunne voi olla niin suuri, että on pakko juosta pois, jottei hajoaisi siihen paikkaan huomattuaan tehneensä virheen ja toinen vielä nälvii siinä.

 • Olisi kamalan hyödyllistä tietää, mikä suomalaisessa (ja noissa edellä mainittujen muiden kansallisuuksien) kasvatuksessa mättää, kun emme oikein osaa toimia yhteisöllisesti – edes silloin kun periaatteessa yritämme. Olen ajatellut, että se liittyy jotenkin hoksaamiskyvyn harjaantumiseen, jota pitäisi kouluttaa jo lapsena (vähän niin kuin se, etten näe sotkua ympärilläni ihan luonnostaan, kun en lapsena siihen harjaantunut. Huomaan, kun rupean erityisesti siivoamaan, mutta muuten en).

  Kerron kaksi tapausta. Olimme ystävien kanssa Jouluna Ruotsissa. Yksi miestä kaatui. Vaikka me ystävät olimme paikalla auttamassa, tuli joka puolelta välittömästi apuun myös iso liuta ruotsalaisia (suurin osa näytti siltä, että joko he tai esivanhemmat olivat saapuneet Ruotsiin vähän kauempaa, vaikka sujuvaa ruotsia minun nähdäkseni puhuivatkin). Kaikki olivat nostamassa, auttamassa, lohduttamassa, tilaamassa ambulanssia (jota ei tarvittu). Kaatuja oli kuitenkin aikuinen ja meitä oli seurueessa useampia.

  Suomessa puolestaan jonotin Amos Rexiin en tiedä kuinka monen sadan ihmisen kanssa. Lapset laskivat peppumäkeä niillä kumpareilla. Yksi lapsista kumautti päänsä ja alkoi itkeä. Ensin kukaan ei tehnyt mitään, lapsi vain itki. Sitten yksi nainen meni apuun. Pian riensi toinenkin, ja silloin paljastui, että hän vasta oli äiti. Kyllä silloin nolotti lujaa! Miten minä ja useampi sata suomalaista äitiä/isää seisomme tumput suorana ja katsomme ja kuuntelemme itkevää lasta ja odotamme vain, että lapsen oma vanhempi menee apuun? Vain yksi tajuaa auttaa. Minäkin pidän itseäni muka avuliaana ja lapsirakkaana. Mutta en vaan hoksannut. Pystyykö aikuisena enää kehittämään itselleen automaattista, "selkärangasta" tulevaa, ilman viivettä ja aivojen kautta menevää auttamisreaktiota? Miten sellaisen automaation voi opettaa omille lapsille, kun ei itsekään huomaa (vaikka periaatteessa haluaisi)? Tää ei nyt liittynyt kiilaamiseen, mutta yhteisöllisyyteen ja toisten huomioimiseen yleisesti ottaen.

  • Tätä on pakko kyllä miettiä historian kautta, suomalaisetkin olemme olleet niin pitkään ruotsalaisten ja venäläistenkin vallan alla, että juontaisiko sieltä hieman tuo kyynärpäätaktiikka eli ihan selvitymisjärjestelmä? Muilla kansalaisuuksilla voi olla muita syitä, esim. pulaa jostain ja on opittu hengissäpidon vuoksi kiilaamaan ja pitämään oman perheensä puolta.

   Me olemme kuitenkin sivistysvaltio ja meidän suomalaisten pitäisi jo tietää paremmin ja röyhkeys on kasvanut omasta lapsuudesta, jolloin hyvät tavat olivat vielä kunniassa. Näin siis minun mielestä, absoluuttista tilastotuutta en tiedä. Myös tuo yhteiskuntavälittäminen ja yhteisöllisyys ja nämä onkin mielestäni ihan samaa asiaa kaikki. Ennen isovanhemmista huolta ja isovanhemmat perheen pienimmistä ja nyt isovanhemmat jätetään yksin ja lapset koulun jälkeen kotiin. Paha olo lisääntyy, kun yhteisöllisyys väistyy ja yksinäisyys kasvaa.

   Hieno tuo Amos Rex esimerkki ja toivon, että annat armoasi itsellesi, sillä me suomalaiset olemme hieman arkoja tuputtamaan itseämme ja apuamme ja huonoja ottamaan apua vastaan. Olen 100% varma, että menisit apuun, vaikka sekunninmurto-osassa odotitkin äitiä apuun tässä. Mutta tässä on kyllä niin hyvä ajatuksen jyvä siitä, että pidetään toisistamme paremmin huolta ja tupataan itsemme avuksi vaan rohkasti.

   Kiitos todella paljon ajatuksia antavasta kommentista. <3

  • Olit kiltti, kun muistutit armollisuudesta. Mutta minä taidan sen lisäksi yrittää muistaa sen häpeän tunteenkin. Se nimittäin mielestäni oli tervettä, oikeaa häpeää, jota ihmisen pitääkin tuntea, kun toimii omien arvojensa vastaisesti. Kun sen muistaa, ehkä seuraavalla kerralla toimii oikein, ihan vaikka vain senkin vuoksi, ettei jälkeenpäin hävetä.

  • Suurta empatiaa tuntevilla ja toisen asemaa asettuvilla on vahva häpeän tunne. <3 Viisaita sanoja ja sitä omantunnon kolkutusta ei kukaan halua tuntea, mutta jokainen meistä ajoittain sitä kuitenkin tuntee ja se on vain inhimillistä. <3 Sinulla on suuri sydän, usko pois. <3 On ihmisiä, jotka eivät olisi ajatelleet jälkikäteen mitään, mutta sinua asia selvästi jäi vaivaamaan ellei jopa piinaamaan. <3 Elämässä kyllä itsekin oppii koko ajan uutta ja sitä miten haluaa käyttäytyvän itse vaikka sitten ensikerralla, kuten sanoiksi puit.

   Kannattaa antaa itselleen anteeksi kuitenkin. <3 Paljon halauksia. <3

 • Meilläpäin noiden "kansallispukuisten" kiilaus ja röyhkeys on ihan huipussaan! Autollakin mentäis varmaan sisälle markettiin, jos vain ovesta sopisi. Ja jos uskallat kommentoida, he meinaavat antaa turpaan.
  Viimeksi Italiassa oli oikein kiilauksen huippu. Lentokentällä jonotimme noin 30 auton jonossa vuokra-auton luovutukseen, kun yksi auto yritti ihan väkisin mennä jonon ohi. Pari autoa jo antoikin sille tietä, mutta sitten meidän ukolta meni hermot ja se meni auton luo ohjaamaan sitä jonon hännille. No sen johdosta kukaan ei enää päästänyt autoa jonon ohi, mutta kyllä muija huusi! Varmasti kaikilla oli aika tiukka aikataulu, niin meilläkin.

  • Ylemmälle anonyymille vastasinkin näin: Tätä on pakko kyllä miettiä historian kautta, suomalaisetkin olemme olleet niin pitkään ruotsalaisten ja venäläistenkin vallan alla, että juontaisiko sieltä hieman tuo kyynärpäätaktiikka eli ihan selvitymisjärjestelmä? Muilla kansalaisuuksilla voi olla muita syitä, esim. pulaa jostain ja on opittu hengissäpidon vuoksi kiilaamaan ja pitämään oman perheensä puolta.

   Uskon myös, että tämä on kierre, eli me olemme myös epäkohteliaita kenties joitain muita kansallisuuksia kohtaan ja he meitä ja kierre on valmis. Toki joissain kulttuureissa kiilaustaktiikka on suorastaan veressä ja ehkä ylimpänä mainitsemistani syistä. Toivottavasti kuilu kuitenkin väistyy ja ystävällisyyttä löytyy meiltä ja muilta kansallisuuksilta.

   Italiassa on kyllä myös aikamoinen meininki ja se kuuluu siellä pelin henkeen ja törttöilyyn ja tälläisestähän seuraa kaaoksia ja nämä on juuri ne syyt, miksi röyhkeyttä, kiilaamista ja ylikävelemistä ei kenenkään tarvitse kuitenkaan suvaita.

   Mukavaa päivää Eeviregina. <3

 • On aitoa röyhkeyttä ja sitten on kaikkea mainitsemaasi, kiirettä, ujoutta, elämäntilanteita jne. Aivan samaa mieltä ja hyvä, että tuot tätä kulmaa esille. Luotan lukijoideni älykkyyteen ja tulkintakykyyn, että he osaavat erottaa aidon röyhkeyden ja vilpittömän vahingon toisistaan, ainakin pääsääntöisesti. Älykäs ihminen kyllä huomaa tälläiset erot, mutta älykäs ihminen ei räyhää toiselle ihmiselle, oli ihminen häntä kohtaan vaikka 100% röyhkeäkin. Älykäs ihminen ymmärtää, ettei huutaminen ja oma röyhkeys johda mihinkään. Kuten hienosti sanoit, aina ei ihmisen elämäntilanne päälle näy, voi olla kovuutta, tökeryyttä pinnassa ja ihminen käykin elämänsä helvettiä läpi.

  Kuitenkin tietynlaisia eettisiä sääntöjä tarvitaan, tai muutenhan kaikkialla olisi villi länsi. Jos kukaan ei koskaan asiaan puuttuisi eli sallisi kiilaamisen, ohittamisen ja kaiken mahdollisen, niin röyhkeyttä harjoitettaisiin paljon näkyvämmin, koska se suvaitaan. Siksi on hyvä hieman kuitenkin olla pienenä "polisiina" ja pitää puoliaan, mutta huom. NÄTISTI. Vihaiset sanat eivät johda mihinkään.

  Tämä kommenttisi olisi ollut niin täydellinen suvaitsuvaisuuden puolestapuhuja, jos sinulla olisi riittänyt ymmärrystä myös meille, ettet olisi viitannut naiviuteen tai älylliseen epärehellisyyteen, sillä nyt nämä lauseet vesitti sinut ihmisten ymmärtäjänä, koska olet valmis kuitenkin tuomitsemaan meidät?

  Mitä jos meillä on hirmuinen suru, kiire, lapsi sairaana, elämäntilanne tai mikä tahansa ja joku vielä ohittaa meidät ja kävelee yli, missä ymmärrys meidän hypoteettista elämäntilannetta kohtaan?

  Minusta ei pidä tuomita ketään, mutta ei sallia itsenkään olevan kenenkään kynnysmatto, minusta on vahvuutta puolustaa itseään nätisti ja kun ihmiset puolustautuvat ja osoittavat ettei eettisesti epäsopiva käytös ole sopivaa, maailma on parempi paikka. Kuten viittasin tähän villiin länteen, jos kaikki vaan ymmärtäisi toisiaan koko ajan ja sallisi kaiken ja sulkisi silmänsä kaikelta, se vasta mielestäni olisikin naivia ja sallisi samalla myös huonon käytöksen ja saisi maailman sekaisin.

  Oli mielettömän hyviä pointteja ja ehdottomasti yritän tulkita ja lukea ihmistä, ennen kuin edes sanon nätisti. Ihmisistä monista kuitenkin päälle näkee, että nyt toisella ihmisellä on aito kiire, surua elämässä tai on omissa ajatuksissaan ja näissä tilanteissa en edes sano mitään, vaan annan toisen mennä.

  Hyvää keskustelua, kiitos sinulle siitä. <3

  • Piti vielä tuosta ujoudesta sanoa, että tosi hyvä pointti, ujoutta monesti erehdytään tulkitsemaan koppavuutena tai ylpeytenä.

 • Kyllä kiilailijoille kannattaa sanoa kommenttia asiallisesti kaikilla elämäntasoilla. Eivät he muuten opi. Tai oppivatko sittenkään. Minä rupesin ihan miettimään, olenko kokenut jonkinlaista kiilailua. Mutta mitään ei tullut mieleen. Olen kyllä hajamielinen eli en ehkä ole edes huomannut. Mukavaa tiistai iltaa sinulle!

  • Olet ihana. <3 Ehket vaan kiinnitä huomiota moiseen, olet rennosti vaan, hieno piirre. <3 Samaa mieltä, ei voi kuitenkaan kaikkia niellä, jos kukaan ei ikinä pitäisi puoliaan, huom. nätisti, niin kaikki kiilaisi, kaupoissa olisi hurja meno ja kaikki sekamelska päällä. Eli kyllä tietynlainen eettinen käyttäyminen kuuluu sivistysyhteiskuntaan.

   Ihanaa tiistaita sinulle Marja. <3

 • Mietin tuota autopesulaa että olisi näppärä että jos siinä olisi esim automaatti ulkona siinä autopesulan vieressä ja siitä voisi ostaa sen poletin, ei tarvisi mennä sitten sisälle sitä polettia ostamaan. Jos tarvii jotakin sisältä niin voihan sen ostaa sitten pesun jälkeen ja tankkauskin onnistuu pesun jälkeen. Tuossakin jälleen kerran jos huoltoasemat suunnittelesivat asiat paremmin ja loogisemmin niin asiat sujuisikin paremmin, alkanut joskus tuntuun että haluaako kaupat ja virastot huonolla suunnittellulla vaikeuttaa ihmisten elämää ? Usein törmää juttuihin missä ollut tungosta,kiilailua jne että moni johtuu huonosti suunnitelluista palveluista esim lentoasemalla monesti huomannut tämän. No liikenteessä on aina näitä törttöilijöitä ja kiirekalleja ja nuo hissikiilaajat on jo törkeitä mutta monesti huomannut palvelupaikoissa että siellä systeemit on niin epäselviä,huonosti suunniteltuja ja kaaoottisia että vahingossa saattanut itsekkin ehkä joskus etuilla . Olihan tuossakin toki hyvä että kerroit että teillä oli jo se poletti että jos hän ei vaikka muistanut tai tiennyt asiaa. Jos hänelläkin sitten oli todella kiire ja ei muistanut tuota polettisääntöä vaikkapa .Varmasti joku on minuakin pitänyt röyhkeänä,ylimielisenä ja itsekeskeisenä jos olen kiireessä sählännyt jossain vaikka en ole sellainen ihminen . Toki olisi hyvä muistaa että esim liikenteessä se kiire voi vaarallista muille.

  Sen verran vielä että olen huomannut sen ilmiön että asiakasta ei enää palvella niin kuin ennen.. Monimutkaisia systeemejä kyllä kehitellään ihmisten kiusaksi mutta palvelu vaan huononee. Ihmiset ikään kun unohdettu,esim itse inhoan uutta tekniikkaa ja mulla on sitä vaikea sisäistää mutta kun ei uskalla pyytää apua kun asiakaspalvelija vaan tiuskii tai häntä ei näy,siinä sitten ainakin itsellä tulee virheitä mistä muut sitten suuttuu. Ja nää on ihan palvelupaikkoja missä vuosia ollut huonoa palvelua vaikka ihmiset valittaneet ,virheitä tulee kaikille mutta jos niistä ei ota opikseen,en toki tuomitse tässä 1 kerran saatua huonoa palvelua vaan monelle virastolle antanut useita mahdollisuuksia…Toki joskus saa hyvääkin palvelua,silloin mainostankin sitä tutuille ja annan firmalle kivaa palautetta . Mutta useimmiten se on sinne päin ja esim vanhuksia ja vammaisia kun miettii niin säälittää ihan..

  Itse näen että hyvästi suunnitellussa palvelussa, oikeassa ilmapiirissä ,se mitä firma edustaa on myös avain siihen että miten ne asiakkaat toimii palveluja käyttäessään. Esim huonosti johdetuissa lentokentissä näkee kaaosta,kiilailua,kärttyilyä ,Mutta taas hyvissä näkee iloisempia ihmisiä ja leppoisaa menoa.

  Toki kaupoissa,liikeenteessä,huoltoasemilla jne pitää itsekkin muistaa käytöstavat,kärsivällisyys ja koittaa edes pyytää sitä apua. Mutta silläkin on merkitystä miten palvelut suunniteltu.

  .Kaikille tulee joskus vikatikkejä, mutta tärkeintä on että niistä ottaa opikseen ajan saatossa .Toivon että näkisit tän pesulanaisen jossakin ja saisitte asian selvitettyä niin varmaan kummallekkin tulisi kivempi mieli. Muistan itse kerran kun ammattikoulussa jäin miettiin liian pitkäksi aikaa mitä otan linjastosta,takana ollut poika sanoi minulle että voitko pistää liikettä niveliin ja lakata olemasta tien tukko,Olin siihen aikaan muutenkin herkillä asioiden suhteen kun oli pientä masennusta jne,pahoitin mieleni . Hetken päästä tää poika tuli pyytään anteeksi minulta.Kysyi vielä että annanko anteeksi,no totta kai annoin anteeksi 🙂

  • Ihan mielettömän hyvä keksintö olisi tai edes kyltti, ostakaa poletit ensin. Sillä joku saattaa käydä ostamassa vain poletin ja toinen ostaa loton ja paljon muuta ja siinä sitten se ensin poletin vain hakenut saa odotella mahdollisesti toista. Ihan pienellä ajattelulla tämäkin asia korjaantuisi, mutta toki ihmisten ensin pitää huomata epäkohta. Kun tästä on kuitenkin tullut muillekin harmia, niin luulisi huoltoasemien olevan tietoisia tästä.

   Olet niin oikeassa, että huonosti hoidettu nostaa jo omaa henkilökohtaista kireystasoa ja sitä kärttyisyys on herkemmin pinnan alla.

   Toivotaan, että törmätään pesulanaisen kanssa, mutta sanoimme hänelle todella todella nätisti ja hän suurieleisesti poistui paikalta tuhahdellen, mutta luonnollisesti sen ymmärrän, että se voi olla häpeää itse tilanteesta. Mutta olisi hän voinut valita ja sanoa, juu siis ilman muuta ja anteeksi en ajatellut, miksi näiden sanojen sanominen onkin niin vaikeaa.

   Ihana tuo sinun esimerkki, että poika tuli pyytämään anteeksi ja varmisti vielä annatk, hänellä oli vahva omatunto ja sydän paikallaan.

   Oikein sydämellistä viikon jatkoa sinulle <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud