Lääkärissä tapahtunutta

Lääkärissä tapahtunutta

Joku varmaan taas vitsalla tulee lyömään, mutta kuvan Roosa nauha Daisy muki on lohtumuki ja ostettu siis ihan silkasta mielihyvästä ja siitä tunteesta, että tämän mukin kautta tämän päivän muistan pitkään. Eli kyseessä on hormokierukkamuki, tietäisipä Arabia myös tämän. 🙂

Tästä meikäläisen hormonihommasta tulee varmaan vielä osa 4 eli miten hommat ovat lähteneet rullaamaan. Mutta tässäpä osa 3, joka on pelkästään teidän kaikkien ansioita siellä ja myös muiden kanavien kautta, josta heititte viestikapulalla.

Kirjoitin aiheesta jo vuosi sitten ja sain silloin paljon viestejä ja myös eräältä todella ihanalta naiselta sähköpostia, liittyen hormonikierukkaan.

Vuoden olen sitkutellut minipillereiden kanssa ja miettinyt mikä on vikana. Mutta jo vuoden takaisen postauksen lukijoiden kommentit ovat kummitelleet taustalla.

Lopulta päätin, että on vain varattava aika ja loppu tapahtuu pakon sanelemana itsestään.

Netin kautta sain varattua 20 minuutin ajan ja ajattelin jo etukäteen, että tulee hitsinmoinen kiire, sillä haluan länkyttää kaikki mitä on mielen päällä ja sitten vielä se kamala kierukan laitto. Olin treenannut aivosoluja, että tällä kertaa muistan varmasti sanoa ja kysyä kaiken ja yrittää saada lääkäriltä vielä sellaista pientä lämpöä eli henkistä tukea.

Kun ei nämä asiat ole vain fyysisiä vaan paljon pörrää mielessä, olo on sekava ja ahdistunut.

Istahdin sitten tuoliin ja aloin pajattamaan pikana. Pulssin olin mitannut odotushuoneessa ja oli siinä kohden 107. Viidessä minuutissa pamautin ilmoille tuhat asiaa, mitkä kaikki asiat ovat vialla, ilo on poissa, univaikeudet, ravaan öisin vessassa 5-7 kertaa ja joka aamu ahdistaa. Puhumattakaan ilman pilsuja kolmen viikon kuukautiset ja pillereillä tai ilman järkyttävät migreenit.

Tunnustin myös, että pillereitä olen syönyt joka toinen päivä tai joka kolmas päivä yrittäen tohtoroida itse itseäni, sillä pillerit eivät sopineet joka päivä nautittuna. Tässä kohden lääkäri jo pyöritteli hyväntahtoisesti silmiään ja totesi, ei ihme, että on kuukautiset ja kaiketi myös migreenit.

Lääkäri kirjoitti kaiken ylös ja jo vain, lopussa lähdin useamman reseptin kanssa kotiin.

Kun tuli aika laittaa hormonikierukka, sanoin ”jännittää ihan mielettömästi.” Se oli vaan pakko saada ulos, se pelko. Siinä kohden lääkäri totesi, että koska jännittää niin paljon, laitetaan puudutussumutetta ja tähän naukaisin suorastaan pienellä äänellä, ”kiitos kovasti.”

Latviassa synnytyksen jälkeen laitettiin hormonikierukka. Olin jossain synnytyksen jälkitarkastuksessa ja Dr.Ligere kysyi, laitetaanko hormonikierukka ja sanoin ”laitetaan vaan.” En osannut pelätä, en ymmärtänyt asiasta mitään vaan lähdin suorilta soitellen sotaan.

Dr.Ligere kuitenkin puudutti, muistaakseni puudutuspiikillä ja en tuntenut koko episodista yhtään mitään. Illalla kotona nipisteli vatsaa ja siinä se.

Ihmettelin miksi Suomessa ei puuduteta, mutta nyt puudutettiin ainakin jollain tasolla eli suihkeella. Uskon, että se auttoi, sillä hormonikierukan laitto tuntui vain ikävänä nipistelynä.

Täti myös muisti kertoa, että olin hormonikierukkaan todella tyytyväinen. En itse muista tuosta aiemmasta kierukasta yhtään mitään, pikkulapsiaika valvotti. Mutta kuukautiset taisi totta tosiaan silloin loppua kokonaan.

Toki ennen kierukan laittoa oli pieni episodi, kun gynekologi totesi, ”kohdunkaula katoaa, että hän joutuu tarraamaan siitä kiinni.” Tässä kohden pääsi jo sellainen Bridget Jonesmainen uikautus, valmiina kauheaan kipuun, jota ei kuitenkaan tullut, ”miten se nyt noin katoilee, että taitaa ujostella.” Voi elämän kevät, kaikkea sitä hermostuksissaan sanookin.

Kaikki meni täydellisen putkeen ja illalla oli vain särkyä, johon särkylääke auttoi.

Koska tilitin pikana kaikki kauheat oireet, jotka riivaa niin mieltä kuin kroppaa, lääkäri määräsi estrogeenisuihkeen ja huolimatta siitä, että vielä on kuukautiset. Huom. suorastaan vaadin saada estrogeeniä. Sain valita otanko geelin, laastarin vai suihkeen, mutta suihke tuntui kätevältä, koska pumppupullosta tupsautetaan yksi suihkaisu kämmenvarteen ja tämä suihkaisu kuivuu parissa minuutissa.

Suihketta määrättiin pienin annos. Tänään olen miettinyt, että viiraako päässä ihan lopullisesti vai voiko yksi suihke jo auttaa. Nukuin paremmin, en ole ravannut vessassa, aamulla ei ahdistanut, kuten tavallisesti ja olen saanut hurjan paljon aikaiseksi.

Toki mietin, että onko kaikki vain korvien välissä, ei yksi suihkautus voi millään auttaa. Mutta pääasia on kai lopputulos, jonka toivon olevan pysyvä. Tosin haluaisin suihkauttaa hieman vielä lisää ja saada nähdä, tulisinko vielä iloisemmaksi? 🙂

Lisäksi pyysin Clotamia migreeniin, koska migreenilääkkeet saa kuupan aivan sekaisin ja oksettavaan oloon Primperania. Tämä kaksikko on toiminut aiemminkin elämässä, joten eiköhän toimi nyt myös. Sitä paitsi mitä jos migreenit katoavat nyt, hormonikierukan ja estrogeenisuihkeen myötä?

Jään mielenkiinnolla odottamaan mitä tästä kaikesta seuraa, paraneeko elämänlaatu, yhden päivän perusteella ei voi vielä sanoa. Mutta odotan innolla ja toiveikkaana.

En ymmärrä miksi kaksi lasta synnyttäneenä pelkäsin mielipuolisesti tuota hormonikierukan laittoa. Kuulin pari kauhutarinaa ja jäin niihin totaalisesti jumiin ja mietin, että meikäläisen tuurilla käy juuri se pahin. Nyt tunnen oloni typeräksi ja jos kaikki muut naiset pystyy, niin miksi en minäkin. Esivaihtareiden syy varmasti myös tämä pienuus ja pelot, sillä olin jo siinä herkässä tilassa, että jos joku sanoo ”piip”, tulee tippa silmään.

Toivon, että näistä sepustuksista on jollekin apua. Eli sain Lenzetto suihkeen, joka on kauhean kätevä, mutta en vielä tiedä onko autuaaksi tekevä. Lääkäri kyllä oli aistivinaan, että tekisi mieli suihkia sitä enemmän ja varoitteli, että apteekissa kyllä huomataan, jos liikaa suihkuttelen.

Sorruin eilen lukemaan kaiken maailman keskustelupalstoja estrogeenistä ja osa naisista kiitteli ja kertoi miten elämä avautui täysin uudelleen, olo on normaali ja tuntee olonsa taas naiseksi, eikä saamattomaksi vätykseksi, joka ei naura täysin enää mahallaan vaan hymyilee oman vartalonsa ulkopuolella, koska muutkin hymyilee ja seurassa kuuluu tehdä niin.

Osa naisista kuitenkin tuomitsi voimakkaasti estrogeenin käytön vaikka lukemani perusteella hyödyt ovat isommat kuin haitat. Osasta naisissa oli aistittavissa, että kyllä naisen on vaan kaikki kärsittävä piste. Jännää on, miehet ei kyllä kärsisi, eivätkä suostuisi kärsimään, mutta naisten on kärsittävä. Kyllä me naiset ollaan sitkeitä ihan muutenkin.

Tämä kärsimys mentaliteetti on hassua, ne jotka kärsii ovat jollain tasolla parempia ihmisiä: omasta mielestään rohkeampia ja reippaampia, jotka ovat hyviä arvoja toki. Hyvä arvo on kuitenkin ajatella omaa parastaan, kuka muu sen tekisi meidän puolesta. Olla puuttumatta muiden asioihin eli jos joku apua kysyy, neuvon mielelläni, mutta en tyrkytä apuani tai mielipiteitäni, jotka ovat vain yksi totuus, minun totuus.

Eli kerron varmaan jossain kohden, että olenko täällä suihkutellut estrogeenisuihketta aivan villinä ja miten hormonikierukka ja suihke yhdessä ovat toivoakseni nostaneet elämänlaatua.

Kaikkea tähän liittyvää olisi ihana kuulla, omia kokemuksia, onko siellä pilleri, laastari, suihke tai geeli tai vaihtarit, ei vaihtarit ja mitä vaan naiseuteen liittyvää. Kuin myös kärsimyksestä, onko pakko kärsiä, jos ei ole pakko?

Sydämellistä viikon jatkoa kaikille ja kiitos myötäelämisestä ja kaikista neuvoista, joita te kaikki eri kanavilla ja viestivälineillä olette antaneet, olette kultaa. <312 thoughts on “Lääkärissä tapahtunutta”

 • Täällä rouva 52v. Vielä vaihdettiin keväällä hormoonikierukka ja sain estrogeeliä lisäksi. Kamalat kuumat aallot ovat loppuneet kokonaan. Mahtavaa! Yöuni oli kovin katkonaista jo jonkin aikaa. Hikoilin ja heräilin ja valvoin ja pinna oli kireellä koko ajan.
  Hieman aiemmin talvella sain myös verenpainelääkkeet.. Migreeni oli todella pahana. Verenpaine oli hurjan koholla. Lääkkeet auttoivat. Paineet ovat kohdallaan taas ja migreenissä en ole ollut yli kahteen kuukauteen. (Koputtaa puuta ..!) Myös aivan mahtava asia.
  Gynekologi muistutti yöhikoilun sotkevan nestetasapainoa. Pitää muistaa juoda vettä. Ja janosta tulee myös päänsärkyä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.
  Kiitos tärkeiden asioiden esille tuomisesta! Tsemppiä kaikille hormoonien kanssa painiville.
  Riitta

  • Lämmin kiitos Riitta viestistä. Ihan mahtavaa kuulla positiivisia tuloksia ja luo toivoa tännekin. Tänä aamuna tosin naama oli täynnä näppylöitä ja dekoltee. Mutta vessassa ravaaminen on jäänyt, mutta yöuniin ei vielä auttanut. Josko siihenkin saisi apua myöhemmin.

   Niin toivon, että sinä ja minä päästään migreeneistä kokonaan, niin mahtavaa kuulla ettei siellä ole ollut kahteen kuukauteen, ihanaa.

   Hyvä vinkki kaikille kuumista aalloista ja hikoiluista kärsiville tuo nestetasapainon ylläpitäminen, sillä nestevajaus voi aiheuttaa migreeniä myös.

   Kiitos sinulle kommentista ja ihanaa kesää. <3

 • Kiitos aidoista tunteiden kuvauksista!
  Olisin kysynyt mistä ihanat mekot on? Tuo valkopohjainen kukallinen on superkaunis ja sinipohjainen pilkullinen hurmaava. Toivoisin löytäväni samankaltaiset/samanlaiset.

 • kiitos Tiia, tää on niin tärkeää asiaa! Kirjoitat niin rehellisesti siitä, mitä on olla vaihdevuosien partaalla.

  Kierukka oli ennen, vaan ei ole tällä hetkellä, ja kerään parhaillaan sielunvoimia, että löytäisin uuden gynen itselleni vastaisen varalle. Epäilen että ainakin puolet kaikesta päänsisäisestä tauhkasta tällä hetkellä johtuu nimenomaan hormoneista.
  Täytyy ruveta keräämään valituslistaa valmiiksi 🙂

  • Lämmin kiitos Marika. Nämä on vaikeita asioita ja olen kipuillut näiden kanssa pitkään. Menin ihan maihin ja ajattelin, että päässä on vikaa. Mutta olen alkanut etsimään tietoa, jota on aika vähän saatavilla, niin sitä kautta osasi pyytää apua. Näistä on tärkeää puhua, kaikille naisille tulee, eikä asiassa ole mitään hävettävää.

   Kannattaa kuunnella tämä podcast https://open.spotify.com/episode/30H5m0YatMUC7t4jEeiu7e

   Tämä jotenkin selkeytti paljon ja sain haettua apua ja toivon, että apua nyt tulee kanssa. Ainakin vessavaivat ovat helpottaneet, ei tarvitse ravata koko ajan vessassa. Tänä aamuna tosin naama täynnä näppylöitä ja dekoltee, mutta ne otan mieluummin kuin nämä mielialat.

   Oikein kivaa viikonloppua ja nyt vaan valituslista valmiiksi. <3

 • Hienoa, että toimenpide oli ennakko-odotuksiasi mukavampi kokemus. Paljon sitä näköjään ehtii 20 minuutissa, vaikka aika tuntuu kyllä ajatuksissa kovin lyhyeltä. Tuo horminikierukkan merkkipäivä Daisy-mukisi on oikea hyvän mielen muki, kun siinä on noin lystikäs kuvakin <3

 • Onpa kiva lukea sinulta neuvoja esivaihdevuosiin. Minä syön minipillereitä. Ehkä se myöhemmin pitää vaihtaa tuohon kierukkaan ja saada lisäestrogeenia. Kivaa myös, että kerrot toimiesi tuloksesta. Odotan innolla.

 • Minulla kohtu supisteli jonkin verran kierukkaa laittaessa, mutta lääkärin kanssa vitsailtiin, että kohtu meinaa, että mitä te tänne nyt 18 vuoden jälkeen olette tunkemassa 🙂 Hienoa, että nyt sain lääkärille purettua sun fiiliksiä ja toivottavasti saat nyt lääkkeistä apua. Katkonaiset unet on ihan pepusta.
  Aurinkoista viikonloppua ihana Tiia <3

 • Ihana muki ja mekot <3
  Tämän lukeminen helpottaa varmasti monia ikäisiäsi ja nuorempiakin naisia.
  Toivon kierukan ja suihkeen tuovan pysyvän helpotuksen.
  Oikein ihanaa viikonloppua Tiia <3

 • Olen 58v ja käytän hormonikorvaushoitoa (Indivina tabletti). Olen käyttänyt tätä melkein kymmenen vuotta. Tämä lääke osui heti kerrasta oikeanlaiseksi.

  Lääkärin kanssa olimme samaa mieltä siitä, että tässä iässä mennään elämänlaatu edellä. Saatan ehkä kesälomalla kokeilla vähentää hormonihoitoa, jos oireet eivät palaa, voin jättää lääkkeen ehkä pois.

  En ymmärrä lääkevastaisuutta. Jos lääke helpottaa oloa ja/tai parantaa elämänlaatua, niin miksi en käyttäisi.

  Olen myös tosi kiitollinen yleisestikin nykyajan kehittyneestä lääketieteestä.

 • Huh! Olet ollut rohkea, mutta toivottavasti saat nyt tarvitsemaasi apua. Itse olen pysynyt ilman hormonihoitoa, enkä enää uskalla sellaista aloittakaan, koska äidin rintasyöpä oli hormonaalista. Epäily oli, että johtui hormonihoidoista. Muutenkin tuntuu, että kun täytin 50 vuotta, niin siitä alkoi alamäki. Joka kerta, kun jotain tutkitaan, törmätään johonkin hormoniongelmaan. Viimeisin suolahormonin liikatuotanto. Eikö vain voisi olla vaihdevuodet? Pitääkö olla kaikkia muitakin hormonijuttuja? Nyt tutkitaan keuhkoja, koska sieltä löytyi jotain sinne kuulumatonta. Siinäkin on mainittu hormonit, mutta katsotaan nyt, mikä soppa siitä syntyy vai pääsenkö pelkällä seurannalla. Sinulle toivon kuitenkin helpompaa ja mukavampaa oloa tämän episodin jälkeen.

  Ihanaa viikkoa sinulle Tiia. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud