Psykologilla käynti ja hormonit

Psykologilla käynti ja hormonit

Kiitos hurjasti kaikille edelliseen postaukseen kommentoineille ja siitä, että jaoitte omia kokemuksia, minkälaisia neuvoja teille on annettu. Kuten sanottu, neuvot ovat aina tervetulleita, tärkeintä on miten ne ilmaisee ja sehän on sitten jo taitolaji, mutta kyllä mielestäni suurin ihmisistä osaa antaa kivalla tavalla neuvoja eli yksittäisiä tapauksia nämä joiden neuvo ei olekaan neuvo vaan sivallus.

No mutta, kävin siis tällä viikolla psykologilla, koska kokonaisvaltaisesti yritän hoitaa tätä turhaa murehtimista ja joka on vaikuttanut yöuniin. On käyty myös lääkärissä ja saatu pitkäkestoista melatoniinia, joka ei kyllä murheiden yönä auta, mutta noin muuten antaa kevyttä unta mukavasti, niin ettei sentään läpi yön tarvitse enää kukkua.

Hormoni asioista sen verran, että hormonikierukka ja pieni annos estrogeenia on nyt käytössä ja ne ovat eniten vaikuttaneet siihen, ettei enää tarvitse miettiä missä vessa. Se, että jatkuva vessassa ravaaminen on poistunut, on parantunut suuresti elämänlaatua. Myös se, etten voinut nukkua selällä tai vatsalla, koska virtsarakossa oli koko ajan paineen tunne, se on poistunut. Mikä on aivan huikeaa. Muutenkin olen hormonikierukkaan äärimmäisen tyytyväinen, sillä olo on paljon normaalimpi kaikilla tavoilla, kuin minipillereillä. Miksi en laittanut jo ajat sitten, koska te ja niin moni sitä suosittelitte. Kiitos kaikille vertaistuesta.

Hormonikierukka ymmärtääkseni aiheuttaa monille tiputteluvuotoa ja sitä odotellessa, että se loppuu. Kuulemma n. 6kk, kun jaksaa odottaa, niin sitten helpottaa.

Kaikkinensa olen tyytyväinen kaikkiin ratkaisuihin mitä tässä on tullut tehtyä ja kaikkeen apuun mitä on tullut saatua, mutta vieläkin se turha murehtiminen on päällä eli siitä on tullut negatiivinen tapa, kierre.

Olen visioinut kaikki kurjat elämänlopun skenaariot mitä olla saattaa ja murehtinut ne läpi. Pelkään ihan liikaa, että jollekin läheiselle sattuu jotakin. Tiedän kyllä osittain mitkä syyt ovat johtaneet tähän, mutta itseltä ei löydy työkaluja näiden asioiden työstämiseen. Joten siksi psykologi ja myös siksi, että öisinhän näitä tulee veivattua.

Psykologi oli ihana samaistuttava nainen, oman ikäinen ja mitä hän lyhyesti kertoi itsestään, niin monia samoja juttuja kokenut.

Hän pohti erilaisia tehtäviä, joita voi tehdä netissä tai vaikka pitää murhevihkoa. Kerran päivässä avaat murhevihkon ja kirjoitat murheesi vihkoon, suljet vihkon ja palaat murheisiin seuraavana päivänä. Sanoin heti, ettei toimi täällä moinen ei, ei murheita voi piilottaa ja unohtaa vihkoon, ei omassa mielessä ole automaattikatkaisijaa. Hän totesikin, mikä toimii toiselle, ei toimi välttämättä toisille.

Korostettiin ulkoilun merkitystä, se täyttyy joka päiväisten koira-ja metsälenkkien avulla, ruokavaliota mietittiin, saako aivot ja suoli oikeanlaista ravintoa, juu ei saa kyllä ei, tässä on petrattavaa, meditaatiota ehdotettiin ja kyllä voisin ehkä sitä just ja just harjoitella, sillä siihen uskon kyllä ja rentoutumisharjoituksiin, niihin ryhtyminen aiheuttaa vaan päänvaivaa vielä. Pohdittiin myös, että kilpirauhasarvot pitää tutkia ja ferritiini. Eli paljon on elintavoissa parannettavaa.

Ensi kerralla sitten kartoitetaan millä asteella nämä meikäläisen märehtimiset ovat. Sanoin etten enää oikein tiedä mikä on muna ja mikä kana, mikä on vaihtareiden aiheuttamaa, mikä huonojen unien aiheuttamaa ja mikä aiheuttaa huonot unet, vaihtarit? Gynekologi Marika Kajan sanoo Kuumat aallot podcastissa, että kun 45v ja siitä muutaman vuoden vanhempi nainen tulee lääkärin vastaanotolle univaikeuksien tai masennuksen vuoksi, pääsääntöisesti aina on syynä estrogeenin puute.

Kuten sanottu, elämässä on tapahtunut muutamia isoja juttuja, jotka ovat voineet vaikuttaa turvallisuuden tunteeseen ja olen jäänyt jumiin, mitä kamalaa seuraavaksi tapahtuu. Psykologille kertoessa kaiken, hän totesi, että elämässäsi on ollut paljon kuormitusta ja niitä lähdetään purkamaan. Eli josko tämä tästä.

Kaikkien ihmisten kanssa kun juttelee, niin kaikille tapahtuu elämässä välillä aivan kauheita ja kuormittavia asioita eli en todellakaan ole yksin. . Joten täytyy taas korostaa täällä blogissa sitä, että täällä tosiaan näkyy elämästä se siivu ja tänne yleensä on kiva laittaa niitä pieniä kohokohtia ja kuka jaksaisi lukea jatkuvaa märehtimistä. <3

Mutta jokainen meistä on ihminen, jolla on omat murheet, meillä naisilla vaihdevuodet sekoittamassa pakkaa ja elämä joskus menee solmuun niin, että on pakko hakea apua. Joten jos painiskelet samanlaisten ongelmien kanssa, apua on saatavilla vaikka aina ei oikein tiedä mistä apua hakea, gynekologilta, psykologilta tai lääkäriltä uni hommeleihin.

Täällä nyt kokeillaan kaikkea vaikka hytinä on, että se estrogeeni on avain kaikkeen. Sen kun saan balanssiin, ehkä elämä voittaa ja olen sama innostunut nauravainen itseni jälleen, joka tykkää nukkua, eikä yön pikkutunneilla veivata mitä huominen tuo tullessaan pahimmassa tapauksessa.

Moni siellä varmasti samaistuu, joten olisi mukava kuulla teidän ajatuksia näiden asioiden tiimoilta ja mistä olette hankkineet apua, jos olette painiskelleet näiden asioiden kanssa ja oletteko saaneet apua?

Aurinkoisia ajatuksia kaikille viikonloppuun ja täällä on riemu katossa, sillä kohta starttaa kahden hyvän ystävän kanssa mökkiviikonloppu. <320 thoughts on “Psykologilla käynti ja hormonit”

 • Minä niin ihailen ihmisiä, jotka uskaltavat hakea ja saada apua. Kenenkään ei tarvitse sinnitellä liian pitkiä aikoja! Toki osa sielun kiemuroista voi selvitä ihan itsenkseenkin, ulkopuolinen apu ei ole mikään must Itse aloitan kesällä terapian. Oikean omanoloisen terapeutin etsinnät kestivät lähes puoli vuotta, hyvää tietty kannattaa odottaa ja toivo elää. Toivon sulle hurjasti hedelmällisiä keskusteluita ja oivalluksia. Elämä kantaa. <3

  Ja toi "elämässä on tapahtunut muutamia isoja juttuja, jotka ovat voineet vaikuttaa turvallisuuden tunteeseen ja olen jäänyt jumiin" voisi olla mun kirjoittama <3

  • Se on jetsulleen näin ja joskus sitä alkaa kiertää ympyrää ja jää jumiin.

   Juurikin näin, yleensä olen sitä mieltä, että sielun kiemuroita on niin pitkälle kuin mahdollista hyvä työstää itse.

   Tiedän, että siellä omat surut ja murheet, hurjasti voimia ja tsemppiä niihin Taru. Aurinkoa viikkoosi. <3

 • Olipa hyvä, että menit käymään psykologilla, jotta osaat sitten muuttaa niitä asioita, joita itse voi muuttaa:) Täällä kanssa murehtija, joka kyllä saa viikonloppuna nollattua ja nukuttua. Mutta sitten viikolla, voi hellurei, miten uni voikaan kaikkeen vaikuttaa! Tai pikemminkin sen puute!Ja ne murheet, jotka yhtäkkiä tulee yöllä mieleen, kun ei se uni tule ja sydän pomppii kuin olisi hengästynyt tai tosi peloissaan, vaikkei oikeasti ole! Voi elämä!
  No, jään kuulolle, miten käy sinulle ja toivon, että tosiaan tuo kierukka toimii niin, että muutkin vaivat katoaa:)

  • Just tämä, sillä juuri niitä työkaluja nyt kaipaan, että osaan muuttaa ajatusten kulkua, joiden suhteen olen jumissa.

   Ihan hirmuisia nuo sinunkin unenpuutteet ja juuri tuo sydän hakkaa ihan hulluna, se on kamala tunne. On tämä merkillistä välillä tämä elämä.

   Kerron sitten kun nähdään lisää. Ihanaa uutta viikkoa. <3

 • Olen itseasiassa rauhoittunut vuosien varrella ja vaihtarit vai esivaihtaritkin menevät aika mutkattomasti ainakin tähän asti, mutta välillä käyn ruuhkavuosien takia niin kierroksilla, että heräilen öisin kun kaikki asiat ja tehtävälistat pyörivät päässä.

  On työelämän kuormitusta, läheisten vanhemenemiseen liittyviä asioita, ajanpuutetta, vaikka mitä. Juttelen läheisten kanssa ja ystäväpiiriin kuuluu myös psykologi, joka kanssa välillä puhutaan näistäkin asioista.

  Rentouttavaa viikonloppua! Oli ihana nähdä eilen!

  • Ihanaa, että on mutkatonta. <3 Se on totta, että ylikierrokset vaikuttaa aina uniin ja eivät ole hyvä juttu.

   Ihanaa, että on ystäviä ja vielä psykologi, että olet saanut ammattiauttajalta varmasti viisaita neuvoja, sillä paljon kaikkea sinulla on ollut.

   Aurinkoista maanantaita Tuuli. <3

 • Hienoa, että olet lähtenyt pyytämään apua esivaihdevuosiisi. Psykologilta saa apua, gynekologilta ja lääkäriltä. Hyvä, että ferritiiniarvosi mahdollisesti mitataan. Alhaisella ferritiinillä on uskomattoman paljon vaikutuksia sekä mieleen että kehoon; osa muistuttaa vaihdevuosioireita. Ihanaa mökkiviikonloppua sinulle ja ystävillesi!

  • Niin nämä tuntemukset voi johtua monesta eri seikasta tai sitten kaiken takana on estgrogeeni. Lämmin kiitos Marja ja aurinkoa viikkoosi. <3

 • Hieno homma hakea apua.
  Minä olen aina nukkunu huonosti. Kokeilin melatoniinia, mutta olin koko ajan unen ja valveillaolon rajamailla.
  Väliin lähdin töihin vain muutaman tunnin nukkumisen jälkeen.
  Aika rankkoja aikoja työn lisäksi vanhempien ja lopulta myös veljen omaishoitajana verottivat voimia. Onneksi ihana aviopuoliso on ollut rinnalla.
  Veljen kuoleman jälkeen olo oli vähä hakusalla ja uni oli mitä oli. Menin lääkärille, joka sanoi, että olen masentunut. En tuntenut olevani. Lääkäri kehoitti hakeutumaan terapeutille. Meninkin. Kävin kolme kertaa. Terapeutti sanoi kolmannen käynnin jälkeen, etten ole masentunut, enkä kuulu heille. Saan toki käydä, jos itse haluan ja tunnen tarvetta.
  Hän sanoi, että en ole ehtinyt tekemään surutyötäni päätökseen monen omaisen kuoleman jälkeen. On ihan normaalia mun kohdalla. Koin terapeutilla käynnin hyväksi kohdallani.
  Toivottavasti saat itsekin apua sitä kautta ja ehdottomasti ferritiinit kuntoon. Kilpirauhaset myös.
  Mukavaa iltaa.

  • Melatoniini ei taatusti riitä, ei riitä täälläkään pitämään syvää unta yllä eli juuri tuollaista kuten kuvailet. Oma huono nukkuminen on ollut vuosia herkkää, mutta viimeisen vuoden aikana todella huonoa.

   Olet kokenut niin isoja ja kuormittavia murheita ja vielä omien voimavarojen varoissa eli en ihmettele, että on uniin vaikuttanut. Olet Leena ihmeellinen ja sitkeä nainen. <3

   Hmmm. en ole lääkäri, joten en osaa sanoa, mutta mielestäni aivan luonnollista on olla masentunut, jos on menettänyt läheisiä ihmisiä. Tämä myös vaikuttaa turvallisuuden tunteeseen ja voi tulla pelkoja. Onneksi koit tuosta terapeutista olleen hyötyä.

   Ferritiini arvoista en tiedä, ei ole koskaan mitattu, mutta syy voi olla monessa. Nyt on pari päivää olo ollut aika hyvä, kun lauantaina laitoin extrasuihkauksen estrogeeniä eli liekö kuitenkin estrogeenin vajaus ja ihan vaihtari oireita nämä.

   Ihanaa ja aurinkoista viikkoa. <3

 • Löysin juuri blogisi googlen hakusanalla ’ubikinoni’ ja luin muutaman vuoden vanhan postauksesi ko. aiheesta. Vieläkö sinulla on ubikinoni käytössä? Itse ajattelin taas huomisesta lähtien ottaa sen käyttöön, se on joskus aiemmin auttanut minulla todella hyvin. Ja tähän tämän päiväiseen tekstiisi haluan toivottaa tsemppiä! Muutama päivä sitten tutustuin netin välityksellä Tunnevyöhyketerapiaan ja se kuulosti mielenkiintoiselta. Varasin sellaiseen ajan itselleni. 😊

  • Emilia, itse asiassa viime talven söin ubikinonia ja kyllä se piristää, mutta vaihdevuosiongelmiin ei riitä. Migreeniin muuten auttoi paljon, mutta ei sitten hormonimigreeneihin, jotka ovat olleet viimeisen vuoden aikana rajuja. Ubikinoni tosiaan kuuluu täällä vitamiini valikoimaan ja on sellainen, jota käytän syksystä kevääseen vaikka hyvin voisi koko vuoden. Muut migreenit kuin hormonaaliset lähtivät täysin ja etenkin kun ei ollut vaihdevuosia eli silloin kun ubikinonista kirjoitin täällä, sain valtavan avun ubikinonista niin mielelle kuin migreeneihin. Ubikinoni ei kuitenkaan ole estrogeenin korvike eli se mitä oma kehoni on vailla. Mutta lämmin suositus.

   Tunnevyöhyketerapia kuulostaa hyvältä ja voisi toimia myös minulla, kiitos vinkistä.

   Oikein ihanaa viikkoa sinulle. <3

 • Minusta tuntuu, että meitä yhdistää myös murehtiminen. Murehdin kaiken maailman asioita ja yöhän on juuri sopiva aika niiden vatvomiseen. Useimmat liittyvät luonnollisesti lapsiin <3
  Itselläni estrogeeni on tehonnut hyvin myös uniongelmiin ja oiva esimerkki on viime talvelta, kun päätin lopettaa senkin vähänkin käytön. Uniongelmat lisääntyivät heti, samoin hikoilut ja niinpä palasin hyvin pieneen annokseen uudelleen. Uneen liittyy jännä huomio, sillä nukun todella hyvin aina mökillä ja sinä hetkenä kun mennään kotiin, alkaa aamuyön heräilyt ja kukkuilut – ja asioiden vatvomiset ja tehtävien töiden miettiminen, kun on lähellä niitä jälleen.
  Samoilla linjoilla olen myös sen suhteen mitä kirjoitan elämästäni blogiin ja minkälaisia asioita jaan siellä. On tärkeää säilyttää yksityisyys ja pitää tietyt henkilökohtaiset asiat ominaan ja meillä jokaisella on siihen oikeus. Tein jo blogin perustaessani sen päätöksen, etten tuo surujani ja murheitani tänne, sillä niitä on minullakin. Pidän blogini inspiraation lähteenä ja hyvän mielen lähteenä.
  Ihanaa reissua ja viikonloppua teille sinne möksälle <3

  • Niin ihana kommentti Maarit, sydämelliset kiitokset tästä. <3 Meitä todella yhdistää murehtiminen ja aistin ihan saman sussa ja ihan sama täällä, useimmiten murheet liittyvät lapsiin vaikkakin kaikilla lapsilla on juuri nyt hyvä ja ei huolia.

   Olen kuullut useilta ihmisiltä, että käyttävät estrogeenia koko elämän ja juuri tuosta syystä. Uniongelmat täällä myös johtuvat esivaihtareista ja myös tuo aivan hullu murehtiminen. Nyt suihkautin viikonloppua estrogeenia tupla-annoksen, koska taas ahdisti ja murehdin ja kappas, mieli koheni hyvin nopeasti. Täälläkin muuten aina mökillä nukuttu hyvin, mökkeilyssä on taikaa. Nyt tosin ystävän mökillä näin ei ollut, mutta meidän edesmennyt Sipoo oli tällainen uniparatiisi.

   Ehdottomasti samaa mieltä ja kun sitä oma elämä nivoutuu niin moneen ihmiseen ja sitä on ns. yhtä monen ihmisen kanssa, olisi mahdotonta kirjoittaa blogissa kaikkea, hyvin pieni siivu on. Juurikin enemmän niitä kohokohtia tai joskus tulee mietittyä syntyjä syviä. Jokaisen oma blogi, jonka saa pitää juuri sellaisena kuin itse haluaa. En missään nimessä koskaan kipupeisteitä tai suruja, saatikka läheisten murheita avaisi blogissa, ne asiat ovat pyhiä ja oma mieli on sitä mieltä, että todellakaan kaikki asiat eivät vaan kuulu someen. Sitä varten meillä on sitten omat läheiset ja vertaistuki ihan siinä oikeassa elämässä.

   Sinun blogi on aivan ihana, ihan sellainen parhain naistenlehti, joka on kutsuvan lämmin ja sydämellinen, kuten sinä itse. <3

   Ihanaa tätä viikkoa Maarit. <3

 • Hei!

  Postauksesi lukaistuani rohkenen suositella Maaret Kallion Voimana Toivo -verkkokurssia, joka on antoisa. Hyvä, että olet toimelias ja saat huolettaviin asioihin tukea ja apua.

  Helleterveisin Tuija

  • Lämmin kiitos Tuija. Maaret Kallio on niin viisas ja lempeä. Hänellä on paljon hyviä neuvoja, joista olen saanut vahvistusta ja tukea omille ajatuksille eli suuret kiitokset vinkistä.

   Mitä ihaninta kesää Tuija. <3

 • Nostan hattua sinulle, että olet hakenut rohkeasti apua ja jaat sen lukijoillesi. Uskon monen hyötyvän kokemuksistasi. Ja rohkaistuvan itsekin etsimään helpotusta elämäänsä. Hyvä, että myös ferritiini tutkitaan. Olen kanssasi samaa siitä, mitä jakaa blogissa. Onhan kysymyksessä myös läheisten yksityisyys. Kaikkia murheita ei vain voi julkistaa.
  Parempia yöunia ja muutenkin ihanaa viikkoa Tiia!

  • Lämmin kiitos kultainen Kirsti Kaija. <3 Niin totta, että monesti avun hakemisessa piilee jonkinlainen häpeä. Mutta yhtälailla voi tulla mielen ongelmia kuin kropan ongelmia. Pitäisi olla lakisääteistä, että jokainen voisi käydä välillä juttelemassa ammattiauttajan kanssa.

   Nimenomaan myös läheisten yksityisyys ja sitähän ei ole irrallinen persoona läheisistä toisaalta ollenkaan vaan kytköksissä rakkaisiin.

   Kiitos kovasti ja oikein ihanaa viikkoa. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud