Hyvinvointia vaihdevuosiin

Hyvinvointia vaihdevuosiin

Kirjajulkkarit WSOY ja Paula Heinonen

Tiedän, että moni on kaivannut kirjaa vaihdevuosista ja nyt on vinkata teille yksi sellainen. Sain ilokseni kutsun Paula Heinosen kirjan Hyvinvointia vaihdevuosiin kirjajulkkareihin.

Paula Heinonen on tekniikan lisensiaatti ja funktionaalisen lääketieteen asiantuntija, joka luennoi ja kouluttaa suosituissa funktionaalisen lääketieteen ja Terveyden Tukipilarit -koulutusohjelmissaan. Hänet tunnetaan myös terveyttä ja hyvinvointia käsittelevästä Terveyden avaimet -radio-ohjelmasta, joka pyöri kahdeksan vuoden ajan. Heinonen on kiertänyt kouluttamassa ympäri Suomea kohta kolme vuosikymmentä. Tämä on hänen neljäs terveyskirjansa.

Olen kirjoittanut paljon blogissa vaihdevuosista ja matkastani löytää paremmat unet, häätää ahdistuneisuus, alhon tunteet ja unettomuus. Vessassa jatkuva ravaaminen on myös ollut yksi oireista.

Paula mielenkiintoisesti kertoi, miten esivaihdevuosiin on hyvä herätä jo 30-vuotiaana ja valmistaa kehoa myllerrykseen, joka voi toisilla alkaa jo 40-vuotiaana.Tuntuu aikaiselta eikö vaan, mutta jos hoitaa ja huoltaa kehoaan riittävän ajoissa, voi kenties päästä helpommilla vaihdevuosilla.

Muutenkin asioista olisi hyvä puhua. Monille itseäni nuoremmille olen suoraan sanonut ja asia on toki voinut häkellyttää, että muista, kun päälle 40-vuotiaana alkaa tulla merkillisiä oireita, et kenties tarvitse apua psykologilta tai unilääkkeitä terveyskeskuslääkäriltä vaan hyvä gynekologi on paikallaan.

Lisäksi Paula kehottaa kiinnittämään huomiota sokeriaineenvaihduntaan, maksan ja rasvakudoksen merkitykseen, puutostiloihin hormonihäiritsijöihin ja hormonitoiminnan tasapainottamiseen.

Kun itse olin syvimmässä kuilussa, kaiken selvittäminen tuntui mahdottomalta ja kaukaiselta, kun yritti vain selvitä päivästä. Mutta mitäs jos ennakoi ja pitää itsestään huolta?

Tässä olen huono. Sukulaatia lapsesta asti joka päivä tai sokeria. Vehnän olen huomannut olevan pahasta vatsalle, vatsaa kipristää ja vatsa turpoaa. Paula kertoi, vaikka keliakiaa ei todettaisi, taustalla voi olla kuitenkin keliakia yliherkkyys ymv. tai alkava keliakia, jota ei perustestillä havaita. Toivottavasti muistin nämä nyt oikein.

Mutta voin kuitenkin sanoa, että yhtäkkiä elämäntapojen muuttaminen voi tuntua työläältä, mutta pieninä paloina ja itselleen välillä kaikkea mukavaa sallien.

Juttelin omasta hormonikorvaushoidosta eli Estradiol geeli ja Mirena hormonikierukka ja nämä asiat ovat hyvällä mallilla. Nyt vaan pitäisi kiinnittää huomiota sokerin aiheuttamaan vuoristorataan mielelle, vehnään, ferritiinit olisi hyvä tutkia, kilpparit, kolesteroli ja maksa-arvot. Maksa on Paulan paras kaveri, tuo kropan huuhtoja, meidän ikioma pesukone.

Miksi sitä rahaa voi laittaa turhuuteen, mutta ei omaan terveyteen.

Marjoja ja vihanneksia olisi hyvä syödä 800g päivässä ja kuinka monella tämä toteutuu? Ei ainakaan täällä. Mutta tähänkin voi kiinnittää huomiota.

Paula kertoili, että on mahdollista saada aivan mahtava elämä, ilo on mahdollista saada takaisin.

Omalla kohdalla unet ovat nyt paremmat, ahdistuksen tunteet kuiskivat välillä, mutta toisaalta kuuluvat myös elämään. Ahdistus ei enää kuitenkaan hallitse elämää. Surumielisyys tai joku sanoo ”piip” ja itkettää, nämäkin asiat ovat helpottaneet täällä. Myös unet ovat olleet muutaman viikon paremmat. Mutta se ilo, se pulppuava ilo ja se tunne, että mennään tässä liikoja murehtimatta päivä kerrallaan ja onhan päivä vielä huomennakin ja aina on toivoa, ne on vielä hieman hakusessa.

Jos kropassa on tulehdustila tai arvot pielessä, mielikin voi masentua.

Paulan kirjasta löytyy hirmuisen kattavasti vastaukset kaikkeen ja löytyy sieltä hyviä osioita myös miehille. Mielen ja kropan hyvinvointi on kaikille yhteinen asia.

No mutta en kerro kirjasta sen enempää, mutta sen verran paljastan, että kirjassa käsitellään hyvin avoimesti kaikki vaihdevuosiin liittyvät osiot. Lisäksi kirja sisältää hyviä ruokareseptejä eli kirja on monipuolinen kokonaisuus, kuten me ihmisetkin olemme.

Miten siellä? Kiinnostaako kirja vaihdevuosista? Miten siellä hoidetaan hyvinvointia tai käyttekö mittauttamassa arvot aika ajoin? Mitä vaan vaihdevuosista ja omasta hyvinvoinnista tai huonosta olosta, mistä tahansa, olisi mukava kuulla.

Vertaistuki paras tuki ja hyvä, että näistä asioista on alettu puhumaan.

Sydämellistä viikonloppua kaikille. <320 thoughts on “Hyvinvointia vaihdevuosiin”

 • Vuosia sitten olin ihan koukussa radio- ohjelmasarjaan, jota Paula Heinonen veti Juha Vuorisen kanssa.
  Oli aivan hulvattoman mukaansatempaavasti kerrottu asiaa terveydestä ja ravinnosta, siitä sai hurjan paljon tietoa.
  Täytyy hankkia tuo kirja, asia on itsellenikin hyvin ajankohtainen, ”viihdevuodet” rysähtivät päälle puoli vuotta sitten. Vielä en ole hakenut apua gynekologilta, kuumia aaltoja on helpottanut uinti luonnonvesissä syksyn koleudessa. Varmasti ravinnolla on iso merkitys, suklaan mussutusta ole vähentänyt niin, että herkuttelen sillä max kerran viikossa. Täytyy myös sallia itselleen nautintoja silloin tällöin, vai mitä?

  • Vitsi, on jäänyt tuo ohjelma kuulematta. Paula on kyllä aivan uskomaton ja karismaattinen ja kertoo lämmöllä ja huumorilla.

   Voihan viihdevuodet ja niin hauska sana vaihtareille.

   Kyllä, ehdottomasti täytyy sallia myös nautintoja ja koittaa löytää itselle sopiva tasapaino. Täällä on täysin hakusessa.

   Ihanaa viikonloppua Selja. <3

 • Tämä uusi kirja herätti kiinnostuksen,täytyy hankkia luettavaksi .
  Hyvää syksyistä viikonloppua!

 • Hienoa, että vaihdevuosista löytyy hyvää kirjallisuutta, mutta kuulostaa ikävältä alkaa stressaamaan vaihdevuosia jo 30-vuotiaana. Sain tuolloin ensimmäisen lapseni ja toisen kun olin 37. Stressattavaa oli niin paljon lastenkin asioissa, että oli turha murehtia tulevaa. Nyt 47-vuotiaanakaan ei ole oikeastaan vielä muita oireita kuin unettomuus, mutta olen ollut huonouninen koko aikuisikäni, joten en usko sen johtuvan hormooneista.
  Minulla on myös hyvä gynegologi, jonka kanssa käymme läpi näitä asioita vuosittaisen tarkastuksen yhteydessä. Lisäksi käyn työterveystarkastuksen yhteydessä veriarvot ym. läpi viiden vuoden välein

  • Ehdottomasti ei kannata alkaa stressamaan vaan ihan tarkoittaa sitä, että siinä kohden viimeistään on hyvä herätä pitämään itsestään huolta. Itse en osaa edes vielä ja väsyneenä aivan holtiton.

   Aivan loistavaa, että sinulla on hyvät lääkärit ja jos tulee tarvetta, niin saat apua. Kaikillehan ei tule.

   Oikein sydämellistä viikonloppua sinulle Sanna. <3

 • Tässä oiva kirja vanhimmalle tyttärelleni. Kiitos sen esittelystä. Huomasin juuri olevanani vanha, kun minulla on sinun ikäinen tytär 😀 Ihanaa sunnuntaita ja uutta viikkoa Tiia <3

 • Olen kohta 45 ja omaksi ihmeekseni en ole huomannut vielä mitään oireita. Tiedän, että voi tulla minua nuoremmillekin. Jännityksellä odotan tuleeko mitään isompia. Muistan, että mummoni kertoi, ettei se aikoinaan huomannut oikein yhtään mitään, kun asiasta oli puhetta. Olisihan se mukava, jos tuo vaihe elämästä menisi itsellä yhtä kivuttomasti…

  Kivaa alkavaa viikkoa Tiia. <3

  • Ihanaa ettei oireita ja toivottavasti ei tulekaan. <3 Ehkä olet mummoosi tullut.

   Kivaa viikonloppua Jonna. <3

 • Todella mielenkiintoinen kirja. Hyvä, että vaihdevuosista puhutaan. Minä olen jo 56-vuotias, enkä tiedä onko minulla vaihdevuodet, olen saanut ristiriitaista tietoa gynekologilta. Varsinaisia oireita ei ole. Luulen, että kasvisruokavalio, säännöllinen liikkuminen ja granaattiomenamehu vaikuttavat. Koputan kuitenkin puuta.

  • Kyllä, ihan varmasti terveellinen ruokavalio auttaa. Kaikille ei tule vaihtarioireita. <3 Ihanaa viikonloppua Marja. <3

 • Tuon makean himon voin allekirjoittaa. Minullahan vaihtarioireet alkoivat vähän päälle nelikymppisenä ja ovat nyt olleet seuranani jo nelisen vuotta. Jouduin asettamaan itselleni karkkipäivän kun aloin lipsua suklaan ja hedelmäkarkkien kanssa niin, että melkein joka toinen päivä niitä napsin. Pitäisi löytää itselle sellainen mieluinen liikuntamuoto, johon ei tällainen tanttara kuolisi 🙂 Kiinnostava kirja ja varmasti monelle meidän ikäiselle ajankohtainen.
  Ihanaa alkavaa viikkoa sulle Tiia <3

  • Ajat paljon pyörällä ja kävelet, sekin on hyvää liikuntaa. Sama täällä, makeaa on mennyt. Himo hieman talttunut estrogeenin myötä.

   Ihanaa viikonloppua Outi. <3

 • Olisinpa päässyt tähän pressiin, todella mielenkiintoinen aihe – kaikillahan meillä varmasti vaihdevuodet tulevat jossakin muodossa! Laitan heti Storyteliin kuunteluloistalle, varmasti kirja, josta saa hyviä vinkkejä hyvinvointiin ja 40+/50+ eloon. Kaunista viikon alkua & haleja sinne!

  • Harmi ettet päässyt. Niin totta, kaikilla varmaan jollain tavalla tulee, onneksi toisilla helpolla tavalla. Paulan mukaan, paljon voi tehdä vaihtarioireiden helpottamiseksi itse.

   Ihanaa viikonloppua Heli. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud