Vaihdevuosi pyörremyrskyssä jälleen!

Vaihdevuosi pyörremyrskyssä jälleen!

Sain lukijalta toiveen, että kirjoittaisin hieman lisää vaihdevuosista ja mitä estrogeenia on määrätty vaihdevuosiin. Aihe on myös muutenkin sellainen, että aina kun tästä avautuu kuka vaan, olen huomannut, että aihe herättää paljon keskustelua ja itsekin olen saanut monia yksityisviestejä asian tiimoilta.

Kirjoittelin Instagramin puolelle tällä viikolla näin.

Muistan aina, kun mummi sanoi, että hänellä oli aivan karseat vaihdevuodet ja mietin, ahaa vai niin, että oli varmaan kova hiki ja ärtyisyyttä💙

Jälkikäteen ajateltuna, olisin toivonut, että aiheesta olisi puhuttu enemmän ja yritän imeä tietoa kaikkialta paloittain. Nelikymppisenä alkoi tämä missä on vessavaihe, siitä muutaman vuoden päästä ahdistus alkoi luikertelemaan mieleen. Hain apua hakkaavaan pulssiin, alakuloon psykologilta ja terveyskeskuksesta unettomuuteen. Nivelkipuja pidin mummilta perittynä reumana. Mielipuolista, kaikki oireet olivat esivaihdevuosia ja vaihdevuosia. 

Lopulta iski aivosumu, aloitekyvyttömyys, totaalinen alakulo ja ahdistus pukkasi jo niin kovana, että joka päivä oli liskojen yö. Mietin vaan miten huono olen, tunsin syyllisyyttä minkälainen äiti olen ollut, löysin itsestäni silkkaa inhottavuutta ja vikoja. Eikä enää huvittanut mikään, eikä myöskään aivoissa ollut enää juuri mitään toimintaa, koitin vaan selviytyä päivästä. 

Lihomisesta en viitsi edes sanoa mitään, mutta voi pojat, kiloja on tullut. 

Vuosi sitten sain käyttööni estrogeenisuihkeen, lopulta geelin ja aina hetkeksi helpotti ja ajattelin, nyt helpottaa. Unettomuuteen tosin mikään ei auttanut, eikä auta.

Viime syksynä ahdistus alkoi olla jo kuristavana ja rampauttavana. Aloin perumaan vähiä menoja, koska ahdisti niin paljon, voisin sanoa, että oli jo jonkinlaisia pelkotiloja. 

Viime viikolla lopulta taivuin ja soitin gynekologille, sain jotain uneen, auttaa jonkin verran ja sain estrogeenin pillerin muodossa. Pam, ahdistus katosi sen siliän tien, ilo alkoi kuplimaan alakulon tieltä.

Olen moneen kertaan miettinyt, miten ihmiset jaksaa elää alakulon ja ahdistuksen kanssa, he ovat arjen sankareita.

Nyt olen toiveikas, josko tämä pilleri juttu olisi nyt vihdoin se, mikä muuttaisi kaiken. Nyt tuntuu ainakin hyvältä, mutta hirmuisesti pelkään, että tunne on katoavaista. On kuitenkin ollut ihmeellistä olla ilman ahdistuneisuutta jo useamman vuorokauden ajan.

ryysyrannanjooseppi, eimeikkiä, korona, nämäajat, hbo, togetherness,

Ensimmäisenä määrättiin Lenzetto suihketta ja pienin mahdollinen annos. Pian tuplasin annoksen ja lopulta triplasin. Aluksi Lenzetto nosti uuteen nousuun, mutta vaikutus laski kuin pannukakku. Olen paljon googlaillut aiheesta, onko estrogeeni sellainen, että annosta pitää koko ajan kasvattaa?

Eksyin lopulta keskustelupalstalle ja sieltä löysin aivan samanlaisia kokemuksia kuin itselläkin oli. Aluksi tulee nousu ja lopulta romahdus. ”Estrogeeni ei riitä, kovat oireet-toleranssi.” Kyseisessä kommenttiketjussa jutellaan juuri siitä ettei estrogeeni imeydy.

Kuulin toista kautta puheita, että Lenzetto ei välttämättä pysty annostelemaan estrogeenia tasaisesti ja tasaisuus olisi juuri tärkeää eli saada kehoon tasaisesti estrogeenia, jottei vuoristoratakyytiä synny.

Kuulin, että geeli saattaisi imeytyä paremmin ja ei kun kokeiluun sitä. Aluksi jälleen oli parempi olo ja lopuksi vaikutus alkoi laskemaan kuin lehmän häntä. Geelin nimi oli Estradiol.

Olen lukenut eri keskustelupalstoilta, että monille riittää geeli tai suihke tai hormonilaastari ja vaikutus ja imeytyminen on yksilöllistä. Eli kokemukseni on vain oma subjektiivinen kokemus ja on hyvä muistaa, että olemme kaikki yksilöitä.

Olen käyttänyt univaikeuksiin melatoniinia ja jostain jenkkiläiseltä sivulta luin, että melatoniini ja estrogeeni saattavat kumota toistensa vaikutuksen. Näin toki voi hyvin olla ja että geelit ja suihkeet meni metsään melatoniinin vuoksi.

Viikko sitten kuitenkin iski tunne, etten jaksa enää tätä kuristavaa ahdistuksen tunnetta, jonka tiesin liittyvän vaihdevuosiin. Nyt määrättiin Progynova 1mg eli pienin mahdollinen annos pillerin muodossa. Pillerin otettuani seuraavana päivänä ahdistus oli poissa, eikä ole vieläkään näkynyt. Olen lukenut, että moni on saanut Progynovasta apua, mutta toki on niitä, joille Progynova ei sovi.

Totta kai pelkään, että taas tulee sama romahdus ja annosta pitää lisätä. Varmasti pitääkin lisätä jahka esivaihdevuodet muuttuvat menopaussiksi ja estrogeenin määrä on nolla. Mutta nyt ainakin on hetkellinen tunne, että sainko vihdoin apua kirottuihin vaihdevuosioireisiin, toivon ainakin niin.

Nyt vaan vielä pitää saada nukuttua, niin olo kohenisi kummasti ja paikattavana kun on, muutaman vuoden univelka.

Muutamana päivänä on ollut tosin päänsärkyä ja toivon, että kyseessä on sopeutumisvaihe eikä ole jatkuvaa. Hieman etova olokin on ollut. Uni ei ole parantunut, enkä usko, että omalla kohdalla mikään estrogeeni määrä parantaa unta.

Nyt täällä odotellaan ja ihmetellään, että näyttäytyykö hormonimaailma valoisampana vai ei. Muutenhan maailma on aivan sekaisin ja omiaan lisäämään ahdistusta meillä kaikilla.

Suosittelen kaikkia liittymään Facebookissa Menopaussi-Vaihdevuodet-ryhmään, jossa on kannustava, tukea antava ja valoisa meno ja tyhmiä kysymyksiä ei olekaan. Kerrankin ryhmä, jossa ei piikitellä.

Suosittelen myös ottamaan Instagramin puolella seurattavaksi gynekologi @gyne-leena tilin, kuin myös toimittajan tekemiä haastatteluja ja omakohtaisia kertomuksia vaihdevuosista @vaihdevuodetwtf tilin, gynekologi Riina Kataisen @vaihdevuosiblogi tilin ja aina jaksan muistuttaa Kuumat aallot podcastista, joka auttoi lopulta ymmärtämään, etten ollut sekoamassa vaan kärsin vaihdevuosioireista.

Miten siellä, geeli, laastari, suihke tai pilleri tai ei mitään? Hankalat vai helpot vaihdevuodet tai jotain siltä väliltä?

Tsemppiä kaikille kanssasisarille ja jaksakaa hakea apua vaikka voimattomana se on monesti ylivoimaista, joskus se ensimmäinen cocktail, eikä edes se viideskään toimi vaan tasapainon saavuttamiseksi tarvitaan enemmän aikaa ja hiomista. 💖17 thoughts on “Vaihdevuosi pyörremyrskyssä jälleen!”

 • Minulla on nyt kierukka, joka pitää vuodot poissa tai edes siedettävinä. Muuta lääkitystä ei ole. Kärsin kuumista aalloista jonkin verran, se hien määrä on jäätävä. Huomaan myös hengästyväni helpommin kuin ennen, en tiedä johtuuko vaihtareista vai vaan ylipainosta 😀
  Ihanaa kun jaksat tästä aiheesta aina puhua <3 Kivaa loppuviikkoa Tiia <3

  • Kierukka on kyllä hyvä ja sen unohdin koko stoorista, miten nyt näin. 😅

   Hyvinkin johtuu vaihtareista, koska tilanne on muuttunut. Mutta upeeta, jos pärjäät ilman estrogeenia.

   Pus tähän viikkoon Outi. 💖

 • Oletko kokeillut säännöllistä treenausta? Auttaa moniin vaivoihin !

  • Uskon tuohon ja, että ne jotka treenaa, pääsevat vaihtareiden suhteen helpommalla. Kävelylenkit on oma juttu ja olen ollut niin pohjalla välillä, että hiustenpesu on tuntunut työläältä, saatikka treenaus, joka ei ole ominta minua. Olisinpa sporttisempi.

   Sydämellistä maaliskuun jatkoa. 💖

 • Etsin viime syksynä luontaisia ravintolisiä avuksi, ja löysin ilokseni suomalaisen Arcticin ja sieltä tuotteet Extreme (spirulina ja mustikka) , Booster (noni hedelmä ja puolukka) sekä Tyrni Flow juoma. Näistä olen saanut valtavasti apua jaksamiseen, kuumat aallot pysyy aisoissa, iho tykkää myös ja saan nukuttua paremmin ja yleisvire pysyy hyvänä 🥰
  Ryhdyin sitten edustajaksi vaikkei se alunperin ollut tarkoitus 😀
  Kerron mielelläni lisää!

  Muutoin auttaa myös aerobinen liikunta ja jooga vähän tilanteen mukaan. Tsemppiä ja ihanaa kevättä Tiia 💛

 • Hei Tiia,
  Kuulostaa lupaavalta, pidän peukkuja että tämä lääke tepsi! Oletko unettomuuteen kokeillut antihistamiinia, niin että tabletin ottaa illalla? Sellaista ei-uuden sukupolven antihistamiinia, joka väsyttää 🙂 Minulla unettomuuteen (=aamuöllä heräämiseen) auttaa Ketipinor-niminen reseptilääke. Jotkut saavat myös akupunktiosta apua.

  Isot halaukset ja Latvianaikoja lämmöllä muistellen Laura

  • Hei Laura, arvaas miten sydämen sopukoihin asti ilahduin viestistäsi. En toki univaikeuksista vaan, että sain kommentin sulta. <3 Ihana, ihana sinä ja heti tulvahti mieleen lämpimät muistot Riiasta ja miten löydettiin toisemme puistossa. <3

   Itse asiassa eräs lääkäri on neuvonut myös allergialääkettä unettomuuteen. Ne vaan aiheuttaa hitautta ja pöhnää mulle ja aina ollut niin. En tiedä sitten, jos ottaisi aikaisemmin illalla. Toisaalta nyt viimeiset kolme vuotta univaikeudet ollut jo niin pahat, ettei niihin ole mikään auttanut. Melatoniinia olen vetänyt 9mg, että saanut jotenkin jotain unta. Kaikki lääkärit ja psykologit ja gynekin tyrkyttää Mirtatsapiinia (kirjoitetaankohan se noin:), mutta siitä olin titityy seuraavaan iltaan asti, enkä oikein rohkene kokeilla toista kertaa enää. Huoahhh, on tämä vaikeaa.

   Hyvä, että olet saanut apua. Pikkuserkkuni tekee akupunktiohoitoja, pitäisiköhän. Muistan, että raskaana kävin akupunktiossa ja sain pari päivää supistuksia, siitäkin voisi jo päätellä, että akupunktio on tehokasta vaikka ei itselle sopinut raskausaikana.

   Lämmöllä sua muistellen Laura ja kiitos välittämisestä. <3 Kaikkea hyvää keväälle. <3

 • Toivon kovasti sinulle voimia ja tsemppiä! Minulla on erittäin huono vuosilukumuisti. Tässä yhtenä päivänä tajusin, että kuukautiset on ollut poissa kolme vuotta. Aluksi uskoin tämän johtuvan E-pillereistä, mutta jätin ne pois, ja ei tullut edelleenkään kuukautisia. Olen siis ehkä ollut vaihdevuosissa jo kolme vuotta. Ainoa oire on mielialan vaihtelut, mutta kuuluuhan ne elämään muutenkin. Uskon, että tämä oireettomuuteni johtuu luomugranaattiomenamehun päivittäisestä juomisesta. Granaattiomena on vahvin luonnonestregeeni.

  • Lämmin kiitos Marja ja niin onnellinen puolestasi, ettei ole vaihtarioireita, sinulla on ollut muuta ihan riittämiin. Kiitos myös granaattiomena vinkistä, taidan kuule hakea heti ensi viikolla.

   Aurinkoa sunnuntaille. <3

 • Ahdistus ja univaikeudet on kyllä niin vihoviimeisiä seuralaisia :(.
  Ja mitä enemmän ahdistaa, sitä huonommin nukkuu. Ja sama päinvastoin, mitä huonommin nukkuu, sitä enemmän ahdistaa. Tuntuu, että kierre ei katkea koskaan, mutta jos/kun joskus tapahtuu sellainen ihme, että yhtäkkiä nukkuukin vaikka vaan yhden ainokaisen yön normaalia vähemmillä tai lyhyemmillä katkoksilla, sitä on aamulla jotenkin ihan pöllämystynyt siitä olotilasta, kun tuntuu, että olisi valmis vaikka lähtemään lentoon tai jotain. Silmätkin on tuplasti enemmän auki kuin tavallisesti ja siinä sitä sitten miettii, että tällaista sen elämän varmaan kuuluisi olla. Tai että tällaista se voisi olla, jos vaan olisi…

  Mutta ihan yhtä inhottavaa on tämä ”Eikä enää huvittanut mikään, eikä myöskään aivoissa ollut enää juuri mitään toimintaa, koitin vaan selviytyä päivästä”. Silloin kun katoaa ilo sellaisistakin tekemisistä, joista tietää yleensä nauttivansa, alkaa ihan tosissaan huolestuttaa. Ja yhtään väheksymättä kenenkään työ- tai muita uupumuskokemuksia, olen melko varma, että olen käynyt läpi saman, vaikka olenkin edelleen jatkanut töissä ilman sairaslomaa. Ehkä omaa tyhmyyttäni, mutta sitä on nyt turha miettiä. Kenenkään muun nahkoihin kun ei pääse sisälle niin, että voisi vertailla omia tuntemuksiaan kenenkään toisen tuntemusten kanssa, eikä saa koskaan tietää, tuntuisiko itsestä se toisen paha olo tai uupumus samanlaiselta, pahemmalta vai keyvemmältä kuin oma. Ja ihan hyvä niin, koska jokaiselle se oma kokemus on se ainut todellinen.

  Toivon ihan todella, että saisit vihdoin apua, joka toimii pitkään, eikä vain tilapäisesti. Ja että unetkin alkaisi ahdistuksen häviämisen myötä helpottaa.

  En tähän nyt ala omistani sen enempää kirjoittaa, mutta tähän saakka olen rimpuillut ilman estrogeenilisää pitäen mielessäni luottogynekologini sanat ”Jos oikein hankalaksi menee, tule sitten uudelleen käymään, niin mietitään yhdessä sopivaa hoitoa” ja arvuutellen, että mitäköhän se oikein hankala tarkoittaa? En siis todellakaan ole ilman oireita selvinnyt, mutta muutama vuosi meni niitten parissa tajuamatta mistä on kyse. Ja nyt kun olen ehkä ne pahimmat selättänyt (toivottavasti ainakin), ajattelen, että pärjään. Mutta sydänjutut on alkaneet huolettaa. En siitäkään tähän nyt enempää kirjoita, mutta kyllä mua mietityttää kovasti tällä hetkellä se, että jos estrogeenia tarvitaan suojaamaan sydäntä, pitäisikö sille kannalle kallistua ennenkuin kohta täytän 60, jonka jälkeen ekaa kertaa aloitettuna estrogeenin sanotaan lisäävän sydänkohtausten riskiä. Huoh. On meidät naiset kyllä laitettu paljon vartijoiksi, kun pitäisi itse osata päättää, missä kohtaa haitat ylittää hyödyt.

  Tähän asti olen koittanut pitää itsestäni ja sydämestäni huolta syömällä hyvin ja rasittamalla kroppaa ja sydänlihasta harrastamalla monipuolsita liikuntaa, mutta nyt on alkanut tulla sydänoireita nimenomaan rasituksessa silloin, kun syke nousee liikkuessa korkealle.

  Toivotaan, että kevätaurinko auttaa ja tuo iloista mieltä <3

  • Tämä on kuin omasta kynästä ja niin totta, että silloin kun olen nukkunut yhden yön hyvin, on ihan maailmanvalloittaja olo ja päässä ihan viuhuu, mitä kaikkea tekisinkään juuri nyt siltä istumalta

   Hormonikorvaushoito on toki jokaisen oma asia. Olen myös lukenut, että ne jotka liikkuu paljon ja etenkin ulkona ja ovat hoikkia, selviävät kenties vähemmillä oireilla. Mutta ei tämäkään fakta ole, joku urheilullinen ja hoikka voi kärsiä aivan kamalista oireista ja päinvastoin ja aivan selvästi sinullakin on ollut oireita, olet vaan niiden kanssa sitkutellut ja elänyt.

   Ehkä kannattaa jutella lääkärin kanssa, että kannattaisiko vaikka ihan pientä annosta estrogeenia ottaa, jonka riski veritulppaan tai rintasyöpään on häviävän pieni, mutta tukee kuitenkin luustoa, vastustaa muistisairauksia ja suojaa mm. sydänoireilta. Hyvin gynekologi Maija Kajan sanoo, että nainen tarvitsee estrogeenia koko elämän, että miksi pitäisi edes lopettaa, kun menopaussi on saavutettu. Tähän ei varmasti ole mitään eksaktia totuutta vaan jokainen meistä on yksilö.

   Sydämellistä sunnuntaita Annukka. <<3

 • PAM… niin estrogeenitabletti vaikutti minullakin äkäisyyteen ja unettomuuteen. Vaivat helpottivat hujauksessa, aloitettiin pienellä annoksella jota kyllä jouduttiin nostamaan maksimiannokseeen jossain vaiheessa. Söin Progynovaa lähes kymmenen vuotta, viimeiset vuodet enää miniannoksella. Ilman estrogeenia olisin ollut karsea väsynyt akka.
  Tuhannesti voimia sinulle.

  • Kiitos niin paljon tästä tiedosta. Tässähän ilmeni, että migreeni ja etova olo, joiden luulin johtuvan Progynovasta, olikin korona muhimassa. Joten Progynova on toiminut täällä todella hyvin, nyt minimiannos ja kenties myöhemmin pakko nostaa, etenkin kun menopaussi iskee.

   Lämmin kiitos Aulikki ja ihana, kun kerroit oman tarinasi, toi luottamusta ja toiveikkuutta myös tänne. Sydämellistä kevättä. <3

 • No tänä keväänä ja ikää 48 (kohta 49 v) kuumat aallot alkoivat mullakin. En voi sanoa, että yhtään tykkäisin, se hikoillutus esim teatterissa on kamalaa. Mietin tuolloin koko ajan pitääkö mun alkaa suihkutella hajuvettä, ettei kukaan haista hien hajua. No tää on elämää, mutta mietin pitääkö pian käydä gynellä, josko jotain apua löytyisi. Valoisaa loppuviikkoa Tiia <3

  • Hikoilu taitaa olla se perinteisin oire ja aikamoinen riesa joillakin. Yhtäkkiä valahtaa punaiseksi ja alkaa hiki valumaan. Kannattaa käydä gynellä puhumassa ja voitte tarkistaa, missä vaiheessa mennään ja olisiko pieni annos estrogeenia hyväksi.

   Sydämellistä sunnuntaita Taru <3

 • Voi Tiia, kiitos kun kirjoitat näistä asioista! Mulla ei ole nk. fyysisiä vaihdevuosivaivoja mutta muita kyllä.
  Ahdistus, aloitekyvyttömyys, unettomuus… niin tutulta kuulostaa. En haluaisi olla koko ajan näin veltto ja alakuloinen. Itse en ole lääkinnyt mitenkään vielä, mutta ehkä pitäisi.

  • Kiitos niin paljon kommentista. Mielestäni henkiset vaivat on ihan yhtä pahoja, ellei jopa pahempia! Fyysisiin vaivoihin taitaa helpommin saada apua, mutta henkisiin on itsekin ollut todella vaikeaa löytää se oikea balanssi ja annos ja estrogeeni.

   Hormonikorvaushoito on toki jokaisen oma asia, mutta lämpimästi suosittelen, koska on ihmeellistä, nyt kun tuo pilleri on käytössä, niin tuntea olevansa oma itsensä. Olipahan kauan hukassa tuo minuus.

   Hurjasti tsemppiä sinulle. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud